22.12.2021
ID: 5286upozornenie pre užívateľov

10 otázok pre … Tatianu Prokopovú

JUDr. Tatiana Prokopová je riadiaca partnerka slovenskej advokátskej kancelárie asociovanej s medzinárodnou sieťou advokátskych kancelárií Squire Patton Boggs. Od začiatku svojej kariéry sa špecializuje najmä na stavebné právo, právo nehnuteľností a sporovú agendu. Dnes má napríklad s SPB tímom na konte už tri víťazné medzinárodné investičné arbitráže, kde obhájili Slovenskú republiku. Je umiestnená v rebríčku Top 100 žien česko-slovenského právneho biznisu, angažuje sa v ženských biznis témach a bola menovaná arbitrom Rozhodcovského súdu Slovenskej advokátskej komory.

1. Čo máte na svojej práci najradšej?
Pocit užitočnosti a dôvery našich klientov, ktorí sa spoliehajú na naše odborné vedomosti a skúsenosti a potom samozrejme vďaka práci v stavebnom práve aj jej výsledok – krásne postavené projekty obchodných areálov alebo výrobných závodov.

2. Ktorý svoj pracovný úspech považujete za najvýznamnejší?
Za najvýznamnejšie považujem naše tri výhry medzinárodných investičných arbitráží proti Slovenskej republike, kde sme zastupovali našu krajinu na medzinárodných arbitrážnych tribunáloch a všetky sme vyhrali.

3. Ako často Vás vo Vašej praxi niečo prekvapí?
Práca v advokátskej kancelárii je z veľkej miery aj práca s ľuďmi a v tejto oblasti nie je nikdy núdza o prekvapenia. Niekedy, keď vynikajúcu kolegyňu život zaveje do inej krajiny EU a už sa nevráti, alebo keď sa nám počas pandémie rozšírila naša rodina SPB, ako to zvykneme hovoriť, o nové detičky…

4. Kto alebo čo najviac ovplyvnilo Váš profesný život?
Bývalý office managing partner našej kancelárie Julián Juhász. Bol mojím šéfom a školiteľom a pracovali sme na množstve právnych káuz, kde som sa naučila, že advokácia sa nedá robiť povrchne, že za úspechom je tvrdá práca a ak sa nevzdávame a systematicky presadzujeme podložené právne argumenty, úspech sa spravidla dostaví.

5. Odporučíte nám nejakú zaujímavú knižku?
Napríklad Khaled Hosseini Majster šarkanov alebo Tisíce planoucích sluncí.

6. Aká je podľa Vašich predstáv ideálna dovolenka?
S rodinou, priateľmi a dobrou hudbou.

7. Ktorý predmet Vás na škole najviac inšpiroval? A ktorý naopak?
Mala som rada Rímske právo ale aj Filozofiu, z ktorej si naozaj veľa pamätám a veľmi ma zaujala. Nemala som rada právo životného prostredia, hoci dnes sa mu vo veľkej miere venujem cez problematiku EIA alebo odpadového hospodárstva.

8. Čo by ste odkázali mladým ľudom, ktorí uvažujú o právnickej profesii?
Je to krásna profesia, ale nie je pre každého. Je o sedavej práci s množstvom dokumentov, hĺbkovom analytickom myslení a ako v každom odbornom povolaní aj o skúsenosti. A skúsenosť nepadá zo stromu ani rýchlo nevyrastie, treba si na ňu počkať, ona príde s časom.

9. Kto Vás v osobnom či pracovnom živote najviac motivuje?
V pracovnom živote ma motivuje úspech v súdnom spore, uznanie klientov a obchodných partnerov, ale aj nezávislosť, ktorú mi toto povolanie dáva. Či už ako advokáta podnikateľa, alebo aj ako ženy, ktorej toto povolanie dáva aj v osobnom živote samostatnosť a aj finančnú nezávislosť. 

10. Čím by ste boli, keby ste neboli právničkou?
Učiteľkou alebo záhradnou architektkou.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk