Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
6.2.2017
ID: 3595upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v občianskych a obchodných veciach má byť v krajinách Európskej únie ľahšie. Veritelia získali nový nástroj vo forme európskeho príkazu na zablokovanie účtov. Slovensko pristupuje k aplikácii nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré nové konanie zaviedlo.

VLÁDA

Nesúhlasí s prísnejšími pravidlami na bezúhonnosť pedagógov
1. februára (TASR) - Nové pravidlá pre posudzovanie bezúhonnosti pedagogických a odborných zamestnancov tak, aby aj zahladenie odsúdenia za určité trestné činy znemožňovalo ich prácu, vláda nepodporuje. Kabinet dnes neodobril návrh novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch od Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Juraja Drobu a Natálie Blahovej (všetci SaS).

Podnikateľské misie smerovali vlani do vyše desiatich krajín
1. februára (TASR) - Slovenskí podnikatelia boli vlani dohadovať obchody vo vyše desiatich krajinách. Podnikateľské misie spojené s návštevou oficiálnych činiteľov SR v roku 2016 smerovali napríklad do Iránu, SAE, Talianska, Angoly, Vietnamu, Etiópie, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Chorvátska, Kazachstanu, na Kubu, do Nigérie či do Číny. Na Slovensko zas prišli vlani delegácie sprevádzané podnikateľmi z Kanady, Číny, Švajčiarska, Belgicka, Nepálu, Japonska či Iránu. Konštatuje to ministerstvo zahraničných vecí v správe o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2016

Za minulý rok sa podarilo prilákať späť na Slovensko osem odborníkov
1. februára (TASR) - V roku 2016 sa podarilo prilákať späť na Slovensko ôsmich odborníkov, ktorí pôsobili v zahraničí. Miesto bolo pre 27. Vyplýva to zo správy o implementácii podpornej schémy na návrat odborníkov zo zahraničia, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.


NÁRODNA RADA 

V školách by mali vzniknúť študentské rady, navrhuje O. Žarnay
30. januára (TASR) – V základných, ale aj stredných školách by mali vzniknúť žiacke školské parlamenty, respektíve študentské školské rady. Navrhuje to opozičný poslanec Národnej rady SR Oto Žarnay (OĽaNO-NOVA) v rámci novely zákona o štátnej správe a školskej samospráve, ktorú predkladá na februárovú schôdzu parlamentu. Týmto krokom chce okrem iného podporiť účasť žiakov a študentov na živote školy.

Plénum posudzuje zvýšenie materskej aj rodičovského príspevku
31. januára (TASR) - Rodičia by si mohli od mája finančne prilepšiť. Zvýšiť by sa mala materská dávka aj rodičovský príspevok. Vyplýva to z noviel zákonov z dielne ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktoré predstavil v závere prvého rokovacieho dňa 12. schôdze NR SR.

Poslanci prelomili prezidentovo veto, registrácie cirkví sa sprísnia
31. januára (TASR) - Podmienky na registráciu cirkví a náboženských spoločností sa od marca sprísnia. Poslanci Národnej rady SR dnes prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku a opätovne schválili novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS. Za zmeny hlasovalo 103 poslancov zo strán Smer-SD, SNS, Most-Híd, Sme rodina, ĽSNS a nezaradení poslanci Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek.

Kandidátov na ombudsmana by mal výbor vypočuť 6. februára
31. januára (TASR) – Kandidátov na verejného ochrancu práv by mal parlamentný ľudskoprávny výbor vypočuť 6. februára. Výbor má posúdiť, či spĺňajú podmienky. O tomto termíne hovoril dnes na tlačovej konferencii v parlamente predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál. Voľba nového ombudsmana bude 8. februára. Doterajšej verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej sa končí funkčné obdobie 28. marca.

Výhrady A. Kisku neprešli, zmeny v štátnej službe plénum opätovne odobrilo
1. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili výhrady prezidenta Andreja Kisku a novelu zákona o štátnej službe 80 hlasmi schválili v pôvodnom znení. Kiska zákon vetoval, pretože podľa jeho slov narúša vyváženosť postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií.

Zmeny na štátnej hranici s Maďarskom plénum posunulo do druhého čítania
1. februára (TASR) – Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa má posunúť. Zmeny, ktoré súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ, dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Cudzinci majú získať sezónnu prácu aj bez prechodného pobytu
1. februára (TASR) – Cudzinci z krajín mimo Európskej únie (EÚ) zrejme budú môcť na Slovensku získať sezónne zamestnanie aj bez udeleného prechodného pobytu. Predpokladá to vládna novela zákona o pobyte cudzincov, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Spoplatnenie igelitových tašiek plénum podporuje
1. februára (TASR) - Spotreba plastových tašiek sa má znížiť. Počíta s tým vládny návrh novely zákona o odpadoch, ktorý prináša ich spoplatnenie. Právnu normu dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Ak prejde, obchodníci od roku 2019 nebudú môcť dávať tašky k nákupom zadarmo a zároveň budú musieť viesť aj evidenciu.

Sťažnosti má byť možné podávať už aj elektronicky
1. februára (TASR) – Občania Slovenskej republiky by mali mať po novom možnosť domáhať sa svojich práv už aj elektronicky podanou sťažnosťou. Rozšírenie možností prináša návrh novely zákona o sťažnostiach, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v rámci EÚ bude jednoduchšie
1. februára (TASR) – Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v občianskych a obchodných veciach má byť v krajinách Európskej únie ľahšie. Veritelia získali nový nástroj vo forme európskeho príkazu na zablokovanie účtov. Slovensko pristupuje k aplikácii nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré nové konanie zaviedlo.

Plénum zvolilo nových členov Rady RTVS a licenčnej rady
2. februára (TASR) - Novými členmi Rady RTVS sa dnes stali Dóra Hushegyiová a Martin Kabát. Tretieho člena zatiaľ plénum nezvolilo, tajnú voľbu si tak musí zopakovať. Do opakovaného hlasovania postúpili Martin Kákoš a Ľubomír Krno.

Predsedov krajov budú ľudia po novom voliť iba v jednom kole
2. februára (TASR) - Predsedov samosprávnych krajov budú ľudia voliť po novom už len v jednom kole. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž zrušili druhé kolo, keď schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Plénum dnes odobrilo aj zlúčenie termínu volieb do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálnych volieb. Tie sa budú od roku 2022 konať v jeden deň.

Rušenie Mečiarových amnestií by sa malo odsunúť na marec
2. februára (TASR) - Rušenie amnestií udelených bývalým predsedom vlády SR Vladimírom Mečiarom sa zrejme odloží. Navrhovateľ Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) totiž plánuje presunúť svoj návrh na zrušenie z aktuálnej na budúcu schôdzu Národnej rady SR, presnejšie na 21. marca. Chce tým vytvoriť priestor pre koaličné strany Smer-SD a SNS, ktoré si podľa neho ešte vytvárajú názor na možnosť zrušenia Mečiarových amnestií.

Elektronické preukazy poistencov nebudú, využiť sa majú občianske
2. februára (TASR) - Elektronické preukazy poistencov, ktoré mali byť pôvodne realitou ešte vlani, nebudú nakoniec vôbec. Termín ich zavedenia sa najprv posúval a teraz ich vydávanie ministerstvo zdravotníctva zrušilo úplne. Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorú dnes 107 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Poslanci odobrili vyslanie vojakov na výcvikovú misiu do Pobaltia
2. februára (TASR) - Slovenskí vojaci budú v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Pobaltí v tomto roku pôsobiť v Lotyšsku. Do tejto krajiny ich pôjde približne 152. Vyslanie vojakov dnes odobrila Národná rada SR.

Niektorí poistenci by mali mať nulové doplatky na lieky
3. februára (TASR) - Zákonom by sa mali vymedziť poistenci, na ktorých by sa vzťahoval nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Vyplýva to z návrhu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorý na záver štvrtého rokovacieho dňa 12. schôdze parlamentu predstavili poslanci hnutia Sme rodina.


OSTATNÉ

Dôvera sa pre náhodný výber exekútorov obáva miliónového výpadku na poistnom
30. januára (TASR) - Novela Exekučného poriadku, ktorá prináša náhodný výber exekútorov, sa môže podpísať pod nižší výber nezaplatených pohľadávok na zdravotnom poistení. Obáva sa toho súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Jej šéf Martin Kultan preto hovorí o niekoľkomiliónovom výpadku zdrojov. Možnosť poklesu úspešnosti exekútorov pripúšťa i štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Najvyšší súd SR chce pritiahnuť sudcov na voľné miesta častejšími odmenami
31. januára (TASR) – Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová chce výnimku na vyplácanie odmien pre svojich sudcov. Navrhla, aby sa jej súdu netýkalo súčasné obmedzenie v priznávaní sudcovských odmien iba raz za rok, a to v mesiaci november. Častejšími odmenami chce motivovať sudcov z nižších súdov, aby na Najvyššom súde SR pôsobili.

Elektronicky komunikovať so štátom je pripravená menej ako polovica štatutárov
31. januára (TASR) - Na elektronickú komunikáciu so štátom je stále pripravená menej ako polovica (46,9 percenta) štatutárov právnických osôb. Vyše 71.000 osôb stále nemá elektronický doklad (35 percent), ďalších 18,3 percenta ho má, no nie je aktivovaný. Tvrdí to ministerstvo vnútra s tým, že je znepokojené.

MS SR: Centrum právnej pomoci oddnes vedie nová riaditeľka E. Kováčechová
1. februára (TASR) - Centrum právnej pomoci má oddnes novú riaditeľku. Je ňou Eva Kováčechová, ktorú menovala do funkcie ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) na základe výsledkov nedávneho výberového konania. TASR o tom dnes informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

SÚDNA RADA: Nenavrhla odvolanie predsedníčky NS D. Švecovej z funkcie sudcu
1. februára (TASR) – Daniela Švecová ostane v čele Najvyššieho súdu (NS) SR. Rozhodli o tom členovia Súdnej rady, ktorí ju po dovŕšení veku 65 rokov nenavrhli v pondelok (30.1.) na odvolanie z funkcie sudcu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

MZSR: Poplatky na pohotovostiach by sa mali zvýšiť, v nemocniciach na 10 eur
1. februára (TASR) - Pacient s nádchou či kašľom by mal za návštevu urgentu v nemocnici po novom zaplatiť desať eur. Doteraz ho to vyšlo na necelé dve eurá. Zvýšený poplatok má podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém. Čakárne by podľa neho po tejto zmene nemuseli byť také preplnené.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk