4.10.2022
ID: 5562

Najväčším omylom je neinvestovať!

ce450285ce471a4f8f902699a4accab3/J&T Banka 11.jpg
Zdroj: J&T BANKA, a.s.

Pri investovaní robí každý chyby a priznávajú si to aj najväčšie investorské esá.

George Soros tvrdí, že len čo si uvedomíme, že nedokonalé porozumenie je ľudskou prirodzenosťou, nie je hanba mýliť sa, iba zlyhať pri oprave omylov. Mylnosť názorov a postojov dokonca zohráva prominentnú rolu v jeho pohľade na svet. Špeciálne, keď uznal, že pri predikciách sa väčšinu času mýlil. Dodáva však, že nezáleží na tom, či máte pravdu, alebo sa mýlite, ale koľko zarobíte, keď máte pravdu, a prerobíte, keď ste sa pomýlili.

Omyly sú podľa Charlieho Mungera vlastne pozitívnou vecou z hľadiska skúseností, keď vyhlásil, že nemožno mať úspešný život bez komplikovaných vecí, ktoré nevyšli.

Chuck Akre podotýka, že každý deň je šťastný, ak sa niečo naučil, a dvojnásobne, ak ho to nestálo príliš veľa.

„Najväčšie chyby v investovaní nepochádzajú z informačných či analytických faktorov, ale z tých psychologických,“ hovorí Howard Marks. Súhlasí s tým Benjamin Graham s konštatovaním, že hlavným problémom investora a jeho najhorším nepriateľom je on sám.

John Templeton povedal, že by sme mali byť dostatočne pokorní na to, aby sme si pripustili, že sa môžeme mýliť, pričom esenciálnym bezpečnostným faktorom voči tomu je diverzifikácia. Vskutku, v komplexnom svete je na zabezpečenie úspechu potrebnej viac jednoduchosti. A to tak, že nie je potrebné hľadať ihlu v kope sena, ale kúpiť si celú túto kopu, povedal Jack Bogle. Keď máte v portfóliu jedno zlaté vajce, nie je prekážkou mať tam aj pár pokazených, podotýka Peter Lynch.

Omylom a zlyhaniam sa možno vyhnúť aj tak, že nebudete preskakovať prekážky vysoké sedem stôp, ale rozhliadnete sa po vysokých len jednu stopu, aby ste ich mohli prekročiť, čo je princíp, ktorý preferuje Warren Buffett.

Keď už sklamania v dôsledku chýb prídu, potom najdôležitejšou lekciou, ktorú sa investor môže naučiť, je byť pokojným, keď sa stretne s neočakávanými a nepriaznivými výsledkami, konštatuje Peter Bernstein, ktorý dodáva, že mýliť sa je sem-tam nevyhnutné.

Súčasne pamätajte, že do problémov vás spravidla nedostane to, čo neviete, ale to, čím ste si úplne istý a nie je to tak, pripomína Michael Batnick.

 „Najväčšou príčinou finančných ťažkostí ľudí je strach zo straty peňazí,“ povedal Robert Kiyosaki. Vskutku, najväčším rizikom a chybou pri investovaní je nepodstúpiť žiadne. V dnešných turbulentných časoch sa tento prístup môže stať nekomfortným, no stačí ostať zainvestovaný, nerobiť vôbec nič a čakať. To sú najmúdrejšie možnosti investorov na akciových trhoch, podotýka Guy Spier. Vskutku, trpezlivosť nielen ruže prináša, ale aj nezvyčajné výnosy, uzatvára Philip Carret.


Stanislav Pánis,
analytik J&T BANKY

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk