Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
24.10.2022
ID: 5533upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Parlament v prvom čítaní schválil dve novelizácie zákonov z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Novela zákona o službách zamestnanosti prinesie opatrenia na udržanie zamestnanosti a tvorbu nových pracovných miest ako aj úpravu podmienky zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím. Zákon rozširuje možností v evidencii uchádzačov o prácu a zjednodušuje podmienky pri zamestnávaní cudzincov.

Vláda

Rezort hospodárstva pripravil výzvu pre kompenzácie energeticky náročným podnikom

18. 10. 2022 - Ministerstvo hospodárstva SR pripravilo výzvu na predkladanie žiadostí na poskytnutie kompenzácie za tarifu za prevádzkovanie systému oprávneným energeticky náročným podnikom, ktoré spĺňajú kritériá ustanovené zákonom č. 309/2009 Z. z. (ďalej len „Zákon“) a vyhláškou ministerstva č. 106/2019 Z. z. (ďalej len „Vyhláška“).

Vicepremiérka Remišová: Skvelá správa pre Slovensko – na pomoc firmám a domácnostiam v čase energetickej krízy pôjdu aj eurofondy, dohodli sme sa na tom s Európskou komisiou

18.10.2022  - V Bruseli sa podarilo presadiť slovenský návrh, aby sme mohli použiť eurofondy na pomoc ľuďom a firmám v čase energetickej krízy. „Je to úspech a spoločná práca celého tímu vlády na čele s premiérom Eduardom Hegerom, že ťažkú situáciu a celoeurópsku energetickú krízu nám pomôžu zvládnuť aj eurofondy. Eurofondy budú môcť ísť na prevádzkové náklady pre malé a stredné podniky, na pomoc zraniteľným domácnostiam, napríklad formou energetických šekov alebo na schémy na udržanie pracovných miest,” uviedla vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová a podotkla, že tento úspech je výsledkom piatich mesiacov tvrdých rokovaní s Bruselom. Pri energetickej pomoci neplatí pravidlo, podľa ktorého vyspelé regióny nemajú nárok na podporu z eurofondov; pomoc tak bude možná aj pre obyvateľov a firmy v Bratislavskom kraji. Kompenzácie budú platiť aj spätne, a to od februára 2022. Všetky aktivity na boj s energetickou krízou – na pomoc ľuďom a firmám s nárastom cien energií – sa budú dať financovať zo všetkých typov fondov EÚ (ERDF, ESF alebo CF cez krížové financovanie).

Veľká lieková reforma prináša prvé úspechy, kategorizačná komisia schválila 4 inovatívne onkologické lieky

18. 10. 2022 - Kým novela zákona 363/2011 vstúpila do platnosti, mnohé inovatívne lieky sa k tisíckam pacientov dostávali cez tzv. výnimkový režim. Bolo teda na posúdení zdravotnej poisťovne, či daný liek pacientovi preplatí alebo nie. Po novom sa onkologickí pacienti dostanú k moderným liekom bez zbytočných časových či iných prieťahov. Cieľom rezortu zdravotníctva v oblasti liekovej politiky bolo hlavne pomôcť pacientom dostať sa k liekom, ktoré im vedia nielen zachrániť život, ale najmä zlepšiť jeho kvalitu. Slovensko sa pred novelou zákona 363/2011 radilo medzi najhoršie európske krajiny, čo sa týka dostupnosti onkologických liekov. „Veľmi rád by som verejnosť informoval, že kategorizačná komisia pre lieky prvýkrát odsúhlasila zmluvy podpísané ministerstvom zdravotníctva s výrobcami inovatívnych onkologických liekov,“ uviedol štátny tajomník rezortu Róbert Babeľa.

V. Karas: Smrť obvineného vo väznici musí byť vyšetrená s najväčšou možnou starostlivosťou

18. 10. 2022 – Minister spravodlivosti Viliam Karas žiada vyšetrenie smrti obvineného v Leopoldovskej väznici, ktorý si siahol na život po zadržaní v rámci prípadu rozsiahleho pašovania drog do väzenských priestorov. „Život každého človeka, a to aj obvineného alebo odsúdeného, má hodnotu, ktorú treba za každých okolností chrániť. Budem preto žiadať dôsledné vyšetrenie všetkých okolností tohto úmrtia. Plne v tomto dôverujem orgánom činným v trestnom konaní a v ich nezávislé vyšetrovanie. V rámci mojich kompetencií budem o tejto téme podrobne hovoriť s vedením zboru a pýtať sa na nastavenie interných pravidiel, ktoré by mali takýmto tragédiám predchádzať. Na dôsledné preverenie postupov bude osobitne dohliadať štátny tajomník Peter Sepeši,“ povedal minister V. Karas.

Minister Naď poďakoval odchádzajúcemu ukrajinskému veľvyslancovi za príkladnú prácu v prospech slovensko-ukrajinského priateľstva

18.10.2022 - Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes poslednýkrát prijal na pôde rezortu odchádzajúceho veľvyslanca Ukrajiny v Slovenskej republike Jurija Mušku, ktorý ako vedúci diplomatickej misie pôsobí na Slovensku od januára 2017. Hovorili o aktuálnej situácii, možných scenároch vývoja a ďalších formách spolupráce a pomoci. „Agresor stupňuje nezmyselné útoky na civilnú infraštruktúru a pokračuje v zabíjaní nevinných, čo len viac posilňuje naše plné odhodlanie neprestávať vo vojenskej a nevojenskej podpore pre Ukrajinu. Pre našich susedov a priateľov tu však budeme vždy – a to aj keď táto hrôza skončí,“ uviedol minister Naď.

Vicepremiérka Remišová a podpredseda poľskej vlády Puda odštartovali program cezhraničnej spolupráce Interreg na nové obdobie: 130 miliónov eur pre lepší život ľudí v pohraničí – podporíme turizmus, ochranu prírody aj kultúru

19.10.2022  - Štartujeme nový regionálny program spolupráce s Poľskom. Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová spolu s poľským ministrom fondov a regionálnej politiky Grzegorzom Pudom odštartovali program cezhraničnej spolupráce Interreg PL – SK na nové programové obdobie 2021 – 2027.
 „Dobré vzťahy a úzka spolupráca s našimi susedmi sú jedným zo základov úspešného príbehu Slovenska. Na podporu cezhraničnej spolupráce a zlepšovanie života ľudí v pohraničí máme aj európske programy Interreg. Iba pred niekoľkými dňami Európska komisia schválila program spolupráce Slovenska a Poľska na nové programové obdobie a som veľmi rada, že dnes sme ho spolu s mojím kolegom, pánom ministrom Pudom, odštartovali,“ vyhlásila vicepremiérka Remišová na otváracej konferencii programu Interrreg v poľskom meste Bielsko-Biała.

Štátny tajomník M. Majer v Prahe ocenil kvalitu vzťahov a bilaterálnej spolupráce s ČR

19.10.2022 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer sa dnes zúčastnil na slávnostnom otvorení medzinárodnej platformy Future Forces Forum (FFF) v PVA Expo Praha, ktorá bude počas nadchádzajúcich dní centrom medzinárodnej expertnej komunity pre trendy a technológie v obrane a bezpečnosti. Pri tejto príležitosti absolvoval tiež rokovania s námestníkmi Ministerstva obrany ČR - Františkom Šulcom, Danielom Blažkovcom a Janom Jírešom.

Riaditeľ Centra výnimočnosti NATO pre strategickú komunikáciu na pôde rezortu vnútra

19. 10. 2022 - V stredu  19. októbra 2022  sa na pôde rezortu vnútra uskutočnilo rokovanie riaditeľa Centra výnimočnosti NATO pre strategickú komunikáciu v Rige Janisa Sartsa  s  riaditeľom Centra boja proti hybridným hrozbám MV SR Danielom Milom. Stretnutie potvrdilo vysokú úroveň medzinárodnej spolupráce medzi MV SR, Slovenskou republikou a Centrom výnimočnosti NATO. Aj táto návšteva demonštruje, že Slovenská republika prikladá patričný význam téme strategickej komunikácie, čo je oceňované aj na medzinárodnej úrovni. Experti na strategickú komunikáciu z viacerých slovenských rezortov, vrátane rezortu vnútra, niekoľkokrát navštívili tento rok Centrum v rámci školení, konferencií alebo konzultácií.

Ingrid Brocková: Oceňujem investície brazílskych spoločností u nás, predovšetkým na Spiši

19.10.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva  zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková  prijala v utorok, 18. októbra 2022, podtajomníka brazílskeho ministerstva zahraničných vecí Kennetha Haczynski da Nóbregu. Okrem možností posilnenej spolupráce v ekonomickej oblasti partneri diskutovali aj o podpore kandidatúr do medzinárodných organizácií, snahe Brazílie o vstup do OECD, ruskej agresii proti Ukrajine a regionálnom i globálnom dianí.

Ministerstvo dopravy upravuje podmienky výzvy na obnovu budov

19. 10. 2022 - Prvá výzva z Plánu obnovy a odolnosti SR na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov má mierne pozmenené pravidlá. Doteraz podané žiadosti nebudú zmenou nijako diskriminované.
„Upravili sme spôsob, akým žiadatelia preukazujú splnenie niektorých podmienok a tiež sme doplnili pravidlá zmeny žiadateľa počas hodnotenia. Na našom webe www.mindop.sk/budovy môžu už teraz nájsť záujemcovia novú verziu dokumentov,“ zhrnula zmeny štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková. Odborníci z Ministerstva dopravy a výstavby SR zmeny konzultovali aj s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou Úradu vlády SR – NIKA. Úpravy nebudú pre doteraz podané žiadosti nijako diskriminačné. Naopak, budú mať na ne pozitívny vplyv.

Vedenie rezortu hospodárstva posilní nový štátny tajomník

19. 10. 2022 - Vedenie rezortu hospodárstva od pondelka posilní nový člen vedenia. Vláda dnes na návrh ministra hospodárstva vymenovala nového štátneho tajomníka RNDr. Petra Gerharta PhD. , ktorý svoju funkciu oficiálne prevezme 24. októbra 2022. Na rezort hospodárstva prichádza z Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s. ako odborník pre energetiku, ktorá bude jeho hlavnou prioritou i na rezorte hospodárstva. Peter Gerhart nahradí na poste Karola Galeka, ktorý bol odvolaný k 30. septembru.

Novou generálnou komisárkou pre svetovú výstavu EXPO 2025 Osaka je Ivana Vala Magátová

19. 10. 2022 - Vláda Slovenskej republiky na dnešnom zasadnutí vymenovala novú generálnu komisárku pre svetovú výstavu EXPO 2025 Osaka. Stala sa ňou Ing. Ivana Vala Magátová, PhD., ktorá na rovnakej pozícii pôsobila už v minulosti, keď ako generálna komisárka zabezpečovala účasť Slovenska na svetových výstavách EXPO 2010 Šanghaj a ako zástupkyňa generálneho komisára na EXPO 2008 Zaragoza. Nová generálna komisárka pôsobila i ako ekonomický diplomat na zastupiteľskom úrade v Pekingu a od roku 2018 pôsobila ako generálna konzulka na Generálnom konzuláte SR v Šanghaji. „Svetová výstava, akou je EXPO, je dôležitou súčasťou ekonomickej diplomacie a má osobitný význam pre prezentáciu Slovenska a vytváranie obchodných väzieb slovenských firiem v zahraničí. Účasť Slovenska na svetovej výstave takéhoto rozmeru preto považujem za podstatnú a budeme klásť dôraz na jej prípravu,“ uviedol Karel Hirman, minister hospodárstva.

S prípravou Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím pomáhajú aj samotné deti

20.10.2022 - Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch ako samostatná organizačná súčasť Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (NKS) historicky prvýkrát zapojilo deti do tvorby strategického materiálu, ktorý sa ich týka. Naši najmenší tak mohli participovať na príprave novej Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím „Detstvo bez násilia pre všetky deti“ na roky 2023-2028. Participácia detí na príprave novej Národnej stratégie sa konala v dňoch 12 -17. októbra 2022 na troch miestach na Slovensku: Stará Ľubovňa, Žiar nad Hronom a Bratislava. Zapojilo sa 66 detí a 27 dospelých z troch regiónov.

Žiadateľom o eurofondy a dotácie pomáhame už aj na východe Slovenska – Regionálne poradenské centrum sme otvorili v Košiciach, na rade je Prešov

20.10.2022  - Pomáhame žiadateľom o eurofondy a dotácie priamo v regiónoch. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) otvorilo v Košiciach Regionálne centrum, ktoré bude žiadateľom a prijímateľom poskytovať na jednom mieste komplexný servis a poradenstvo v oblasti eurofondov či dotácií. Ministerstvo investícií oslovilo na spoluprácu aj ďalšie rezorty, aby žiadatelia nemuseli obiehať rôzne úrady. V Regionálnom centre v Košiciach budú na jednom mieste odborníci z rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, z ministerstva pôdohospodárstva, Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Úradu pre verejné obstarávanie, ktorí budú poskytovať poradenstvo nielen k dotáciám, ale aj k úspešnému zvládnutiu procesu verejného obstarávania.

Efektívnejšie opatrenia na trhu práce a lepšie podmienky pre rozvoj sociálnej ekonomiky vďaka novelám rezortu práce

20.10.2022 - Parlament v prvom čítaní schválil dve novelizácie zákonov z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Novela zákona o službách zamestnanosti prinesie opatrenia na udržanie zamestnanosti a tvorbu nových pracovných miest ako aj úpravu podmienky zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím. Zákon rozširuje možností v evidencii uchádzačov o prácu a zjednodušuje podmienky pri zamestnávaní cudzincov. Posilniť a podporiť priaznivé podmienky pre rozvoj sociálneho podnikania na Slovensku je cieľom novely zákona o sociálnej ekonomike. Súčasťou novely je aj definovanie rodinných podnikov, ktoré kladú dôraz na kultiváciu rodinných väzieb.

Ďalší ukazovateľ nezamestnanosti PDU spresní monitorovanie aj pre menšie geografické celky. Novinkou bude pohľad až na úroveň obcí.

20. 10. 2022 - S cieľom poskytnúť čo najpresnejší odhad úrovne a vývoja nezamestnanosti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zavádza ukazovateľ nezamestnanosti s názvom „Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku“ (ďalej len „PDU“). Nezamestnanosť bude vykazovaná pomocou ukazovateľa PDU na celoštátnej, krajskej a okresnej úrovni, a po novom aj na úrovni obcí. Zároveň bude zachovaná kontinuita vo vykazovaní súčasného ukazovateľa „Miera evidovanej nezamestnanosti“ (ďalej len „MEN“) na celoštátnej a krajskej úrovni.

K ochrane ľudských práv

20. 10. 2022 – V súvislosti so schválením návrhu zákona skupiny poslancov upravujúcich niektoré práva LGBTI+ ľudí som predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi ponúkol prevzatie iniciatívy pri koordinácii diskusie o ochrane ľudských práv v našej krajine, vrátane LGBTI+ ľudí. Vyplýva to jednak z mojich kompetencií ako ministra spravodlivosti, a tiež ako predsedu Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Ide o zodpovednosť, ktorej som si plne vedomý, a ktorá bude patriť medzi priority výkonu mojej funkcie (popri urgentných otázkach spojených s implementáciou súdnej mapy). Uvedomujem si závažnosť argumentácie z oboch strán názorového spektra. Čo ma ale mrzí, je radikalizácia komunikácie a postojov, ktoré vedú až k nenávistným prejavom, potierajú akúkoľvek bazálnu úctu, a nerešpektujú právo na iný názor. Takto nedosahujeme potrebné vzájomné porozumenie, len prehlbujeme rozdelenie a napätie v spoločnosti. Nemyslím si, že akékoľvek, z právneho hľadiska aj prepracované technické riešenie, samo o sebe toto napätie odstráni.

V rámci aliančnej aktivity Neptun Strike 22 dnes ponad Slovensko preletia spojenecké stíhacie lietadlá

20.10.2022 - Ministerstvo obrany SR upozorňuje verejnosť, že v rámci zapojenia SR do aliančnej aktivity Neptun Strike 22 sa dnes cca o 15.30 h v oblasti mesta Sliač uskutoční prelet ôsmich spojeneckých nadzvukových stíhacích lietadiel. Touto cestou sa ospravedlňujeme všetkým dotknutým občanom za prípadné nepríjemnosti spôsobené preletom, avšak pripravenosť aliančných síl, ich schopnosť spolupráce a s tým súvisiace cvičenia a aktivity vrátane Neptun Strike 22 sú nevyhnutnosťou pre zaistenie obrany a bezpečnosti SR, ako aj všetkých spojencov.

Vo volebnej miestnosti pozor na farebné odlíšenie volieb aj počty krúžkov

20. 10. 2022 - Ministerstvo vnútra SR pokračuje v informačnej kampani pred spojenými voľbami do územnej samosprávy, ktoré sa uskutočnia v sobotu 29. októbra 2022. Zvýšenú pozornosť by mali voliči venovať tomu, aby ich hlas neprepadol  z dôvodu nepozornosti. Pozor si treba dať na farebné odlíšenie volieb aj počty zakrúžkovaných kandidátov. Prinášame prehľad situácií, kedy je hlasovací lístok podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva neplatný.

Chránime Schengen: Policajný zbor vyslal na maďarsko-srbskú hranicu 40 policajtov

20. 10. 2022 - Slovenskí policajti budú pomáhať pri ochrane maďarsko-srbskej hranice, ktorá ako vonkajšia hranica schengenského priestoru čelí zvýšenému náporu nelegálnej migrácie. Príslušníkov Policajného zboru vyprevadili v Bratislave vo štvrtok 20. októbra 2022 na zahraničnú misiu minister vnútra Roman Mikulec a prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Po testovacej prevádzke ministerstvo vnútra slávnostne otvorilo klientske centrum Okresného úradu Košice-okolie

20. 10. 2022 - Po testovacej prevádzke minister vnútra SR Roman Mikulec spolu so štátnym tajomníkom MV SR Tomášom Opartym vo štvrtok 20. októbra 2022  slávnostne otvorili klientske centrum pri Okresnom úrade Košice-okolie na Hroncovej ulici. Ide v poradí o 65. klientske centrum na Slovensku, ministerstvo vnútra ich v súlade s programovým vyhlásením vlády chce zriadiť celkovo 78.

NRSR

Poslanci schválili úpravu štátneho rozpočtu, príjmy aj výdavky sa zvýšia

18. 10. 2022 - Príjmy aj výdavky štátneho rozpočtu na tento rok sa zvýšia približne o 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2022, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Za návrh hlasovalo 94 z 97 prítomných poslancov. Súčasťou materiálu je aj rozpis výdavkov, na ktoré budú financie použité. Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa podľa návrhu zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj celkové výdavky. Na základe požiadavky opozičnej strany SaS novela zákona špecifikuje aj rozdelenie výdavkov. Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR by malo ísť 207,6 milióna eur na výplatu 13. dôchodku v novembri 2022, a tiež 190 miliónov eur na kompenzácie pre ohrozené skupiny. Ministerstvo hospodárstva SR má dostať na pomoc firmám s vysokými cenami energií 900 miliónov eur a v kapitole Všeobecná pokladničná správa zostane na kompenzácie pre verejnú správu suma 200 miliónov eur.

Podpredseda J. Blanár prijal amerického veľvyslanca

18. 10. 2022 - Podpredseda parlamentu Juraj Blanár za účasti predsedu poslaneckého klubu SMER-SD Roberta Fica a predsedu Zahraničného výboru Mariána Kéryho prijal nového veľvyslanca USA na Slovensku Gautama A. Ranu pri príležitosti jeho nástupu do tejto pozície. „Oceňujem stretnutie, ktoré naplnilo svoj účel,“ dodal podpredseda NR SR. „Okrem úvodného stretnutia a nadviazania priamej komunikácie s najsilnejšou opozičnou stranou v parlamente sme informovali p. veľvyslanca o návrhu uznesenia do Národnej rady SR s výzvou pre Európsku komisiu na spracovanie mierovej stratégie konfliktu na Ukrajine. O tejto iniciatíve budeme zajtra rovnako informovať na oficiálnom stretnutí ruského veľvyslanca na Slovensku pána Igora Bratčikova,“  doplnil J. Blanár.
 
Parlament prijal uznesenie o slobode vierovyznania alebo presvedčenia

19. 10. 2022 - Parlament prijal uznesenie, ktorým vyhlásil, že sloboda vierovyznania, presvedčenia a svedomia patrí medzi univerzálne základné neodňateľné ľudské práva a slobody, ktoré sú záväzné pre celé ľudstvo. Návrh uznesenia predložili poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽANO. Parlament sa uznesením dôrazne ohradil voči tendenciám, ktoré spochybňujú dôležitosť slobody vierovyznania alebo presvedčenia ako univerzálnych, základných a neodňateľných ľudských práv a slobôd. Vyzval ním tiež na rešpektovanie slobody vierovyznania alebo presvedčenia v ich plnej šírke a odsúdil akékoľvek násilie, ktoré je motivované nenávisťou na základe viery alebo presvedčenia iného.

Partnerské spolužitie sa nezavedie, plénum odmietlo návrh SaS

19. 10. 2022 - Na Slovensku sa nateraz nezavedie inštitút partnerského spolužitia. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neposunuli do druhého čítania návrh novely Občianskeho zákonníka z dielne SaS. Návrh mal podľa poslancov SaS zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Partnerské spolužitie malo byť možné podľa návrhu uzavrieť medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia, ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia. Zaviesť navrhovali oprávnenia v prospech spolužijúcich partnerov v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné.

Podpredseda J. Blanár prijal ruského veľvyslanca

19. 10. 2022 - Po stretnutí s americkým veľvyslancom sa podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár aj s predsedom poslaneckého klubu SMER-SD Robertom Ficom a predsedom parlamentného Zahraničného výboru Mariánom Kérym dnes stretol s ruským veľvyslancom na Slovensku Igorom Bratčikovom. „Som rád, že sme mohli rokovať s oboma relevantnými stranami v záujme hľadania mieru,“ povedal podpredseda parlamentu J. Blanár. „Informovali sme ho, že sme predložili na aktuálnu schôdzu Národnej rady SR návrh mierového uznesenia, ktoré vyzýva Európsku komisiu k tomu, aby bola vypracovaná mierová stratégia konfliktu na Ukrajine. Na základe toho sme zároveň apelovali na pána veľvyslanca, aby sa mier stal hlavnou stratégiou pri riešení eskalácie napätia,“ doplnil podpredseda NR SR.


Poslanci zvolili P. Pčolinského za podpredsedu parlamentu

19. 10. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili za podpredsedu parlamentu Petra Pčolinského (Sme rodina). V tajnej voľbe získal 85 zo 101 platných hlasov. Proti boli šiesti, zdržalo sa desať poslancov, 47 poslancov neodovzdalo hlasovacie lístky. Na zvolenie podpredsedu parlamentu bolo potrebných aspoň 76 hlasov. V parlamente boli voľné dve pozície podpredsedu snemovne. Jeden post sa uvoľnil po odchode Milana Laurenčíka (SaS), ktorý ako náhradník uvoľnil v pléne miesto ministrom zo SaS po ich odchode z vlády. Druhý post sa uvoľnil ešte minulý rok po tom, ako sa funkcie vzdal Juraj Šeliga (nezaradený).

Poslanci nerozhodli o prerokovaných bodoch, hlasovania presunuli

20. 10. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok popoludní nerozhodli o prerokovaných bodoch programu. Hlasovanie odložili na budúci štvrtok (27. 10.). Už predtým sa dohodli, že v piatok, utorok a stredu (21. 10., 25. 10. a 26. 10.) hlasovať nebudú. Vo štvrtok popoludní mali poslanci rozhodnúť napríklad o viacerých bodoch z dielne ministerstva financií, o novele Správneho súdneho poriadku či o zmenách pri štátnych sviatkoch. Po presunutí hlasovania sa poslanci vrátili k rokovaniu o ďalších bodoch programu. Viacerým opäť prepadlo poradie pre neprítomnosť navrhovateľov v pléne.

Osoby do 18 rokov nebudú môcť užívať nikotínové vrecúška

20. 10. 2022 - Nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku bude po novom zakázané užívať pre osoby mladšie ako 18 rokov. Zároveň sa zavedie zákaz predaja nikotínových vrecúšok pre osoby mladšie ako 18 rokov. Predpokladá to novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nová legislatíva definuje nikotínové vrecúško aj jeho uvádzanie na trh, označovanie či zdravotné varovania. Novelou sa mení aj zákon o ochrane nefajčiarov. Nikotínové vrecúško, medzi ľuďmi známe ako žuvací tabak, sa definuje ako výrobok obsahujúci nikotín, ale neobsahujúci tabak ani geneticky modifikovaný tabak, pričom sa nespotrebúva počas horenia, neinhaluje sa, ale je určený na použitie cmúľaním, žuvaním alebo inak.

Poškodenie cesty pri premávke už nebude dopravnou nehodou

20. 10. 2022 - Ak sa pri dopravných situáciách poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie v súvislosti s premávkou v takej miere, že budú môcť ďalej plniť svoju funkciu, nebude sa to viac kvalifikovať ako dopravná nehoda, ale len ako škodová udalosť. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Doterajšie znenie zákona hovorí, že dopravná nehoda je udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej sa "poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie". Slovo "poškodí" sa tak v zákone nahradí slovom "znefunkční".

Dotácie samospráv sa nebudú musieť zúčtovať do konca rozpočtového roka

20. 10. 2022 - Dotácie poskytované samosprávami sa nebudú musieť zúčtovať do konca rozpočtového roka, v ktorom boli poskytnuté. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili. "Cieľom návrhu zákona je umožniť samosprávnemu kraju, obci, mestu a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestskej časti, aby v pravidlách, na základe ktorých poskytujú dotácie, upravili spôsob (najmä lehotu) ich zúčtovania s vlastným rozpočtom tak, aby tieto dotácie nemuseli byť zúčtované do konca rozpočtového roka, v ktorom boli poskytnuté. Podmienkou však je, že samospráva nemôže cezročne poskytovať dotácie spôsobom, ktorý by zvyšoval jej celkový dlh," píše sa v dôvodovej správe.

Prezident

Prezidentka sa stretla s ministrom zdravotníctva

17.10.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 17. októbra 2022 v Prezidentskom paláci prijala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského v súvislosti s výpoveďami lekárov. Minister Lengvarský prezidentku na stretnutí ubezpečil, že s požiadavkami lekárov po obsahovej stránke súhlasí a oboznámil ju s veľmi konkrétnym plánom napĺňania týchto požiadaviek aj s konkrétnymi termínmi a rozpisom potrebných krokov, ktoré je treba urobiť.

Prezidentka vystúpila s prejavom v Európskom parlamente

19.10.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v stredu 19. októbra 2022 s prejavom pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
Na úvod vystúpenia prezidentka zdôraznila, že z pandemickej a bezpečnostnej krízy si Európania okrem strachu a obáv odniesli aj veľmi silný zážitok celoeurópskej empatie a jednoty. "Práve táto skúsenosť nám ukazuje, že najlepšou cestou na prekonanie akýchkoľvek výziev, ktorým ako Únia čelíme, je naša jednota, spolupráca a solidarita." Prezidentka v súvislosti s vojnou na Ukrajine zdôraznila, že ako Únia dnes potrebujeme riešiť príčiny aj dopady energetickej krízy.

Odpoveď na otvorený list Roberta Fica

19.10.2022 - Odpoveď prezidentky Zuzany Čaputovej na otvorený list predsedu strany Smer-SD Roberta Fica z 12.10.2022:    "Vážený pán predseda,riadenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky, vrátane ich zabezpečenia vojenskou technikou, zbraňovými systémami, vojenským materiálom a bojovou technikou patrí medzi právomoci exekutívy. Jej rovnako prináleží oboznamovať verejnosť o opatreniach, ktoré v rámci tejto svojej kompetencie realizuje, ako aj o pripravenosti Ozbrojených síl SR splniť úlohy, ktoré im vyplývajú zo zákona.Otázky ohľadom bojaschopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky z Vášho otvoreného listu už zodpovedali príslušní predstavitelia výkonnej moci - predseda vlády SR Eduard Heger a minister obrany SR Jaroslav Naď. Ako hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR sa o stave ozbrojených síl priebežne informujem v príslušných inštitúciách. Takúto možnosť ako poslanec NR SR máte tiež a v prípade pretrvávajúcich otázok ju môžete využiť."

 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk