Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
14.10.2013
ID: 925upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Zakladatelia firiem by si mali peňažné vklady alebo ich časti splatené pred vznikom spoločností dávať na samostatný účet v banke. S týmito prostriedkami nebudú môcť nakladať skôr, ako spoločnosť vznikne. Presadzuje to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) v novele Obchodného zákonníka, s kterou uspel na pôde Ústavnoprávneho výboru. O definitívnom osude novely rozhodne plénum na schôdzi.

VLÁDA

Na zvýšené platy v regionálnom školstve dá na 3. štvrťok 4,5 milióna eur
9. októbra (TASR) - Na vykrytie zvýšenia platov zamestnancov regionálneho školstva v 3. štvrťroku tohto roka pôjde viac ako 4,5 milióna eur. Takúto sumu má uvoľniť minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) z rezervy kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Počíta s tým návrh, ktorý dnes odobrila vláda na výjazdovom rokovaní v Handlovej.

M. Glváč sa má usilovať o zachovanie zamestnanosti vo VOP a LO Trenčín
9. októbra (TASR) - Vykonať kroky na zachovanie zamestnanosti vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Trenčín a v Leteckých opravovniach Trenčín má za úlohu minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Urobiť tak má do konca decembra 2014. Vyplýva to z Analýzy sociálno-ekonomickej situácie Trenčianskeho samosprávneho kraja a návrhov na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti, ktorú dnes vláda odobrila na výjazdovom rokovaní v Handlovej.

Nemocnice v správe TSK získajú podporu vo výške viac ako 250.000 eur
9. októbra (TASR) - Finančnú podporu v objeme 268.000 eur trom nemocniciam v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja schválila dnes vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Handlovej. Prostriedky zo štátnej rezervy dostane TSK ako zriaďovateľ nemocníc, ten ich podľa rozhodnutia vlády rozdelí nemocniciam s poliklinikami (NsP) v Považskej Bystrici, Bojniciach a Myjave.

Hasičské stanice v Trenčianskom kraji čaká rekonštrukcia
9. októbra (TASR) - Hasičské stanice v Prievidzi, Handlovej, Považskej Bystrici a v Partizánskom čaká rekonštrukcia. Postará sa o ňu ministerstvo vnútra, opravy by sa mohli začať na budúci rok. Pre TASR to dnes po rokovaní vlády v Handlovej povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Z rezervy zafinancuje školy, kultúrne domy či oltár v Trenčianskom kraji
9. októbra (TASR) – Rekonštrukcie škôl, kultúrnych domov a výstavby kanalizácií, ale aj obnova oltáru či nákup chladiaceho boxu pre dom smútku. Toto sú niektoré z opatrení, na ktoré pôjde suma 2,3 milióna eur z rezervy vlády. Kabinet pod vedením premiéra Roberta Fica (Smer-SD) dnes odobril jej použitie na viaceré účely v rámci Trenčianskeho kraja na výjazdovom rokovaní v Handlovej.

Vláda schválila rozpočet s deficitom na úrovni 2,8 %
10. októbra (TASR) – Deficit verejných financií by sa mal v ďalších rokoch postupne znižovať z tohtoročných očakávaných 2,98 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 2,83 % v budúcom roku, 2,57 % v roku 2015 a 1,50 % v roku 2016. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý dnes schválila vláda. Kabinet musí návrh do 15. októbra poslať do Národnej rady (NR) SR, ako aj na posúdenie Európskej komisii (EK).

Na protipovodňové opatrenia a sanácie pôjde viac ako tri milióny eur
10. októbra (TASR) - Podporiť opatrenia na stabilizáciu vodných tokov v súvislosti s existenciou zosuvných území vo finančnom objeme 2,6 milióna eur a zabezpečiť sanáciu zosuvných území v meste Handlová a jeho okolí vo finančnom objeme jedného milióna eur dala vláda za úlohu ministrovi financií Petrovi Kažimírovi, ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi 9. októbra na svojom výjazdovom rokovaní v Handlovej. Šéfovia rezortov majú pri týchto opatreniach zohľadniť možnosti štátneho rozpočtu, sanácie zosuvných území majú zabezpečiť do konca budúceho roka.

Náklady na rekonštrukciu SNG sa navýšia o viac ako 5,5 milióna eur
10. októbra (TASR) – Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG) bude stáť 39.552.000 eur. Je to o vyše 5,5 milióna eur viac, než bolo pôvodne schválených 34.006.800 eur v cenovej úrovni roku 2012. Vláda dnes so zvýšením tejto sumy súhlasila. Rovnako pozitívne sa vyjadrila k posunutiu prác na roky 2013-2016.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci podporujú povinnosť samostatného účtu pri zakladaní firiem
8. októbra (TASR) – Zakladatelia firiem by si mali peňažné vklady alebo ich časti splatené pred vznikom spoločností dávať na samostatný účet v banke. S týmito prostriedkami nebudú môcť nakladať skôr, ako spoločnosť vznikne. Presadzuje to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) v novele Obchodného zákonníka, s ktorou dnes uspel na pôde Ústavnoprávneho výboru. O definitívnom osude novely rozhodne plénum na schôdzi, ktorá sa začína o sedem dní.

Spotrebiteľ bude môcť vrátiť šmejdom tovar až po tom, ako dostane peniaze
8. októbra (TASR) - Spotrebiteľ, ktorý si kúpil tovar na predvádzacej akcii, by mal získať možnosť vrátiť ho až potom, ako mu predajca vráti peniaze. Navrhuje to poslanec Smeru-SD Anton Martvoň cez pozmeňujúci návrh k vlastnej novele zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom a zásielkovom predaji, ktorým chce bojovať proti tzv. "šmejdom". Pozmeňujúci návrh predložil Martvoň na dnešnom rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR a medzi poslancami uspel. Ak získa podporu aj v pléne, tak by sa viac nemali opakovať prípady, keď po odstúpení od zmluvy zákazník tovar vráti, ale predajca mu peniaze nepošle. Martvoň zároveň presadzuje, aby v prípade, ak predajca závažne poruší povinnosti vyplývajúce mu zo živnostenského zákona, prišiel o živnostenské oprávnenie.

Výbor odobril pokles odmien pre členov Správnej rady ÚPN
8. októbra (TASR) - Členovia Správnej a Dozornej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) by si mali od nového roku finančne pohoršiť. Zníženie ich odmien má priniesť novela zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 – 1989 a o založení Ústavu pamäti národa, ktorú dnes odobril Ústavnoprávny výbor NR SR. Autorom návrhu sú členovia Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Balíky pre väzňov majú byť odmenou, aby sa zamedzilo prísunu drog
8. októbra (TASR) – Umožniť lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu povinností majú modernejšie pravidlá výkonu trestu, ktoré prináša novela zákona o výkone trestu odňatia slobody. Obdobné pravidlá sa zavádzajú aj pri výkone väzby. Obe právne normy dnes odporučil Ústavnoprávny výbor NR SR schváliť. Poslanci sa definitívne rozhodnú na októbrovej schôdzi pléna.

Širší zoznam donucovacích prostriedkov justičnej stráže poslanci podporujú
8. októbra (TASR) - Rozsah donucovacích prostriedkov vymenovaných v platnom zákone o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) by sa mal rozšíriť o obranný štít, použitie špeciálneho streliva a o prostriedok k zamedzeniu priestorovej orientácie alebo k utajeniu fyzickej identity. Vyplýva to z návrhu vládnej novely zákona o ZVJS, ktorý dnes hlasmi poslancov vládneho Smeru-SD odobril Ústavnoprávny výbor NR SR. Konečné slovo k navrhovaným zmenám bude mať plénum na októbrovej schôdzi.

Slováci budú môcť zrejme hradiť poplatky na úradoch aj kreditnou kartou
9. októbra (TASR) - Kolkovými známkami budú môcť Slováci zrejme platiť aj v budúcom roku. Ministerstvo financií SR totiž v novele zákona o správnych poplatkoch, ktorú dnes odobril Ústavnoprávny výbor NR SR, posúva termín zrušenia kolkových známok na 1. júla 2014.

Ústavnoprávny výbor vek notárov nedoriešil, čaká na pozmeňujúce návrhy
9. októbra (TASR) - Problematika odvolávania notárov z dôvodu dosiahnutia 65. roku života sa ešte neuzavrie. Autorka novely notárskeho poriadku Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) totiž aj vzhľadom na odporúčania straníckych kolegov z Ústavnoprávneho výboru pripraví k svojej novele pozmeňujúce návrhy.

Nižšie pokuty za menej závažné dopravné priestupky poslanci podporujú
9. októbra (TASR) - Maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky by mali od jesene klesnúť o 10 eur, zo súčasných 60 na 50 eur. Takýto zámer ministerstva vnútra dnes odobril Ústavnoprávny výbor NR SR, ktorý odporučil plénu novelu zákona o cestnej premávke schváliť.

Osobám s poskytnutým azylom majú overiť vzdelanie aj bez dokladov
9. októbra (TASR) – Osoby s medzinárodnou ochranou, ktoré odišli zo štátu pôvodu bez možnosti vziať si svoje doklady o vzdelaní, si zrejme budú môcť dať overiť svoje vzdelanie. Umožniť to má novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú dnes odobril Ústavnoprávny výbor NR SR. O novele definitívne rozhodne plénum na októbrovej schôdzi.

Most-Híd na výbore presadil obmedzenie prednostných vyšetrení u lekára
9. októbra (TASR) - Opozičnej strane Most-Híd sa podarilo aj na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR presvedčiť poslancov vládneho Smeru-SD o potrebe novelizovať zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Výbor odporučil plénu schváliť novelu aj v treťom čítaní.

Výbor odobril nové donucovacie prostriedky pre strážcov vo väzniciach
10. októbra (TASR) - Rozsah donucovacích prostriedkov vymenovaných v platnom zákone o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) by sa mal rozšíriť o obranný štít, použitie špeciálneho streliva a o prostriedok k zamedzeniu priestorovej orientácie alebo k utajeniu fyzickej identity. Vyplýva to z návrhu vládnej novely zákona o ZVJS, ktorý dnes odobril Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Konečné slovo k navrhovaným zmenám bude mať plénum na októbrovej schôdzi.


Pozn.:

GP SR: Zasadnutia disciplinárnych komisií budú zverejňované na webe
7. októbra (TASR) - Termíny zasadnutí disciplinárnych komisií, ktoré prerokúvajú prehrešky prokurátorov, budú zverejňované na webovej stránke Generálnej prokuratúry (GP) SR. TASR informovala Andrea Predajňová z tlačového a informačného odboru GP SR s tým, že o tom rozhodol prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek. Zasadnutia disciplinárnych komisií sú verejné.

Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia v sobotu 24. mája 2014
9. októbra (TASR) - Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia to pre TASR potvrdil hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk