Články

PRIESKUM: Pre dve tretiny ľudí sú zmeny v súdnictve kroky správnym smerom

Takmer dve tretiny ľudí (64,6 percenta) považujú zmeny, ktoré sa udiali v slovenskom súdnictve v posledných rokoch za kroky správnym smerom. Vyplýva to z júlového prieskumu, ktorý pre Najvyšší súd SR zrealizovala agentúra Focus. O ďalšej časti prieskumu dnes informoval hovorca súdu Boris Urbančík.

Virtuálna registračná pokladnica pre všetkých

Od septembra sa ruší mesačný limit na počet vydaných pokladničných dokladov prostredníctvom virtuálnej registračnej pokladnice (VRP). Prináša to novela zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP). Podnikatelia tak môžu bez obmedzenia využívať túto bezplatnú službu finančnej správy.

Udalosti uplynulého týždňa

Verejnosť môže kvalitu uchádzačov na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zhodnotiť i prostredníctvom ich vízie riadenia úradu. Projekty kandidátov zverejnil Úrad vlády (ÚV) SR na svojom webe v sekcii Rokovania/Nezaradené materiály.

Stop špekulatívnym fúziám spoločností

Vláda schválila novelu Obchodného zákonníka predloženú podpredsedníčkou vlády a ministerkou spravodlivosti L. Žitňanskou. Úprava rieši nepoctivé fúzie obchodných spoločností, kladie vyššiu zodpovednosť na štatutárov a spoločníkov firiem a zavádza účinné nástroje proti tzv. „bielym koňom“. Po už presadených zmenách, ktoré bránia špekulatívnym…

Oddelenie záhad alebo čo vlastne robí Compliance Oddelenie

Compliance oddelenie alebo zastávanie funkcie Compliance oddelenia má istú paralelu s funkciami ministerstva mágie z Harryho Pottera J. K. Rowlingovej. Častokrát je ich funkcia rovnako nepochopená, rovnako záhadná, rovnako „tajne“ štruktúrovaná, ale rovnako tak aj potrebná, nevyhnutná a dôležitá. A rovnako ako sa obchádzajú pravidlá a postupy…

Vláda schválila návrh zákona o obetiach trestných činov

Slovensko bude mať ucelenú a komplexnú právnu úpravu práv obetí trestných činov. Nový zákon pripravilo ministerstvo spravodlivosti, snaží sa tak zastrešiť podľa neho dôležitú a citlivú problematiku, ktorá je roztrúsená vo viacerých právnych normách. Rezortný návrh dnes schválila vláda.

Novela Obchodného zákonníka má zlepšiť ochranu veriteľov

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo novelu Obchodného zákonníka ešte koncom júna. Momentálne prebieha po dvojnásobnom medzirezortnom pripomienkovom konaní jeho vyhodnotenie. Ak bude nový predpis schválený aj parlamentom, účinnosť by mal nadobudnúť už v októbri tohto roka.

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku tohto roka priznal sťažovateľom nálezom v 204 sťažnostiach primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 403.700 eur.

Aj umelci musia platiť dane

Leto je obdobím konania zvýšeného počtu rôznych kultúrnych podujatí. Zahraniční umelci, ktorí na Slovensku vystupujú, takisto musia svoje príjmy zdaňovať.

Register partnerov verejného sektora: nestihli ste sa zapísať? Vieme, prečo.

Prvého augusta uplynulo šesť mesiacov od nadobudnutia účinnosti zákona o registri partnerov verejného sektora, ktorého účelom je odkrývať konečných užívateľov výhod, teda skutočných vlastníkov firiem. Pondelok, 31. 07. 2017, bol pritom posledným dňom, dokedy bolo možné podať návrh na aktualizáciu údajov u osôb, ktoré boli zapísané v…

Záznam z 34. zasadnutia Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky konaného 8. augusta 2017

Rokovanie Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky, ktoré sa uskutočnilo za účasti podpredsedníčky vlády a ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, viedla Monika Jankovská, podpredsedníčka Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky.

Reformný balík sudcovských zákonov nadobudol účinnosť

Od 1. júla je účinný balík legislatívnych zmien upravujúci výberové konania sudcov, ich hodnotenie a disciplinárne konania. Novela zákona o sudcoch a prísediacich, pripravená v spolupráci so Súdnou radou, bola schválená parlamentom 10. mája a predstavuje ďalší z reformných krokov ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorého cieľom je…

Udalosti uplynulého týždňa

Dôvera v slovenský právny systém za posledných päť rokov narástla. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Najvyšší súd (NS) SR uskutočnila v júli 2017 agentúra Focus.
Na otázku „Do akej miery dôverujete slovenskému právnemu systému“ mohli respondenti odpovedať na 11-bodovej škále, od nula do desať, pričom nula znamenala „vôbec nedôverujem“ a desať…

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil tri rozsudky v prípadoch týkajúcich sa regulovaného nájomného

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil tri rozsudky. Prvým rozhodol spoločne o prípadoch Matuschka a ďalší proti Slovenskej republike a Vaňura a ďalší proti Slovenskej republike, druhým rozhodol o prípadoch Balan a ďalší proti Slovenskej republike a Červenčík a ďalší proti Slovenskej republike a tretím rozhodol o prípadoch Bajzík a ďalší…

Z väzníc sa do domáceho väzenia dostalo za jeden a pol roka šesť väzňov

Už jeden a pol roka môžu odsúdení okrem podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody žiadať aj o vykonanie zvyšku trestu v domácom väzení. Nový inštitút sa zatiaľ výraznejšie neujal. Využilo ho len šesť odsúdených. Vyplýva to z údajov, ktoré má k dispozícii ministerstvo spravodlivosti, podľa ktorého je za tým aj nezáujem…

Stop nelegálnemu hazardu na internete

Finančná správa prvý raz zverejnila zoznam webových stránok, ktoré ponúkajú nelegálny hazard. Zoznam obsahuje 10 webových stránok, ktoré ponúkajú hranie hazardných hier nelegálne. Ide o nové opatrenie v boji proti nelegálnym aktivitám na internete. Aktualizovať a dopĺňať ho finančná správa bude každý týždeň.

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok v prípade Kuc proti Slovenskej republike

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok, ktorým rozhodol o porušení článku 5 ods. 3 Dohovoru na ochranu ľudských práv a základných slobôd.

Udalosti uplynulého týždňa

Takmer 30 študentov z viac ako 18 krajín si v Bratislave a vo Viedni zlepšovalo svoje právnické zručnosti na Letnej škole medzinárodného práva. Tento regionálny projekt je zameraný na oblasť európskeho obchodného práva pre študentov z celého sveta.

Centrum právnej pomoci otvorí kanceláriu v Trnave

Centrum právnej pomoci (CPP) plánuje v Trnave otvoriť svoju novú kanceláriu. Po tom, ako vlani zrušilo pracovisko v Hlohovci, v Trnavskom kraji žiadna iná kancelária CPP už nie je. Klienti z trnavského regiónu teraz musia za službami centra cestovať do Nitry alebo Bratislavy.

ÚS SR: Za prvý polrok rozhodol o 8294 návrhoch a sťažnostiach

Ústavný súd SR rozhodol v prvom polroku tohto roka o 8294 podaniach. Jeden sudca ÚS tak rozhodol v danom období priemerne o 830 návrhoch a sťažnostiach.