finančné právo

Požiadajte zamestnávateľa o ročné zúčtovanie

Zamestnanec, ktorý mal v roku 2015 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti môže najneskôr do 15. februára 2016 písomne požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Zamestnancom teda ostáva posledný týždeň, potom si daňové priznanie budú musieť vypísať a vyplniť…

Kritériá pre odpočítanie dane

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) prináša pre podnikateľov, platiteľov DPH, od 1. januára 2016 mnoho noviniek. Jednou z nich je aj zavedenie kritérií, na základe ktorých platiteľ dane určí pomer použitia tovarov a služieb na podnikateľské účely a na iné účely ako na podnikanie.

Ako uplatňovať osobitnú úpravu DPH?

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) zaviedla od 1. januára 2016 významnú zmenu - osobitnú úpravu uplatňovania DPH na základe prijatia platby. Podnikatelia môžu odvádzať DPH do štátneho rozpočtu až vtedy, keď im uhradí faktúru ich odberateľ. Cieľom zavedenia osobitnej úpravy je zlepšiť podmienky pre podnikanie malých firiem, ktorým ich…

Zmeny v stavebníctve

V novele zákona o dani z pridanej hodnoty účinnej od 1. januára 2016 je jednou z najdôležitejších zmien zavedenie prenosu daňovej povinnosti na príjemcu plnenia pri dodaní stavebných prác, tzv. tuzemské samozdanenie v stavebníctve. Opatrenie zabráni firmám v stavebníctve fiktívne si v rámci reťazca účtovať DPH a potom ju nárokovať od štátu a bude…

Daň z motorových vozidiel – súhrn noviniek

Podnikateľov, ktorí používajú automobily na podnikanie a v januári 2016 budú podávať daňové priznanie (DP) k dani z motorových vozidiel, čaká niekoľko noviniek. Podstatnými zmenami pre daňovníkov je zjednotenie sadzieb dane pre celé Slovensko, zmena miestnej príslušnosti a zavedenie jednotného čísla účtu, na ktorý budú daňovníci platiť daň z…

Výmena tradičných mien za virtuálne menové jednotky „bitcoin“ a DPH

Výmena tradičných mien za virtuálne menové jednotky „bitcoin“ je oslobodená od DPH

MF SR pripravilo manuál pre samosprávy k tuzemskému samozdaneniu

Ministerstvo financií SR pripravilo pre mestá a obce manuál k novému opatreniu v rámci dane z pridanej hodnoty (DPH). Ide o prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia v sektore stavebníctva, tiež známe ako tuzemské samozdanenie.

Záväzné stanoviská – rozšírenie tém

Už viac ako rok majú podnikatelia možnosť požiadať finančnú správu o záväzné stanovisko k neobvyklým obchodným prípadom. Od 15. 9. 2015 pribudlo niekoľko ďalších oblastí, v ktorých sa dá usmernenie získať. Vydané záväzné stanovisko je záväzné pre správcu dane aj pre druhostupňový orgán.

Nová aplikácia na portáli finančnej správy

Finančná správa pripravila na svojom portáli novú službu pre širokú verejnosť. V sekcii občania je na webe dostupná aplikácia Overenie kontrolných známok. Poslúži na rýchlu kontrolu kontrolných známok, ktorými sú označené spotrebiteľské balenia liehu alebo tabakových výrobkov.

Čo robiť, keď máte daňový nedoplatok?

Občania či podnikatelia sa môžu dostať do situácie, kedy nemôžu zaplatiť daň v lehote splatnosti a vznikne im daňový nedoplatok. Vtedy je dôležité komunikovať s daňovým úradom. V najhoršom prípade daňovníci musia počítať aj s možnosťou daňovej exekúcie.

Pripravované zmeny v zákone o dani z príjmov

V 1. čítaní v Národnej rade Slovenskej republiky (stav k 27.7.2015) sa momentálne nachádza vládny návrh novely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZoDP“), ktorý má byť reakciou na aktuálne problémy daňovej politiky Slovenskej republiky. Navrhovaný dátum účinnosti je 1. január…

Vzory plných mocí

Finančná správa sa snaží pomáhať podnikateľskej verejnosti a niektoré úkony pre nich zracionalizovať. Ďalším príkladom tejto asistencie je zverejnenie vzorov plných mocí, všeobecného vzoru plnej moci s vysvetlivkami ako aj informácie, na čo sa majú daňové subjekty pri ich udeľovaní zamerať.

Študentom sa oplatí podpísať vyhlásenie

Študent, ktorý si počas prázdnin privyrába (napr. na dohodu o brigádnickej práci študenta) môže podpísať u zamestnávateľa „Vyhlásenie k zdaneniu príjmov“. Mesačne si týmto spôsobom uplatní nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a zvýši svoj príjem.

Posledné týždne na odložené daňové priznanie

Viac ako 125 000 občanov a firiem si odložilo podanie daňového priznania na jún tohto roka. Posledný deň na podanie je pre nich o štyri týždne. Do 30. júna 2015 je potrebné nielen podať daňové priznanie, ale daň aj zaplatiť.

Nové pravidlá transferového oceňovania

Slovenská republika, obdobne ako väčšina vyspelých ekonomík, uplatňuje v oblasti dane z príjmov tzv. pravidlá transferového oceňovania na transakcie medzi závislými osobami. V zmysle uvedených pravidiel, ktoré sú v slovenskom práve vyjadrené najmä v § 17 ods. 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov ("ZoDP") je…

Zmeny v daňových povinnostiach pre zdravotníkov

Od 1.1.2015 platí nový spôsob zdaňovania peňažných a nepeňažných plnení poskytnutých poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, jeho zamestnancovi alebo zdravotníckemu pracovníkovi a to daňou vyberanou zrážkou.

Na podanie daňového priznania už len niekoľko dní

V pondelok 20. apríla 2015 uplynie pre daňové subjekty zaregistrované do osobitnej úpravy Mini One Stop Shop (MOSS) lehota na podávanie daňových priznaní za 1. štvrťrok 2015. Povinnosť podať DP a zaplatiť daň je zákonom stanovená do 20 dní po skončení kalendárneho štvrťroka.

2% do konca apríla

Všetci zamestnanci majú možnosť aj tento rok darovať 2% alebo 3% zo svojich daní subjektom uvedeným v zozname prijímateľov. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ - platiteľ dane vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti, predložia daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane do výšky 2…

Aplikáciu „Pokladnica“ si už môžete bezplatne stiahnuť

Mobilná aplikácia „Pokladnica“, prostredníctvom ktorej sa môžu podnikatelia pripojiť k virtuálnej registračnej pokladnici (VRP), je pre operačný systém Android už dostupná v mobilnom obchode Google Play. O pár dní bude k dispozícii aj pre operačný systém iOS.

Darovanie 2%

Aj v tomto roku majú možnosť všetky daňové subjekty darovať 2% alebo 3% zo svojich daní prijímateľom - právnickým osobám uvedeným v zozname prijímateľov. Právnické a fyzické osoby tak urobia prostredníctvom vyhlásenia v daňovom priznaní.