Články

Uplatnenie zániku nároku na zmluvné úroky

Súdny dvor objasňuje podmienky, za ktorých je uplatnenie zániku nároku na zmluvné úroky ako sankcie za to, že veriteľ poruší svoju povinnosť overiť pred uzavretím zmluvy úverovú bonitu dlžníka, zlučiteľné s právom Únie.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Sudcovia by mali pracovať podľa prísnejších pravidiel. Tie prináša novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Právnu normu predložili poslanci Smeru-SD a súvisí s ústavnými zmenami, na ktorých sa dohodol Smer-SD s KDH, a ktoré už prešli do druhého čítania.

Poskytovateľovi prístupu na internet možno prikázať, aby svojim zákazníkom zablokoval webovú stránku, ktorá porušuje autorské právo

Takýto príkaz a jeho výkon však musí zabezpečiť spravodlivú rovnováhu medzi dotknutými základnými právami. Rozsudok SDEU vo veci UPC Telekabel Wien.

Novela zákona o ochrane osobných údajov mení obligatórnosť uloženia pokút

(TASR) Ukladanie pokút a poriadkových pokút za porušenie zákona o ochrane osobných údajov sa má rozčleniť na fakultatívne a obligatórne, a to v závislosti od jednotlivých typov povinností, ich podstaty a závažnosti ich porušenia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane osobných údajov, o ktorom diskutujú poslanci NR SR. Vláda navrhla…

Rozhodnutie ESĽP v prípade Barilik proti SR

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol v prospech Slovenskej republiky zamietnutím sťažnosti v prípade Barilik proti SR.

Nelegálna práca – prieskum odhaľuje rozsiahly problém

Približne jeden z desiatich Európanov (11 %) pripúšťa, že v predchádzajúcom roku nakúpil tovar alebo služby, ktoré súviseli s nelegálnou prácou. Štyri percentá opýtaných zase pripúšťajú, že prijali za svoju prácu zárobok, ktorý nebol priznaný. Okrem toho, jeden z 30 opýtaných (3 %) bol vyplatený svojím zamestnávateľom čiastočne v hotovosti („na…

Udalosti uplynulého týždňa

Ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately by od júla mohli hradiť zdravotné poisťovne. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci NR SR posunuli do druhého čítania, preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je…

V roku 2013 všeobecné súdy až v 20 prípadoch nerešpektovali nálezy Ústavného súdu Slovenskej republiky na prieťahy v súdnom konaní

V období od 1. januára do 31. decembra 2013 konštatoval ústavný súd vo svojich nálezoch opakované prieťahy v 20 nálezoch, z toho v 19 prípadoch išlo o okresné súdy a v 1 prípade išlo o Krajský súd v Bratislave.

Podľa výboru LGBTI má novela ústavy zamedziť párom rovnakého pohlavia manželstvo

(TASR) Výbor pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) osôb je znepokojený novelou Ústavy SR, ktorej jediným cieľom podľa neho je zaviesť ústavný zákaz manželstiev párov rovnakého pohlavia.

Nové prostredky v boji proti napodobeninám

S veľkými očakávaniami bolo 25. februára 2014 odbornou verejnosťou sledované prvé čítanie Európskeho parlamentu (ďalej aj len "EP") o návrhu zmien Smernice o aproximácii právnych predpisov členských štátov v oblasti ochranných známok[1] (ďalej aj len "Smernica") ako aj o návrhu zmien Nariadenia o ochrannej známke Spoločenstva[2] (ďalej aj len…

Právo Únie neukladá povinnosť priznať určenej matke, ktorá má dieťa vďaka dohode o vynosení dieťaťa náhradnou matkou, materskú dovolenku alebo jej ekvivalent

Smernica o tehotných pracovníčkach upravuje iba niektoré minimálne požiadavky týkajúce sa ochrany, členské štáty však môžu prijať predpisy, ktoré určeným matkám priznávajú viac práv.

Porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície za rok 2014

Európska komisia uverejnila druhé vydanie porovnávacieho prehľadu EÚ v oblasti justície na podporu kvality, nezávislosti a efektívnosti justičných systémov v Európskej únii.

Súdne štatistiky za rok 2013: bezprecedentné čísla

Minulý rok sa do dejín zapíše ako najproduktívnejší rok v celej histórii Súdneho dvora Európskej únie a takisto ako rok, v ktorom bol zaznamenaný vôbec najvyšší počet začatých konaní.

Udalosti uplynulého týždňa

Víťazom sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb sa stal premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého volilo 28 percent ľudí. V druhom kole, ktoré sa uskutoční 29. marca, sa stretne s Andrejom Kiskom. Tomu hlas odovzdalo 24 percent hlasov. Volebná účasť bola 43,4 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb Ústrednej volebnej…

Platobná neschopnosť: súbor spoločných zásad pre vnútroštátne konania

Európska komisia stanovila súbor spoločných zásad pre vnútroštátne konania vo veci platobnej neschopnosti pre podniky vo finančných ťažkostiach. Cieľom je presun dôrazu z likvidácie smerom ku podpore reštrukturalizácie životaschopných podnikov v ranom štádiu, aby sa tak predišlo platobnej neschopnosti.

Rada pre probáciu a mediáciu - efektívnejšie ukladanie alternatívnych trestov

V záujme zefektívnenia súčasného systému ukladania takýchto trestov a odstraňovania prekážok pri využívaní moderných nástrojov trestnej politiky minister spravodlivosti obnovil činnosť Rady pre probáciu a mediáciu.

Rámec na ochranu právneho štátu v Európskej únii

Európska komisia prijala nový rámec na riešenie systémových ohrození právneho štátu v ktoromkoľvek z 28 členských štátov EÚ. Kolégium komisárov dospelo k záveru, že je potrebné vytvoriť nástroj umožňujúci riešiť takéto systémové ohrozenia na úrovni EÚ.

Návrat do práce a organizačné zmeny

Obdobie materskej a rodičovskej dovolenky je zvyčajne príjemná pauza v živote pracujúceho rodiča. Nedeľný stres z nového pracovného týždňa, horiace termíny, nervozita pred prezentáciou, alebo nespokojný zákazník sú v nedohľadne. S pribúdajúcim vekom dieťaťa sa opäť približujú a rodič sa pripravuje zo zabehnutého domáceho stereotypu vstúpiť späť do…

Udalosti uplynulého týždňa

Dĺžka praxe advokátskych a exekútorských koncipientov by sa mala skrátiť z piatich na tri roky. Celkovú dĺžku tri roky by mala mať aj prax notárskych koncipientov. Zmeny navrhuje skupina opozičných poslancov v novele zákona o advokácii, ktorú predložili na blížiacu sa schôdzu Národnej rady SR.

Extrémne zbytočné prieťahy okresných a krajských súdov a konštatovanie porušenie práva na osobnú slobodu

Ústavný súd SR konštatoval za minulý rok extrémne zbytočné prieťahy okresných a krajských súdov v 34 nálezoch. V roku 2013 také konštatoval porušenie práva na osobnú slobodu v 18 nálezoch.