2.8.2021
ID: 5153

Investovať a zase investovať. To je budúcnosť

19599deb3f8e5a7fd0aae24191f6fa20/imagePreview.php.png
Zdroj: J&T BANKA, a.s.

Investovať a zase investovať – ​​to by sme si mali všetci opakovať. Cieľom investície do nejakého projektu či inštrumentu je zvýšiť hodnotu finančných prostriedkov, ktoré máme k dispozícii. Len to nás uchráni pred znehodnotením súčasných peňazí. Ak neinvestujeme do tých správnych inštrumentov, bude pre nás v budúcnosti oveľa zložitejšie kúpiť si nejaké reálne aktívum.

Prečo teda investovať? Trápi nás rast cien statkov, ktorých proces kúpy je postupne horší, respektíve drahší. Zaobstarať si byt či pozemok v Bratislave alebo v Prahe bolo pred 10 rokmi lacnejšie. Vzrástli nám aj príjmy, ale ceny reálnych aktív, napríklad spomínané nehnuteľnosti, rozhodne stúpli oveľa viac. Je to trend, ktorý pravdepodobne bude pokračovať. Na trh sa vďaka centrálnym bankám dostalo veľké množstvo „lacných“ peňazí a investori sa jednoducho zachovali pragmaticky – za požičané peniaze s nízkym úrokom začali nakupovať, či už reálne aktíva, alebo finančné. Záleží, samozrejme, na rozhodnutí každého z nás, do čoho investovať. Ale pod tlakom poklesu základnej úrokovej sadzby od centrálnych bánk klesajú výnosy štátnych i korporátnych dlhopisov. Preto je potrebné poobzerať sa aj po rizikovejších aktívach. Zaujímavým variantom v tomto smere sú akcie, ktoré ponúkajú v dlhodobom horizonte nadpriemerné zhodnotenie.

V kratšom časovom období akcie prinesú aj vyššie pohyby, tzv. volatilitu, ale odmenou za to v horizonte minimálne troch až piatich rokov je naozaj nadpriemerný výnos oproti ostatným inštrumentom. Akcie rastú v dôsledku technologického pokroku, bohatnutia spoločnosti a v poslednom čase práve vďaka ponuke „lacných peňazí“ na trhu.

Trhové pohyby cien akcií však predsa len niektorých investorov znervózňujú. Riešením môže byť investovanie cez takzvané private equity fondy, napríklad fond J&T Investments. Tu sa môžu majetkovo podieľať cez akcie fondu na investíciách a projektoch, do ktorých investuje J&T a jej zakladatelia. V súčasnosti majetok fondu J&T Investments dosahuje 160 miliónov eur a porastie ďalej. V jeho portfóliu sú logistické parky v Česku (pri Pardubiciach a na Ostravsku), participuje na sektore e-commerce (spoločnosť Rohlík), investoval do fondu Sandberg Investments (podiel na IT spoločnosti TITAN Freelancers), drží pozíciu v maloobchodnom reťazci prevádzkujúcom obchody Kraj, Terno a Moja Samoška. A v najbližšom období chystá fond ďalšie veľké transakcie.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk