10.10.2018
ID: 4250upozornenie pre užívateľov

Účasť na európskych voľbách má pomôcť zvýšiť iniciatíva Tentoraz idem voliť

Na májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa plánuje zúčastniť 14 percent Slovákov. V rámci Európskej únie tak Slovensku patrí predposledná priečka. Naznačil to najnovší prieskum Eurobarometer, ktorého výsledky v utorok prezentoval riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel. Predstavil tiež iniciatívu Tentoraz idem voliť (This Time I am Voting), ktorá má pomôcť zvýšiť účasť na májových voľbách.

Podľa posledného prieskumu sa o voľby do Európskeho parlamentu zaujíma celkovo 51 percent obyvateľov EÚ a len 28 percent Slovákov, pričom 70 percent z nich sa o ne nezaujíma a len 14 percent si je v súčasnosti istých, že voliť pôjde. Európsky priemer je pritom 31 percent. Z prieskumu tiež vyplýva, že 32 percent Slovákov vníma EP pozitívne, neutrálne ho vníma 47 percent Slovákov.

V rebríčkoch účasti vo voľbách do EP je Slovensko podľa prieskumov pravidelne posledné. Naposledy prišlo voliť len 13,05 percenta ľudí. Nízka bola najmä účasť mladých ľudí, ktorá dosiahla šesť percent. Pomôcť zvýšiť by ju mala v tomto roku práve iniciatíva Tentoraz idem voliť s cieľom budovať komunitu priaznivcov, ktorí by pomohli podporiť vyššiu účasť na európskych voľbách. Podľa Hajšela má osloviť ľudí a povzbudiť ich vzájomnú komunikáciu a angažovanosť v eurovoľbách. "Cieľom nie je odporúčať, koho majú ľudia voliť, ide o podporu samotného aktu voľby," doplnil.

Odhodlanie ísť voliť prostredníctvom internetovej platformy iniciatívy vyjadrilo takmer 68.000 ľudí z celej Európy. Slovensko obsadilo v európskom rebríčku siedme miesto s 3046 dobrovoľníkmi. Najaktívnejším Slovákom je Šimon Podešva, ktorému sa podarilo zapojiť do iniciatívy až 139 ďalších ľudí. Motivovala ho najmä nízka účasť vo voľbách a nezáujem jeho rovesníkov o veci verejné: "Bežní ľudia totižto nevedia, čo robí, aké má právomoci, kde sídli, alebo kto je na čele Európskej komisie alebo Európskeho parlamentu. A to je práve na nás mladých, ktorí sme aktívni, aby sme začali od seba a svojho okolia a priblížili im problematiku Európskej únie."

Podporiť cieľ iniciatívy plánuje Kancelária EP na Slovensku aj prostredníctvom zapojenia "influencerov", ktorí podľa nej dokážu ovplyvniť mladú generáciu, aby sa postavili za európske myšlienky. Na Slovensku sa do tejto iniciatívy zapojil aj moderátor Matej "Sajfa" Cifra. Rozhodol sa tak aj preto, lebo si uvedomuje, že rodičia alebo starí rodičia nemali vždy možnosť niečo ovplyvniť a ísť voliť. "Považujem za absolútne prirodzené, že sa k nejakým veciam človek vyjadrí a že ten hlas tam 'hodí'," doplnil.


Zdroj: TASTR - 9.10.2018


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk