2.1.2020
ID: 4669

Slovenskí milionári minulý rok zbohatli, tí svetoví chudobneli

c8c17654866988bd0c16fc640fb36ac8/milionari 1 (7).png
Zdroj: J&T Banka, a.s.

Typický slovenský dolárový milionár v minulom roku zhodnotil svoj majetok o dve až deväť percent. Odchyľoval sa tak od vývoja vo svete, kde celkové bohatstvo najbohatších ľudí mierne pokleslo. Vyplýva to z prieskumu J&T Banka Wealth Report 2019.

Viac ako tri štvrtiny našich dolárových milionárov podľa tohto prieskumu v minulom roku zbohatli. Výrazný nárast majetku o viac ako 10 percent hlásila takmer pätina z nich. Ďalších 18 percent bohatých tvrdilo, že hodnota ich bohatstva stagnovala.


Dolárovým milionárom vo svete sa pritom v roku 2018 nedarilo. Prvýkrát po siedmich rokoch ich celkové bohatstvo pokleslo podľa World Wealth Reportu 2019 od Capgemini o 2,9 percenta, teda o dva bilióny dolárov. Štvrtinu z tejto sumy stratili európski milionári, ktorých počet klesol o 0,5 percenta pri poklese ich majetku o 3,1 percenta.

K podobným záverom prišiel aj Wealth X World Ultra Wealth Report 2019, ktorý zistil, že v minulom roku kleslo bohatstvo milionárov s majetkom aspoň 30 miliónov dolárov o 1,7 %, pričom v Európe to bolo o jedno percento.

Prečo svetoví milionári chudobneli?

Príčinou poklesu bohatstva svetových milionárov boli turbulencie na finančných trhoch. V roku 2018 na nich hlavné triedy aktív skončili v rekordne červených číslach. Stála za tým kombinácia nervozity okolo obchodnej vojny, obáv zo spomaľovania sa svetovej ekonomiky, stres z menej uvoľnenej menovej politiky Fedu, ako aj otázniky okolo vývoja politiky v Európe na čele s Talianskom pri nejasnostiach okolo brexitu. Rast averzie voči riziku, najmä v závere roka, vyústil do toho, že mierne zisky dokázali spolu s hotovosťou priniesť len štátne dlhopisy USA a eurozóny.

Prečo sa teda pochmúrny vývoj na finančných trhoch v minulom roku podpísal viac na majetku svetových milionárov ako tých slovenských? „Hlavným ťahúňom prírastku bohatstva priemerného svetového dolárovému multimilionára s majetkom aspoň 30 miliónov dolárov je totiž investičný príjem, najmä z akcií, dlhopisov a z nehnuteľností. A ten bol mierne negatívny, keď len svetová trhová kapitalizácia akciových búrz klesla o 15 percent pri značnom raste volatility,“ vysvetľuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Slovenských milionárov sa takýto vývoj výraznejšie nedotkol, keďže v porovnaní so svetom nemajú takú výraznú expozíciu voči rizikovým inštrumentom, akými sú napríklad akcie. Ich majetok je zložený skôr z konzervatívnejších a bezpečnejších aktív. Na druhej strane, ak by boli trhy rástli, svetoví milionári by pri takomto zložení majetku zarobili viac ako slovenskí.

Slovenskí boháči sú konzervatívnejší

Takmer tretinu portfólia svetového dolárového milionára tvoria rizikovejšie akcie, slovenský ich má o polovicu menej. Naopak, slovenský boháč má až 30 percent voľných zdrojov investovaných v dlhopisoch, najmä lokálnych firiem, so stabilnými cenami a relatívnou izolovanosťou ich trhu od diania vo svete.

„Navyše, hlavným zdrojom bohatnutia slovenských milionárov je predovšetkým ich podnikanie a z neho plynúci príjem či zamestnanie. Až za ním sú investičné príjmy. Ide totiž o stále aktívnych ľudí s priemerným vekom tesne po 50-tke, zatiaľ čo zahraniční milionári sú zhruba o viac ako 10 rokov starší a už v dôchodkovom veku,“ hovorí Pánis.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk