3.6.2013
ID: 269upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia. Predpokladá to novela Exekučného poriadku, ktorú schválila vláda SR. Právnou normou, ktorú vypracovalo ministerstvo spravodlivosti, sa okrem iného zavedú výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov.

VLÁDA

Úrad vlády SR získa od októbra ďalšie kompetencie
30. mája (TASR) - Na Úrad vlády SR prejdú od októbra ďalšie kompetencie. Pôjde o oblasť štátnozamestnaneckých a právnych vzťahov pri výkone práce vo verejnom záujme. Vláda dnes schválila zmenu kompetenčného zákona, ktorá to umožní.

Schválila sprísnenie pravidiel pre exekútorov
30. mája (TASR) - Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia. Predpokladá to novela Exekučného poriadku, ktorú dnes schválila vláda SR. Právnou normou, ktorú vypracovalo ministerstvo spravodlivosti, sa okrem iného zavedú výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov.

Pri územnom plánovaní sa má po novom pamätať aj na zosuvy
30. mája (TASR) - Pri územnom plánovaní by sa po novom mali brať do úvahy údaje geologického charakteru, a to najmä v súvislosti s možnými zosuvmi pôdy. Počíta s tým novela geologického zákona, ktorú dnes schválila vláda SR.

Pri projekte jednej poisťovne má za 3 milióny eur radiť skúsená firma
30. mája (TASR) - Vláda SR dnes odobrila návrh podmienok tendra na poradcu k zavádzaniu unitárneho systému verejného zdravotného poistenia. Oceňovať by mal napríklad hodnotu súkromných zdravotných poisťovní. Ako vyplýva z materiálu, podmienky majú byť nastavené tak, aby súťažili firmy so skúsenosťami. Postup by mal ešte dopredu posúdiť Úrad pre verejné obstarávanie. Odmena sa môže pohybovať na úrovni troch miliónov eur.

O slovenské emisie má záujem údajný nástupca Interblue Group
30. mája (TASR) - Údajný nástupca americkej spoločnosti Interblue Group, s ktorou Slovensko v minulosti uzavrelo emisný obchod, má záujem o voľné emisné kvóty oxidu uhličitého. Tie sa v súčasnosti štát snaží predať Španielom. Ako vyplýva z informácie envirorezortu, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR, Interblue Group Europe zaslala v decembri 2012 Slovensku objednávku na 20 miliónov ton emisií.

Slovensko podpíše zmluvu o obchodovaní so zbraňami
30. mája (TASR) - Slovensko podpíše zmluvu o obchodovaní so zbraňami. Dnes s tým súhlasila vláda. Táto globálna norma položí základ pre čo najvyšší univerzálny štandard pre obchodovanie so zbraňami, ako aj dôslednú kontrolu legálneho obchodu so zbraňami.

Dlh nemocníc voči Sociálnej poisťovni presiahol 60 miliónov eur
30. mája (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali Sociálnej poisťovni ku koncu apríla 2013 na neuhradenom poistnom vyše 61,5 milióna eur. Od konca minulého roka tak došlo k nárastu o vyše 12,8 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR.


NÁRODNÁ RADA

Oznamovatelia korupcie možno budú chránení zákonom 
28. mája (TASR) - Oznamovatelia korupcie by mali byť po novom chránení zákonom. Poslanci NR SR dnes posunuli do druhého čítania návrh zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi z dielne predsedu KDH Jána Figeľa.

Smer presadil tajnú voľbu šéfa NKÚ, opozícia stiahla kandidáta Žilinku
28. mája (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) ani na piaty pokus nespoznal svojho nového šéfa. Vládny Smer-SD totiž presadil tajné hlasovanie a Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) tak stiahla svojho kandidáta Maroša Žilinku. Špeciálny prokurátor a bývalý štátny tajomník na ministerstve vnútra bol jediným kandidátom na šéfa NKÚ.

NKÚ podal vlani jediné trestné oznámenie, týkalo sa obce Kamenín
28. mája (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vykonal minulý rok 57 kontrolných akcií v 354 kontrolovaných subjektoch, pričom zistil celkovo 6180 nedostatkov. Vyplýva to zo správy o kontrolnej činnosti NKÚ za minulý rok, ktorú dnes odobril parlament.

Kríza a úsporné opatrenia postihujú ženy viac ako mužov
28. mája (TASR) - Ženy sú v dôsledku krízy a úsporných opatrení vystavené dvojitému postihu. Ťažšiu situáciu ako muži už mali totiž aj pred krízou. Poukazuje na to Správa o stave rodovej rovnosti, ktorú dnes poslanci NR SR vzali na vedomie. Z materiálu ďalej vyplýva, že ak sa verejné financie budú naďalej konsolidovať prostredníctvom škrtov vo verejnom sektore, ženy sa stanú dvojitými obeťami krízy.

Obce neprídu o možnosť rozhodovať o peniazoch na činnosť detí
29. mája (TASR) - Obce neprídu o možnosť rozhodovať o peniazoch na činnosť detí. Poslanci dnes totiž odmietli novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorou chcel opozičný Most-Híd okresať právomoci obciam. Andrej Hrnčiar, Béla Bugár, Arpád Érsek a Gábor Gál chceli zariadiť, aby obce museli posielať peniaze tým centrám voľného času (CVČ), ktoré určia rodičia čestným vyhlásením.

Podávanie návrhov na stíhanie šéfa ÚS ostane v jeho vlastných rukách
29. mája (TASR) - Možnosť podávať návrh na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi Ústavného súdu (ÚS) SR ostane v jeho vlastných rukách. Poslanci NR SR dnes nepodporili iniciatívu Martina Poliačika (SaS), ktorý chcel, aby návrh na disciplinárne stíhanie šéfa ÚS mohol podať ktorýkoľvek sudca ústavného súdu.

ÚS nedostane nové lehoty na svoje konanie
29. mája (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR nedostane nové lehoty na svoje konanie. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli návrh novely zákona o organizácii ÚS SR z dielne Moniky Gibalovej, Pavla Hrušovského a Pavla Abrhana (všetci KDH).

Poslanci vyhoveli prezidentovej pripomienke k novele o odškodňovaní osôb
29. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady SR vyhoveli prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi a prijali jeho technickú pripomienku k novele zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi.

Podomácky vyrobené vozidlá zrejme budú môcť jazdiť na cestách III. triedy
29. mája (TASR) - Podomácky vyrobené vozidlá ako malé traktory či vlečky zrejme budú môcť jazdiť aj po cestách tretej triedy. Umožniť im to má novela zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes NR SR posunula do druhého čítania.

Vyraďovanie neexistujúcich áut na základe čestného prehlásenia ide ďalej
29. mája (TASR) - Držitelia neexistujúcich vozidiel by mohli po novom dosiahnuť ich vyradenie z evidencie na základe čestného prehlásenia, že ich autá už neexistujú. Navrhujú to poslanci vládneho Smeru-SD Jaroslav Baška a Róbert Puci v novele zákona o odpadoch a novele zákona o cestnej premávke, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

Starostovia si budú naďalej sami vyberať zástupcov
29. mája (TASR) - Starostovia a primátori napokon neprídu o kompetenciu menovať svojich zástupcov. Poslanci Národnej rady SR dnes neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o obecnom zriadení z dielne KDH, ktorý počítal s tým, že týchto funkcionárov malo voliť na návrh starostov či primátorov obecné zastupiteľstvo zo svojich radov. Takto to fungovalo do roku 2010.

Voliči nebudú pred krajskými voľbami dostávať zoznam kandidátov
29. mája (TASR) - Voliči nebudú mať lepší prehľad o kandidátoch na poslancov a predsedov samosprávnych krajov. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli novelu zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov, v ktorej KDH navrhovalo, aby každý volič najneskôr 15 dní pred krajskými voľbami dostal domov zoznam kandidátov.

Školské autobusy nebudú, KDH opäť neuspelo
29. mája (TASR) - Školské autobusy nebudú. Poslanci dnes totiž odmietli zákon, ktorým chcelo KDH tieto spoje zaviesť. Kresťanskí demokrati sa o to neúspešne snažia opakovane už niekoľko rokov.

SR pristupovala k úlohám v EÚ zodpovedne, bola konštruktívny partner
29. mája (TASR) - Uplynulý rok možno z pohľadu členstva SR v EÚ označiť ako rok opatrení smerujúcich k stabilizácii eurozóny. SR na európskej úrovni jasne prezentovala svoje pozície a aktívne sa podieľala na tvorbe a prijímaní opatrení zameraných na obnovenie dôvery v euro. Vyplýva to zo správy ministerstva zahraničných vecí o členstve Slovenska v EÚ za minulý rok, ktorú dnes odobrili poslanci NR SR.

Všetky vlaňajšie odposluchy boli zákonné, najviac odpočúvala polícia
29. mája (TASR) - Všetky prípady nasadenia Informačno-technických prostriedkov (ITP) v roku 2012 boli v súlade so zákonom. Vyplýva to zo správy Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť o stave použitia ITP za rok 2012, ktorú dnes odobril parlament. Z dokumentu je tiež zrejmé, že najčastejšie odpočúvala polícia.

Limit na doplatky za lieky nebude chrániť viac ľudí
30. mája (TASR) - Okruh ľudí, ktorých sa dotýka ochranný limit na doplatky za lieky, sa rozširovať nebude. Poslanci dnes totiž odmietli novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov z dielne exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), ktorá mala okruh rozšíriť. Ochranný limit v súčasnosti platí pre niektoré skupiny dôchodcov a zdravotne postihnutých.

D. Lipšic s priamou voľbou šéfa prokurátorov neuspel
30. mája (TASR) - Generálny prokurátor sa nebude voliť v priamej voľbe, ako je to v prípade prezidenta SR. Parlament totiž odmietol návrh, ktorým chcel Daniel Lipšic (nezaradený) meniť ústavný zákon.

Zákon o štátnom občianstve sa opravovať nebude
30. mája (TASR) - Zákon o štátnom občianstve, ktorým prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) reagovala na prijatie maďarského zákona o dvojakom občianstve, sa opravovať nebude. Poslanci dnes totiž odmietli novelu z dielne nezaradených poslancov Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej, ktorá mala určiť výnimky, aby občan neprišiel o slovenský pas, ak prijme cudzí. Zároveň navrhovali vrátiť slovenské občianstvo tým, ktorí oň pre spomínaný zákon prišli. Súčasný zákon pripravuje o slovenský pas tých, ktorí prijmú občianstvo iného štátu.

Nevhodné upútavky počas detských programov zakázané nebudú
31. mája (TASR) - Deti do 12 rokov zatiaľ nebudú pred nevhodným televíznym programom viac chránené. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii poslankyne NR SR Jany Žitňanskej (nezaradená), ktorou chcela zakázať vysielanie nevhodných upútaviek bezprostredne pred, počas a po detských programoch.

Občania možnosť predkladať parlamentu zákony nedostanú
31. mája (TASR) - Občania možnosť predkladať návrhy zákonov nedostanú. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu Ústavy SR z dielne OĽaNO, ktorá takúto možnosť zavádzala. Podľa ich návrhu mal byť parlament povinný prerokovať akýkoľvek návrh zákona predložený skupinou 15.000 občanov prostredníctvom petície.

O oddelení časti obce budú naďalej rozhodovať všetci obyvatelia
31. mája (TASR) - Oddelenie časti obce od materskej obce budú mať naďalej v rukách všetci obyvatelia. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákon o obecnom zriadení od Martina Fecka (OĽaNO), ktorý chcel zaviesť, aby o oddelení časti obce rozhodovali v referende len tí, ktorí sa chcú oddeliť.

Súbeh dávok zo sociálneho poistenia a hmotnej núdze sa nezavedie
31. mája (TASR) – Súbeh dávok zo sociálneho poistenia, čiže materskej, nemocenskej alebo dôchodku s dávkou v hmotnej núdzi sa na Slovensku nezavedie. Plénum Národnej rady (NR) SR dnes neodobrilo návrh novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý pripravil opozičný poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný.


Pozn.:

EK: Slovensko musí zlepšiť zdravotnú starostlivosť, ak chce udržateľné dôchodky
29. mája (TASR) - Slovensko bude potrebovať reformu zdravotnej starostlivosti, ak chce pri výdavkoch na dôchodky zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Uvádza sa to v dnešnom dokumente Európskej komisie (EK) zameranom na špecifické odporúčania pre každú členskú krajinu únie.

MK SR novelu, ktorá zavedie kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách, zatiaľ nechystá
29. mája (TASR) - Ministerstvo kultúry zatiaľ nepripraví novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá by zaviedla kvóty na vysielanie slovenskej hudby v rádiách. TASR to potvrdil hovorca rezortu Jozef Bednár.

MS SR: T. Borec poukázal, že slovenské súdy vybavili viac vecí, ako na ne prišlo
1. júna (TASR) - Slovensko patrí medzi šesť krajín Európskej únie, ktorých súdny systém dokázal vybaviť viac vecí, ako na súdy prišlo. Svedčí to o tom, že aj napriek zvyšujúcemu sa nápadu nových prípadov, dokážu sudcovia vybavovať aj reštančné veci, teda také, ktoré sú na súdoch viac ako rok. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smer-SD) na to poukázal vo svojom blogu, pričom vychádzal z porovnávacieho prehľadu Európskej komisie (EK). Ide o ten istý dokument, podľa ktorého je vnímanie nezávislosti súdov na Slovensku najhoršie v celej Európskej únii.

Skončil sa všeobecný zákaz lovu rýb, začala sa kaprová sezóna
1. júna (TASR) – Dnes o štvrtej hodine ráno sa oficiálne skončil všeobecný zákaz lovu rýb na slovenských priehradách i vodných nádržiach a začala sa sezóna lovu našej najobľúbenejšej ryby – kapra rybničného. Čulým ruchom tak už od skorého rána ožili všetky slovenské priehrady, na ktorých neplatila výnimka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

O dotácie na záchranu či obnovu hradov môžu žiadať aj OZ
2. júna (TASR) – O príspevok na opravu či záchranu hradu už môžu žiadať aj občianske združenia (OZ), neziskové organizácie a nadácie so sídlom na území Slovenska. Do účinnosti totiž 1. júna vstúpila novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva kultúry. Právna norma upravuje okruh oprávnených žiadateľov o dotáciu v programe Obnovme si svoj dom, a to tak, že oprávnenými žiadateľmi budú vlastníci národných kultúrnych pamiatok a správcovia.

Nad každým plaveckým bazénom musí dohliadať aspoň jeden plavčík
2. júna (TASR) - Kúpanie na umelých kúpaliskách by už malo byť bezpečnejšie. Nad každým plaveckým bazénom totiž musí bdieť aspoň jeden vyškolený plavčík s absolvovaným akreditovaným kurzom prvej pomoci. Prikazuje to novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý nadobudol účinnosť 1. júna.

Neúspešní maturanti si reparát napíšu v krajských mestách
2. júna (TASR) – Stredoškoláci, ktorí neboli úspešní pri písomných maturitách, si reparát napíšu v niektorej zo škôl vo svojom kraji. Väčšinou sa pritom opravné maturity budú písať v krajských mestách. Prebiehať budú v termíne od 3. do 6. septembra. Na opravný termín písomných maturít sa musia neúspešní maturanti prihlásiť u riaditeľa školy do konca júna. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM ), ktorý maturity zastrešuje, odhaduje, že neúspešných maturantov bude asi tisíc.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk