Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
8.4.2019
ID: 4447upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci Národnej rady SR sa naďalej budú môcť pri hlasovaní o návrhu zákona zdržať. Plénum totiž odmietlo novelu rokovacieho poriadku, ktorou chcelo hnutie Sme rodina vziať zákonodarcom možnosť zdržať sa pri záverečnom hlasovaní o návrhu.

Vláda

Komisie vybrali kandidátov na policajného prezidenta a šéfa inšpekcie

2. apríla (TASR) - Odborné komisie v utorok vybrali troch kandidátov na post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra( MV) SR a troch na post policajného prezidenta. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra.

Starostlivosť o mokrade získala akčný plán do roku 2021


3. apríla (TASR) - Starostlivosť o mokrade bude v rokoch 2019 - 2021 pozostávať z 18 strategických cieľov, štyroch strategických zámerov a 56 opatrení. Vyplýva to z akčného plánu pre mokrade na tieto roky. V stredu ho schválila vláda.

Za vypaľovanie suchej trávy a konárov hrozí pokuta do výšky 1500 eur

3. apríla (TASR) - Vypaľovanie trávnatých porastov a spaľovanie odpadu z lístia, trávy a konárov je nielen nebezpečné, ale aj nezákonné. Upozorňuje na to Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré zároveň pripomína, že za takého konanie hrozí občanom pokuta do výšky 1500 eur. Právnické osoby môžu za nelegálne vypaľovanie zaplatiť od 4000 do 350.000 eur.

ÚVO vlani plne zabezpečoval úlohy a povinnosti vyplývajúce mu zo zákona

3. apríla (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v roku 2018 v plnej miere zabezpečoval úlohy a povinnosti vyplývajúce mu zo zákona o verejnom obstarávaní. Vyplýva to zo správy o činnosti ÚVO za minulý rok, ktorú v stredu prerokovala a vzala na vedomie vláda.

Do 15. mája možno predložiť návrhy na členov Rady FNPV

4. apríla (TASR) – Do 15. mája je možné predložiť návrhy na členov Rady Fondu na podporu vzdelávania (FNPV). Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na svojom webe.

Počet monitorovaných osôb stúpol v v roku 2019 o 100 percent

5. apríla (TASR) - Počet monitorovaných osôb stúpol v prvých mesiacoch roku 2019 v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 100 percent. Najviac žiadostí bolo podaných v Trnavskom kraji. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR očakáva ich ďalší nárast. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

NRSR

Ministerka zdravotníctva predstavila poslancom plán stratifikácie

2. apríla (TASR) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) predstavila v utorok členom Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo plán stratifikácie slovenských nemocníc. Priniesť by mal zefektívnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti a špecializáciu výkonov či rozšírenie služieb pre konkrétne nemocnice. Stratifikácia sa má realizovať v niekoľkých fázach.

Kreditový príplatok sa zruší, nahradí ho príplatok za profesijný rozvoj

2. apríla (TASR) - Súčasný kreditový príplatok sa zruší. Postupne ho nahradí príplatok za profesijný rozvoj. Vyplýva to zo zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch z dielne ministerstva školstva, ktorý parlament schválil.

Poslancom zostáva možnosť pri hlasovaní o zákone zdržať sa

2. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa naďalej budú môcť pri hlasovaní o návrhu zákona zdržať. Plénum totiž odmietlo novelu rokovacieho poriadku, ktorou chcelo hnutie Sme rodina vziať zákonodarcom možnosť zdržať sa pri záverečnom hlasovaní o návrhu.

Poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu sa upraví

2. apríla (TASR) - Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom sa upraví. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú predložili podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd), a ktorú parlament schválil.

Súdy dostali v roku 2018 celkovo 1646 žiadostí o schválenie odposluchov


3. apríla (TASR) - Krajské súdy a Špecializovaný trestný súd dostali v roku 2018 spolu 1646 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), tzv. odposluchov. Súdy odobrili 1600 žiadostí, zamietli 46.

Poslanci zvolili šiestich kandidátov na sudcov ÚS, voľbu si zopakujú


3. apríla (TASR) - Národná rada SR zvolila šesť kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. O kandidátoch rozhodli v tajnom hlasovaní. Informovali o tom v pléne po voľbe. Zvolení sú Ivan Fiačan, Peter Molnár, Rastislav Kaššák, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Michal Truban.

NRSR súhlasí s Dohodou o strategickom partnerstve medzi EÚ a Kanadou


4. apríla (TASR) - Národná rada SR súhlasí s Dohodou o strategickom partnerstve medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Kanadou na strane druhej. Dohoda má najmä posilniť súdržnosť v rozvoji vzájomnej spolupráce medzi stranami na bilaterálnej, regionálnej a multilaterálnej úrovni.

NRSR súhlasí s dodatkami k Rímskemu štatútu, ktoré sa týkajú zbraní


4. apríla (TASR) - Národná rada SR súhlasí s dodatkami k Rímskemu štatútu, ktoré sa týkajú definície vojnových zločinov vo vzťahu k použitiu konkrétnych zbraní v medzinárodných ozbrojených konfliktoch, ako aj v ozbrojených konfliktoch, ktoré nemajú medzinárodný charakter. Poslanci o tom rozhodli vo štvrtok v hlasovaní.

NRSR odobrila protokol o pristúpení Severomacedónskej republiky k NATO


4. apríla (TASR) - Národná rada SR odobrila Protokol k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Severomacedónskej republiky. "Cieľom materiálu je finalizovať potrebné vnútroštátne legislatívne kroky spojené s prijatím Severomacedónskej republiky do NATO," píše sa v materiáli, s ktorým parlament súhlasil.

NRSR súhlasí s dohodou o posilnenom partnerstve EÚ s Arménskom

4. apríla (TASR) - Národná rada SR súhlasí s Dohodou o komplexnom a posilnenom partnerstve medzi Európskou úniou a Európskym spoločenstvom pre atómovú energiu a ich členskými štátmi a Arménskou republikou.

NRSR zvolila ďalších kandidátov na ÚS, prezidentovi posiela spolu osem mien

4. apríla (TASR) - Národná rada SR zvolila ďalších dvoch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi a z ktorých má hlava štátu vybrať nových sudcov. Sú nimi Miloš Maďar a Pavol Malich, potvrdili to po tajnej voľbe v parlamente. Keďže parlament nezvolil kompletný počet kandidátov (18), bude ďalšia voľba.

Prezident

Poslanci NRSR si opäť nesplnili svoju povinnosť

3. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR si opäť nesplnili svoju povinnosť zvoliť 18 kandidátov na post sudcov Ústavného súdu, z ktorých má prezident vybrať deväť sudcov. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska v reakcii na výsledok voľby, v ktorej poslanci zvolili šiestich kandidátov. Hlava štátu sa v krátkom čase vyjadrí, ako bude v tejto veci ďalej postupovať.

Prezident deklaruje, že urobí všetko pre sfunkčnenie ÚS SR,z voľby je rozhorčený


4. apríla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska deklaruje, že spraví všetko pre sfunkčnenie Ústavného súdu (ÚS) SR. Keď prebehne voľba kandidátov na ústavných sudcov, chce čím skôr doplniť ÚS SR, a to aj v prípade, ak Národná rada SR navolí menej ako 18 kandidátov. Hlava štátu chce zároveň čím skôr určiť predsedu ÚS SR, aby novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová mohla zložiť sľub do rúk predsedu Ústavného súdu.

Všetci sa musíme postaviť zlu v krajine a jasne ho pomenovať


4. apríla (TASR) – Všetci sa musíme postaviť zlu v krajine, vymedziť sa voči nemu a jasne ho pomenovať. Vyhlásil to prezident SR Andrej Kiska na štvrtkovej pietnej akcii. Tá sa konala pri pomníku víťazstva na bratislavskom Námestí Eugena Suchoňa pri príležitosti 74. výročia oslobodenia Bratislavy. Podľa prezidenta je potrebné sa pýtať, prečo mnohí na Slovensku dokážu voliť ľudí, ktorí zlo skryte propagujú.

Ostatné

Aktivisti požadujú od poslancov verejnú voľbu kandidátov na sudcov ÚS

2. apríla (TASR) - Aktivisti žiadajú poslancov Národnej rady SR, aby zachovali verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov tak, ako ju predpokladá zákon. Tajná voľba podľa nich vytvára priestor na nebezpečné a nelegitímne politické obchody.

Bezplatné poradenské centrá budú spotrebiteľom k dispozícii aj v tomto roku

2. apríla (TASR) - Spotrebiteľské poradenské centrá Spoločnosti ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) budú aj v roku 2019 k dispozícii spotrebiteľom v Prešovskom, Košickom, Trnavskom a Bratislavskom kraji. Petra Vargová Čakovská zo S.O.S. informovala, že štyri ich sídla v Poprade, Košiciach, Trnave a Bratislave aj v tomto roku bezplatne poradia spotrebiteľom pri viacerých problémoch.

Politologička predpokladá, že strana A. Kisku by sa do parlamentu dostala

3. apríla (TASR) – Strana Andreja Kisku by mala šancu dostať sa do Národnej rady (NR) SR. Jej úspech by však závisel od viacerých faktorov, napríklad od toho, či sa ostatné politické strany nezačnú spájať. Pre TASR to uviedla politologička Darina Malová.

Ústavný súd SR so siedmimi sudcami nemožno považovať za funkčný

3. apríla (TASR) - Ústavný súd SR so siedmimi sudcami nemožno považovať za funkčný. Tvrdí to združenie Via Iuris v reakcii na výsledok voľby kandidátov na ústavných sudcov. Poslancom sa opäť nepodarilo zvoliť kompletný počet 18 kandidátov, ktorých mal zvoliť. V stredajšej tajnej voľbe vybrali šiestich.

Zvýšiť účasť v eurovoľbách by mohla kampaň, zapájajú sa aj tzv. influenceri

5. apríla (TASR) - Zvýšiť účasť v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP) má komunikačná kampaň s názvom Tentoraz idem voliť. Zapisujú sa do nej ľudia, ktorí chcú podporiť európsku myšlienku a šíriť ju ďalej, vysvetlila Soňa Mellak z Kancelárie EP. Na Slovensku sa do tejto kampane zapájajú aj tzv. "influenceri", aby oslovili najmä mladých ľudí. Slovensko malo v posledných eurovoľbách v roku 2014 najnižšiu účasť spomedzi krajín EÚ, hlasovať prišlo 13,05 percenta voličov.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk