31.8.2017
ID: 3796upozornenie pre užívateľov

NKÚ: Bývalé vedenie Najvyššieho súdu hospodárilo rozšafne a diskriminačne

Na Najvyššom súde (NS) SR pod vedením Štefana Harabina sa v rokoch 2009 a 2010 nakladalo s verejnými prostriedkami nehospodárne. K takémuto podozreniu dospel Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý na podnet samotného súdu zrealizoval kontrolu zameranú na hospodárenie a nakladanie s verejnými prostriedkami.

Najvýraznejšie zistenia kontrolóri identifikovali pri nakladaní s financiami určenými na odmeňovanie zamestnancov. Oficiálne dokumenty podľa hovorkyne NKÚ Daniely Bolech Dobákovej nespĺňali všetky zákonné náležitosti, a zároveň ani nezohľadňovali kritériá definované Sudcovskou radou NS.
    
„V uzneseniach rady bolo napríklad konštatované, že odmeny budú vyplatené až do výšky, ktorú umožňuje nevyčerpaný mzdový fond sudcov. Uvedená formulácia uznesenia o navrhnutej výške odmien bola neobvyklá a ponechávala určenie výšky odmien výlučne na subjektívnom rozhodnutí predsedu Najvyššieho súdu,“ priblížila hovorkyňa v dnešnej tlačovej správe.
      
Kontrolóri NKÚ zistili, že odmeny sudcov boli vyplatené v mimoriadne širokom rozpätí s niekoľkotisícovými rozdielmi, a to od 50 eur do 30.000 eur, čím predseda súdu nerešpektoval zásadu rovnakého zaobchádzania, ako aj právo sudcu nebyť diskriminovaný. Dvaja sudcovia, ktorí nastúpili do zamestnania 1. októbra 2010, dostali najvyššiu vyplatenú odmenu v hodnote 30.000 eur po dvoch odpracovaných mesiacoch.
      
Niektorí sudcovia, ktorým bola v roku 2010 vyplatená odmena 50 eur, resp. žiadna, sa listom obrátili na Sudcovskú radu NS so žiadosťou, aby im bola poskytnutá ochrana práv a oprávnených záujmov sudcov NS SR. Odmenu 50 eur piati sudcovia vrátili do pokladne súdu. Touto formou diskriminácie sudcov sa zaoberal aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý konštatoval porušenie práv sudcu.
      
„Kontrolou bolo ďalej zistené, že v rokoch 2009 a 2010 boli predsedovi súdu vyplatené odmeny v celkovej sume 113.000 eur z rozpočtových prostriedkov NS,“ informovala Bolech Dobáková. V roku 2009 mal Štefan Harabin odmeny vo výške 40.000 eur, v roku 2010 vo výške 73.000 eur.
      
Uvedené odmeny boli Sudcovskou radou a vtedajšou ministerkou spravodlivosti Vierou Petríkovou priznané za mimoriadne výsledky dosiahnuté pri riadnom a včasnom plnení povinností orgánu riadenia a správy súdov. Podľa zistenia NKÚ však neboli vecne zdôvodnené. „Nie je tak zrejmé, za aké mimoriadne výsledky predseda súdu dostal odmenu,“ uviedla Bolech Dobáková.
      
V tejto súvislosti podľa nej vyvstáva aj otázka, či vzhľadom na krátky časový úsek medzi jednotlivými rozhodnutiami (december 2009, máj a júl 2010) vôbec môžu byť pracovné výsledky opakovane mimoriadne. „Kontrolou bol tiež identifikovaný problém, či ministerka spravodlivosti mohla v súlade s vtedy platným zákonom navrhnúť a schváliť odmeny pre predsedu Najvyššieho súdu,“ doplnila hovorkyňa NKÚ.
      
Vysoké odmeny boli podľa zistení NKÚ vyplácané aj niektorým zamestnancom. V 16 prípadoch boli v celkovej sume 94.300 eur (priemerne 5894 eur na jedného) vyplatené vysoké odmeny zamestnancom v štátnej službe krátko po vzniku ich pracovného pomeru. Na NS neodpracovali ani 12 mesiacov. „Odmeny zároveň neboli zdôvodnené, čo nie je v súlade so zákonom o štátnej službe,“ dôvodí Bolech Dobáková.
      
V rokoch 2011 až 2015 boli odmeny novelou zákona o sudcoch zrušené. Opätovne sa odmeny sudcom dostali do zákona od roku 2016. Na základe kontrolných zistení a vlastného poznania kontrolovaného subjektu NKÚ odporučil Najvyššiemu súdu zvážiť možnosť podania podnetu na orgány činné v trestnom konaní vo veci identifikovaných rizík pri poskytovaní odmien na súde v období rokov 2009 až 2010.


Zdroj: TASR, 24. 8. 2017
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk