11.3.2019
ID: 4425upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Učitelia žiadajú stiahnutie zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Desať organizácií pôsobiacich v oblasti školstva žiada stiahnutie návrhu nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Ten je aktuálne v druhom čítaní a parlament by o ňom mal rokovať koncom mesiaca. Žiadosť o stiahnutie zákona iniciujú organizácie formou petície. V priebehu prvého týždňa ju podpísalo viac ako 6000 ľudí.

Vláda

Ministerstvo zdravotníctva kupuje systém na objednávanie liekov pre nemocnice


4. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce zefektívniť nákup liekov novým elektronickým systémom. Vyplýva to zo zmluvy medzi MZ SR a spoločnosťou NAR marketing, ktorá je zverejnená v centrálnom registri zmlúv.

Bezpečnostné previerky nebudú potrebovať všetci používatelia dronov


4. marca (TASR) - Bezpečnostné previerky na používanie dronov a bezpilotných lietadiel nebudú potrebovať všetci ich používatelia. Ministerstvo obrany (MO) SR tvrdí, že to nevyžadovalo ani v minulosti. Podľa slov hovorkyne rezortu obrany Danky Capákovej bola informácia nesprávne interpretovaná.

Od víkendu sa používateľom e-služieb aktualizuje aplikácia eID klient

4. marca (TASR) - Od víkendu (2. - 3. 3.) sa všetkým používateľom e-služieb automaticky aktualizuje aplikácia pre elektronický občiansky preukaz, známa ako eID klient. Ide o takzvaný vynútený update aplikácie. Ministerstvo vnútra SR ho spustilo z dôvodu možného bezpečnostného ohrozenia, na ktoré rezort vnútra upozornil Csirt.sk na základe oznámenia zraniteľnosti etickými hekermi vo štvrtok 28. februára. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu vnútra.

MZVaEZ opätovne odsúdilo akékoľvek použitie chemických zbraní

4. marca (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR opätovne odsúdilo akékoľvek použitie chemických zbraní, respektíve toxických chemických látok ako zbraní, kdekoľvek, kýmkoľvek a proti komukoľvek. Uviedlo to v súvislosti k výsledkom záverečnej správy Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) k chemickému útoku v sýrskom meste Dúmá 7. apríla 2018. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu zahraničných vecí.

Vláda odobrila zmeny v Obchodnom zákonníku

6. marca (TASR) - Obchodný zákonník by sa mal upraviť na základe európskej smernice. Vláda v stredu odobrila jeho novelu, ktorú predložil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Účelom právnej úpravy je prenesenie smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorou sa mení pôvodná smernica, pokiaľ ide o "podnietenie dlhodobého zapojenia akcionárov", píše sa v predkladacej správe návrhu novely.

Pribudne nový druh študentskej pôžičky, tzv. stabilizačná pôžička

6. marca (TASR) – Študentom študijného odboru ošetrovateľstvo pribudne nový druh pôžičky, pôjde o takzvanú stabilizačnú pôžičku. Vláda v stredu na svojom rokovaní novelu zákona o Fonde na podporu vzdelávania, ktorú predložilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR, schválila.

Slovensko má v rámci EÚ na rok 2019 viacero priorít, medzi nimi aj voľby

6. marca (TASR) - Pre Slovensko budú v kontexte pracovného programu Európskej komisie na rok 2019 prioritou napríklad iniciatívy v oblasti dohody na novom viacročnom finančnom rámci alebo dobudovanie energetickej únie. Vyplýva to z výročnej správy o členstve SR v EÚ, ktorú v stredu schválila vláda.

Pri výbere kandidátov na európskeho prokurátora nebude vekové obmedzenie

6. marca (TASR) – Pri výbere kandidátov na funkciu európskeho prokurátora by sa malo vypustiť vekové obmedzenie 40 rokov. Vyplýva to z návrhu zákona o výbere kandidátov na funkciu európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora v Európskej prokuratúre, ktorý v stredu na rokovanie vlády predložilo Ministerstvo spravodlivosti SR. Vláda tento návrh zákona schválila.

Vláda súhlasí so vstupom Severomacedónskej republiky do NATO

6. marca (TASR) - Ministri na svojom stredajšom rokovaní súhlasili s ratifikáciou Protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Severomacedónskej republiky. Vláda zároveň odporučila vysloviť súhlas s dokumentom aj parlamentu. Následne ho môže prezident SR ratifikovať.

Boj proti šíreniu inváznych druhov dostane nové pravidlá

6. marca (TASR) - Boj so šírením inváznych nepôvodných druhov rastlín by sa mal zintenzívniť. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila novú legislatívu z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorá napríklad umožní Štátnej ochrane prírody SR pri odstraňovaní inváznych nepôvodných druhov vstupovať aj na cudzí pozemok.

Rezort zahraničných vecí si predvolal ruského veľvyslanca A. Fedotova


7. marca (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie v SR Alexeja Fedotova. Urobilo tak v súvislosti s otvoreným listom zverejnenom na profile na sociálnej sieti Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Návrh exekučnej amnestie nie je technicky a legislatívne správne formulovaný

7. marca (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti SR si myslí, že návrh exekučnej amnestie nie je z vecného a legislatívno-technického hľadiska správne formulovaný. Rezort to uviedol v reakcii na snahu hnutia Sme rodina uskutočniť referendum o presadení exekučnej amnestie.

Prezident


V prvom kole prezidentských volieb môže hlasovať vyše 17.000 prvovoličov

5. marca (TASR) - V prvom kole marcových prezidentských volieb môžu hlasovať 4.450.000 voličov. Z toho 2.310.000 sú ženy a 2.140.000 muži. Pre 17.500 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých môžu odovzdať svoj hlas. Prezidenta môže prvýkrát voliť aj 280.000 ľudí, pre ktorých to ale nie sú úplne prvé voľby, keďže už mohli hlasovať v iných. Vyplýva to z údajov, ktoré TASR poskytol Štatistický úrad SR.

Na Slovensku sú pozorovatelia OBSE, sledovať budú prezidentské voľby

6. marca (TASR) – Na Slovensko pricestovali volební pozorovatelia Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Posúdiť majú prípravu a priebeh blížiacich sa prezidentských volieb z pohľadu dodržiavania medzinárodných záväzkov a pravidiel. Vedúceho komisie Alexandra Keltchewského a jeho zástupkyňu Dariu Bogumilu Paprockú prijal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek.

Voliť prezidenta SR možno aj s potvrdením od polície o vystavovaní nového OP

Bratislava 8. marca (TASR) - Pokiaľ volič nemá v deň prezidentských volieb platný občiansky preukaz, ale má potvrdenie od polície, že sa mu vystavuje, môže voliť. TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

Ostatné

Učitelia žiadajú stiahnutie zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch

4. marca (TASR) – Desať organizácií pôsobiacich v oblasti školstva žiada stiahnutie návrhu nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Ten je aktuálne v druhom čítaní a parlament by o ňom mal rokovať koncom mesiaca. Žiadosť o stiahnutie zákona iniciujú organizácie formou petície. V priebehu prvého týždňa ju podpísalo viac ako 6000 ľudí.

Európska komisia Slovensku vyčíta znečistené ovzdušie, odpady aj ničenie lesov


4. marca (TASR) - Vo viacerých regiónoch Slovenska sa zhoršila kvalita ovzdušia, pokrok v oblasti odpadového hospodárstva je pomalý a lesy sú pod "neúnosným tlakom" v dôsledku využívania biomasy získanej z dreva a zlého hospodárenia v niektorých regiónoch. Takto hodnotí stav životného prostredia na Slovensku Európska komisia v Správe o Slovensku 2019. Envirorezort reaguje, že ide o výzvy, ktorými sa intenzívne zaoberá.

Výskumníci vyzvali M. Lubyovú, aby Slovensko pokračovalo v spolupráci s ESA


4. marca (TASR) - Skupina súčasných a bývalých slovenských stážistov a výskumníkov Európskej vesmírnej agentúry (ESA) vyzvala vo štvrtok (28. 2.) ministerku školstva Martinu Lubyovú (nominantka SNS), aby Slovensko pokračovalo v spolupráci s ESA. Rezort školstva v reakcii hovorí o trvaní spolupráce do roku 2021. Po tomto termíne sa má podľa ministerstva na základe záverečnej správy vyhodnotiť ďalšia forma spolupráce s ESA.

Štátna firma vyrábajúca onkolieky uzavrela nevýhodné zmluvy

8. marca (TASR) – Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) poukázal na nevýhodné zmluvy, ktoré uzavrela štátna akciová spoločnosť Biont so súkromnou obchodnou spoločnosťou Dr. Magnet. Zo zistení kontrolórov vyplýva, že celkovým výsledkom tohto zmluvného vzťahu za roky 2012 až 2017 bola strata 125.898 eur. TASR o tom informoval hovorca NKÚ Marek Papajčík.



Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk