16.2.2015
ID: 2794upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Štát bude mať pohromade presné údaje o všetkých adresách v krajine. Zhromaždí ich v registri, ktorého vytvorenie schválila vláda SR. Návrh zákona o registri adries predložil minister vnútra Robert Kaliňák v rámci zavádzania elektronických služieb na Slovensku.

VLÁDA

Schválila vytvorenie registra všetkých adries na Slovensku
11. februára (TASR) – Štát bude mať pohromade presné údaje o všetkých adresách v krajine. Zhromaždí ich v registri, ktorého vytvorenie dnes schválila vláda SR. Návrh zákona o registri adries predložil minister vnútra Robert Kaliňák v rámci zavádzania elektronických služieb na Slovensku.

Slovensko upraví azylovú politiku, zlepší postavenie detí na úteku
11. februára (TASR) – Azylová politika Slovenska prejde zmenami. Zjednotí sa s pravidlami Európskej únie, konkrétne dvoma smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z roku 2013. Ich zapracovanie do zákona o azyle dnes schválila vláda SR.

Neschválila tretiu kandidátku na zástupcu Slovenska na ESĽP
11. februára (TASR) – Voľba zástupcu Slovenska na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu sa opäť oddialila. Slovensko zatiaľ nepredloží Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy (PZ RE) v poradí už tretiu kandidátku na prestížny medzinárodný súdny post. Mená, ktoré vybrala Súdna rada SR, dnes vláda neschválila.


NÁRODNÁ RADA

Prezident SR možnosť predkladať zákony nedostane
11. februára (TASR) - Prezident SR nedostane možnosť navrhovať zákony tak, ako to v súčasnosti môže robiť vláda a parlament. Plénum dnes nepodporilo novelu Ústavy SR od Miroslav Kadúca (OĽaNO), ktorý je presvedčený, že hlava štátu musí mať možnosť aktívne zasiahnuť, ak vláda neplní to, čo ľuďom sľúbila. Za návrh bolo len 13 poslancov.

SR je pripravená prispieť do aktivít koalície v boji proti Islamského štátu
11. februára (TASR) - Slovensko je pripravené prispieť do aktivít medzinárodnej koalície v boji proti Islamskému štátu (IS). Vyplýva to zo zamerania zahraničnej a európskej politiky SR na tento rok, ktoré dnes odobril parlament.

Zámer posilniť obce pri obmedzovaní hazardu na svojom území neprešiel
11. februára (TASR) - Obciam či mestským častiam v Bratislave a v Košiciach sa oprávnenie rozhodnúť z vlastného podnetu všeobecne záväzným nariadením, ktoré z hazardných hier nie je možné prevádzkovať na jej území, vracať nebude. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o hazardných hrách z dielne poslanca NR SR Daniela Lipšica (nezaradený), ktorá takúto úpravu prinášala.

Posilnenie postavenia malých veriteľov pri reštrukturalizácii neprešlo
11. februára (TASR) - Postavenie malých veriteľov v reštrukturalizačných konaniach sa posilňovať nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž nepodporili návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii z dielne poslankyne Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

Lekára bude musieť na súde naďalej usvedčovať pacient
11. februára (TASR) - Ak lekár spôsobí pacientovi ujmu na zdraví alebo smrť, jeho vinu bude naďalej dokazovať pacient. Plénum dnes totiž nepodporilo návrh novely Občianskeho zákonníka od SaS, ktorí žiadali presun dôkazného bremena na lekára. Súd by pritom mal byť pri rozhodovaní viazaný zisteniami Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Hlinovi neprešla séria návrhov vrátane zmien v platení faktúr živnostníkom
11. februára (TASR) - Autobusy, ktoré využívajú školy či rôzne školské zariadenia, budú naďalej platiť mýto za jazdu po spoplatnených úsekoch ciest. Poslanci dnes totiž odmietli novelu o výbere mýta z dielne nezaradeného poslanca NR SR Alojza Hlinu. V právnej norme navrhoval pre tieto autobusy výnimku z platenia. Chcel tým uľahčiť súčasnú neľahkú situáciu mnohých rodín so žiakmi škôl.

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku sa sprísňovať nebude
11. februára (TASR) - Zákon o preukazovaní pôvodu majetku sa sprísňovať nebude. Plénum dnes nepodporilo spoločnú iniciatívu Daniela Lipšica (nezaradený) a Igora Matoviča (OĽaNO), ktorí chceli sfunkčniť súčasný zákon pochádzajúci z dielne Roberta Fica (Smer-SD).

Pravidlá dotácií pre protidrogové aktivity sú v druhom čítaní
12. februára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR má mať bližšie definované pravidlá ako udeľovať dotácie na účely protidrogových aktivít. Návrh novely zákona, ktorej cieľom je rozšíriť ich poskytovanie na tieto účely, dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Zámer I. Uhliarika obmedziť reexport liekov opäť neprešiel
12. februára (TASR) - Zákaz nákupu liekov z lekárne distribútorom za účelom ich predaja do zahraničia (reexport) sa zavádzať nebude. Poslanec NR SR Ivan Uhliarik (KDH) opäť nepresadil novelu zákona o liekoch, ktorú neúspešné predkladal už vlani.

Novými predsedami výborov sa stali Ľ. Petrák a A. Přidal
12. februára (TASR) - Novými šéfmi dvoch parlamentných výborov, ktoré zostali bez predsedov po minuloročných personálnych zmenách v politických stranách, sa stali Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Alojz Přidal (KDH). Rozhodlo o tom dnes plénum NR SR. Tretí výbor zostal naďalej bez predsedu.


Pozn.:

SKE: Stíhanie exekútorov sa obnoví, komora zvolí disciplinárnu komisiu
10. februára (TASR) –  Po viac ako ročnej prestávke sa obnoví činnosť disciplinárnych senátov, ktoré postihujú prehrešky exekútorov. Slovenská komora exekútorov (SKE) zvolí v stredu (11.2.) na výročnej konferencii na Táľoch 11 členov disciplinárnej komisie. Informovala o tom dnes hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

ÚS SR: Voľby starostu v Želovciach sú neplatné 
11. februára (TASR) - Ústavný súd SR dnes vyhlásil voľby starostu obce Želovce v okrese Veľký Krtíš z novembra 2014 za neplatné. Voľby starostu sa tam tak budú musieť zopakovať.

Pri zmene pobytu bude možné žiadať o nový občiansky preukaz cez internet
11. februára (TASR) - Občania, ktorí zmenia trvalý pobyt a sú zároveň držiteľmi občianskeho preukazu s elektronickým čipom, budú môcť pravdepodobne už od 1. júla požiadať o vydanie nového dokladu cez internet. Urobiť tak môžu cez portál Elektronické služby Ministerstva vnútra (MV) SR, informovala TASR Alena Koišová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

ÚS SR: Pakistancovi hrozí vyhostenie, neuspel so sťažnosťou na porušenie práv
12. februára (TASR) – Ústavný súd SR dnes nevyhovel sťažnosti na porušenie ústavných práv Pakistanca Aslama Khana, ktorému slovenské úrady odmietli povolenie na trvalý pobyt, pretože podľa Slovenskej informačnej služby (SIS) predstavuje pre štát tzv. bezpečnostné riziko. Khanovi, ktorý na Slovensku žije a pracuje od roku 2004, hrozí vyhostenie, hoci má slovenskú manželku a spoločnú dcéru. Argumentuje, že má čistý register trestov a dôvod, prečo má byť pre SR nebezpečný, mu polícia ani SIS neoznámili.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk