Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
19.6.2017
ID: 3723upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd (ÚS) SR zistil za obdobie rokov 2008 až 2016 viacero porušení základného práva sťažovateľov na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. Týmto prípadom bude preto venovať zvýšenú pozornosť.

Vláda

Na podporu kultúry národnostných menšín išlo vlani vyše 3,8 milióna eur
14. júna (TASR) - Na podporu kultúry národnostných menšín smerovalo vlani zo štátneho rozpočtu vyše 3,8 milióna eur. Najviac finančných prostriedkov, takmer dva milióny eur, šlo na aktivity maďarskej menšiny. Nasledovali rómska (664.152 eur) a rusínska menšina (294.032 eur). Vyplýva to zo správy o postavení národnostných menšín, ktorú schválila vláda.

V rámci dotačnej schémy za rok 2016 podporil ÚSVRK 95 projektov
14. júna (TASR) – V rámci dotačnej schémy za rok 2016 a výzvy Ministerstva vnútra (MV) SR určenej na riešenie mimoriadne nepriaznivých situácií Rómov bolo podporených 95 projektov v celkovej sume 625.934 eur. O bilancii schválených dotácií informuje Správa o činnosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) za rok 2016, ktorú zobrala vláda na vedomie.

Ministerstvo založilo Nemocnicu Rázsochy, šéfuje jej J. Dolinský
14. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva má od začiatku mesiaca novú príspevkovú organizáciu - Nemocnica Rázsochy. Ide o krok v rámci projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava. Rovnako ako jemu aj organizácii bude šéfovať bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave Jozef Dolinský.

Parkovanie pri nemocniciach bude pre pacientov na 4 hodiny zadarmo
16. júna (TASR) - Parkovanie pri nemocniciach, na ktoré má dosah ministerstvo zdravotníctva, má byť od júla na štyri hodiny pre pacientov zadarmo. Pre návštevy to budú dve hodiny. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) tak, ako už avizoval, cez svoj príkaz nariadil nemocniciam prijať nové podmienky parkovania.

Zdroje pitnej vody na Žitnom ostrove nie sú skládkou vo Vrakuni ohrozené
16. júna (TASR) - Zdroje pitnej vody na Žitnom ostrove nie sú nateraz kontaminovanou podzemnou vodou z bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni ohrozené. Na tlačovej konferencii to vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).


NRSR

Koalícia zamietla, aby P. Kažimír referoval o výbere DPH
13. júna (TASR) - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nemusí doniesť do parlamentu zoznam ľudí, ktorí si v rokoch 2012 až 2016 uplatnili vratky DPH vyššie ako 500.000 eur. Plénum NR SR totiž nepodporilo návrh opozičného poslanca Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý to žiadal.

Podmienky udeľovania prechodného pobytu žiakom z tretích krajín sa sprísnia
14. júna (TASR) - Podmienky pre udeľovanie prechodného pobytu na účel štúdia u stredoškolákov z tretích krajín sa sprísnia. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž schválili novelu zákona o pobyte cudzincov z dielne SNS. Udelenie prechodného pobytu na účel štúdia u žiakov stredných škôl (SŠ), ktorí sú občanmi tretích krajín, bude podmienené ich vekom. Po novom žiak dennej formy stredoškolského štúdia bude môcť dostať prechodný pobyt, ak má menej ako 20 rokov. V prípade žiaka nadstavbového, kvalifikačného, špecializovaného alebo vyššieho odborného štúdia je hranica 23 rokov.

Poslanci prelomili prezidentovo veto v otázke doplňujúcich volieb
13. júna (TASR) - Doplňujúce voľby primátorov, starostov a obecných poslancov v aktuálnom volebnom období sa budú môcť vyhlásiť najneskôr do 31. októbra 2017. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, keď odmietli pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý má s takouto zmenou problém.

NRSR súhlasí so zmluvou o spolupráci pri ochrane vzdušného priestoru
14. júna (TASR) - Národná rada SR vyslovila súhlas so Zmluvou medzi Slovenskou republikou (SR) a Českou republikou (ČR) o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru. Poslanci odobrili aj návrh na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR na územie ČR a na prítomnosť príslušníkov Armády ČR na území SR na účel spolupráce pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.

Poslanci odmietli návrh na každoročné zvyšovanie rozpočtu na obranu
15. júna (TASR) - Rozpočet na obranu sa nebude každoročne zvyšovať. Aspoň nie podľa návrhu ústavného zákona o záväzných pravidlách pre financovanie obrany SR z dielne SaS, keďže ten poslanci Národnej rady SR odmietli. Podľa právnej normy mal tento rozpočet vzrastať minimálne o 0,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) tak, aby sme splnili záväzok dávať dve percentá HDP na obranu. Politická dohoda s NATO totiž predpokladá, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú investovať do obrany až dve percentá HDP.

Odvody za poistencov štátu sa dočasne nezvýšia
15. júna (TASR) - Odvody za poistencov štátu sa dočasne nezvýšia. Opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA navrhovali v novele zákona o zdravotnom poistení zvýšiť sadzbu poistného za poistencov štátu z 3,78 na 7,56 percenta vymeriavacieho základu posledné dva mesiace v roku. Chceli takto dofinancovať rezort, ako aj pomôcť štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP).

OĽaNO-NOVA neuspelo s návrhom na zavedenie progresívneho daňového bonusu
15. júna (TASR) - Poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA neuspeli v parlamente s dvoma návrhmi zákonov. Parlament odmietol zmeny pri daňovom bonuse, ktorý chceli odstupňovať podľa počtu narodených detí v rodine. Tiež odmietol zavedenie trestania verejných funkcionárov za pochybenia pri nakladaní s verejnými zdrojmi.

NRSR odsúhlasila dohodu o posilnení vzájomných vzťahov medzi EÚ a Kubou
15. júna (TASR) - Cieľom Dohody o politickom dialógu a spolupráci medzi Európskou úniou (EÚ) a jej členskými štátmi na jednej strane a Kubánskou republikou na strane druhej je posilniť ich vzájomné vzťahy v oblastiach politického dialógu, obchodu, ako aj doplniť postup obnovy hospodárstva a spoločnosti na Kube. Uvádza sa to v dohode, ktorú poslanci Národnej rady SR odobrili.

K hromadnému prepúšťaniu zamestnancov v APVV nedôjde, odkázal minister
17. júna (TASR) - K žiadnemu hromadnému prepúšťaniu zamestnancov v Agentúre na podporu výskumu a vývoja (APVV) nedôjde. Ohrozené nie sú ani projekty agentúry. Odkázal to minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) v odpovedi na otázku poslankyne z klubu Mosta-Híd Kataríny Cséfalvayovej. V rámci parlamentnej Hodiny otázok jeho odpoveď čítal vicepremiér Peter Pellegrini (Smer-SD).


Prezident

Téma boja proti korupcii sa zvrhla na osobnú politickú vojnu
14. júna (TASR) - Slovensku sa ekonomicky darí a nikdy za 25 rokov nemalo taký široký priestor na riešenie veľkých, podstatných problémov ako dnes. Napriek tomu sa politici často podľa prezidenta SR Andreja Kisku venujú skôr maličkostiam plným osobnej nevraživosti. U ľudí potom silnie pocit odcudzenia medzi normálnym životom a politikou.


Ostatné

Cenu európskeho občana za rok 2017 získal bloger Ján Benčík
13. júna (TASR) - Európsky parlament rozhodol, že Cenu európskeho občana za rok 2017 získa bloger a občiansky aktivista Ján Benčík. TASR o tom informoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý ho aj nominoval.

TASR ukončila rok 2016 s prebytkom 136.512 eur
13. júna (TASR) - Tlačová agentúra (TA) SR ukončila rok 2016 s prebytkom vo výške 136.512 eur. Jej príjmy boli vlani 5.278.253 eur a výdavky 5.141.741 eur. Vyplýva to z Výročnej správy o činnosti a hospodárení TASR za rok 2016, ktorú poslanci v parlamentnom mediálnom výbore vzali na vedomie.

Eurokomisia upozornila aj Slovensko, aby revidovalo politiku relokácií
13. júna (TASR) - Európska komisia (EK) predložila štyri správy o pokroku dosiahnutom v súvislosti s opatreniami prijatými v rámci európskej migračnej agendy. Správy boli zverejnené s ohľadom na summit EÚ (22.-23.6.), na ktorom sa európski lídri budú venovať aj otázkam migrácie. Komisia upozornila, že väčšina členských štátov Únie ukázala, že premiestňovanie migrantov žiadajúcich o azyl funguje, ak existuje politická vôľa, a vyzvala členské štáty, ktoré tak ešte neurobili, aby podnikli príslušné kroky a splnili si svoje právne záväzky a "spravodlivo a primerane" prispievali k fungovaniu mechanizmu premiestňovania (relokácie).

EÚ žiada od Slovenska opatrenia týkajúce sa environmentálneho hluku
14. júna (TASR) - V júnovom mesačnom súbore rozhodnutí Európskej komisie (EK) ohľadne prípadov porušenia povinností sa ocitlo aj Slovensko. Exekutíva EÚ v oblasti životného prostredia vytýka slovenskej strane nedostatočné opatrenia týkajúce sa environmentálneho hluku. Komisia každý mesiac zverejňuje zoznam právnych krokov proti členským štátom, ktoré si nesplnili svoje povinnosti podľa práva EÚ. Cieľom týchto rozhodnutí, ktoré sa týkajú rôznych odvetví a oblastí politiky EÚ, je zaistiť riadne uplatňovanie európskej legislatívy v záujme občanov a podnikov.

Ústavný súd SR zistil viacero porušení základných práv sťažovateľov
14. júna (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR zistil za obdobie rokov 2008 až 2016 viacero porušení základného práva sťažovateľov na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. Týmto prípadom bude preto venovať zvýšenú pozornosť.

SR podpredsedá konferencii o ochrane a podpore rozmanitosti kultúrnych prejavov
15. júna (TASR) - Za podpredsedníčku šiestej konferencie zmluvných strán Dohovoru o ochrane a podpore rozmanitosti kultúrnych prejavov za región strednej a východnej Európy bola zvolená zástupkyňa SR a členka Medzivládneho výboru pre ochranu a podporu rozmanitosti kultúrnych prejavov, riaditeľka odboru európskych záležitostí Ministerstva kultúry SR, Jana Kňažková.

Slovensko je lídrom v produkcii magistrov a inžinierov
15. júna (TASR) - Slovensko je v pozícii svetového lídra v produkcii absolventov druhého stupňa vysokoškolského vzdelávania. Upozorňuje na to štúdia Centra edukačného manažmentu (CEM) – pracoviska Fakulty managementu Univerzity Komenského. Bakalársky titul je pre drvivú väčšinu vysokoškolákov na Slovensku len tranzitným a nie konečným stupňom kvalifikácie. Podiel magistrov a inžinierov v demografickom ročníku (23 – 28 rokov) prekračuje 35 percent. V priemere krajín OECD (27 sledovaných) tvorí pritom len 15 percent a v priemere krajín EÚ (22 sledovaných) 17 percent.

Ak Slováci cestujú do zahraničia v rámci EÚ,po novom za prijatie hovoru neplatia
17. júna (TASR) – Ak Slováci cestujú do zahraničia v rámci EÚ, od 15. júna za prijatie hovoru neplatia nič, tak isto ako doma. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Európska komisia (EK). Stalo sa tak na základe zrušenia poplatkov za roaming v rámci EÚ. Tzv. roaming za domáce ceny platí vo všetkých krajinách EÚ a v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru – na Islande, v Lichtenštajnsku a v Nórsku.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk