17.12.2014
ID: 2718upozornenie pre užívateľov

Európska ombudsmanka

V utorok 16. decembra sa európskou ombudsmankou opakovane stala Írka Emily O´Reilly. Stalo sa tak potom, ako ju v tajnom hlasovaní podporilo 569 poslancov. Svoju funkciu bude vykonávať až do konca volebného obdobia Európskeho parlamentu, teda až do roku 2019. Emily O´Reilly sa európskou ochrankyňou práv stala po prvýkrát 3. júla 2013, keď na tejto pozícii nahradila svojho predchodcu, ktorý odišiel do dôchodku. V dnešnom hlasovaní bola jedinou kandidátkou.

Za znovuzvolenie súčasnej ombudsmanky hlasovalo 569 poslancov, 66 bolo proti a 43 sa zdržalo hlasovania.

Emily O´Reilly reagovala slovami: "Veľmi ma teší, že som bola opakovane zvolená za európsku ombudsmanku a Parlamentu ďakujem za jeho širokú podporu naprieč všetkými politickými skupinami. Moja práca, ktorú som začala v októbri 2013, pokračuje pretavovaním mojich strategických cieľov do reality s cieľom skvalitňovať európsku administratívu v záujme všetkých Európanov."

Poslaním ombudsmana je vyšetrovať sťažnosti na nesprávny úradný postup orgánov a inštitúcií EÚ. Tieto sťažnosti môžu predkladať občania EÚ, obyvatelia členských štátov a podniky alebo organizácie sídliace v EÚ.

Zdroj: TS Európskeho parlamentu

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk