24.8.2018
ID: 4197upozornenie pre užívateľov

SaS: Vládny návrh na zmenu voľby ústavných sudcov je nevyužitou príležitosťou

Návrh na zmenu voľby ústavných sudcov, ktorý v stredu (22.8.) schválila vláda, nerieši podľa opozičnej strany SaS zásadný problém slovenského súdnictva, za ktorý strana považuje podriadenosť niektorých jeho sudcov vládnej moci. SaS to uviedla vo štvrtok v tlačovej správe. Vládny návrh novely ústavy v nej označila za „nevyužitú príležitosť“.

Poslanec Národnej rady (NR) SR a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik je presvedčený, že minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) presadil vo vláde len zmeny, ktoré nemajú narušiť podstatu, že o ústavných sudcoch rozhoduje parlamentná väčšina. „Je to premárnená šanca na radikálne zlepšenie slovenskej ústavnosti,“ skonštatoval Baránik.

SaS požaduje vytvoriť také pravidlá, ktoré priamo z ústavy zabezpečia zvolenie ústavných sudov na pluralitnom základe, aby relevanciu mali aj návrhy opozície či tretieho sektora. 

„Ústavný sudca by mal byť nielen odborníkom na ústavné právo, ale mal by hlavne preukazovať aj cit pre spravodlivosť, a to nezávisle od vlády,“ domnieva sa Baránik. „Pre stabilitu a predvídateľnosť ústavného systému na Slovensku je doslova zhubné, ak ústavný súd dokáže v prípade voľby generálneho prokurátora prezidentovi priznať právo odmietnuť návrh NR SR, ale v iných mu to odopiera, pričom spoločným menovateľom tejto právnej ekvilibristiky je to, že vyhovuje strane Smer-SD,“ doplnil.

Minister spravodlivosti Gál po zasadnutí vlády priznal, že pre návrh zatiaľ nemá potrebných 90 hlasov poslancov parlamentu. Chystá sa na rokovania s opozíciou a pripustil možnosť ústupkov. Varoval, že ak sa nepodarí dohodnúť na zmene pravidiel, deväť z celkovo 13 ústavných sudcov, ktorým sa končí vo februári 2019 funkčné obdobie, sa bude voliť po starom. 

V materiáli Gál deklaruje, že chce skvalitniť proces výberu kandidátov na ústavných sudcov. Dosiahnuť to chce sprísnením kvalifikačných predpokladov na ich vymenovanie. Návrh predložil v dvoch alternatívach, vláda sa priklonila k tomu, aby boli predpoklady na výkon funkcie ústavného sudcu definované iba v Ústave SR. Odborná verejnosť sa obávala, že ak by to tak nebolo, mohla by si aktuálna vládna moc vždy pred voľbou upraviť podmienky zmenou bežného zákona podľa vlastných preferencií.

Vládny návrh zvyšuje vekovú hranicu kandidátov z doterajších 40 rokov na 45 rokov. Zvyšuje sa i kvórum pre voľbu kandidáta z doterajšej väčšiny prítomných poslancov na väčšinu všetkých poslancov. Požiadavku opozície, aby boli kandidáti volení ústavnou väčšinou, Gál nepovažuje za realistickú, čo podľa neho priznal aj predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík pri ich osobnom stretnutí.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk