25.5.2020
ID: 4805upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala 19. a 20. mája 2020 päť zákonov, ktoré NR SR schválila v uplynulých dňoch v súvislosti s dopadmi krízy. Je medzi nimi aj zákon o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorého cieľom je zjednodušiť poskytovanie eurofondov. Celý zoznam podpísaných zákon je k dispozícii v sekcii Podpísané a vrátené zákony.

Vláda

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok v prípade RS INVESTMENT LTD proti SR

19. 5. 2020 - Dňa 19. mája 2020 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozsudok v prípade RS INVESTMENT LTD proti Slovenskej republike, v ktorom sťažujúca sa spoločnosť namietala porušenie práva na spravodlivé konanie v dôsledku zrušenia právoplatného rozsudku v jej prospech na základe mimoriadneho dovolania podaného generálnym prokurátorom Slovenskej republiky. ESĽP skonštatoval porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Novým štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti bude Michal Novotný

19. 5. 2020 - Vláda SR počas svojho rokovania (18. mája 2020) do funkcie vymenovala štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR. Od 1. júna ním bude Michal Novotný, ktorý aktuálne pôsobí ako podpredseda Krajského súdu v Trnave. Michal Novotný v minulosti pôsobil ako sudca aj na Okresnom súde v Dunajskej Strede. Počas svojej profesnej kariéry pracoval aj ako advokát a právny asistent.

Neformálne "stretnutie" ministrov financií EÚ vo formáte ECOFIN

19.05.2020 - Minister financií Eduard Heger sa v utorok zúčastnil na videokonferencii ministrov financií Európskej únie vo formáte ECOFIN. Ministri privítali spoločnú iniciatívu Nemecka a Francúzska na vytvorenie fondu obnovy EÚ vo výške až 500 miliárd eur. „Táto iniciatíva má za cieľ pozitívne ovplyvniť pripravovaný návrh Európskej komisie na budúci 7-ročný rozpočet vrátane predmetného fondu obnovy,“ povedal Eduard Heger a doplnil: „Ide o bezprecedentný moment v histórii EÚ, ktorý treba spojiť s reformným úsilím, rýchlym návratom k zodpovednej rozpočtovej politike a bojom s daňovými podvodmi.“

Pomáhame svetu - slovenský test na diagnostiku ochorenia COVID-19 môže pomôcť krajinám zasiahnutým pandémiou

19.05.2020 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková 19. mája 2020 navštívila spoločnosť MultiplexDX. Generálny riaditeľ Pavol Čekan spolu s vedcom Robertom Mistríkom predstavili unikátny test na včasnú diagnostiku ochorenia COVID-19. Tento bol vyvinutý spoločnosťou MultiplexDX s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied, spoločnosťami Lambda Life a ProScience Tech vo vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave v rekordne krátkom čase.

Úspešné žiadosti Programu SRSP na rok 2020

19.05.2020 - Európska komisia rozhodla, že podporí projekt Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) zameraný na vypracovanie Plánov spravodlivej transformácie územia pre Trenčiansky a Košický kraj. Ide o kľúčový prvok pre čerpanie zdrojov z  Fondu na spravodlivú transformáciu. Ministerstvo financií podpísalo s Európskou komisiou tzv. Plán spolupráce a podpory pre SRSP projekty, ktoré budú realizované v roku 2020.

Pravidelný dialóg a spolupráca rezortu diplomacie so slovenskými poslancami v Európskom parlamente


19.05.2020 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok sa dnes, 20. mája 2020, stretol so skupinou pozvaných slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP). Ťažiskom diskusie boli priority novej slovenskej vlády a to najmä vo vzťahu k európskej politike. „Európska únia predstavuje pre Slovensko základný životný priestor, európska politika je súčasťou domácich politík a tomu musí zodpovedať aj efektívne nastavenie spolupráce s poslancami Európskeho parlamentu,“ zdôraznil minister I. Korčok.

Nezamestnanosť v apríli ovplyvnila pandémia

20.05.2020 - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v apríli 2020 zvýšila o 1,38 percentuálneho bodu na 6,57 %. Celková miera dosiahla minulý mesiac 7,43 %, čo je o 1,22 percentuálneho bodu viac ako v marci. Aj napriek tomu však úrady práce, sociálnych vecí a rodiny evidovali ku koncu apríla 73 602 voľných pracovných miest.

Envirorezort v období pretrvávajúceho sucha zlepšuje stav prírody v lokalitách európskeho významu


20.05.2020 - Ľavostrannou ramennou sústavou Dunaja prúdi voda. Do polovice júna bude v ľavostrannej ramennej sústave prúdiť zvýšené množstvo vody. Simulovaná záplava a zvýšené prietoky v čase pretrvávajúceho sucha pomôžu zachovať priaznivý stav druhov rastlín, živočíchov a biotopov európskeho významu. Lokalita s lužnými lesmi a mokraďami je známa výskytom vzácnych druhov vtákov, rozmanitých rýb, mäkkýšov či obojživelníkov. Svoje hniezda v nej má aj kráľ dunajského lužného lesa - orliak morský.

Štát pomôže podnikateľom s platením nájmov, Sulík vyzýva k ústretovosti


20. 05. 2020 - Pomoc štátu s platením nájmov, ktorú rezort hospodárstva dlhodobo presadzoval, sa stane realitou. Koalícia sa dohodla na návrhu, ktorý by mal výrazne odbremeniť podnikateľov, ktorých prevádzky museli byť z dôvodu pandémie zatvorené. „Základnou myšlienkou pomoci je, že o koľko zľaví z nájmu prenajímateľ, toľko prispeje štát a zvyšok sa rozráta na nájomcu na nasledujúcich 48 mesiacov. Počas tohto obdobia pritom prenajímateľ nebude môcť nájomcovi zdvihnúť nájom, ani s ním ukončiť nájomnú zmluvu,“ upresnil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý zároveň vyzval prenajímateľov k ústretovosti a snahe o dohodu. Refundácie nájomného bude realizovať rezort hospodárstva. O návrhu bude pravdepodobne ešte v máji rokovať vládny kabinet.   

MDV SR oznamuje predĺženie termínu na podanie písomnej žiadosti o účasť na výbere kandidáta na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb

21. 05. 2020 - Ministerstvo dopravy  a výstavby Slovenskej republiky oznamuje predĺženie termínu na podanie písomnej žiadosti o účasť na výbere kandidáta na predsedu. Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb so sídlom v Bratislave, Továrenská 7, P. O. BOX 40, 828 55 Bratislava zverejneného v Hospodárskych novinách 6. 5. 2020.

Ministerstvo diskutuje o systémovom zavedení kurzarbeit

21.05.2020 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR začína diskutovať so sociálnymi partnermi o možnosti zavedenia nemeckého systému kurzarbeit do slovenskej legislatívy. Práve tento nástroj má pomôcť udržať pracovné miesta zamestnancov v horších ekonomických časoch.

Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody, prebieha vyšetrovanie

21. 05. 2020 - Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec v katastrálnom území časti Farná znečistil podzemné vody. Vo štvrtok 21. mája 2020  o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s ministrom životného prostredia Jánom Budajom.

Polícia sprístupnila mobilnú aplikáciu na pomoc občanom: prvá verzia je pre obete domáceho násilia


21. 05. 2020 - Policajný zbor vo februári avizoval spustenie mobilnej aplikácie Pomáham chrániť. Pre vypuknutie pandémie nového koronavírusu musel byť jej ostrý štart presunutý. Od  21. mája 2020  je aplikácia k dispozícii užívateľom mobilných telefónov s operačnými systémom Android alebo iOS

Vojenské lesy a majetky SR zarybňovali toky v Levočských vrchoch

22.05.2020 - Zamestnanci štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR, odštepný závod Kežmarok v uplynulých dňoch zarybňovali vodné toky rybárskeho revíru v Levočských vrchoch. Do vodných tokov vypustili 12 000 kusov pstruha potočného.

Dočasná ochrana je pre poctivých podnikateľov, nie špekulantov

22. 05. 2020 – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková podala kvalifikovaný podnet na zrušenie dočasnej ochrany poskytnutej Okresným súdom Trnava spoločnosti s ručením obmedzeným QUESTUS s.r.o., keďže z dostupných údajov zverejnených v Registri účtovných závierok je zrejmé, že spoločnosť nespĺňa podmienky na poskytnutie dočasnej ochrany.

Za týždeň požiadalo o dočasnú ochranu podnikateľov takmer 100 subjektov

22. 05. 2020 - Dočasnú ochranu podnikateľov pripravilo Ministerstvo spravodlivosti SR ako formu rýchlej pomoci, ktorá je záchranným kolesom pre podnikateľov zasiahnutých ekonomickými dopadmi pandémie. Príslušné súdy aj v mimoriadnej situácii rozhodujú o žiadostiach na dočasnú ochranu expresne rýchlo - už do 24 hodín od podania žiadosti.

Vojna ministerstva životného prostredia s envirokriminalitou: Inšpektori dnes odoberali vzorky kalov v Bratislave

22.05.2020 - Len včera si minister životného prostredia Ján Budaj a minister vnútra Roman Mikulec posvietili na čiernu skládku v Ivanke pri Dunaji. Dnes sa šéf envirorezortu spoločne s novým generálnym riaditeľom SIŽP Jánom Jenčom zúčastnil odberu vzoriek z ďalšieho nelegálneho úložiska kalovitého odpadu neďaleko Pamätníka generála Milana Rastislava Štefánika pri Bratislave.

Štátni tajomníci rezortov diplomacie a financií o rozvojovej spolupráci

22. 05.2020 - „Ministerstvo financií predstavuje v rámci štátnej správy kľúčového partnera pri realizácii rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky a zďaleka pritom nejde len o otázku jej finančného krytia. Spolupráca medzi našimi rezortmi v tejto oblasti je dlhodobo výborná. Osobitne oceňujem, že rezort financií realizuje vlastné programy rozvojovej spolupráce a zastrešuje aj technickú stránku vykazovania rozvojových štatistík,“ uviedla dnes (22. mája 2020) štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková na stretnutí so štátnym tajomníkom Ministerstva financií Slovenskej republiky Ľubošom Jančíkom.

Upozornenie pre prijímateľov podieľu zaplatenej dane z príjmov (2 % z dane)

22. 5. 2020 - Redakcia Obchodného vestníka upozorňuje, že prijímateľ, ktorému správca dane na jeho účet previedol v roku 2018 súhrn podielov zaplatenej dane z príjmov za rok 2017 vyšší ako 3 320 eur, je povinný zverejniť podľa § 50 ods. 13 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v platnom znení presnú špecifikáciu ich použitia do 16 mesiacov od zverejnenia prehľadu prijímateľov zostaveného Finančným riaditeľstvom Slovenskej republiky podľa stavu k 31. 12. 2018.

Zelené slovenské lesy potrebujú viac koní. Tie najlepšie sú noriky muránske

22.05. 2020 - Jarná bonitácia, zhodnotenie zdravotného a výživového stavu koní chráneného národného plemena norika muránskeho typu, dnes prebehla v Stredisku chovu koní štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky. Lesy SR ako jediné na svete zabezpečujú plemenný chov tohto plemena. Kone z tohto chovu sú využívané najmä na prácu v lese.

Aplikácia e-karanténa je pripravená na spustenie, čaká sa na schválenie od Apple a Google


22. 05. 2020 - Interné testovanie aplikácie na tzv. smart karanténu bolo na strane štátu úspešné. Ako však bolo uvedené na tlačovej konferencii dňa 19. mája 2020, čaká sa na schválenie aplikácie od spoločností Apple a Google. Tieto spoločnosti aktuálne posudzujú, či aplikácia spĺňa ich interné predpisy

Slovensko vypravilo konvoj s humanitárnou pomocou pre obyvateľov Ukrajiny

22. 05. 2020 - Humanitárna pomoc je prejavom solidarity s ľuďmi v krajinách postihnutých prírodnými katastrofami, občianskymi vojnami či spoločenskými konfliktami. Pomoc poskytovaná Slovenskou republikou je reakciou na momentálnu nerovnováhu v oblasti základných potrieb pre život.

NRSR

Poslanci odobrili správu o činnosti komisárky pre zdravotne postihnutých


19. 05. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok vzali na vedomie Správu o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2019, ktorú predložila komisárka Zuzana Stavrovská. V správe konštatuje, že v minulom roku dostala najviac podnetov v oblasti zamestnanosti a kompenzácií. Stavrovská uviedla, že úrad komisára dostal vlani 660 podnetov na posúdenie či preskúmanie rozhodnutí orgánov. Z toho 206 podnetov zaznamenala v oblasti zamestnanosti a kompenzácií, 119 podnetov sa týkalo občianskoprávnej a rodinnoprávnej agendy, oblasti zdravotníctva a sociálneho poistenia sa týkalo 107 podnetov.

Poslanci prerokovali body schváleného programu,v stredu ich čaká hlasovanie

19. 05. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v utorok piaty rokovací deň siedmej schôdze parlamentu, pričom už vyčerpali body doteraz schváleného programu. V závere dňa diskutovali o návrhu zahraničného výboru na vymenovanie poslancov za vedúcich a členov stálych delegácií NR SR do medzinárodných parlamentných organizácií. Predseda zahraničného výboru Juraj Blanár (Smer-SD) v diskusii upozornil na to, že pomer medzi opozíciou a koalíciou pri obsadzovaní pozícii šéfov delegácií sa zmenil v neprospech opozície, a to šesť k dvom. Uviedol, že poslanec Peter Kmec (Smer-SD) mal byť vedúci parlamentnej delegácie pri NATO, čo napokon konečný návrh neobsahuje. Blanár zároveň navrhol, aby bol do Parlamentného zhromaždenia Rady Európy ako člen zaradený aj poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD), pretože klub Smeru-SD chce navrhnúť svojho chýbajúceho člena.

Cestovné kancelárie majú dostať viac času, aby vyriešili zrušené zájazdy

20. 05. 2020 - Cestovné kancelárie majú dostať vyše roka na to, aby vyriešili zrušené zájazdy pre situáciu okolo nového koronavírusu. Ľudia nad 70 rokov majú dostať svoje peniaze za zájazdy hneď. Počíta s tým návrh zákona o zájazdoch z dielne ministerstva hospodárstva, ktorý posunul parlament do druhého čítania 94 hlasmi. Plénum o ňom rokuje v skrátenom režime.

Budem robiť všetko pre pomoc a zachovanie sociálnych istôt seniorov a sociálne slabších

21. 05. 2020 - Predseda parlamentu Boris Kollár dnes spolu s predsedom Jednoty dôchodcov na Slovensku J. Lipianskym podpísali memorandum o spolupráci k zlepšeniu úrovne života a sociálnej situácie seniorov. Podpisom sa zaviazali, že budú podporovať súčasné a aj budúce benefity dôchodcov počas celého volebného obdobia ako sú bezplatné využitie vlakovej a autobusovej dopravy, zrušenie doplatkov za lieky, a taktiež aj 13. dôchodky.


Kancelária NR SR bude organizovať už 23. ročník stáže pre študentov vysokých škôl

22. 05. 2020 – Cieľom stážového programu v Kancelárii NR SR je poskytnúť študentom vysokých škôl príležitosť spojiť svoje teoretické vedomosti s praktickými skúsenosťami a umožniť im oboznámiť sa s pôsobnosťou parlamentnej administratívy. Pre akademický rok 2020/2021 pripravujeme už dvadsiate tretie pokračovanie tohto úspešného programu. V doterajšom 22-ročnom období absolvovalo stáž už viac ako 700 študentov.

Prezident


Prezidentka podpísala zákon, ktorý zavádza tzv. inteligentnú karanténu

18.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok 15. mája 2020 podpísala zákon z 15. mája 2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 351/2011 Z. z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov.  

Prezidentka podpísala ďalší zákon, ktorý NR SR schválila v súvislosti s COVID-19

19.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v pondelok 18. mája 2020 zákon z 13. mája 2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov.      

Prezidentka podpísala 5 zákonov, aj jednoduchšie poskytovanie eurofondov

20.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala 19. a 20. mája 2020 päť zákonov, ktoré NR SR schválila v uplynulých dňoch v súvislosti s dopadmi krízy. Je medzi nimi aj zákon o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorého cieľom je zjednodušiť poskytovanie eurofondov. Celý zoznam podpísaných zákon je k dispozícii v sekcii Podpísané a vrátené zákony.

Prezidentka sa pracovne stretla s riaditeľom SIS


20.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 20. mája 2020 pracovne stretla s riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským. Na prvom pracovnom stretnutí po jeho vymenovaní do funkcie diskutovali o podobe vzájomnej spolupráce a tiež o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Slovensku aj v zahraničí.

Prezidentka vymenovala Jána Šikutu do funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR

20.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 20. mája 2020 vymenovala za nového predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu. Prezidentka pripomenula, že nový predseda súdu sa funkcie ujíma v čase, keď viac ako inokedy potrebujeme vidieť ozdravenie justície. Prezidentka ocenila medzinárodné skúsenosti Jána Šikutu.

Prezidentka navštívila SNG, vyzvala na podporu kultúry


21.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila vo štvrtok 21. mája 2020 Slovenskú národnú galériu. V sprievode herca Martina Hubu si prezrela výstavu, ktorú SNG pripravila v súvislosti so 100 rokmi slovenského profesionálneho divadla a pri príležitosti stého výročia narodenia profesora Ladislava Vychodila. Keďže dôsledky súčasnej krízy výrazne pocíti aj naša kultúrna obec, prezidentka jej chcela aj týmto spôsobom symbolicky vyjadriť podporu. Ocenila, že galérie a múzeá sú už znova otvorené a ľudí vyzvala, aby využili túto možnosť a navštívili ich.

Prezidentka otvára odbornú diskusiu o systémových zmenách v prokuratúre


22.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová pozýva na rokovanie do Prezidentského paláca odborníkov z rôznych právnických profesií a inštitúcií, aby diskutovali o systémových zmenách fungovania prokuratúry na Slovensku. Blížiaca sa voľba generálneho prokurátora je len prvým krokom, prokuratúra si však podľa prezidentky vyžaduje oveľa zásadnejšie zmeny, ktorým má predchádzať poctivá a seriózna odborná diskusia. Stretnutie sa uskutoční v utorok 26. mája 2020.


Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk