23.9.2015
ID: 3035

Chcem mať svoje dáta v suchu, nie v Cloudu

6f21f4df2d1f05daa90f972188665a72/SingleCase_web.jpg
Zdroj: SingleCase

Komerčné oznámenie

Byť konzervatívny dnes nie je príliš praktické. A netýka sa to len farby vašej kravaty. Tradičné hodnoty prehrávajú na celej čiare súboj s pokrokom. Technológie vládnu svetu a dáta prenikajú aj tam, kde by ich človek nikdy nečakal. Do neba! Tam niekde hore sa vznáša novodobý raj všetkých dát – sám veľký Cloud. Ale je to skutočne tak bezpečné a praktické úložisko, ako sa nám snažia tvrdiť jeho nadšení zástancovia? Samozrejme, že je. A čím skorej na to človek príde, tým skorej naskočí do rozbehnutého vlaku, ktorým sa zvezie on, aj jeho biznis.

Aké sú teda hlavné dôvody, prečo neisť do cloudu?

1. Som právnik. Jediný, komu verím, je môj počítač. Nie je najrýchlejší, ale to ja tiež nie. Rád počúvam pomalé vrnenie jeho harddisku. Keď pálim dáta na DVD, roztočí svoj vetrák na maximum, a to je páni jazda. Pravda, občas zamrzne. Ale dva tri reštarty ho zasa vrátia do hry. Keď vypnú prúd, nerozhádže nás to. Aspoň si obaja trochu odpočinieme. A záložné DVDečka mi stráži Žofinka. Pytón kráľovský. Tak na čo cloud? Svoje dáta mám pevne pod kontrolou.

2. Mám dobrodružnú povahu. Vzrušujú ma platby naslepo. Kľudne vytiahnem z peňaženky peniaze za server bez toho, aby som mal najmenšie tušenie, či ho využijem. Nie je to úžasné?! Ako sa hovorí: „Peniaze budú a my nebudeme“. Takže ak mi niekedy nebude stačiť jeho kapacita, kľudne dokúpim ďalší. A rád. Som totiž dobrodruh.


3. Milujem svoju kanceláriu. Zariaďoval som si ju sám, a som na to pyšný. Keď mám schôdzku u klienta, ťahá ma to naspäť do kancelárie tak silno, že neodolám žiadnej príležitosti, aby som sa mohol vrátiť. Jedna taká sa naskytne takmer vždy. Niektoré dáta proste v hlave nenosím, tak po ne jednoducho zabehnem. To predsa musí každý klient pochopiť. Strata času značná. Strata klientov ešte väčšia. Ale toto dáky cloud predsa nevyrieši. 

SingleCase

4. Za mlada mi hovorili Mirek Dušín. Pomáhal som slabším a trestal bezprávie. Pomáhať a chrániť je mojím heslom aj dnes. Preto nie je divu, že chcem čo najviac uľahčiť prácu polícii a orgánom činným v trestnom konaní. Ak by dostali súhlas k tomu pozrieť sa na dáta mojich klientov, som im plne k dispozícii. Nechcem ani domyslieť, aký by to bol problém, ak by som mal ich dáta uložené v nejakom anonymnom a dobre chránenom cloudu. Sklamal by som políciu, orgány, ale v prvom rade celkom iste aj svojich klientov. 

5. Môj ajťák je vášnivý rybár. Vydrží celé dny sedieť u vody a čakať, než sa pohne udica. Nemám to srdce mu teraz volať a rušiť ho kvôli tomu, že mi zamrzol počítač.  Písací stroj mám v skrini, a na Slovenskú poštu je spoľahnutie. To sa budú klienti diviť, aký som flexibilný. I bez cloudu.


6. Kam sa stále všetci ponáhľajú? Nechcem sa nechať prevalcovať dobou. Mám rád svoje pohodlie, svoj luxus, svoj ebenový stôl a svoje zlaté ťažidlá. Samozrejme, započul som, že na cloudu majú dáta uložené spoločnosti ako NASDAQ, NASA, PFIZER. Nehnevajte sa na mňa, ale právnik by mal byť predsa len trochu viac tradičný. A ja mám svoju úroveň.

7. Môj ajťák hovorí, že je ma na právnika škoda. Tak rýchlo preinštalovať systém a nastaviť server vraj nevie ani on. Ale plno vecí ohľadom počítačov ešte nezvládam, takže ho čas od času potrebujem. Premýšľal som o tom uložiť dáta do cloudu, ale to by som sa potom v práci príšerne nudil. Tie mraky starostí s počítačom mi náramne vyhovujú.


SingleCase


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk