20.9.2017
ID: 3816upozornenie pre užívateľov

Speňaženie hnuteľných vecí v oddlžení v zmysle IV. časti ZKR

Postupy a povinnosti správcu pri speňažovaní majetku. Ak viacerí záujemcovia ponúknu za predmet speňaženia rovnakú kúpnu cenu, rozhoduje žreb správcu.

  HMG Advisor Group   

Zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej „ZKR“) upravuje pravidlá pre speňaženie hnuteľných vecí podliehajúcich konkurzu v § 167p.

Z odseku 1 vyplýva, že správca speňaží hnuteľné veci, ktoré podliehajú konkurzu ako jeden alebo viac súborov majetku v ponukovom konaní. Oznam o vyhlásení ponukového konania, spolu s popisom majetku, ktorý bude predmetom ponukového konania, zverejní správca v Obchodnom vestníku SR. V ozname zároveň určí lehotu na predkladanie ponúk záujemcov, ktorá nesmie byť kratšia ako 10 kalendárnych dní od zverejnenia ponuky.

Správca prihliada iba na ponuky, pri ktorých záujemca zložil na účet správcu zálohu vo výške celkovej kúpnej ceny, ktorú sám ponúkol. Pri výbere úspešného uchádzača rozhoduje najvyššia ponúknutá kúpna cena.

Zákon pamätá aj na situáciu, ak viacerí záujemcovia ponúknu za predmet speňaženia rovnakú kúpnu cenu. V takomto prípade rozhodne o úspešnom záujemcovi žreb správcu.

Ak je prvé kolo ponukového konania vyhodnotené ako neúspešné, napríklad preto, že žiaden záujemca nepredložil ponuku, nastupuje druhé, prípadne tretie kolo ponukového konania.

Pokiaľ sa hnuteľné veci nepodarí speňažiť ani v treťom kole, prestávajú podliehať konkurzu. Následne môže prejaviť záujem o uvedený súbor majetku veriteľ prihlásenej pohľadávky. Ak sa tak stane, správca ho prevedie tomu z veriteľov, ktorý do desiatich dní od skončenia tretieho kola ponukového konania predloží najvyššiu ponuku.  Ak o predmet speňaženia prejavia záujem viacerí veritelia prihlásených pohľadávok, ktorí zaň ponúknu rovnaké plnenie, o úspešnom záujemcovi rozhodne žreb správcu.

Správca je oprávnený speňažiť hnuteľné veci aj iným spôsobom ako ponukovým konaním, avšak len za predpokladu, že mu na to udelí písomný pokyn zástupca veriteľov, prípadne dotknutý zabezpečený veriteľ. Ak je dotknutých zabezpečených veriteľov viac, písomný pokyn je oprávnený uložiť ten zabezpečený veriteľ, ktorého zabezpečovacie právo  je v poradí najskoršie.

Speňaženie pohľadávok a iných majetkových hodnôt upravuje § 167q ZKR. Správca sa má predovšetkým pokúsiť pohľadávky, ktoré sú súčasťou konkurznej podstaty, vymôcť. Žaloby o ich zaplatenie na súde alebo na inom príslušnom orgáne však nepodáva. Pokiaľ nie je správca vo vymáhaní pohľadávok úspešný ani do šiestich mesiacov od vyhlásenia konkurzu, speňaží predmetné pohľadávky postúpením v režime speňaženia hnuteľných vecí (§ 167p ZKR). Pri speňažení pohľadávok nie je správca viazaný akýmikoľvek dojednaniami, ktoré obmedzujú či zakazujú postúpenie pohľadávok. Ak také sú, platí, že postúpením pohľadávok zanikajú.

Zdroj: zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov


JUDr. Barbora Bartáková,
advokátsky koncipient   


HMG Advisory Group

Červeňova 14
811 03 Bratislava

Tel.: +421 257 527 700
Fax: +421 257 527 777
E-mail: hmg@hmg.sk

______________________________________
Recenzent: Doc. JUDr. Denisa Dulaková Jakúbeková, PhD., advokát


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk