5.10.2023
ID: 5883

Ako zarobiť na realitách. Dá sa to aj bez toho, aby ste kupovali byt

ddfb44c19c68528952fd2f73ba8bd6b9/J&T Banka 24.png
Zdroj: J&T BANKA, a.s.

Podobné príbehy poznáte asi aj vo vašom okolí. Ak mal niekto dosť kapitálu a byt kúpil vo vhodnom čase, stačilo počkať, jeho cena vzrástla, v niektorých prípadoch za pár rokov aj o desiatky percent, a byt stačilo následne predať so ziskom. Tieto „zlaté časy“ investorov sú však, zdá sa, preč. Investíciou do nehnuteľností sa dá ale atraktívne zarobiť stále. Ako?

Situácia na realitnom trhu sa za posledné mesiace dynamicky zmenila najmä pre rastúce úrokové sadzby. To ovplyvnilo možnosť ľudí kupovať nehnuteľnosti, následkom čoho ich cena prestala rásť takým tempom, na aké sme boli zvyknutí z minulých rokov. V niektorých regiónoch začali ceny dokonca mierne klesať. Ak chce v takejto situácii investor zarobiť na realitnom rozvoji, ako ideálna sa javí možnosť nákupu dlhopisov emitovaných developermi.

Známy výnos a vysoká likvidita

Výhodou investície do dlhopisov je vopred známy úrok, vyplácaný zväčša polročne alebo ročne a mimoriadne vysoká likvidita. Zjednodušene povedané, dlhopisy predáte na finančnom trhu rýchlejšie než nehnuteľnosť na realitnom trhu.

Ak sa rozhodnete pre nákup dlhopisov, dobre si zvážte výber manažéra emisie a najmä emitenta, keďže s takouto investíciou je spojené aj investičné riziko. Vždy si preverte históriu, je dobré, ak poznáte jeho predošlé developerské projekty. Malo by ísť o silnú spoločnosť, na ktorú sa môžete spoľahnúť.

Napríklad J&T BANKA umiestnila na trh celkovo už 27 emisií realitných spoločností v celkovom objeme 1,13 miliardy eur, z čoho sú už štyri riadne splatené. Ide o realitné projekty takých silných spoločností, akými sú J&T Real Estate alebo Eurovea. Ročný výnos aktuálne vydávaných dlhopisov sa pohybuje na úrovni okolo 6,5 %.

„Investície do dlhopisov môžu byť vhodným investičným riešením práve v tomto období, keď sa očakáva spomalenie mimoriadneho rastu akcií, ktorého sme boli svedkami v posledných mesiacoch,“ vysvetľuje riaditeľka J&T BANKY na Slovensku Anna Macaláková.

Projekty, ku ktorým by inak nemal prístup

Nespornou výhodou nákupu dlhopisov je, že prostredníctvom nich môže človek investovať a zhodnocovať aj menšie čiastky, nominálna hodnota jedného dlhopisu dosahuje zväčša 1 000 eur. Prostredníctvom nákupu dlhopisov tak môže investor investovať do projektov, ku ktorým by inak na trhu nemal prístup. „Nákup dlhopisu dáva investorovi možnosť participovať na rozvoji a zisku projektu, ktorému dôveruje alebo mu je sympatický. Zvlášť  v našich reáliách, keď môže na vlastné oči vidieť, ako sa rozrastá nový downtown Bratislavy, ako sa rozširuje obchodná promenáda Eurovea alebo ako sa budujú a rozvíjajú Tatry,“ dodáva Anna Macaláková. 

Menej starostí

Nákup dlhopisov má v porovnaní s investíciou prostredníctvom priameho nákupu nehnuteľnosti aj množstvo praktických a finančných výhod. Pri investičnej nehnuteľnosti musí majiteľ rátať so starosťami pri výbere vhodných podnájomníkov, s drobnými opravami a podobne. Z prenájmu nehnuteľnosti je tiež nutné odviezť daň. Navyše, ak by sa majiteľ rozhodol nehnuteľnosť predať do 5 rokov od jej nadobudnutia, musí zaplatiť daň zo zisku.

Samozrejme, aj pri zisku z investície do dlhopisov odvádza ich držiteľ daň, odpadajú mu však spomínané starosti v súvislosti s držbou a prevádzkou nehnuteľnosti.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk