Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
24.6.2013
ID: 381upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia. Predpokladá to novela Exekučného poriadku, ktorú poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Právnou normou, ktorú vypracovalo ministerstvo spravodlivosti, sa okrem iného zavedú výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov.

VLÁDA

Vláda schválila pravidlá pre vydávanie osôb s neoprávneným pobytom
19. júna (TASR) - Vláda SR dnes schválila vykonávacie protokoly na vydávanie osôb s neoprávneným pobytom s gruzínskou a tiež macedónskou vládou. Na rokovanie kabinetu ich predložil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Minister P. Žiga dostal zelenú na predaj emisií Španielom
19. júna (TASR) - Slovensko by malo predať 27 miliónov ton voľných emisných povoleniek oxidu uhličitého Španielsku. Predaj dnes definitívne odsúhlasila vláda a minister životného prostredia Peter Žiga tak dostal splnomocnenie na podpísanie zmluvy. Cenu za tonu emisií neprezradil, na burze sa v súčasnosti obchoduje za cenu okolo desať centov.

Slovensko by malo zámorským krajinám pomôcť sumou 114,7 mil. eur
19. júna (TASR) - Slovensko by v budúcnosti malo podporiť krajiny Afriky, Karibiku a Tichomoria sumou 114,7 milióna eur. Vláda SR dnes schválila návrh na uzavretie Vnútornej dohody medzi zástupcami vlád členských štátov Európskej únie zasadajúcimi v Rade o financovaní pomoci EÚ.

Vláda odsúhlasila dohody o spolupráci EÚ s Irakom a Filipínami
19. júna (TASR) - Vláda SR dnes odsúhlasila návrh na uzavretie dohody o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a Irakom. Dohoda predstavuje historicky prvý zmluvný vzťah medzi EÚ a touto krajinou, na základe ktorého sa vytvára právny rámec pre vzájomný dialóg o politických otázkach, rovnako tak právny rámec pre obchodné vzťahy či rozvojovú pomoc. Musí ju odobriť ešte parlament a podpísať prezident.

Ministerstvo obrany zlúči tri rekreačné a zdravotnícke zariadenia
19. júna (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR zlúči tri svoje akciové spoločnosti, ktoré pôsobia v oblasti zdravotnej a rekreačnej starostlivosti. Dôvodom je nedostatočné využívanie ponúkaných kapacít a neefektívna existencia troch samostatných spoločností s podobným predmetom podnikania. Vyplýva to z návrhu, ktorý dnes schválila vláda. Ministerstvo má zabezpečiť zlúčenie akciových spoločností do 1. júla 2013.

Slovensko bude naďalej poskytovať dočasné útočisko desiatkam utečencov
19. júna (TASR) - Slovensko bude naďalej poskytovať dočasné útočisko desiatkam utečencov a osobám pod ochranou. Tí po maximálne šesťmesačnom pobyte v azylovom zariadení rezortu vnútra v Humennom odcestujú do tretích krajín. Vyplýva to z dohody medzi vládou SR, Úradom Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu o humanitárnom transfere utečencov, ktorú dnes schválila vláda SR.


NÁRODNÁ RADA 

Plénum znepokojenie nad kauzou VSS nevyjadrilo, necháva ju vyšetrovateľom
17. júna (TASR) - Národná rada (NR) SR dnes zobrala na vedomie správu ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) ku kauze "Podozrenie z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom Vojenskej spravodajskej služby (VSS) zo strany bývalého vedenia" a konštatovala, že vyšetrenie podozrení patrí do pôsobnosti príslušných vyšetrovacích orgánov.

Jaromír Čižnár bol zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora
18. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súčasný šéf bratislavskej krajskej prokuratúry získal vo voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD, 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. O jeho vymenovaní do funkcie musí ešte rozhodnúť prezident SR Ivan Gašparovič.

Zdravotníkom by mali tresty znížiť,ostatné pripomienky prezidenta odmietli
19. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR by mali vyhovieť pripomienke prezidenta SR Ivana Gašparoviča k novele Trestného zákona a znížiť tresty pre zdravotníkov, ktorí počas núdzového stavu odmietnu prísť do práce. Pôvodne im mala hroziť strata licencie až na desať rokov, hlava štátu to chce znížiť na dva. Prezidentovu pripomienku dnes jednohlasne odobril Ústavnoprávny výbor NR SR.

Od októbra vznikne 72 okresných úradov
19. júna (TASR) - Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa) sa dostala do svojej druhej etapy. Poslanci NR SR dnes 81 hlasmi rozhodli, že od októbra zanikne 248 úradov miestnej štátnej správy a následne vznikne 72 okresných úradov (Bratislava a Košice budú mať po jednom okresnom úrade), na čele ktorých budú prednostovia menovaní vládou.

Poslanci vyhoveli prezidentovi, hlásenie odchodu zo SR nebude povinné
19. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes súhlasili s pripomienkou prezidenta SR Ivana Gašparoviča k novele zákona o hlásení pobytu občanov a vrátenú právnu normu 85 hlasmi opätovne schválili. Pôvodná novela okrem iného zavádzala pod hrozbou pokuty povinnosť nahlásiť odchod z republiky na viac ako 90 dní príslušným úradom.

Za čiernu prácu majú byť od novembra vyššie pokuty
20. júna (TASR) - Pokuty za nelegálne zamestnávania sa majú od novembra zvýšiť. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce a nelegálnej práci, o ktorej diskutujú poslanci Národnej rady SR na úvod tretieho rokovacieho dňa 21. schôdze s tým, že pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viacerých ľudí súčasne by mala predstavovať najmenej 5000 eur. V súčasnosti platí interval pokút od bez ohľadu na počet nelegálne zamestnaných od 2000 do 200.000 eur.

Úrad vlády SR má získať od októbra ďalšie kompetencie
20. júna (TASR) - Na Úrad vlády SR majú prejsť od októbra ďalšie kompetencie. Pôjde o oblasť štátnozamestnaneckých a právnych vzťahov pri výkone práce vo verejnom záujme. Zmenu kompetenčného zákona posunuli dnes poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Prísnejšie pravidlá pre exekútorov prešli do druhého čítania
20. júna (TASR) - Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia. Predpokladá to novela Exekučného poriadku, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Právnou normou, ktorú vypracovalo ministerstvo spravodlivosti, sa okrem iného zavedú výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov.

Pri územnom plánovaní sa má po novom pamätať aj na zosuvy pôdy
20. júna (TASR) - Pri územnom plánovaní by sa od októbra mali brať do úvahy údaje geologického charakteru, a to najmä v súvislosti s možnými zosuvmi pôdy. Počíta s tým návrh novely geologického zákona, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Príjmy z dražieb emisií budú príjmom Envirofondu
20. júna (TASR) - Príjmy z dražieb emisií, ako aj prípadných pokút pre nedodržiavanie legislatívy, sa od augusta stanú príjmom Envirofondu. Zmena súvisí s novým systémom obchodovania s podnikovými emisnými kvótami. Novinky prináša novela zákona o Envirofonde, ktorú dnes 78 hlasmi schválili poslanci NR SR. Ako už dávnejšie avizovali ministri životného prostredia a financií, na použití peňazí by sa mali každý rok oba rezorty dohodnúť.

Voľba funkcionárov NKÚ nebude, jediného kanditáda OĽaNO stiahlo
20. júna (TASR) - Voľba funkcionárov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa na júnovej schôdzi parlamentu neuskutoční. Po tom, ako opozícia nevyužila možnosť predložiť kandidáta na šéfa NKÚ, Mária Ritomská z hnutia OĽaNO stiahla aj svojho kandidáta na podpredsedu úradu Jána Vrbackého. Dôvodom tohto kroku mala byť chýbajúca podpora zo strany vládneho Smeru-SD.

Monitorovacie agentúry budú potrebovať s vydavateľmi dohodu
21. júna (TASR) - Monitorovacie agentúry sa budú musieť od novembra s vydavateľmi novín a časopisov zmluvne dohodnúť, ak budú chcieť časti ich obsahu predávať v podobe monitoru ďalším subjektom. Vyplýva to z novely zákona o autorskom práve, ktorú dnes 93 hlasmi schválili poslanci NR SR.

J. Mihál neuspel, zamestnanci OZ budú aj naďalej platiť odvody z dohôd
21. júna (TASR) - Dohodári, ktorí pracujú pre občianske združenia (OZ), budú aj naďalej platiť odvody z dohôd. Parlament totiž dnes odmietol pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Jozefa Mihála (SaS), aby spomínaní dohodári odvody platiť nemuseli. Návrh dal k vládnej novele zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úrady vlády SR. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) neodporúčal zmenu schváliť, keďže ako povedal, ide nad rámec zákona.

SR ratifikuje Dohovor RE o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť
21. júna (TASR) - Slovensko ratifikuje Dohovor Rady Európy (RE) o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť. Poslanci NR SR dnes 76 hlasmi súhlasili s týmto krokom a odporučili prezidentovi SR dohovor ratifikovať.


Pozn.:

ÚS SR: Zákon o mzdových nárokoch sestier nie je v súlade s Ústavou SR 
19. júna (TASR) – Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nie je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodlo plénum Ústavného súdu (ÚS) pod vedením jeho podpredsedu Milana Ľalíka.

ÚS SR bude rozhodovať, či je povinné očkovanie v súlade s Ústavou
19. júna (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR sa bude na podnet nitrianskeho krajského súdu rozhodovať, či je legislatíva o povinnom očkovaní detí v súlade s Ústavou SR. "Bol zaregistrovaný návrh na začatie konania o súlade a dnes bol na neverejnom zasadnutí pléna náhodným výberom pridelený sudcovi spravodajcovi," povedala pre TASR hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.

Ľudia môžu dávať podnety k reforme ESO prostredníctvom nového portálu
20. júna (TASR) - V súvislosti s realizáciou reformy verejnej správy ESO rezort vnútra pripravil platformu pre občianske podnety, pripomienky či sťažnosti. Na stránke www.eso-portal.sk môžu záujemcovia vyplnením jednoduchého formulára poslať ministerstvu svoje postrehy či námety a takto sa stať spolutvorcami reformy.

OMBUDSMAN: Zaistení cudzinci sa k právnej pomoci dostávajú ťažko
23. júna (TASR) – Cudzinci zaistení na území SR majú sťažený prístup k efektívnej právnej pomoci. Vyplýva to z prieskumu Kancelárie verejného ochrancu práv (VOP) v Útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov (ÚPZC) v Medveďove a Sečovciach, ktorý sa uskutočnil v marci a apríli tohto roku.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk