20.4.2018
ID: 4054upozornenie pre užívateľov

Emisní kvóty skleníkových plynov

Právo Únie bráni slovenskej dani, ktorá zdaňuje 80 % sadzbou hodnotu predaných alebo nevyužitých emisných kvót skleníkových plynov

Táto daň nerešpektuje zásadu bezodplatnosti prideľovania takmer všetkých kvót za obdobie 2008 – 2012

V roku 2011 a 2012 Slovensko zdaňovalo vo výške 80 % hodnoty emisných kvót skleníkových plynov, ktoré podniky zúčastňujúce sa na systéme obchodovania s emisnými kvótami predali alebo nevyužili[1]. Tieto kvóty boli bezodplatne pridelené hospodárskym subjektom v súlade so smernicou o systéme obchodovania s kvótami[2].

Spoločnosť PPC Power napadla na slovenských súdoch súlad tejto dane so smernicou. Krajský súd v Bratislave konajúci vo veci položil Súdnemu dvoru otázku, či smernica bráni takejto dani.

V dnešnom rozsudku Súdny dvor najprv pripomína, že cieľom smernice je poskytnúť podnikom podliehajúcim systému obchodovania s kvótami možnosť znížiť emisie skleníkových plynov takým spôsobom, aby sa nenarušila ich konkurencieschopnosť. V tomto kontexte smernica stanovuje, že v období 2008 – 2012 členské štáty prideľujú najmenej 90 % kvót bezodplatne.

Ďalej Súdny dvor spresňuje, že členské štáty sú oprávnené prijať daňové opatrenia v súvislosti s využitím týchto kvót, avšak tieto opatrenia nesmú ohroziť cieľ smernice.

V tejto súvislosti Súdny dvor zdôrazňuje, že hospodárska hodnota kvót predstavuje základný kameň systému obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov, keďže perspektíva predaja nevyužitých kvót vedie hospodárske subjekty k investovaniu do opatrení na zníženie ich emisií. Pre riadne fungovanie tohto systému je preto podstatné, aby daň vyberaná členským štátom nespôsobila stratu tejto hospodárskej hodnoty.

Keďže sporná daň oberá podniky o takmer celú hospodársku hodnotu kvót, tieto podniky strácajú všetky stimuly podporovať znižovanie ich emisií skleníkových plynov.

Za týchto okolností Súdny dvor konštatuje, že predmetná daň nerešpektuje zásadu bezodplatného prideľovania emisných kvót skleníkových plynov, a preto ohrozuje cieľ smernice. V dôsledku toho táto daň nie je v súlade so smernicou.
 
____________________________________________
[1] Táto daň bola zrušená 30. júna 2012.
[2] Smernica 2003/87/ES Európskeho parlamentu a Rady z 13. októbra 2003, o vytvorení systému obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov v spoločenstve, a ktorou sa mení a dopĺňa smernica Rady 96/61/ES (Ú. v. EÚ L 275, 2003, s. 32; Mim. vyd. 15/007, s. 631).


Zdroj:
Súdny dvor Európskej únie TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 42/18 V Luxemburgu 12. apríla 2018
Rozsudok vo veci C-302/17 PPC Power a.s./Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky a Daňový úrad pre vybrané daňové subjekty
Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Súdny dvor.



© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk