Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
10.6.2013
ID: 308upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Štátom ustanovení obhajcovia v trestnom konaní budú mať nižšie odmeny. Dôvodom zmeny vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb je úspora finančných prostriedkov vynakladaných zo štátneho rozpočtu. Vďaka zmene vyhlášky sa podľa ministerstva dá predpokladať v najbližších troch rokoch úspora približne 750.000 eur. TASR informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

VLÁDA

Súdne konanie má dostať nové pravidlá
5. júna (TASR) - Zásady, podľa ktorých by sa v budúcnosti malo rozhodovať v civilných sporoch, správnom súdnictve a mimosporovej agende, ako sú napríklad dedičstvá, dnes odobrila vláda SR. Legislatívny zámer rekodifikácie civilného procesného práva predstavuje záväzný návod na následnú prípravu paragrafového znenia nových procesných kódexov. Na jeho príprave pracovala mesiace rekodifikačná komisia pod záštitou ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

Slovensko od 1. júla otvorí Chorvátom svoj trh práce
5. júna (TASR) - Slovensko od 1. júla, teda k termínu pristúpenia Chorvátska do EÚ, otvorí jeho občanom svoj trh práce. Na dnešnom rokovaní to schválila vláda.

Prebytočné objekty rezortu obrany prejdú na obce
5. júna (TASR) – Vláda na dnešnom rokovaní odsúhlasila prevod piatich objektov v správe Ministerstva obrany (MO) SR a Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši na obce, v ktorých katastri sa objekty nachádzajú. Celkovo ide o štyri úkryty a jednu posádkovú strelnicu.

Na účely predsedníctva SR v Európskej únii kúpi novú budovu
5. júna (TASR) - Nedostatok priestorových kapacít súvisiacich so slovenským predsedníctvom v EÚ sa vyrieši kúpou novej budovy. Takúto alternatívu dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA 

Obstarávania ani platenie koncesionárskych poplatkov sa meniť nebudú
4. júna (TASR) - Pravidlá verejných obstarávaní sa meniť nebudú. Nezávislí poslanci NR SR dnes neuspeli s novelou zákona, podľa ktorej mali štátne inštitúcie zverejňovať aj zmluvy medzi obstarávateľom a danou inštitúciou, ak bolo obstarávanie realizované prostredníctvom centrálnej obstarávateľskej organizácie.

KDH navrhuje maximálnu výšku nákladov za splácanie spotrebiteľských úverov
4. júna (TASR) - Opozičné KDH by chcelo zaviesť maximálnu výšku nákladov za splácanie spotrebiteľských úverov alebo pôžičiek pre spotrebiteľov. Navrhuje to poslanec Pavol Zajac (KDH) v novele zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorú predstavil na úvod 13. rokovacieho dňa 19. schôdze parlamentu.

Matovičovci chcú centrálny register nariadení obcí
4. júna (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú centrálny register nariadení obcí. Mal by byť prístupný verejnosti na internetovej stránke ministerstva vnútra. Navrhujú to v novele zákona o obecnom zriadení.

Stanice v národnostných obciach nebudú označované v jazykoch menšín
4. júna (TASR) - Železnice a zastávky v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín, nebudú označené v jazyku menšín. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín z dielne poslancov NR SR za stranu Most-Híd.

I. Matovič: Europoslanci by nemali zastávať iné verejné funkcie
5. júna (TASR) - Slovenskí europoslanci by nemali zastávať iné verejné funkcie v krajine. Myslí si to líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič. Europoslancom preto chce novelou zákona o voľbách do Európskeho parlamentu zakázať kumulovať funkcie. O právnej norme bude snemovňa diskutovať v úvode 14. rokovacieho dňa 19. schôdze parlamentu.

Poslanci môžu aj naďalej šéfovať krajom či obciam
5. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR môžu byť aj naďalej súčasne predsedami samosprávnych krajov či starostami obcí. Igorovi Matovičovi z OĽaNO totiž neprešla novela Ústavy SR, v ktorej zakazoval kumuláciu týchto funkcií.

Nominácie na kandidátov na GP je možné podávať do 13. júna
5. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR môžu svoje nominácie na kandidátov na vymenovanie za generálneho prokurátora SR podávať do 13. júna do 16. hodiny. Rozhodol o tom dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Nová voľba predsedu NKÚ bude 25. júna
5. júna (TASR) - Nová voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a dvoch podpredsedov sa bude konať 25. júna, teda v rámci najbližšieho riadneho rokovania parlamentu. Rozhodol o tom dnes predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

Zámer OĽaNO chrániť či vyznamenávať oznamovateľov korupcie neprešiel
5. júna (TASR) - Zámer hnutia OĽaNO, aby oznamovatelia korupcie mali nárok na finančnú odmenu, ochranu aj štátne vyznamenanie, dnes v pléne neprešiel. Hlasovaním o tom rozhodli poslanci na záver 14. rokovacieho dňa 19. schôdze parlamentu. Za právnu normu zahlasovalo len 43 poslancov zo 119 prítomných. Poslancom OĽaNO sa nepodarilo presvedčiť dostatok členov snemovne napriek niekoľkohodinovému argumentovaniu v rozprave.

Šéf NKÚ by sa mal voliť po novom, mohol by ním byť len právnik či ekonóm
6. júna (TASR) - Predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR by mali poslanci od novembra voliť po novom. Navrhujú to Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič a Igor Hraško v novele zákona o NKÚ. "Návrhom zákona sa voľba do orgánov úradu mení z politickej voľby vhodného nominanta na odborný výber," uvádzajú predkladatelia návrhu. Funkciu výberovej komisie má plniť príslušný parlamentný výbor.

Viacnásobní darcovia krvi by nemali platiť za recepty či lekárske poukazy
6. júna (TASR) - Držitelia minimálne bronzovej Jánskeho plakety, ktorá sa udeľuje za aspoň desať odberov krvi, by mali byť oslobodení od poplatkov za recept, lekársky poukaz, dopravu, prednostné ošetrenie a nadštandardný pobyt. V novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti to navrhuje podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný s tým, že dobrovoľní darcovia krvi si okrem ocenenia v podobe plakiet zaslúžia oveľa viac.

Stáčanie kilometrov na tachometroch má byť trestné
8. júna (TASR) - Stáčanie kilometrov na tachometroch motorových vozidiel by malo byť od novembra trestné. V novele Trestného zákona to navrhujú poslanci Peter Zajac a Ján Hudacký z KDH. V súčasnosti je trestné iba falšovanie alebo pozmeňovanie identifikačného čísla motorového vozidla, výrobného čísla motora, výrobného štítka alebo výrobného čísla súčastí motorového vozidla.

Most-Híd bojuje proti zneužívaniu prednostného vyšetrenia u lekára
9. júna (TASR) - Dobu vyčlenenú na prednostné vyšetrenia v ambulancii by mal po novom schvaľovať lekár príslušného samosprávneho kraja. Zároveň medzi časmi určenými na prednostné vyšetrenia majú byť vyhradené najmenej dve hodiny na riadnu ordináciu. V novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti to navrhujú poslanci za Most-Híd Tibor Bastrnák, Béla Bugár a József Nagy. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na júnovej schôdzi.


PREZIDENT

Obete znásilnenia budú mať nárok aj na morálne odškodnenie
7. júna (TASR) - Obete znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania budú mať od júla nárok nielen na odškodnenie za fyzickú ujmu na zdraví, ale aj na morálne odškodnenie za psychickú traumu, stres, úzkosť a frustráciu. Vyplýva to z novely zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.


Pozn.:

MS SR: Advokáti budú mať nižšie odmeny zo štátneho rozpočtu
5. júna (TASR) – Štátom ustanovení obhajcovia v trestnom konaní budú mať nižšie odmeny. Dôvodom zmeny vyhlášky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb je úspora finančných prostriedkov vynakladaných zo štátneho rozpočtu. Vďaka zmene vyhlášky sa podľa ministerstva dá predpokladať v najbližších troch rokoch úspora približne 750.000 eur. TASR informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Ústavný súd pozastavil účinnosť novely o organizácii súdu
5. júna (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes pozastavil účinnosť novely zákona, ktorú v zrýchlenom konaní schválil vládny Smer-SD v súvislosti s kauzou nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Súd tak vyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov, ktorí žiadajú preskúmať ústavnosť novely.

PREMIÉR: Slováci by už toto leto mohli cestovať do Turecka bez víz
7. júna (TASR) – Slováci by už toto leto mohli cestovať do Turecka bez toho, aby museli požiadať o víza. Po dnešnom stretnutí s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom v Istanbule to uviedol premiér Robert Fico. Na rokovaní poukázal na to, že každoročne Turecko navštívia tisícky turistov zo Slovenska, ktorí ale musia žiadať o víza.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk