Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
9.8.2016
ID: 3428upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Od začiatku augusta majú právnické osoby zriadené elektronické schránky pre komunikáciu s orgánmi verejnej správy. Zásielky zo súdov však v nich zatiaľ nenájdu. Ministerstvo spravodlivosti požiadalo o výnimku, vďaka ktorej získalo ďalší čas na prípravu. „V zmysle zákona o e-Governmente si uplatňujeme technickú výnimku, ktorá nám umožňuje posunúť termín elektronického doručovania na 1. november 2016,“ informoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Rezort podľa neho naďalej vykonáva potrebné úkony, aby bol pripravený plnohodnotne doručovať týmto spôsobom.

NÁRODNÁ RADA

A. Danko pripravuje zmeny rokovacieho poriadku, zriadil skupinu
1. augusta (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravuje zmeny rokovacieho poriadku. Tie si podľa jeho slov vyžiadali situácie, ktoré za posledné mesiace vznikali počas rokovacích dní v pléne NR SR.

Nové voľby sa uskutočnia v 23 obciach 5. novembra 2016
2. augusta (TASR) - Nové voľby sa v 23 obciach na Slovensku uskutočnia 5. novembra 2016. O termíne rozhodol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Mladiství delikventi na Slovensku najčastejšie kradnú a lúpia
3. augusta (TASR) - Mladiství delikventi na Slovensku sa aj v roku 2015 najčastejšie dopúšťali trestných činov krádeže, lúpeže a porušovania domovej slobody. Uvádza sa to v správe generálneho prokurátora o činnosti prokuratúry v roku 2015, ktorú už má na stole Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Plénum by sa malo správou zaoberať na septembrovom zasadnutí.

J. Čižnárovi chýba definícia domáceho násilia, jeho rozsah musí určovať GP
4. augusta (TASR) - Pretrvávajúca absencia legálnej definície pojmu domáceho násilia v trestnom práve neumožňuje podať podrobnejšie údaje o jeho výskyte, stave a vývoji. Uvádza sa to v správe o činnosti prokuratúry za rok 2015, ktorú do parlamentu predložil generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Plénum by sa jeho referátom malo zaoberať už na septembrovej schôdzi. Čižnár si boj proti domácemu násiliu vytýčil ako jednu z priorít už pri nástupe do funkcie.

ÚŠP: Korupcia na Slovensku je čoraz sofistikovanejšia
3. augusta (TASR) – Korupčná činnosť na Slovensku je stále viac sofistikovaná, jej páchatelia nekomunikujú prostredníctvom bežnej telekomunikačnej prevádzky, ale napríklad cez internet. Súčasné technické vybavenie polície už nevyhovuje požiadavkám na získanie dôkazov. Pre korupčné trestné činy bolo v roku 2015 stíhaných 173 páchateľov, čo je pokles v porovnaní s rokom 2014, kedy ich bolo 209. V roku 2013 pritom stíhali 236 páchateľov pre korupčnú trestnú činnosť. Uvádza sa to v správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za rok 2015, ktorú Národnej rade SR predkladá špeciálny prokurátor.

M. Feckovi sa nepáči úbytok lazníkov, pripravil pre nich extra zákon
7. augusta (TASR) - Laznícke osídlenie na Slovensku sa za posledné desaťročia dostalo na pokraj zániku. To je podľa opozičného poslanca NR SR Martina Fecka (OĽaNO-NOVA) zásadný impulz na vypracovanie zákona o podpore zachovania územia s rozptýleným osídlením a jeho obyvateľov (laznícky zákon), ktorý má týmto obyvateľom umožniť čerpať dotácie. Právnu normu predložil na septembrové rokovanie pléna NR SR.


OSTATNÉ

MŽP SR: Rybárom aj poľovníkom pribudnú pre invázne druhy nové povinnosti
1. augusta (TASR) – Rybárom a poľovníkom pribudnú pre hrozbu šírenia nepôvodných druhov živočíchov povinnosti. Po novom majú viesť evidenciu, pokiaľ ich nájdu alebo ulovia. Vyplýva to z návrhu zákona o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov. Zákon z dielne ministerstva životného prostredia má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od februára 2017.

ŠÚ SR: Pripravuje prvé integrované sčítanie obyvateľov, domov a bytov
1. augusta (TASR) – Spoľahlivé aktualizované vybrané štatistické údaje by mohli byť v budúcnosti k dispozícii neustále, nielen raz za desať rokov ako výsledok sčítania obyvateľov, domov a bytov. V najnovšej informatívnej správe to uvádza Štatistický úrad (ŠÚ) SR .Úrad sa pripravuje na sčítanie v roku 2021, ktoré by malo byť prvým integrovaným. Okrem terénneho zisťovania bude vychádzať aj z údajov získaných z rôznych registrov, ktoré vedú štátne inštitúcie. To má zvýšiť kvalitu a efektívnosť údajov a informácií získaných zo sčítania a v budúcnosti zabezpečiť ich dostupnosť aj v období medzi jednotlivými cenzami.

Predseda NKÚ podpísal s komisárkou pre deti memorandum o spolupráci
1. augusta (TASR) - Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík spoločne s komisárkou pre deti Vierou Tomanovou podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci. To nadväzuje na predošlý dialóg o spolupráci nielen pri definovaní rizík v oblasti práv detí, ale aj pri vyhodnotení štúdie a modelovaní prierezovej kontroly takmer troch desiatok detských domovov po celom Slovensku, ktorú NKÚ SR plánuje realizovať v roku 2017.

Súdy začnú doručovať úradnú poštu do elektronických schránok až od novembra
4. augusta (TASR) – Od začiatku augusta majú právnické osoby zriadené elektronické schránky pre komunikáciu s orgánmi verejnej správy. Zásielky zo súdov však v nich zatiaľ nenájdu. Ministerstvo spravodlivosti požiadalo o výnimku, vďaka ktorej získalo ďalší čas na prípravu. „V zmysle zákona o e-Governmente si uplatňujeme technickú výnimku, ktorá nám umožňuje posunúť termín elektronického doručovania na 1. november 2016,“ informoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Rezort podľa neho naďalej vykonáva potrebné úkony, aby bol pripravený plnohodnotne doručovať týmto spôsobom.

Člen Súdnej rady P.Straka nepodá podnet na stíhanie kolegov s dvojitým členstvom
4. augusta (TASR) – Člen Súdnej rady Peter Straka nepodá písomný podnet požadujúci disciplinárne stíhanie jeho kolegov v rade, ktorí majú v rozpore so zákonom zdvojené členstvo a sú aj predsedami alebo podpredsedami súdov. Sudca to dnes uviedol v písomnom stanovisku pre TASR. Súdna rada sa 31. mája uzniesla na tom, že sedem jej členov, ktorí sú zároveň súdnymi funkcionármi, neporušuje súbehom funkcií sudcovskú etiku. Posudzovala dosah vlaňajšieho nálezu Ústavného súdu SR, ktorý potvrdil novelu zákona o Súdnej rade z roku 2011.

Neplatiči by sa mali po novom dostať aj k plánovanej zdravotnej starostlivosti
5. augusta (TASR) - Dlžníkom na poistnom, ktorí majú v súčasnosti nárok iba na úhradu akútnej zdravotnej starostlivosti, by lekári mali po novom poskytnúť aj tú neodkladnú. Ministerstvo zdravotníctva plánuje vypustiť obmedzenie jej úhrady zo zákona o zdravotnom poistení. Návrh by podľa jeho hovorkyne Stanislavy Luptákovej mohli predložiť na medzirezortné pripomienkovanie budúci týždeň.

ÚS SR: Za prvý polrok 2016 dostal viac podaní než za prvých 7 rokov existencie
5. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR zaznamenáva stále zvyšujúci sa počet podaní, za prvý polrok tohto roka dostal spolu 8661 návrhov a sťažností. Je to takmer dvojnásobne viac než za celé prvé funkčné obdobie ÚS v rokoch 1993–2000. Počas siedmich rokov vtedy ÚS dostal celkovo 4998 podaní.

Minimálna mzda by mohla v budúcom roku dosiahnuť 435 eur
5. augusta (TASR) - Minimálna mzda by mohla v budúcom roku vzrásť o 30 eur na 435 eur. Túto sumu navrhlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR po tom, čo sa na výške minimálneho zárobku nedohodli sociálni partneri. Návrh na jej zvýšenie rezort práce už predložil na rokovanie tripartity, ktoré by malo byť 15. augusta tohto roka.

V justícii ostalo 50 sudcov v dôchodkovom veku, 37 z nich je aktívnych
5. augusta (TASR) – Počet nadsluhujúcich sudcov, ktorí dosiahli dôchodkový vek 65 rokov, sa znížil. V justícii ich ostalo pôsobiť ešte päť desiatok. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) očakáva, že Súdna rada SR bude postupovať podľa zákona a predloží aj ich na odvolanie prezidentovi SR.

Súdna rada a organizácia Via Iuris objednajú prieskum dôveryhodnosti súdnictva
6. augusta (TASR) – Zvýšila sa dôveryhodnosť slovenskej justície? Dozvedieť sa to chce Súdna rada, ktorá si v spolupráci s mimovládnou organizáciou Via Iuris objedná prieskum verejnej mienky mapujúci aktuálnu situáciu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk