Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
7.10.2016
ID: 3491upozornenie pre užívateľov

Do slovenskej justície pôjde navyše o 40 miliónov eur

Slovenská justícia dostane finančnú injekciu vo výške 40 miliónov eur. Takto sa podarilo ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) zvýšiť budúcoročné výdavky jej rezortu. V rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) získala celkovo 391 miliónov eur, čo je o 11,4 percenta viac ako rozpočet schválený na tento rok.

Štát zabezpečí financovanie reformných zámerov ministerky spravodlivosti, oznámil na tlačovej konferencii Kažimír. V schválenom návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017 bolo podľa neho dokopy vyčlenených 13 miliónov eur na to, aby boli do praxe uvedené novely exekučného, konkurzného zákona a zákona o súdnych exekútoroch, nový zákon o upomínacom konaní a nový protischránkový zákon. Legislatívne návrhy momentálne schvaľuje parlament.

Ďalších 10 miliónov eur navyše pôjde podľa ministra financií do väzenstva a dôjde i k personálnemu posilneniu súdov. Sudcom na Najvyššom súde bude k dispozícii nových 70 asistentov, ktorí majú pomôcť súdu vyrovnať sa s enormným nápadom podaní najmä od nebankových inštitúcií, ozrejmil Kažimír.

Žitňanská vyjadrila spokojnosť s výsledkom rokovaní. „Reformy, ktoré ideme robiť, máme kryté v rozpočte,“ vysvetlila. V rámci navrhovaných zmien vznikne úplne nové pracovisko pri Okresnom súde v Banskej Bystrici, ktoré bude vybavovať exekúcie pre celé Slovensko. To bude treba zabezpečiť po priestorovej, technickej i personálnej stránke.

Celkovo majú kapitálové výdavky rezortu narásť v budúcom roku o 101 percent, na 20,8 milióna eur. Bude pokračovať rekonštrukcia šiestich väzenských ústavov. Najviac – 6,2 milióna eur pohltí dokončenie prestavby Ústavu na výkon väzby v Bratislave. „Bratislavská väznica sa rekonštruuje za plnej prevádzky, takže jej financovanie je pre nás dôležité,“ ozrejmila Žitňanská.

Ministerka sľúbila, že v priebehu roka 2017 pôjdu hore platy zamestnancov v justícii. O tejto veci rokovala minulý týždeň s odborármi. „Zamestnanci justície budú mať zvýšený plat, tak ako celá štátna správa, plus pracujeme so sumou 30 eur na mesiac ako s niečím, čo bude stabilnou súčasťou ich príjmu,“ vysvetlila s tým, že tohtoročný 30-eurový mesačný príplatok by mal justičným zamestnancom ostať aj na budúci rok.

Nový zákon o justičnej štátnej službe plánuje Žitňanská predložiť až potom, ako zanalyzuje situáciu v súdnictve. To bude cieľom budúcoročného projektu financovaného z európskych prostriedkov. Ukáže, koľko je na Slovensku potrebných sudcov, vyšších súdnych úradníkov, súdneho personálu. Až potom sa podľa ministerky bude možné baviť aj o požiadavke Súdnej rady na zvýšenie počtov sudcov.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk