30.3.2022
ID: 5343upozornenie pre užívateľov

10 otázok pre … Soňu Hankovú

Soňa Hanková je partnerkou v bratislavskej pobočke globálnej siete advokátskych kancelárií CMS, ktorá pôsobí v 45 krajinách sveta. Soňa sa zameriava na transakcie s nehnuteľnosťami, otázky obchodného práva a pracovného práva. Má rozsiahle skúsenosti s komerčnými transakciami vrátane M&A a IPO a poradenstvom pri podnikových kombináciách a reorganizáciách spoločností. Venuje sa aj témam ESG a obnoviteľných zdrojov energie. Je členkou Slovenskej advokátskej komory od roku 2005.

1. Čo máte na svojej práci najradšej?
Okamih, keď úspešne dokončíme transakciu, a klient aj jeho zmluvný partner sú nadšení výsledkom a prácou nášho tímu. Tiež ma teší, keď sú spokojní aj moji kolegovia a keď cítia, že pracovali na niečom zaujímavom, čo ich posunulo vpred. Ak je pri tom všetkom medzi nami zábava a dobrá energia, také dni mám najradšej. Mám veľmi rada, ak môžem svojimi znalosťami a skúsenosťami prispieť k pozitívnej zmene a zlepšovať chod vecí.

2. Ktorý svoj pracovný úspech považujete za najvýznamnejší?
Tešila ma práca na projekte pre spoločnosť, ktorá je jednou z najvýznamnejších poskytovateľov technologických inovácií. Pripravovali sme uvedenie akcií slovenskej entity na Varšavskú burzu cenných papierov (IPO). V tom čase to bol prvý projekt svojho druhu na Slovensku. Páčila sa mi jeho komplexnosť. Aj keď mnohé situácie boli náročné, bolo zároveň jedinečné byť súčasťou takej veľkej zmeny v životnom cykle spoločnosti a úspechu jej majiteľov.

3. Ako často Vás vo Vašej praxi niečo prekvapí?
Mňa prekvapuje, že ma už nič neprekvapuje.

4. Kto alebo čo najviac ovplyvnilo Váš profesný život?
Moji spolužiaci na školách a univerzite a neskôr aj kolegovia v kancelárii. Mala som šťastie, že som sa vždy v živote ocitla v spoločnosti veľmi šikovných, úspešných a inšpiratívnych ľudí. Každý mi dal kúsok „z niečoho“ a som preto vďačná, že nakoniec všetko pekne do seba zapadlo.

5. Odporučíte nám nejakú zaujímavú knižku?
Hmm .... len jednu? Rolf Dobelli napísal útlu knižku „Umenie jasného myslenia“.  „Zábavné čítanie s hlbokými myšlienkami, po ktorom budete lepšie rozumieť svojim omylom“, povedal o nej Ried Cadonau, CEO Kaba Gruppe a to vzbudilo vo mne záujem. Kniha pozostáva z 52 krátkych kapitol, v ktorých Rolf Dobelli vedecky vysvetľuje 52 omylov v myslení. V mnohých z nich sa nájdu aj právnici. Moja obľúbená je kapitola Ilúzia kontroly, v ktorej je vysvetlené, že pod kontrolou máme oveľa menej vecí, než si myslíme. V knihe je k tomu na ilustráciu uvedený tento príklad:  „Každý deň krátko pred deviatou sa muž v červenej čapici postaví na námestie a začne ňou mávať sem a tam. Po piatich minútach sa stratí. Jedného dňa k nemu príde policajt: „Čo to tu vyvádzate?“  „Odháňam žirafy.“ „Veď tu žiadne žirafy nie sú.“ „Tak potom si počínam veľmi dobre“.

6. Čím sú dnešní študenti iní oproti predošlým generáciám?
Každý je samozrejme iný a nerada zovšeobecňujem. Väčšinou pozorujem, že sú veľmi šikovní, rozhodní, dokážu si rýchlo vybrať z množstva možností a konajú transparentne. Oceňujem ako otvorene prezentujú svoje názory. Niekedy ma ale zaskočí miera, v akej verejne zdieľajú svoj osobný život na sociálnych sieťach. Oveľa ľahšie zmenia cestu, pre ktorú sa rozhodli, ak zistia, že to nie je to pravé. Nestrácajú čas. Niekedy sa mi však zdá, že im chýba zmysel pre detail, dôslednejšie overovanie faktov a kritické myslenie. Obdivujem na nich, ako si dokážu uchrániť svoj osobný priestor a wellbeing. Vždy si to pripomínam, keď odchádzam z kancelárie potme a posledná. Myslím, že dnešná mladá generácia významne prispieva k zmene atmosféry v našej profesii, a to na prospech nás všetkých.

 7. Je nejaký zákon, ktorý by ste najradšej zrušili?
Murphyho zákony
smiley  

8. Čím by ste boli, keby ste neboli právničkou?
Netuším. Vždy ma zaujímalo veľmi veľa rôznorodých vecí. Bolo pre mňa veľmi ťažké rozhodnúť sa na gymnáziu ako ďalej po jeho skončení. Som rada, že som sa nakoniec rozhodla pre právo, nemenila by som.

9. Akí ľudia Vás dokážu najviac rozčúliť?
Dnes ma už ľudia nerozčuľujú tak ako kedysi. Raz som čítala, že ľudia, ktorí Vás rozčuľujú, Vám zrkadlia Vaše vlastné vlastnosti, ktoré nechcete u seba vidieť. Sú to tie, ktoré ste sa v sebe snažili potlačiť. Vytesnili ste ich do svojho podvedomia. Ak dnes stretnem človeka, ktorý ma rozčuľuje, so záujmom ho pozorujem. Pýtam sa, akú správu mi môj mozog cez neho posiela. 

10. Rozhodnosť je vo Vašej práci iste podmienkou. Sú však v živote situácie, kedy sa cítite nerozhodne?
Je to paradox. Som rozhodná v pracovných záležitostiach. Akonáhle sa však rozhodujem o súkromných veciach, o otázkach rodiny a detí, váham častejšie. Rovnováha si asi takto našla vo mne svoju cestu.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk