Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
20.1.2014
ID: 1377upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Pri zlepšovaní životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike sa orgány štátnej a verejnej správy budú riadiť národným programom, ktorého návrh na dnešnom zasadaní schválila vláda. Národný program určil strategické ciele na roky 2014 až 2020.

VLÁDA

Odobrila národný program na zlepšenie podmienok pre zdravotne postihnutých
15. januára (TASR) – Pri zlepšovaní životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike sa orgány štátnej a verejnej správy budú riadiť národným programom, ktorého návrh na dnešnom zasadaní schválila vláda. Národný program určil strategické ciele na roky 2014 až 2020.

Slovenskí vojaci sa zúčastnia aj cvičenia v džungli vo Francúzskej Guyane
15. januára (TASR) - Slovenskí vojaci sa v prvom polroku tohto roka zúčastnia na viacerých cvičeniach v zahraničí. Dvaja príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR pôjdu napríklad na výcvik do džungle vo Francúzskej Guyane. Cieľom cvičenia je rozvoj spôsobilosti špeciálnych síl. Vyplýva to z materiálu o vyslaní OS mimo územia SR na účel vojenského cvičenia, ktorý dnes schválila vláda.

Náklady na likvidáciu kazetovej munície v SR presiahnu 5,5 milióna eur
15. januára (TASR) - Slovensko sa plánuje stať v roku 2015 signatárom Dohovoru o kazetovej munícii. Prístupový proces začne ešte tento rok s tým, že po schválení vládou a parlamentom budú ratifikačné listiny uložené u depozitára do konca júna 2015. Pre Slovensko by tak dohovor nadobudol platnosť 1. januárom 2016.

Systémovú ochranu pred násilím na deťoch má definovať národná stratégia
15. januára (TASR) - Riešenie problematiky násilia páchaného na deťoch v Slovenskej republike definuje päť strategických cieľov Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím, ktorú dnes schválila vláda. Súčasťou Národnej stratégie je vytvorenie Národného koordinačného strediska, ktoré má pôsobiť pod Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Slovensko zníži počet prioritných krajín rozvojovej spolupráce
15. januára (TASR) - Slovensko zníži počet sektorov a prioritných krajín, ktorým poskytne svoju oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA). Ide o jednu z najdôležitejších zmien v rozvojovej spolupráci v rokoch 2014 až 2018. Kým v predchádzajúcom päťročnom období to bolo 19 krajín, po novom ich bude desať. Strednodobú stratégiu na dané roky dnes schválila vláda.

Odporučila prijať dodatok Rímskeho štatútu o vojnových zločinoch
15. januára (TASR) – Vláda SR na svojom dnešnom zasadnutí odporučila, aby sa Slovensko pripojilo ku krajinám, ktoré ratifikovali dodatok k článku 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu rozširujúci akt vojnových zločinov aj na použitie jedovatých plynov či expandujúcich projektilov vo vnútorných ozbrojených konfliktoch. O prijatí dodatku rozhodne parlament.


NÁRODNÁ RADA

I. Matovič chce ubrať prezidentovi z platu a pridať premiérovi
13. januára (TASR) - Líder OĽaNO Igor Matovič chce ubrať prezidentovi SR z platu a pridať predsedovi vlády SR. Navrhuje to v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú predložil na januárovú schôdzu.

P. Osuský navrhuje, aby ľudia nestrácali slovenský pas prijatím cudzieho
13. januára (TASR) - Poslanec Národnej rady SR a prezidentský kandidát Peter Osuský (SaS) navrhuje, aby ľudia neprichádzali o slovenský pas prijatím občianstva iného štátu. "Navrhuje sa obnoviť právny stav existujúci do roku 2010. Jedinou formou straty štátneho občianstva SR bude prepustenie zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť. Nadobúdaním cudzieho štátneho občianstva sa už štátne občianstvo SR strácať nebude," píše vo svojom návrhu novely zákona o štátnom občianstve, ktorý predložil na januárovú schôdzu parlamentu.

KDH chce v ústave definovať manželstvo ako zväzok muža a ženy
14. januára (TASR) - Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Toto sú dve nové vety, ktoré chce do Ústavy SR doplniť opozičné KDH. Novelu predkladá na marcovú schôdzu parlamentu.

Most-Híd opäť žiada dvojjazyčné tabule na železniciach
15. januára (TASR) - Opozičný Most-Híd sa opäť pokúsi v parlamente dosiahnuť, aby železnice a zastávky v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín, boli označené v jazyku menšín. Zákon o dráhach sa pokúšal zmeniť aj vlani, ale neuspel.

KDH chce uzákoniť možnosť štipendia aj študentom zahraničných škôl
16. januára (TASR) - Študenti zahraničných vysokých škôl pôsobiacich v SR, ale aj mimo nášho územia a s trvalým pobytom na Slovensku by mali mať možnosť získať sociálne štipendium. V novele vysokoškolského zákona to navrhujú poslanci Pavol Abrhan, Martin Fronc, Monika Gibalová a Pavol Hrušovský (všetci KDH) s tým, že ministerstvo školstva by malo možnosť nie povinnosť takéto sociálne štipendium priznať. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na januárovej schôdzi.

Žitňanská a Beblavý navrhujú zákony proti úžere a na ochranu spotrebiteľov
18. januára (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady SR Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý chcú viac chrániť spotrebiteľov. Dosiahnuť to mienia zmenami niekoľkých zákonov, ktoré predložili na januárovú parlamentnú schôdzu.

SaS žiada obstarávanie po novom, od uchádzačov chce pýtať odpis
19. januára (TASR) - Opozičná SaS chce sprísniť podmienky účasti na verejnom obstarávaní. Podpredseda liberálov Ľubomír Galko predložil na najbližšiu schôdzu parlamentu novelu zákona, ktorá má od júna zamedziť účasť na obstarávaní osobám, pri ktorých je odôvodnený predpoklad, že ich osobné postavenie a  kriminálna minulosť je rizikom pre splnenie účelu spravodlivej a čestnej hospodárskej súťaže.


Pozn.:

MS SR: ESĽP vyhlási prvý rozsudok v prípade regulovaného nájomného
13. januára (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlási prvý rozsudok v prípade regulovaného nájomného. Stane sa to 28. januára. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová s tým, že očakávaný rozsudok bude pravdepodobne naznačovať aj rozhodnutia ESĽP v ďalších prípadoch týkajúcich sa regulovaného nájomného.

JUSTÍCIA: L. Žitňanská pripomienkovala zmeny v disciplinárnom súdnictve
16. januára (TASR) - Štyri zásadné pripomienky predložila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská k novele zákona o sudcoch a prísediacich, ktorou chce súčasné vedenie rezortu spravodlivosti upraviť kreovanie disciplinárnych senátov tak, aby fungovali. Žitňanská tvrdí, že jej pripomienky sa týkajú hlavne oslabenia prvku náhody pri vytváraní disciplinárnych senátov a neodôvodneného zvýhodnenia sudcov, ktorí nesúdia v porovnaní s inými právnickými profesiami.

MV SR: Zmeny v zákone priniesli novinky pre vodičov aj chodcov
17. januára (TASR) - Už viac ako dva týždne musia najmä chodci a vodiči dodržiavať niekoľko nových pravidiel. Priniesla ich novela zákona o cestnej premávke, ktorá platí od 1. januára tohto roku. Chodci už musia počítať s tým, že pokiaľ nie je dobre vidno a idú po krajnici alebo kraji vozovky, musia mať na sebe reflexné prvky alebo oblečený reflexný odev, napríklad vestu. Ustanovenie, ktoré do konca minulého roku platilo len mimo obcí, už platí aj v nich.

MV SR: Prihlásiť nové auto do evidencie bude možné aj cez internet
18. januára (TASR) – Po spustení prvých elektronických služieb v oblasti hlásenia pobytu, pripravuje rezort vnútra sprístupnenie ďalších. Budú sa týkať evidencie vozidiel. Zavedenie elektronických služieb v tejto oblasti priniesla do legislatívy novela zákona o cestnej premávke, ktorá platí od začiatku roka.

MVSR: Zmenený zákon je mäkší k vodičom, ktorí zavinili nehody
18. januára (TASR) – Novela zákona o cestnej premávke priniesla na začiatku roka zmiernenie v postihovaní vodičov, ktorí spôsobili viacero nehôd. Doposiaľ platilo, že ak niekto spôsobil tri nehody počas piatich rokov, prišiel o vodičské oprávnenie. Po novom musí ísť o nehody, ktoré zanechali následky na zdraví alebo pripravili niekoho o život.

MV SR: Platené parkovacie miesta a pruhy môžu značiť modrou
19. januára (TASR) - Asfalt na uliciach slovenských miest by už v tomto roku mohol byť farebnejší. Platí to najmä pre ulice s parkovaním za úhradu. Od 1. januára je totiž v platnosti vyhláška k zákonu o cestnej premávke, ktorá umožňuje používanie modrej farby na vodorovné vyznačenie platených parkovacích miest a parkovacích pruhov.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk