25.4.2016
ID: 3306upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd SR posúdi ústavnosť volebného zákona, ktorý neumožňuje voliť väzňom odsúdeným za spáchanie obzvlášť závažných zločinov, ako aj osobám pozbaveným spôsobilosti na právne úkony. Podnet podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ústavní sudcovia na neverejnom zasadnutí pléna návrh prijali na ďalšie konanie. Keďže podobný podnet už skôr podala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ÚS oba návrhy spojil na spoločné konanie.

NÁRODNA RADA

Väčšina činiteľov podala majetkové priznania riadne, niektorí to nestihli
19. apríla (TASR) - Väčšina verejných funkcionárov podala majetkové priznania v riadnom termíne. Niektorí to však nestihli. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií by tak mal voči nim konať a dať im pokutu.

Asistentov si zatiaľ zaevidovalo 105 poslancov
20. apríla (TASR) - Viac ako dve tretiny poslancov NR SR si už vybrali svojich asistentov. Internetová stránka parlamentu eviduje aspoň jedného asistenta pri 105 poslancoch. Zvyšných 45 členov snemovne zatiaľ plateného pomocníka nemá.

L. Žitňanská by chcela miesto generálnej prokuratúry štátne zastupiteľstvo
21. apríla (TASR) - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) by chcela zmeniť generálnu prokuratúru na štátne zastupiteľstvo. V parlamente však nevidí momentálne priestor na nájdenie 90 hlasov potrebných na ústavné zmeny. Zásadná reforma prokuratúry sa nedostala ani do programového vyhlásenia vlády. Žitňanská však v pléne dnes pripustila, že časom sa bude treba pozrieť na postavenie prokuratúry.


PREZIDENT

Prezident Kiska podpísal v sídle OSN klimatickú dohodu
22. apríla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal dnes v New Yorku Parížsku klimatickú dohodu. Tá sa ešte dostane na rokovanie vlády s návrhom na jej ratifikáciu. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.


OSTATNÉ

Slovensko bude súhlasiť so vstupom Čiernej Hory do NATO
19. apríla (TASR) – Slovensko bude súhlasiť s tým, aby sa Čierna Hora stala 29. členom NATO. Návrh na uzavretie protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení tejto balkánskej krajiny odoslalo ministerstvo zahraničných vecí do pripomienkového procesu.

ÚS SR posúdi ústavnosť zákonných prekážok práva voliť
20. apríla (TASR) – Ústavný súd SR posúdi ústavnosť volebného zákona, ktorý neumožňuje voliť väzňom odsúdeným za spáchanie obzvlášť závažných zločinov, ako aj osobám pozbaveným spôsobilosti na právne úkony. Podnet podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ústavní sudcovia na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna návrh prijali na ďalšie konanie. Keďže podobný podnet už skôr podala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ÚS oba návrhy spojil na spoločné konanie.

Ministerka L. Žitňanská zrušila voľné miesta sudcov, ktoré určil jej predchodca
20. apríla (TASR) – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) zrušila väčšinu voľných sudcovských miest, ktoré v závere svojho pôsobenia určil jej predchodca Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). TASR to potvrdil hovorca ministerstva Peter Bubla. Listom z 11. apríla Žitňanská zrušila 46 z celkovo 56 voľných miest, ktoré po parlamentných voľbách určil Borec. Rozhodla sa ponechať iba 10 celkom nových sudcovských miest, ktoré boli navyše pridelené pre súdy v obvode Krajského súdu v Bratislave.

ÚS SR odmietol sťažnosť proti rozhodnutiu vlády nekomunikovať s Denníkom N
23. apríla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR odmietol sťažnosť vydavateľa Denníka N proti rozhodnutiu vlády Roberta Fica z mája 2015 nekomunikovať s týmto periodikom. Prvý senát tak rozhodol tento týždeň "pre nedostatok právomocí Ústavného súdu SR". ÚS SR o tom informoval na svojej webovej stránke.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk