14.8.2018
ID: 4180upozornenie pre užívateľov

Slovensko potrebuje ucelenú koncepciu prideľovania eurofondov na zvýšenie kvality ovzdušia

Problematika využívania eurofondov celkom určite patrí medzi aktuálne najhorúcejšie diskutované celospoločenské témy. Popri plošnej snahe o zvýšenie účelnosti využitia už pridelených eurofondov je však potrebné upriamiť pozornosť aj na ostatné s eurofondami súvisiace právne výzvy. Jednu z týchto významných aktuálnych výziev predstavuje prideľovanie európskych financií do opatrení na zvýšenie kvality ovzdušia a životného prostredia, ktorému dlhodobo chýba ucelená koncepcia, čo prináša badateľné negatívne dôsledky.

 
 
Ružička Csekes s.r.o. 

Národný kontrolný úrad (NKÚ) konštatuje vo svojej správe z marca 2018, zameranej na kontrolu plnenia povinností ochrany ovzdušia, že financovanie opatrení z fondov EÚ je síce správne nasmerované do najznečistenejších oblastí, no výrazný posun v potlačení nadlimitných koncentrácií znečisťujúcich látok v ovzduší NKÚ neeviduje. Uvedené svedčí o nízkej efektívnosti financovania projektov a opatrení prostredníctvom eurofondov. Tá môže byť zapríčinená, okrem neúčelného využitia príjemcami, predovšetkým nedostatočným sústredením financií do zmysluplných a účinných opatrení a projektov. NKÚ preto odporúča vláde SR zintenzívniť financovanie práve takýchto opatrení. 

Spomínané odporúčanie je pritom bez preháňania možné nazvať poslednou výzvou. Na rozdiel od šiestich iných členských štátov, na ktoré Európska Komisia (EK) žalobu už podala, Slovensko síce zatiaľ nečelí konaniu pre nedodržanie ustanovení Smernice o kvalite okolitého ovzdušia, ktorá záväzne stanovuje limitné a cieľové hodnoty znečisťujúcich látok v ovzduší. Tento stav však pravdepodobne nepramení ani tak z presvedčenia EK o naplnení cieľov Smernice, ako skôr z dôkaznej núdze. Pre nedostatok reprezentatívnych údajov o kvalite ovzdušia za posledné roky totiž EK nemala voči Slovensku k dispozícii údaje v praxi rozhodujúce pre iniciovanie konania na Súdnom dvore EÚ. Nie je vylúčené, že po finalizácii a predložení týchto údajov Komisii bude len otázkou času, kedy EK zakročí dôraznejšie aj voči Slovensku. Štát by tak čakala neľahká úloha a boj pred Súdnym dvorom, pričom potenciálne zlyhanie by mohlo niesť aj niekoľko miliónovú cenovku.

Mgr. Jaroslav Ružička ml., LL.M.
Mgr. Jaroslav Ružička ml., LL.M.,
Junior Lawyer



Vysoká 2/B
811 06 Bratislava

Tel.:    +421 2 3233 3444
Fax:    +421 2 3233 3443
e-mail:    office-ba@r-c.sk

PFR 2018 - d


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk