4.4.2022
ID: 5394upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Minister financií SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský v stredu podpísali memorandum o spolupráci oboch rezortov. Dokument definuje 17 úsporných, systémových aj hodnotových opatrení, ktoré majú výrazným spôsobom zlepšiť fungovanie zdravotníctva na Slovensku.

Vláda

Žiadať o preplatenie povinného testovania môžu firmy podávať do konca marca

25. 03. 2022 - Rezort hospodárstva pripomína firmám, že žiadosti o preplatenie nákladov na povinné testovanie zamestnancov môžu podávať do konca marca. MH SR zároveň upozorňuje, že na žiadosti podané po 31. marci sa nebude prihliadať. V súčasnosti rezort hospodárstva eviduje 7 674 žiadostí. Po ich posúdení ministerstvo hospodárstva náklady preplatí. Povinné testovanie zamestnancov zaviedla vláda na konci novembra v snahe znížiť šírenie koronavírusu. Povinne sa testovalo v mesiacoch december a január.

Na Bottovej ulici v Bratislave vzniklo ďalšie veľkokapacitné centrum

28. 03. 2022 - V Bratislave otvorili v pondelok 28. marca 2022  veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Zriadilo ho hlavné mesto v spolupráci so štátom, neziskovým a súkromným sektorom v priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici. Centrum bude fungovať nepretržite a utečencom poskytne kompletnú pomoc.  

Prijatie belgického veľvyslanca v súvislosti s úmrtím p. Chovanca

28. 03. 2022 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes poobede (pondelok, 28.3.2022) prijala na Ministerstve spravodlivosti SR veľvyslanca Belgického kráľovstva, Ghislaina d'Hoopa. Hlavnou témou diskusie ministerky a veľvyslanca boli nedávne udalosti a vývoj situácie v trestnom konaní v Belgicku vo veci úmrtia slovenského občana, Jozefa Chovanca, najmä pokiaľ ide o úniky z vyšetrovacích spisov.

MZ SR: Zabezpečujeme pacientom kvalitnú inovatívnu liečbu

28. 03. 2022 - Odborníci na ministerstve zdravotníctva robia všetko pre to, aby pacienti na Slovensku mali dostupnú kvalitnú modernú inovatívnu liečbu. Pre onkologických pacientov znamená moderný liek častokrát záchranu života, alebo šancu na jeho predĺženie. Krajský súd v Bratislave 15. februára 2022 v rámci konania o preskúmaní rozhodnutia správneho orgánu zrušil rozhodnutie ministerstva zdravotníctva o zaradení lieku pembrolizumab (Keytruda) do kategorizačného zoznamu. Liek Keytruda predstavuje v súčasnosti prelomovú inovatívnu liečbu metastatického malígneho melanómu a pomáha pacientom s rakovinou kože.

Nová makroekonomická prognóza - zmeny vo svetle konfliktu na Ukrajine

28.03.2022 - Invázia Ruska na Ukrajinu negatívne zasiahne slovenskú ekonomiku, ktorá tento rok porastie tempom 2,1 %. V marci a druhom štvrťroku dôjde k výpadkom exportov do Ruska, Bieloruska a Ukrajiny a poklesne aj dopyt v eurozóne a krajinách V3. Rastúce ceny energií sa budú pretavovať do zvyšovania cien spotrebiteľských tovarov a služieb, čo bude znižovať spotrebu domácností. Priemysel pocíti nedostatok súčiastok a zamestnanosť porastie iba mierne. V základnom scenári predpokladáme oživenie v druhej polovici roka. Očakávame, že v budúcom roku HDP vzrastie o 5,3 %, pod čo sa podpíše oživenie po odznení konfliktu a čerpanie fondov EÚ. Z dôvodu veľkej neistoty uvádzame tiež alternatívny scenár predpokladajúci dlhšie trvanie vojny na Ukrajine a vážnejšie následky pre exporty.

Pozývame Vás na verejnú diskusiu s riaditeľom IFP Jurajom Valachym

29.03.2022 - Aké sú hlavné výzvy Inštitútu finančnej politiky (IFP) na najbližšie obdobie? Ako pandémia a vojna na Ukrajine ovplyvnili prácu analytikov? Sú čísla a analýzy naozaj hlavným faktorom pri rozhodnutiach politikov? Aj to budú témy online verejnej diskusie s riaditeľom IFP Jurajom Valachym. Ide o podujatie, ktoré nadväzuje na tradíciu štátnych analytických útvarov, počas ktorých pravidelne predstavujú svoju prácu, ciele a plány pre odbornú, ale aj laickú verejnosť.

Martin Klus v Sofii: Vojna na Ukrajine mení bezpečnostnú realitu vo východnom krídle NATO a zvýrazňuje potrebu súdržnosti medzi spojencami, čo platí aj pre Slovensko a Bulharsko

29.03.2022 - „Na Ukrajine sa dnes bojuje aj za hodnoty, ktoré v rámci Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO) zdieľajú Slovensko a Bulharsko. Preto mienime vytrvať v našej podpore vojnou zmietanej Ukrajiny. Žiadosť vlády v Kyjeve o členstvo v EÚ zároveň chápeme ako jasné vyjadrenie jej presvedčenia o najlepšej ceste pre budúcnosť krajiny. Som rád, že Slovensko a Bulharsko sú pripravené urobiť všetko preto, aby na európskej pôde prispeli k úspešnej realizácii tejto túžby Ukrajincov. To isté platí aj pre západný Balkán a jeho integráciu do EÚ, preto som si od našich bulharských partnerov počas návštevy Sofie veľmi pozorne vypočul aj informácie o pozitívnom napredovaní uvoľnenia prístupových rokovaní medzi nimi a Severným Macedónskom a súčasne som ich podporil v tomto úsilí.“

MŽP: Začal sa siedmy ročník Ceny za krajinu SR

29.03.2022 - Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia vyhlásili už po siedmy raz Cenu Slovenskej republiky za krajinu. Cena je udeľovaná samosprávam, združeniam samospráv a mimovládnym organizáciám za ochranu, manažment a plánovanie krajiny. 

Brusel: Rokovala Rada ministrov zdravotníctva za účasti šéfa rezortu v SR Vladimíra Lengvarského

29.03.2022 - V Bruseli sa dnes uskutočnilo rokovanie Rady ministrov zdravotníctva za účasti komisárky pre zdravie Stelly Kyriakides. Slovenskú republiku na Rade zastupoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a štátny tajomník MZ SR Róbert Babeľa.  Rokovania sa zúčastnili aj riaditeľka EMA Emer Cook a riaditeľka ECDC Andrea Ammon. Hlavnou témou rokovania ministrov bol vojnový konflikt na Ukrajine so zameraním na možnosti financovania zdravotnej starostlivosti a liečby pacientov z Ukrajiny z finančných nástrojov EÚ, ako aj efektívny systém transferu pacientov z prihraničných štátov do ostatných ČŠ EÚ. Diskusia sa sústredila aj na spôsoby, ako uznať kvalifikáciu UA zdravotníckych pracovníkov.

Záujem Slovákov o jahňacinu z roka na rok stúpa

29.03.2022 - Spotreba jahňacieho mäsa na Slovensku za uplynulé tri roky stúpa. Dobrou správou je, že všetka jahňacina na pultoch obchodov pochádza od našich chovateľov. Mäso je teda kvalitné a kontrolované, spotrebitelia majú 100% istotu, že kupujú zdravé a čerstvé mäso. Konzumácia jahňaciny je však stále sezónnou záležitosťou, úlohou agrorezortu spolu s chovateľmi je, aby sa stala pravidelnou súčasťou jedálnička Slovákov. Po rokoch, keď sa väčšina u nás vychovaných jahniat vyviezla do zahraničia, predovšetkým do Talianska, nastal v uplynulých dvoch rokoch obrat. Záujem o jahňacinu stúpa aj u domácich spotrebiteľov. Dokladá to aj štatistika, podľa ktorej v roku 2019 bola spotreba tohto mäsa na úrovni 0,09 kg na Slováka, v roku 2021 to bolo 0,13 kg a prognóza na tento rok je 0,15 kg na osobu.

Železničnú infraštruktúru čakajú výrazné investície, štartujú práce na šiestich nových projektoch

30. 03. 2022 - Zástupcovia Železníc Slovenskej republiky dnes na pôde ministerstva dopravy podpísali zmluvy so zhotoviteľmi na 6 nových projektov. Stavbári tak už v najbližších môžu začať pracovať na troch modernizáciách, dvoch stavbách a jednej rekonštrukcii. „Tieto projekty sú dôkazom, že to so železničnou dopravou myslíme vážne. Potrebujeme ju dostať do výrazne lepšieho stavu, v akom je dnes. Zároveň však nesmieme len modernizovať a udržiavať to, čo vybudovali generácie pred nami, ale potrebujeme aj investovať do nových projektov, preto som rád, že sa rozbehnú aj práce na 2 bratislavských TIOP-och,“ povedal pri príležitosti podpisu zmlúv minister dopravy Andrej Doležal. Modernizovať sa bude bratislavský železničný tunel, trať Boleráz – Smolenice a výhybky v Dvoroch nad Žitavou. Zrekonštruuje sa trať medzi Trnovcom nad Váhom a Tvrdošovcami a do výstavby pôjdu dva terminály integrovanej osobnej prepravy v Bratislave – TIOP Lamačská Brána a TIOP Vrakuňa.

Memorandum za kvalitnejšie zdravotníctvo

30.03.2022 - Minister financií SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský v stredu podpísali memorandum o spolupráci oboch rezortov. Dokument definuje 17 úsporných, systémových aj hodnotových opatrení, ktoré majú výrazným spôsobom zlepšiť fungovanie zdravotníctva na Slovensku. Úsporné opatrenia v memorande môžu priniesť tomuto sektoru len tento rok až 50 miliónov eur navyše a majú tak potenciál zabezpečiť zdroje na ďalšie priority rezortu zdravotníctva. Ide napríklad o elektronizáciu zdravotníctva (e-lab alebo e-objednávanie), transparentné pravidlá pre výnimky na lieky alebo efektívnejšie hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Oznámenie o konaní skúšky odbornej spôsobilosti

30.03.2022 - Na účely overovania výpočtu emisií skleníkových plynov. Skúšobná komisia MŽP SR bude zasadať dňa 12. apríla 2022 v priestoroch Ministerstva životného prostredia SR, Bukureštská ul. č. 4 (v zasadacej miestnosti na 1. poschodí), v Bratislave. Písomná časť preskúšania sa začne o 10.00 hod.

Ústrednou témou OECD je urýchlenie ekologizácie energetiky a hospodárstva

30.03.2022Minister životného prostredia Ján Budaj začal v Paríži, spoločne s ďalšími ministrami členských štátov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), diskusie o urýchlení opatrení na ochranu klímy, biodiverzity a o vytvorení obehového hospodárstva.

Osoby so štatútom dočasného útočiska budú oznamovať zmenu adresy na ohlasovniach pobytu v mestách a obciach

30. 03. 2022 - Štátni príslušníci tretích krajín s udeleným dočasným útočiskom hlásia zmenu adresy svojho pobytu na území SR ohlasovni pobytu v čase úradných hodín. Umožnila to aktuálna  novela zákona č. 404/2011  o pobyte cudzincov účinná od 30. marca 2022,  na základe ktorej majú ohlasovne pobytu v obciach a mestách prístup do informačného systému evidencie cudzincov.

​Centrum právnej pomoci je dôležitým a vyhľadávaným prvým kontaktom pre utečencov, jeho aktivity uľahčujú pomoc aj cudzineckej polícii

30. 03. 2022 - Za posledné dva týždne spustilo Centrum právnej pomoci („CPP“) viacero foriem pomoci ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine. Zamestnanci CPP zriadili v spolupráci s Ligou za ľudské práva infolinku, na ktorej len za prvých osem dní od spustenia vybavili do 160  telefonátov. Infopointy, kde zamestnanci CPP poskytujú utečencom základné informácie, sú už aktívne na viacerých miestach - vo veľkokapacitných centrách, či na bratislavskej hlavnej vlakovej stanici. Pomocnú ruku so zvládaním povinnej administratívy podali ľudia z CPP aj cudzineckej polícii.

Ján Hargaš: Pozvanie medzi európske krajiny D9+ je pre Slovensko veľkou príležitosťou

30.03.2022 - Včera sa v Prahe uskutočnilo stretnutie ministrov aliancie D9+ k prehĺbeniu spolupráce medzi EÚ a USA v oblasti digitálnych technológií. Zúčastnené krajiny v diskusii hľadali možnosti vzájomnej spolupráce s cieľom rozvíjať digitálnu ekonomiku naprieč Atlantikom. „Krajiny D9 udávajú tempo digitalizácie Európskej únie. Aj preto ako krajina vnímame prizvanie do diskusie ako jedinečnú možnosť otvárať témy a formovať spoluprácu v oblasti digitálnych technológií medzi EÚ a USA. Možnosť spolupráce v oblasti umelej inteligencie, jej regulácia, boj proti dezinformáciám, či predvídateľný a bezpečný online priestor pre podniky a občanov sú vysoko aktuálne témy, ktoré rieši aj naše Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v rámci digitálnej agendy,“ stručne zhrnul zaujímavé myšlienky zo stretnutia štátny tajomník Ján Hargaš, ktorý so svojím tímom Slovensko zastupoval.

Ján Hargaš: Pozvanie medzi európske krajiny D9+ je pre Slovensko veľkou príležitosťou

30.03.2022 - Včera sa v Prahe uskutočnilo stretnutie ministrov aliancie D9+ k prehĺbeniu spolupráce medzi EÚ a USA v oblasti digitálnych technológií. Zúčastnené krajiny v diskusii hľadali možnosti vzájomnej spolupráce s cieľom rozvíjať digitálnu ekonomiku naprieč Atlantikom. „Krajiny D9 udávajú tempo digitalizácie Európskej únie. Aj preto ako krajina vnímame prizvanie do diskusie ako jedinečnú možnosť otvárať témy a formovať spoluprácu v oblasti digitálnych technológií medzi EÚ a USA. Možnosť spolupráce v oblasti umelej inteligencie, jej regulácia, boj proti dezinformáciám, či predvídateľný a bezpečný online priestor pre podniky a občanov sú vysoko aktuálne témy, ktoré rieši aj naše Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v rámci digitálnej agendy,“ stručne zhrnul zaujímavé myšlienky zo stretnutia štátny tajomník Ján Hargaš, ktorý so svojím tímom Slovensko zastupoval.

Vicepremiérka Remišová: Na lepší život ľudí v regiónoch a spoluprácu so susednými krajinami pôjde ďalších 568 miliónov eur

30.03.2022 - Ďalšie programy cezhraničnej spolupráce dostali zelenú. Vláda dnes schválila štyri eurofondové programy spolupráce so susednými krajinami. Ide o Interreg Slovensko-Česko, Slovensko-Rakúsko, Maďarsko-Slovensko a program NEXT Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina. Program spolupráce s Poľskom bol schválený už pred týždňom. Z rozpočtov jednotlivých programov v celkovej výške viac ako 568 miliónov eur sa budú financovať projekty, ktoré zvýšia kvalitu života ľudí v pohraničných regiónoch.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková počas pracovnej návštevy v Keni: Keňa je naším partnerom pri riešení krízy na Ukrajine na pôde OSN, ako aj dlhodobou programovou krajinou SlovakAid

30.03.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková začala pracovnú cestu v Keni 28. marca 2022. Návšteva v Keni uzatvára, po Moldavsku a Gruzínsku, sériu ciest štátnej tajomníčky do programových krajín rozvojovej agendy Slovenskej republiky. „Keňa je tradičným rozvojovým partnerom Slovenska, SlovakAid v nej pôsobí už od roku 2003, od roku 2014 je Keňa programovou krajinou. V súčasnosti posúvame vzájomnú spoluprácu do strategického partnerstva v rôznych sektoroch ako je poľnohospodárstvo, zdravotníctvo, vzdelávanie, environmentálna agenda a ochrana ľudských práv s akcentom na posilňovanie postavenia žien,” uviedla štátna tajomníčka.  

Martin Klus: Európska budúcnosť Ukrajiny je nespochybniteľná. Slovensko bude naďalej podporovať svojho suseda na ceste do EÚ aj v obrane našich spoločných hodnôt pred agresorom

30.03.2022 - „Slovenská republika jednoznačne vyzýva na to, aby sa Ukrajina už v blízkom čase stala oficiálnou kandidátskou krajinou na členstvo v Európskej únii (EÚ). To však bude len začiatok cesty. Preto zároveň chceme, aby sa paralelne s týmto procesom pracovalo aj na praktickom prehlbovaní spolupráce medzi Ukrajinou a EÚ, napríklad zrušením roamingových poplatkov, plným členstvom v  programe Erasmus+, voľnejším prístupom ukrajinských tovarov na trh EÚ či pozývaním predstaviteľov vlády v Kyjeve ako hostí na zasadnutia Únie, vďaka čomu budú môcť aj samotní občania Ukrajiny pocítiť niektoré z konkrétnych výhod vyplývajúcich z členstva v EÚ, ktoré v konečnom dôsledku môžu pomôcť aj pri obnovovaní vojnou zničenej krajiny.“

MŽP: Envirorezort pomôže Nemeckej v príprave dlhodobého riešenia situácie

30.03.2022 - Ministerstvo životného prostredia SR je iniciátorom a aktívnym účastníkom rokovaní o budúcnosti životného prostredia v obci Nemecká, ktorá môže byť ohrozená odpojením miestnej čistiarne odpadových vôd od energií. Kompetencie bezprostredne konať majú zložky Ministerstva vnútra SR a okresné úrady, a tie ponúkajú obci okamžitú pomoc a rýchle riešenie. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) odborne a metodicky koordinuje kroky viacerých orgánov štátnej správy, ktoré môžu okamžite pomôcť obci Nemecká.

Minister J. Naď dostal od vlády mandát na uzatvorenie zmluvy na obstaranie kolesových bojových obrnených vozidiel s vládou Fínskej republiky

30.03.2022 - Ozbrojené sily SR sú o krok bližšie k historickému vybaveniu bojovými obrnenými vozidlami 8x8. Tento druh techniky patrí medzi hlavnú výzbroj jednotiek pozemných síl spojeneckých armád v rámci Severoatlantickej aliancie. Slovensko pritom patrí k posledným krajinám NATO/EÚ, ktoré takouto technikou nedisponujú.

I. Korčok so šéfmi diplomacie krajín Bukureštskej deviatky: Spoločne dnes vyzývame Rusko, aby okamžite ukončilo brutálny útok proti Ukrajine

31.03.2022 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok dnes (31. marca 2022) v Bratislave privítal ministrov zahraničných vecí východného krídla NATO, platformy známej ako Bukureštská deviatka (B9 – okrem Slovenska aj Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Česko, Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko). Ako hostia sa na rokovaní zúčastnili aj zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoană a námestníčka ministra pre európske a euroázijské záležitosti USA Karen Donfried a prostredníctvom videopríhovoru aj minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková: Keňa je vhodnou krajinou na premostenie ekonomickej a rozvojovej spolupráce

31.03.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková pokračovala v pracovnej ceste v Keni rokovaním s Carole Kariuki, generálnou riaditeľkou Združenia podnikateľov Kene a Fatmou Elmaawy, viceprezidentkou Kenskej obchodnej a priemyselnej komory. V kontexte prípravy plánovanej slovenskej podnikateľskej misie, ktorá sa uskutoční v máji tohto roku, podporila aktivity ekonomickej diplomacie s informovaním o iniciovaní aj zmiešanej hospodárskej komisie. „Slovenská republika dlhodobo realizuje v Keni rozvojové projekty v oblastiach vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, posilňovania postavenia žien a životného prostredia, na ktoré má záujem nadviazať pri posilňovaní obchodnej spolupráce. Verím, že plánovaná obchodná misia, uskutočňujúca sa po dlhom čase, bude počiatkom intenzívnejšej sektorovej spolupráce.”

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok týkajúci sa práva na rešpektovanie súkromného života odsúdeného

31. 03. 2022 - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozsudok v prípade Maslák proti Slovenskej republike (č. 2), v ktorom konštatoval porušenie práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života odsúdeného. Rozsudkom bolo v spojenom konaní rozhodnuté o deviatich sťažnostiach sťažovateľa, podaných na ESĽP. Sťažovateľ sa nimi sťažoval na umiestnenie v oddiele s bezpečnostným režimom z preventívno-bezpečnostných dôvodov a na jeho pretrvávajúce držanie a podmienky v tomto oddiele v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove, v Ilave a v Banskej Bystrici-Kráľovej, celkovo od júna 2015 až do júla 2018. Ďalej sa sťažoval na obmedzenie jeho práva na návštevy a na nedostatok súdneho prieskumu týchto opatrení. Odvolával sa na články 3, 6, 8 a 13 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, zakotvujúce zákaz zlého zaobchádzania, právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života, právo na prístup k súdu a právo na účinný vnútroštátny prostriedok nápravy.

Vojenská polícia vypátrala osoby

31.03.2022 - Rezort obrany opätovne vyzýva verejnosť, aby nerealizovala prelety bezpilotnými diaľkovo riadenými prostriedkami (dronmi) nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou. Pripomíname, že od 28. februára je zakázané fotiť a vyhotovovať akékoľvek audiovizuálne materiály v tejto súvislosti. Vojenská polícia už zaistila dôkazový materiál a vypátrala osoby, ktoré sú podozrivé zo spáchania takéhoto neoprávneného konania. Osoby realizovali prelety nad vojenským objektom v posádke Nitra. V tejto súvislosti budeme požadovať exemplárny trest, a to kvôli zvýšenej úrovni bezpečnostných opatrení, ktoré sú naďalej aktuálne v rámci vojenskej infraštruktúry. Akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám posilní odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridnému pôsobeniu

Vláda SR schválila na návrh Ministerstva obrany SR

31.03.2022 - Akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám na roky 2022 až 2024 (APPH), ktorého ambíciou je posilnenie odolnosti štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám. “Schválený materiál je vyústením niekoľkoročného úsilia a potvrdzuje záväzok tejto vlády bojovať proti podvratným aktivitám hybridných aktérov, ktoré nielenže vnášajú prostredníctvom lží a propagandy do spoločnosti hnev a nenávisť, ale ohrozujú aj samotné piliere demokratického zriadenia, ako sú ľudské práva a princípy právneho štátu,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

Minister vnútra vymenoval Štefana Hamrana do funkcie prezidenta Policajného zboru

31. 03. 2022 - Minister vnútra SR Roman Mikulec vo štvrtok 31. marca 2022 vymenoval za policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý bol od 16. 9. 2021 poverený výkonom tejto dočasne neobsadenej riadiacej funkcie. Štefan Hamran sa prezidentom Policajného zboru SR oficiálne stane 1. apríla 2022. Minister vnútra SR v súlade s novou právnou úpravou, rešpektujúc ustanovenia zákona č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe, predložil Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť na funkciu prezidenta PZ meno jedného kandidáta, a to Štefana Hamrana. Dňa 21. marca 2022 sa na výbore konalo verejné vypočutie Štefana Hamrana, na ktorom predstavil svoju víziu a koncepciu Policajného zboru. Po dôkladnom zvážení vzhľadom na doterajšie výsledky práce  sa minister vnútra rozhodol vymenovať plk. JUDr. Štefana Hamrana do funkcie prezidenta PZ SR.

Ministerstvo vnútra zverejnilo vzory dokladov v súvislosti s príspevkom za ubytovanie odídencov

31. 03. 2022 - Aktuálna novela zákona o azyle účinná od 30. marca 2022 okrem iného upravuje poskytovanie príspevku za ubytovanie osôb s udeleným štatútom dočasného útočiska. Tento príspevok budú ubytovateľom vyplácať samosprávy z prostriedkov poukázaných z ministerstva vnútra. Podrobnosti a postup pri vyplácaní príspevku upravuje nariadenie vlády účinné od 31. marca 2022.

Zjednodušené podmienky uľahčia ľuďom z Ukrajiny prístup k sociálnym službám

31.03.2022 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR nariadením vlády SR dočasne upravuje podmienky v oblasti sociálnych služieb, ktoré odídencom z Ukrajiny uľahčia prístup k sociálnym službám. Návrh nariadenia už schválila vláda. Dočasná úprava reaguje na prílev cudzincov na Slovensko z dôvodu pretrvávajúceho konfliktu na Ukrajine s cieľom, aby poskytovatelia sociálnych služieb mohli procesne zabezpečiť potrebnú pomoc a starostlivosť v našom systéme sociálnych služieb osobám v nepriaznivej sociálnej situácii, ktoré k nám prichádzajú z Ukrajiny.

MIRRI SR: Nové školiace stredisko nám výrazne pomôže pripraviť do praxe expertov na kybernetickú bezpečnosť

31. 03. 2022 - Vďaka eurofondom vznikne na Slovensku nové výcvikové a školiace stredisko v oblasti kyber hrozieb. Jeho cieľom je vytvoriť možnosť na celoplošné vzdelávanie zamestnancov štátnej a verejnej správy a zároveň profesionálny priestor na školenie kyber expertov. Počas dvanásť mesiacov by malo centrum vyškoliť takmer 11 000 zamestnancov v troch úrovniach odbornosti. Vyzvanie na národný projekt „Výcvikové a školiace stredisko pre bezpečnosť prevádzky a správy IT pre sektor VS“ vo výške 3,3 milióna eur zverejnilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Zimnú vykurovaciu sezónu sme zvládli bez obmedzení, začíname plniť zásobníky na budúcu zimu

31. 03. 2022 - Situáciu v energetike, ktorá je výrazne ovplyvnená vojenským konfliktom na Ukrajine, sleduje vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík na dennej báze a následne sa prijímajú opatrenia tak, aby Slovensko nepocítilo nedostatok plynu či ropy. „Aj keď nateraz z Ruska prúdi plyn a ropa podľa zmluvných podmienok, zároveň sa intenzívne pracuje na znižovaní energetickej závislosti od tejto krajiny. V riešení je ďalšia dodávku skvapalneného plynu LNG, pričom máme záujem  zintenzívniť tieto dodávky,“ zdôraznil šéf rezortu hospodárstva. Finišujú tiež práce na plynovom prepojení s Poľskom. „Ide o severojužné plynové prepojenie Európy, ktoré umožní v dohľadnej dobe dodávky plynu z Nórska a cez terminály v Poľsku aj LNG plyn z celého sveta,“ dodal. 

Zamestnávatelia už môžu žiadať o podporu v čase skrátenej práce

01.04.2022 - Od 1. apríla 2022 môžu zamestnávatelia v prípade krízovej situácie žiadať o finančnú podporu zo systému skrátenej práce. Ide o historicky prvý zákonný systém pomoci pre udržanie zamestnanosti a ochranu pracovných miest na Slovensku. Úrady / Ústredie práce už prijímajú prvé žiadosti. Prinášame vám užitočné informácie o niektorých podmienkach, na ktoré chceme zamestnávateľov zvlášť upozorniť.

Vicepremiérka Remišová: Na humanitárnu pomoc našim ukrajinským partnerom presúvame státisíce eur z Grantov EHP a Nórska

01.04.2022 - Z grantov získa podporu pol milióna eur aj nový projekt Migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi. Pokračujeme v podpore Ukrajiny a na humanitárnu pomoc nášmu východnému susedovi presunieme z Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru  400 000 eur. Vďaka rýchlej reakcii donorských krajín – Nórska, Islandu a Lichtenštajnska sa tieto zdroje presunú z programu Dobré spravovanie a cezhraničná spolupráca, ktorý spravuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR). Naplnenie pôvodných projektov zameraných na Ukrajinu totiž vojenská agresia Ruska výrazne skomplikovala. 

NRSR

M. Laurenčík hovoril v Slovinsku o budúcnosti EÚ

29. 03. 2022 - Napriek výzvam máme príležitosť či povinnosť vybudovať lepšiu budúcnosť pre Európanov. Občania očakávajú od Európskej únie (EÚ) konkrétne kroky v kritických oblastiach. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) na Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ v Slovinsku. Dodal, že vojna na Ukrajine ovplyvňuje diskusiu o budúcnosti Európy. Skonštatoval, že odporúčania a názory občanov musia byť strategickým kompasom. Za jednu z hlavných otázok súčasnosti označil to, akú EÚ chceme do budúcnosti.

Do diskusie k odvolávaniu Mikulca sa prihlásilo osem poslancov

30. 03. 2022 - Do diskusie v Národnej rade (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa prihlásilo v stredu osem poslancov písomne. Záujem vystúpiť prejavil aj minister vnútra Mikulec. Písomne prihlásení rečníci môžu podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ak sú prihlásení za klub, tak najviac 30 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Poslanci presunuli súdnu mapu i stavebné zákony na ďalšiu schôdzu

30. 03. 2022 - Návrh súdnej mapy i stavebné zákony sa presúvajú na ďalšiu riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 26. apríla. Rozhodli o tom v stredu poslanci NR SR na návrh koaličných klubov. Schôdzu prerušili do 11.00 h, keď budú poslanci hlasovať o prerokovaných bodoch programu. Následne sa má začať mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Okrem návrhu o nových sídlach a obvodoch okresných súdoch plénum posunulo na aprílovo-májovú schôdzu aj vládne návrhy zákonov o územnom plánovaní, o výstavbe aj o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Ide o návrhy z dielne vicepremiéra Štefana Holého. Presunula sa tiež opakovaná voľba člena Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Minister vnútra opäť čelí odvolávaniu, poslanci začali mimoriadnu schôdzu

30. 03. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali v stredu krátko predpoludním rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Na rokovanie prišli okrem Mikulca aj viacerí členovia vlády vrátane premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ozrejmil, že plénum bude o odvolávaní ministra vnútra rokovať bez obedovej prestávky až do večera do 19.00 h. Ak sa dovtedy stihne aj hlasovať, schôdza sa ukončí. Ak sa návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi prerokovať nestihne, schôdza má pokračovať vo štvrtok (31. 3.).

Prezident

Prezidentka podpísala Lex Ukrajina

28.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v pondelok 28. marca 2022 zákon z 22. marca 2022 o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine tzv. Lex Ukrajina II. Urobila tak po prísľube zo strany vlády, že pripraví nariadenie, ktorým ochráni nájomníkov pred špekulatívnym ukončením nájmu v súvislosti s pomocou ukrajinským občanom a ľudia zo Slovenska, ktorí čelia chudobe tak budú lepšie chránení pred náhlym vypovedaním nájmu.

Slovensko a Lotyšsko stoja pevne pri Ukrajine

28.03.2022 - Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestoval v pondelok 28. marca 2022 lotyšský prezident Egils Levits. S prezidentkou Zuzanou Čaputovou diskutovali najmä o situácii v našom východnom susedstve. Slovensko aj Lotyšsko podľa prezidentky stoja pevne pri Ukrajine, ktorá má plné právo brániť sa. "Žiaľ, vidíme rastúce množstvo civilných obetí, zničené mestá a čoraz častejšie podozrenia z vojnových zločinov, ktoré nemôžu zostať bez odozvy. Ruská agresia zasiahla životy aj našich spoločností – od veľkej vlny solidarity s tými ktorí z Ukrajiny utekajú pred vojnou tu na Slovensko až po občanov Ruskej federácie, ktorí cez Lotyšsko odchádzajú z Ruska, pretože vďaka krokom Putinovho režimu v ňom už nevidia svoju budúcnosť."

Prezidentka podpísala 13 zákonov

29.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 29. marca 2022 podpísala 13 zákonov. 

Prezidentka odovzdala v Moldavsku humanitárnu pomoc

30.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v stredu 30. marca 2022 Moldavsko. V Kišiňove sa stretla sa s prezidentkou Maiou Sandu a premiérkou Nataliou Gavrilita. Témami ich spoločných rozhovorov bola najmä aktuálna situácia na Ukrajine, európska perspektíva Moldavska, ktorú Slovensko dlhodobo podporuje a aj pomoc ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou. Prezidentka odovzdala v mene SR humanitárnu pomoc v centre pre utečencov v Kišiňove, ktoré navštívila spolu s moldavskou prezidentkou. Išlo o potraviny, lieky a zdravotnícky materiál. 

Potravinová pomoc by sa mala dostať k väčšiemu počtu ľudí

31.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 31. marca 2022 stretla so zástupcami charitatívnych organizácií, obchodných reťazcov a s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom. Diskutovali o tom, ako zefektívniť systém potravinovej pomoci tak, aby sa prebytky potravín mohli ľahšie dostať k všetkým ľuďom, ktorí sú na takúto pomoc odkázaní. "V prvom rade je potrebné pomôcť charitatívnym organizáciám s distribúciou potravinovej pomoci. Sú totiž odkázané najmä na nadšenie a obrovské úsilie dobrovoľníkov a na rozdiel od iných krajín im Slovensko neposkytuje dotácie na takúto činnosť. S podporou štátu by vedeli pomôcť oveľa väčšiemu počtu ľudí." Prezidentka zdôraznila, že takáto podpora by znamenala možno stovky tisíc eur, hodnota rozdistribuovaných potravín by však bola v miliónoch eur.

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk