31.7.2018
ID: 4169upozornenie pre užívateľov

Politické strany na Slovensku hovoria veľmi málo o európskej politike

Z nízkej volebnej účasti v eurovoľbách sa dáva vina médiám, avšak veľa by mohli urobiť práve materské politické strany. Myslí si to europoslankyňa Anna Záborská (KDH). Pre TASR to uviedla počas plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

"Naše politické strany na Slovensku veľmi málo hovoria o európskej politike. Európska politika nie je prirodzenou súčasťou ich programu, ich prezentácie, ich diskusií s voličmi. Sú to rôzne témy politiky na Slovensku, ale neuvedomujú si, že v podstate odkedy sme vstúpili do Únie, tak aj tá európska politika je domácou politikou," konštatovala.

Domnieva sa, že keby voliči cítili, že ich vedenie strany, ich členovia, predsedovia, venujú väčšiu pozornosť európskej politike, tak by sa zvýšila aj volebná účasť. "Nemyslím si, že v iných oblastiach, ktoré som menovala, sú veľké rezervy. Najväčšie rezervy vidím v postoji domácich politických strán nielen k voľbám do EP, ale vôbec k celej európskej politike," spresnila europoslankyňa. 

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že záujem Slovákov o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, označilo za zaujímavé 30 percent opýtaných. Až 68 percent opýtaných o tieto voľby záujem nemá. Najviac respondentov (54 percent) je presvedčených, že ich hlas nič nezmení, 48 percent nezaujíma politika ani voľby vo všeobecnosti a takmer polovica opýtaných (47 percent) vyslovila názor, že nedôveruje politickému systému. Účasť slovenských voličov bola v EÚ najnižšia (13,05 percenta). 


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk