10.7.2015
ID: 2956upozornenie pre užívateľov

Všeobecný súd potvrdzuje zápis tvaru figúrok Lego ako ochrannej známky Spoločenstva

Podľa nariadenia o ochrannej známke Spoločenstva[1] sa ako ochranné známky Spoločenstva nezapíšu označenia, ktoré sú tvorené výlučne tvarom, ktorý vyplýva z povahy samotného tovaru alebo tvarom tovaru, ktorý je nevyhnutný pre dosiahnutie technického výsledku.

V roku 2000 dala zapísať spoločnosť Lego Juris („Lego“) na Úrade pre harmonizáciu vnútorného trhu („ÚHVT“) nasledujúce trojdimenzionálne ochranné známky Spoločenstva, a to najmä pre hry a hračky:

obr.

Best Lock, konkurenčná spoločnosť, ktorá používa podobné figúrky, požiadala o vyhlásenie neplatnosti týchto ochranných známok z toho dôvodu, že jednak tvar tovaru vyplýva z jeho samotnej povahy (teda možnosti hravého spájania do seba navzájom zapadajúcich stavebnicových kociek) a ďalej, že dotknuté hračkárske figúrky sú ako celok a aj v rámci svojich detailov podriadené technickým riešeniam (a síce vzájomnému spájaniu s ďalšími prvkami stavebnice). ÚHVT zamietol návrhy na vyhlásenie neplatnosti podané spoločnosťou Best Lock. Táto spoločnosť uvedená ako posledná sa teda obrátila so žalobou na Všeobecný súd Európskej únie, aby dosiahla neplatnosť rozhodnutí ÚHVT.

Svojimi dnešnými rozsudkami zamieta Všeobecný súd žaloby podané spoločnosťou Best Lock a potvrdzuje tak rozhodnutia o zápise tvaru figúrok Lego ako ochrannej známky Spoločenstva.

Pokiaľ ide o námietku, podľa ktorej tvar tovaru vyplýva z jeho samotnej povahy, Všeobecný súd ju zamieta ako neprípustnú, pretože spoločnosť Best Lock nepredložila na podporu tohto tvrdenia žiadny argument a nerozvinula žiadne úvahy, ktoré by preukázali, že by úvahy ÚHVT boli v tomto ohľade chybné.

Pokiaľ ide o námietku, podľa ktorej je tvar tovaru nevyhnutný pre dosiahnutie technického výsledku, Všeobecný súd uvádza, že sa nezdá, že by bol akýkoľvek technický výsledok spojený s tvarom charakteristických častí figúrok (hlavou, telom, ručičkami a nožičkami) alebo z neho vyplýval, keďže tieto časti v každom prípade nie je možné spájať s do seba zapadajúcimi stavebnicovými kockami. Okrem toho grafické znázornenie otvorov na spodnej a zadnej strane nožičiek, ručičiek a výstupku na hlave neumožňuje samo osebe zistiť, či tieto časti majú nejakú technickú funkciu (napríklad umožniť spojenie s inými prvkami) a prípadne ani to, o akú funkciu by malo ísť. Nakoniec nič neumožňuje sa domnievať, že by tvar predmetných figúrok bol sám osebe a spolu ako celok nevyhnutný pre umožnenie spájania do seba navzájom zapadajúcich stavebnicových kociek: „výsledkom“ tohto tvaru je totiž iba priradenie ľudských čŕt, pričom skutočnosť, že dotknutá figúrka predstavuje nejakú postavičku a môže byť dieťaťom používaná na hranie, nie je možné považovať za „technický výsledok“.

Všeobecný súd dospel k záveru, že tvarové charakteristiky predmetných figúrok nie sú nevyhnutné na dosiahnutie technického výsledku.


________________________________
[1] Nariadenie Rady (ES) č. 40/94 z 20. decembra 1993 o ochrannej známke spoločenstva (Ú. v. ES L 11, 1994, s. 1; Mim. vyd.17/001, s. 146) nahradené nariadením Rady (ES) č. 207/2009 z 26. februára 2009 o ochrannej známke Spoločenstva (Ú. v. EÚ L 78, s. 1).


Zdroj:
Všeobecný súd Európskej únie
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č.° 71/15, 16. júna 2015
Rozsudky vo veciach T-395/14 a T-396/14
Best Lock (Europe) Ltd./ÚHVT – Lego Juris
Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Všeobecný súd.
Úplné znenie rozsudkov (T-395/14 a T-396/14) sa uverejňuje na internetovej stránke CURIA v deň vyhlásenia rozsudku.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk