finančné právo

Daň z navýšenia hodnoty pozemku pri predaji nehnuteľnosti v Španielsku

Najväčším daňovým zaťažením vlastníka nehnuteľnosti v Španielsku pri jej predaji je “Daň z navýšenia hodnoty pozemku pri predaji nehnuteľnosti” – Impuesto sobre Incremento de Terrenos de Naturaleza Urbana alebo tiež Plusvalía.

Daňová kontrola zameraná na transakcie medzi závislými osobami

V poslednom období sa daňové úrady výraznejšie začali zameriavať na daňové kontroly orientované na transakcie medzi závislými osobami a spĺňanie požiadaviek tzv. nezávislého vzťahu. Podľa posledných informácií bolo výsledkom dvanástich takýchto kontrol týkajúcich sa transferového oceňovania dorubenie dane vo výške cca 12 miliónov…

Výkon záložného práva na dobrovoľnej dražbe a inštitút premlčania

Záložné právo je právnym prostriedkom, ktorý slúži na zabezpečenie pohľadávky záložného veriteľa a jej príslušenstva tým, že oprávňuje záložného veriteľa uspokojiť sa alebo sa domáhať uspokojenia pohľadávky zo zálohu, t. j. z predmetu záložného práva, za predpokladu, že záložca svoju pohľadávku nesplní riadne a…

Ako sa vo firme vysporiadať s rekreačnými poukazmi – komplexná právna a daňovo-odvodová analýza pre zamestnávateľov

Od 1.1.2019 bol do slovenského právneho poriadku zavedený nový inštitút príspevku na rekreáciu. V tomto článku prinášame praktického sprievodcu pre zamestnávateľov, ako sa s touto skutočnosťou vysporiadať.

Poisťovne sa už povinnosti nahrádzať nemajetkovú ujmu nevyhnú

Náhrada nemajetkovej ujmy spočívajúca v zásahu do osobnostných práv pozostalých obete dopravnej nehody spôsobenej prevádzkou motorového vozidla je stále predmetom právnických diskusií. V praxi je sporným, kto má niesť zodpovednosť za vzniknutú nemajetkovú ujmu pri dopravnej nehode.

Vymáhanie pohľadávky dlžníka voči ktorému sa začalo insolvenčné konanie v inom členskom štáte EÚ

Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/848 z 20. mája 2015 o insolvenčnom konaní (ďalej len ako „Nariadenie“), ktoré vstúpilo do platnosti dňa 25.06.2015 došlo k úprave insolvenčnej problematiky na úrovni EÚ. Toto Nariadenie sa vzťahuje na všetky insolvenčné konania, ktoré sa začali po 26.06.2017.

Vykonateľná notárska zápisnica ako zabezpečovací inštitút pri zmluve o úvere

V rámci bankového financovania je bežnou praxou, že ako formu zabezpečenia úveru banky od dlžníkov vyžadujú aj vyhotovenie notárskej zápisnice ako exekučného titulu. V notárskej zápisnici dlžník vyjadruje svoj súhlas s tým, že v prípade, ak včas nesplní svoje záväzky zo zmluvy o úvere, tak je notárska zápisnica vykonateľným exekučným titulom, t.j.

Blížiaci sa súmrak intra-únijných investičných arbitráží

Predstavitelia členských štátov EÚ podpísali 15. januára 2019 spoločnú deklaráciu i („Deklarácia“) o právnych dôsledkoch prelomového rozhodnutia Súdneho dvora EÚ („SDEÚ“) vo veci Achmea a o blížiacom sa ukončení ochrany zahraničných investícií v EÚ na základe doteraz platných dohôd o ochrane investícií uzavretých medzi členskými štátmi EÚ (tzv.

V uplynulom roku prijala finančná správa takmer 8,5 mil. elektronických podaní

Finančná správa sa z roka na rok stále viac elektronizuje. Dokazujú to aj počty elektronických podaní. Daňové subjekty doručili v roku 2018 prostredníctvom portálu finančnej správe takmer 8,5 mil. elektronických podaní. Najviac z nich – viac ako 1 mil. - podali daňové subjekty v marci 2018.

ICO a STO z pohľadu investorov: Na čo sa pozrieť pred kúpou tokenu

Vo svete finančných inovácií predstavuje Initial Coin Offering (ICO) a Security Token Offering (STO) pre mnohých potenciálnych investorov lákavú možnosť, ako investovať do startupov alternatívnym spôsobom a zúčastniť sa tak na úspechu sveta blockchainu. Ale keďže ICO a STO sú súčasťou turbulentného sveta krypta a blockchainu, je dobré mať prehľad…

Náhrada mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru – úroky z omeškania a spôsob výplaty súdom priznanej náhrady mzdy

Úroky z omeškania

Zamestnancovi s ktorým zamestnávateľ skončil neplatne pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe alebo mu dal neplatnú výpoveď vzniká právo na náhradu mzdy za predpokladu, že zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní.

Oddlženie fyzickej osoby v Španielsku – „Zákon druhej šance“

Španielsky zákonodarca upravil zákonom Ley de Segunda Oportunidad práva a povinnosti fyzickej osoby v období jej úpadku inštitútom konkurzného konania, v rámci ktorého existuje k dispozícii dlžníka tzv. mechanizmus druhej šance.

Odporovateľnosť právnych úkonov v nemeckom insolvenčnom konaní (Insolvenzanfechtung)

Mnohé firmy (vrátane slovenských) pôsobiace na nemeckom trhu prežili v posledných rokoch šok, keď dostali list od nemeckého insolvenčného správcu, v ktorom ich vyzýva na vrátenie peňažných plnení, ktoré im vyplatil za dodávku tovaru alebo služieb ich nemecký zmluvný partner, na ktorého majetok bolo neskôr začaté insolvenčné…

Predžalobná výzva a paušálna náhrada nákladov spojených s vymáhaním pohľadávky

Veritelia v obchodnoprávnych vzťahoch majú popri nároku na dlžnú sumu a úroky z omeškania (či už zákonné alebo zmluvne dohodnuté) aj právo na paušálnu náhradu nákladov spojených s vymáhaním pohľadávok vo výške 40 EUR, ktorá sa priznáva jednorazovo, bez ohľadu na dĺžku omeškania a bez potreby zaslania upomienky.[1]

Elektronické upozornenia na daňové nedoplatky

Finančná správa rozposlala ďalšie softwarningové (priateľské) upozornenia. Najnovšie ich zaslala približne 100 000 subjektom. Upozornila svojich klientov na daňové nedoplatky.

Financovanie európskych projektov zo strany bánk

Projekty investičného charakteru, ktorých prijímateľom sú podnikatelia a výsledkom ktorých sú konkrétne nové majetkové hodnoty, nehnuteľnosti, strojové / spracovateľské technológie, účtovne aktíva, sa realizujú predovšetkým v operačných programoch Kvalita životného prostredia, Integrovaný regionálny operačný program a Program rozvoja vidieka.

Zmeny v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí na Slovensku

Boj proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu je záležitosťou celoeurópskych rozmerov, čo dokazuje aj množstvo a kvalitatívna úroveň právnych predpisov Európskej únie, ktoré sa danou problematikou zaoberajú.

Rozsiahle zmeny zákona o dani z príjmov v roku 2018

Podľa aktuálneho legislatívneho stavu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, v znení neskorších predpisov („ZDP“), sú od začiatku roka 2018 v účinnosti už tri zmeny ZDP a známe sú aj niektoré pre rok 2019.

Lízing a Lízingová zmluva

Napriek veľkému množstvu lízingových operácií, ktoré sa denne uzatvárajú na Slovenskom trhu, je možné skonštatovať, že v súčasnosti na Slovensku nemáme komplexnú právnu úpravu lízingovej zmluvy ako pomenovaného zmluvného typu, čo v praxi môže spôsobovať rôzne problémy, napríklad súvisiace s ochranou spotrebiteľa alebo s daňovým hľadiskom…

Čerpáte eurofondy? Nezabudnite na ďalšie povinnosti v súvislosti s RPVS

Či ide o malú firmičku alebo finančného žraloka, všetci sa musia mať na pozore pred novými verifikačnými udalosťami, ktoré môžu skomplikovať proces čerpania eurofondov. O čo konkrétne ide? Poberatelia eurofondov v hodnote nad zákonom stanovený limit musia byť zapísaní v registri partnerov verejného sektora. Na účely zabezpečenia aktuálnosti údajov…