15.6.2023
ID: 5781

Pracujte efektívne s textom až na úroveň §

aa953a272253558d27dbe10391507058/imagePreview.png
Zdroj: Wolters Kluwer SR

V článku vysvetľujeme ako efektívne pracovať s textom právneho predpisu v ASPI. Získate informácie o tom, ako nájsť a zobraziť konkrétny paragraf, ako vyhľadávať v právnom dokumente a aké nástroje máte k dispozícii pre prácu s paragrafom. Využite rôzne funkcie, ako napríklad odkazy na komentáre alebo dôvodové správy, pracujte s notifikáciami. V tomto článku sme sa zamerali na štvrtý z piatich top tipov, ktoré pomáhajú klientom ASPI pri každodennej práci s právnymi dokumentmi.

ASPI | Svet práva pre profesionálov

Nájdite (s)právnu odpoveď skôr, ako vám vychladne ranná káva. ASPI ponúka aktualizované, autorsky spracované, prepojené právne zdroje od tých najlepších v odbore.  Testujte 14 dní zdarma.

Ako nájsť konkrétny paragraf predpisu a súvisiace právne dokumenty?

Otvorte si  napríklad zákon č. 513/1991 Zb. a následne zadajte konkrétne číslo paragrafu do sekundárneho vyhľadávania vľavo. Vložte napríklad paragraf vo formáte §21, dajte enter. ASPI následne zoskroluje priamo na tento  paragraf. Vyhľadať § môžete aj rozkliknutím ľavého menu.

Pri takomto filtrovaní si viete nad paragrafom pozrieť súvisiace komentáre a dôvodové správy. V pravom stĺpci si viete pozrieť všetku súvisiacu literatúru – komentáre, judikatúru, vybranú judikatúru, súvisiace predpisy, vybrané články, monografie, preloženú legislatívu, vzory a navigátory.

Hľadajte detailnejšie aj v texte dokumentu

V texte otvoreného dokumentu (predpis, judikát, komentár, článok a pod.) môžete zapísať do poľa „Hľadať“ a kliknutím naň alebo  na ENTER spustíte vyhľadávanie. Všetky výskyty hľadaného výrazu, slovného spojenia sa v texte dokumentu farebne zvýraznia. Jednotlivé výskyty si môžete postupne zobrazovať a otvárať zoznam paragrafov s nimi .

 

Chcete ešte viac zefektívniť vašu prácu?

Pozrite si všetkých 5 TOP tipov pre úsporu času pri práci s právnymi dokumentmi v ASPI v prehľadnej brožúrke.

 

TIP na odbornú literatúru a konferenciu

Zákonník práce. Zákon o kolektívnom vyjednávaní. Komentár. 2. doplnené a prepracované vydanie

Publikácia je už v tlači a bude čoskoro dostupná. Okrem toho, že komentár zachytáva najaktuálnejšie novely, každý zväzok obsahuje aj aktualizačný doplnok, ktorý informuje o návrhoch, ktoré boli v čase prípravy komentára v legislatívnom procese.

Aktivujte si strážneho psa a v momente naskladnenia budete ihneď notifikovaný. Zákonník práce bude dostupný aj v ASPI.

 

 

 
 

 

Investigatívna psychológia  | Tretie doplnené a prepracované vydanie interdisciplinárnej odbornej monografie

Mgr. at. Mgr. Ondrej Kubík, PhD. z Inštitútu kriminálnej psychológie napísal už v poradí 3. publikáciu. Podrobná monografia s rozsahom až 764 strán v sebe prepája psychológiu, právo a kriminalistiku. Publikácia reflektuje súčasné teoretické a praktické problémy vyšetrovania z pohľadu kriminálnej a vyšetrovacej psychológie.

 

 

5. odborná online konferencia k pracovnému právu | Variabilita miesta výkonu práce zamestnancov

Jedinečné online podujatie svojho druhu, na ktorom sa špičkoví odborníci zo Slovenska a  Česka podelia o svoje bohaté skúsenosti.

Dátum konania: 18. 10. – 19. 10. 2023. Využite výhody skorej registrácie a získajte zľavu 20 % z účastníckeho poplatku (platí do 31. 7. 2023).

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk