17.10.2014
ID: 2645upozornenie pre užívateľov

Protikorupčný zákon má zelenú

(TASR) Oznamovatelia protiprávnej a protispoločenskej činnosti budú od januára 2015 chránení. Parlament schválil zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti.

Zákon o tzv. whistleblowingu zavádza rôzne ochranné opatrenia pre osoby, ktoré majú informácie o protiprávnej a protispoločenskej činnosti a chcú ich oznámiť príslušným orgánom so zámerom odhaliť jej páchateľov. Podľa ministerstva majú relevantné informácie o protispoločenskej činnosti často zamestnanci firiem. Pokiaľ sa rozhodnú túto nekalú činnosť oznámiť, treba ich podľa rezortu vnútra chrániť pred prípadnou odvetou zo strany zamestnávateľa.
     
Štát sa tiež usiluje zvýšiť motiváciu zamestnancov oznamovať protispoločenskú činnosť. Tí majú mať po novom nárok na bezplatnú právnu ochranu, dokonca aj na nenárokovateľnú odmenu, ak na základe ich oznámenia dôjde k odsúdeniu páchateľa trestného činu alebo k preukázaniu spáchania inej protispoločenskej činnosti.
     
Do zákona sa dostal aj pozmeňujúci návrh Antona Martvoňa (Smer-SD), ktorý sa týka prípadných oznámení na antikorupčnej linke. Ak si orgány verejnej moci takúto linku zriadia, hovory sa budú nahrávať a archivovať tri roky.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) neočakáva, že ľudia začnú masovo po tisíckach oznamovať protiprávnu alebo protispoločenskú činnosť. Ročne podľa neho možno prídu desiatky oznámení, a to prevažne v oblasti štátnej správy. Povedal to v súvislosti s schváleným protikorupčným zákonom. Právna norma má podľa Kaliňáka garantovať ľuďom, ktorí naberú odvahu a oznámia protiprávnu alebo protispoločenskú činnosť, napríklad že neprídu o miesto. "Chceme im garantovať, že vieme ochrániť ich pracovné miesto, ich vzťahy, ktoré doteraz mali. Chceme, aby sa nebáli a oznámili konanie, ktoré je v rozpore či už s trestným zákonom, alebo predpismi, ktoré sa týkajú správnych deliktov," vysvetlil minister. Kaliňák sa neobáva zneužívania oznámení. "Je tu hrozba krivého obvinenia a krivej výpovede a tiež prokurátor posúdi, či sú to vymyslené veci, alebo nie," povedal.
     
Zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti je podľa neho komplexný, priznal, že to nie je len jeho dielo. Komplexnosť právnej normy podľa neho spočíva v tom, že postihuje všetky skutkové trestné činy nad tri roky, korupčné a tiež správne delikty s pokutou nad 50.000 eur. Oznámenia bude posudzovať podľa neho prokurátor. Ak sa potvrdí závažnosť podnetu, môže o tom vystaviť oznamovateľovi zamestnancovi potvrdenie s tým, že o tom môže hneď informovať inšpektorát bezpečnosti práce a aj zamestnávateľa. Druhá možnosť je podľa Kaliňáka tá, že zamestnanec dostane potvrdenie, ale zostane v anonymite. Ak by na neho prišiel nejaký útok, potvrdením sa preukáže na inšpektoráte a "zvráti beh negatívnych skutočností, ktoré by voči nemu mohli byť vyvodené".


Zroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk