Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
26.8.2013
ID: 685upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Politici by sa už nemali dohadovať, či poslanecký klub zaniká, ak počet jeho členov klesne pod osem, alebo nie. Dilemu má vyriešiť poslanecká novela rokovacieho poriadku z dielne Smeru-SD, ktorú odsúhlasila vláda SR. Právna norma jasne hovorí, že ak v klube nie je minimálne osem členov, zaniká.

VLÁDA

Odsúhlasila získavanie kreditov len na VŠ a organizáciách rezortu školstva
21. augusta (TASR) - Vláda dnes odsúhlasila návrh poslankýň Smeru, aby učitelia mohli získavať kredity za ďalšie vzdelávanie len na vysokých školách a organizáciách ministerstva školstva či iných štátnych orgánoch. Toto opatrenie chcú novelou zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch presadiť poslankyne Oľga Nachtmannová, Darina Gabániová a Iveta Lišková.

Slovensko predá napokon Španielsku menej emisií
21. augusta (TASR) - Slovensko napokon predá Španielsku menej emisií ako pôvodne predpokladalo. Minister životného prostredia Peter Žiga dnes oznámil, že Španielom predáme sedem miliónov ton namiesto 27 miliónov ton voľných emisných povoleniek oxidu uhličitého. Vláda dnes návrh zmluvy schválila a dala šéfovi envirorezortu splnomocnenie na jej podpis.

Účasť SR na zimnej olympiáde a paralympiáde bude stáť asi 1,37 mil. eur
21. augusta (TASR) - Účasť slovenských športovcov na budúcoročnej zimnej olympiáde a paralympiáde v ruskom meste Soči bude stáť celkovo 1,37 milióna eur. Zo štátneho rozpočtu na tento účel pôjde 980.000 eur. Informuje o tom materiál Zabezpečenie prípravy a účasti reprezentantov SR na XXII. zimných olympijských hrách a XI. zimných paralympijských hrách v Soči 2014, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda.

Rokovací poriadok by mal jasne hovoriť, či klub zanikne, ak stratí členov
21. augusta (TASR) - Politici by sa už nemali dohadovať, či poslanecký klub zaniká, ak počet jeho členov klesne pod osem, alebo nie. Dilemu má vyriešiť poslanecká novela rokovacieho poriadku z dielne Smeru-SD, ktorú dnes odsúhlasila vláda SR. Právna norma jasne hovorí, že ak v klube nie je minimálne osem členov, zaniká.

Na Slovensko v rámci cvičení prídu desiatky zahraničných vojakov
21. augusta (TASR) - Niekoľko desiatok zahraničných vojakov sa v druhom polroku tohto roka zúčastní vojenských cvičení na území Slovenska. Ich vstup na naše územie dnes schválila vláda.

Z Afganistanu postupne odíde niekoľko slovenských jednotiek
21. augusta (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR plánuje v najbližších mesiacoch zmeny v počte slovenských vojakov v operácii ISAF v Afganistane. Z misie by sa malo postupne stiahnuť niekoľko jednotiek, do Afganistanu má odísť zdravotnícky tím. Vyplýva to z návrhu na ukončenie pôsobenia a vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR do vojenskej operácie ISAF v Afganistane, ktorý na svojom dnešnom rokovaní schválila vláda.

Slovensko sa zúčastní na cvičení krízového manažmentu NATO
21. augusta (TASR) – Slovensko sa v budúcom roku zapojí do cvičenia krízového manažmentu Severoatlantickej aliancie (NATO) CMX 2014. To by sa malo uskutočniť na jar. Vyplýva to z návrhu na zabezpečenie prípravy, vykonania a vyhodnotenia cvičenia, ktorý dnes schválila vláda.

MK chce nanovo definovať parametre verejnoprávnej služby RTVS
21. augusta (TASR) – Novela zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), ktorú malo ešte v júni predložiť na rokovanie kabinetu ministerstvo kultúry, sa odkladá. Vláda dnes zrušila rezortu túto úlohu.

Minulý rok získalo osvedčenie Slováka žijúceho v zahraničí 785 ľudí
21. augusta (TASR) – Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) udelil vlani vyše 1,12 milióna eur pre 430 žiadostí o dotáciu. Približne 76 percent všetkých predkladaných projektov a aj podporených je priamo alebo nepriamo súčasťou oblasti kultúry a kultúrneho života. Konštatuje sa to v správe o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a poskytnutej štátnej podpore, ktorú dnes schválila vláda SR.

SR dostala k uplatňovaniu charty menšinových jazykov niekoľko odporúčaní
21. augusta (TASR) – Najproblematickejšou otázkou na Slovensku zostáva zákonom stanovená požiadavka v oblasti verejnej správy, aby osoby hovoriace menšinovým jazykom predstavovali minimálne 20 percent populácie obce. Vyplýva to z tretej hodnotiacej správy Výboru expertov k uplatňovaniu Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov v SR. Výbor je nezávislý orgán pozostávajúci z odborníkov členských štátov Rady Európy.

Slovensko ratifikuje Opčný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa
21. augusta (TASR) - Slovenská republika ratifikuje Opčný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa, ktoré sama úspešne iniciovala počas svojho trojročného členstva v Rade OSN pre ľudské práva. Vláda s tým na svojom dnešnom zasadnutí súhlasila.


NÁRODNÁ RADA  

L. Žitňanská chce odsúvať bilbordy od ciest a zaťažiť ich novou daňou
19. augusta (TASR) - Po tom, ako s ambíciou regulovať výskyt bilbordov v blízkosti ciest neuspela podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD), prichádza s podobným návrhom predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Jej návrhom novely stavebného zákona sa začne parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Za nezákonné financovanie by malo hroziť trojročné väzenie
19. augusta (TASR) - Za nezákonné financovanie politickej strany by malo hroziť väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov. Trestného činu sa dopustí ten, kto nezákonným spôsobom zabezpečí sebe alebo politickej strane väčší prospech, ktorý by zákonným spôsobom nezískala. Počíta s tým novela zákona o politických stranách z dielne Mosta-Híd.

Škripek chce predchádzať rozvodom povinnými stretnutiami s mediátorom
20. augusta (TASR) - Podmienky zániku manželstva by mali byť po novom prísnejšie. Predtým, ako sa začne súdne rozvodové konanie, by mali mať manželia povinnosť absolvovať informatívne stretnutie u mediátora. Navrhuje to poslanec NR SR za OĽaNO Branislav Škripek v novele zákona o rodine, ktorou sa začne parlament zaoberať na septembrovej schôdzi. Poslanec chce takto zvýšiť zodpovednosť a uváženosť kroku vstúpiť do manželstva.

Grémium si v utorok pohovorí o schôdzi, zrejme aj o majetkových priznaniach
20. augusta (TASR) - Program blížiacej sa septembrovej schôdze zamestná v utorok 27. augusta zástupcov parlamentných strán na poslaneckom grémiu. Na tento termín ho zvolal predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). TASR to potvrdil jeho hovorca Pavol Chovanec. Na grémiu sa zrejme objaví aj otázka podrobnejších majetkových priznaní, o ktorých mali parlamentné strany hovoriť už 2. augusta.

V septembri má byť ďalšia voľba šéfa NKÚ, opozícia chce verejné hlasovanie
20. augusta (TASR) - Politické strany majú do 2. septembra čas na predkladanie kandidátov na predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Pre TASR to dnes potvrdila podpredsedníčka NR SR a šéfka poslaneckého klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková.

V septembri má byť ďalšia voľba šéfa NKÚ, opozícia chce verejné hlasovanie
20. augusta (TASR) - Politické strany majú do 2. septembra čas na predkladanie kandidátov na predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Pre TASR to dnes potvrdila podpredsedníčka NR SR a šéfka poslaneckého klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková.

J.Nagy chce zaradiť postreky proti komárom medzi povodňové záchranné práce
20. augusta (TASR) - Postreky proti kalamitnému výskytu komárov by mali patriť medzi povodňové záchranné práce. Navrhuje to poslanec Národnej rady SR za Most-Híd a exminister životného prostredia József Nagy v novele zákona o ochrane pred povodňami.

Starostovia majú zodpovedať za spôsobené škody
21. augusta (TASR) - Starostovia obce musia pri nakladaní s verejnými prostriedkami a majetkom obce postupovať hospodárne, efektívne a v súlade s účelom ich použitia. Ak to neurobia a spôsobia škodu, budú za to niesť zodpovednosť. Takto si to predstavuje štvorica poslancov za hnutie OĽaNO Miroslav Kadúc, Igor Hraško, Jozef Viskupič a Erika Jurinová. Zmeny presadzujú v návrhu novely zákona o obecnom zriadení, ktorou sa bude plénum NR SR zaoberať na septembrovom rokovaní.

Most-Híd chce zrušiť platenie zdravotných odvodov z dividend
21. augusta (TASR) - Povinnosť platiť zdravotné odvody z dividend sa minula účinkom a preto ju treba zrušiť. Navrhuje to trojica poslancov za Most-Híd Ivan Švejna, Gabriel Csicsai a Tibor Bastrnák v novele zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.


Pozn.:

Slováci do Turecka už môžu cestovať bez víz
20. augusta (TASR) – Slováci už na cestu do Turecka nebudú potrebovať víza. Túto novinku dnes po stretnutí so svojím slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom oznámil turecký prezident Abdullah Gül. Gašparovič je na oficiálnej návšteve v Ankare.

Najvyšší súd zrušil povolenie na dostavbu Jadrovej elektrárne Mochovce
21. augusta (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zrušil povolenie na dostavbu Jadrovej elektrárne (JE) Mochovce. Ide o rozhodnutie Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR, ktorý pred štyri rokmi predĺžil povolenie na dostavbu a povolil aj zmenu stavby pred dokončením. Vecou sa má teraz úrad opäť zaoberať. NS dal v spore za pravdu organizácii Greenpeace Slovensko, ktorá ÚJD vyčítala, že ju nezapojil napriek jej záujmu do konania.

Znalci, tlmočníci a prekladatelia by mali viesť Elektronický znalecký denník
21. augusta (TASR) - Efektívna kontrola výdavkov na znalecké dokazovania je vzhľadom na stav verejných financií dôležitou výzvou, keďže každý rok sa na ne vynakladajú milióny eur. Tvrdí to ministerstvo spravodlivosti, ktoré chce bojovať proti praktikám, kedy by si mohol znalec vyúčtovať napríklad 40 hodín práce, aj keď sa vypracovaniu znaleckého posudku venoval iba desať hodín. "Kľúčovou pre celkovú výšku znalečného u znalcov je totiž okrem pevne stanovenej sumy za časovú jednotku najmä celkový počet hodín, ktoré sú znalcami vo vyúčtovaní vykázané vzhľadom na skutočný počet hodín, ktoré znalec mohol vynaložiť a aj reálne vynaložil na svoju činnosť," vysvetlila Alexandra Donevová z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.

MŽP SR: Inšpektori odpadového hospodárstva uložili pokuty za 82.000 eur
22. augusta (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia urobila v prvom polroku tohto roka v oblasti odpadového hospodárstva 318 kontrol, pričom inšpektori zistili porušenie právnych predpisov v 108 prípadoch. Uložili za ne 92 pokút vo výške takmer 82.000 eur.

MZV SR: Slovensko zjednoduší vízový proces pre občanov Turecka
23. augusta (TASR) - Slovenský rezort diplomacie dnes odovzdal tureckej strane diplomatickú nótu, ktorou slovenská strana oznámila, že s účinnosťou od dnešného dňa platí zjednodušenie vízového procesu pri udeľovaní víz občanom Turecka. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

DIPLOMACIA: Zrušenie vízovej povinnosti do Turecka sa vzťahuje iba na turistov
23. augusta (TASR) - Slovenský rezort diplomacie dnes dostal od tureckej strany oficiálnu nótu, v ktorej oznamuje zrušenie vízovej povinnosti pre občanov SR. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk