Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
2.6.2015
ID: 2907upozornenie pre užívateľov

Posledné týždne na odložené daňové priznanie

Viac ako 125 000 občanov a firiem si odložilo podanie daňového priznania na jún tohto roka. Posledný deň na podanie je pre nich o štyri týždne. Do 30. júna 2015 je potrebné nielen podať daňové priznanie, ale daň aj zaplatiť.

Odklad daňového priznania mohli tento rok opäť využiť všetky firmy aj občania. V prípade príjmov len  zo Slovenska si mohli podanie odložiť najviac o tri mesiace, v prípade príjmov zo zdrojov v zahraničí bola maximálna lehota na odklad šesť mesiacov. Túto možnosť využili desiatky tisíc daňovníkov.

Do konca apríla (teda mesačný posun oproti termínu) využilo cca 3 800 subjektov. Do konca mája – teda dvojmesačný odklad, si zvolilo takmer 3 700 daňovníkov. Najdlhší možný odklad, teda tri mesiace, si zvolilo takmer 125 500 daňových subjektov (ide o subjekty, ktoré mali príjem za minulý rok len zo Slovenska).

Daňové priznanie na daň z príjmu za rok 2014 podáva každý občan, ktorého príjem za minulý rok prekročil hranicu 1 901,67 eur (a nerobí mu ročné zúčtovanie zamestnávateľ). Sadzba dane je 19%. Ďalšie základné číselné údaje sú verejnosti k dispozícii na portáli finančnej správy v časti Infoservis/Aktuálne informácie v dokumente "Základné číselné údaje súvisiace s podaním daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2014".

Pre právnické osoby platí, že daňové priznanie je povinná podať každá firma bez ohľadu na výšku príjmov v roku 2014. Firmy nájdu viac informácií  na portáli finančnej správy v časti Infoservis/Aktuálne informácie/Daňové priznanie v dokumente "Informácia k podávaniu daňových priznaní k dani z príjmov právnických os§ôb za zdaňovacie obdobie 2014."

Pripomíname, že platitelia DPH majú povinnosť posielať daňové priznanie na daň z príjmov elektronicky.


Zdroj: TS FR SR

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk