Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
23.1.2023
ID: 5644upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti predstavuje návrhy riešení životných situácií nezosobášených párov. Navzájom blízke osoby, vrátane nezosobášených párov budú môcť jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Predpokladá to návrh vypracovaný Ministerstvom spravodlivosti SR, ktorý je reakciou na dopyt po zlepšení ich právneho postavenia.

Vláda

V uplynulom týždni požiadalo o dočasné útočisko v SR 797 osôb

16. 01. 2023 - Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje a vyhodnocuje udalosti ohľadom vojny na Ukrajine a jej dopadu na Slovensko. Hraničnými priechodmi  prešlo v uplynulom týždni  (9. -  15. január 2023) na vstupe do Slovenskej republiky 23 201 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 797 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých  dňoch 21 130 ľudí.

Zbierka listín a dokumentov mimovládnych organizácii je už prístupná v elektronickej podobe

16. 01. 2023 - Po dvoch rokoch príprav zverejnilo ministerstvo vnútra  1. januára 2023 vo verejnej časti registra mimovládnych neziskových organizácií (na základe ustanovenia § 7 ods. 2 zákona č. 346/2018 Z. z. o registri mimovládnych neziskových organizácií) elektronickú zbierku listín a dokumentov mimovládnych neziskových organizácii.

MF SR prispeje ďalšími 153 mil. eur na pomoc s energetickou krízou

16.01.2023 - Ministerstvo financií SR (MF SR) prispeje ďalšími 153 miliónmi eur na kompenzáciu rastu distribučných poplatkov za elektrickú energiu, a to zásluhou dobrého hospodárenia jeho dcérskej spoločnosti Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy, a.s. (SEPS). Takzvaná tarifa pre straty v prenose tak zostáva na úrovni vlaňajška, a to napriek vyšším cenám elektriny na trhu. V opačnom prípade by hrozilo, že za ňu domácnosti a firmy tento rok zaplatia až päťnásobne viac.

V roku 2022 sme zariadeniam sociálnych služieb prispeli na náklady na energie sumou takmer 25 miliónov eur

17.01.2023 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už poslalo na účty zariadení sociálnych služieb a tiež zariadeniam starostlivosti o deti do 3 rokov, t.j. jasliam jednorazové dotáciu určenú na pokrytie ich nákladov na energie a s tým spojených ďalších prevádzkových nákladov. Do 31. decembra 2022 tak v rámci dotácie na inflačnú pomoc vyplatilo viac ako 17,7 milióna eur pre celkovo 720 žiadateľov. Rezort práce dotácie vyplácal na základe schválených žiadostí, ktoré zriaďovatelia a poskytovatelia sociálnych služieb zaslali ministerstvu v termíne do 2.decembra 2022. Vyplatenú dotáciu môžu využiť až do konca marca 2023.

Minister Budaj: Zabezpečenie odpadu vo Vysokých Tatrách prináša výsledky

17.01.2023 - Fungujúce preventívne opatrenia znižujú konfliktné situácie medveďa hnedého s človekom. V Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách sa v roku 2022 vďaka kvalitnému zabezpečeniu kontajnerových stojísk 32-násobne znížili hlásenia o výskyte medveďa oproti roku 2020, v meste Vysoké Tatry 11-násobne. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pokračuje v podpore systémových opatrení. Z eurofondov pribudne v okrese Poprad ďalších 116 zabezpečených kontajnerových stojísk, 113 zabezpečených nádob na komunálny odpad a 29 elektrických ohradníkov na zabezpečenie včelstiev.

Počet Ukrajincov v dotovanom ubytovaní klesá

17. 01. 2023 - Ministerstvo vnútra poskytuje občanom Slovenskej republiky od marca 2022 príspevok za ubytovanie osôb utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Dotačná schéma pomáha v rýchlejšom začleňovaní Ukrajincov do slovenskej spoločnosti a zároveň otvára pre ubytovateľov možnosť zhodnocovať svoju nevyužívanú nehnuteľnosť, alebo vytvoriť motiváciu k solidarite a pomoci.

Vicepremiérka Remišová: Štartujeme nové eurofondy – prvých 200 miliónov pôjde najmä na školy, telocvične, cesty aj zatepľovanie a obnoviteľné zdroje energie

18.1.2023 - Meníme Slovensko k lepšiemu a štartujeme nové eurofondové obdobie. Po schválení Programu Slovensko na nové programové obdobie nám už Európska komisia poslala aj prvé zálohové platby vo výške takmer 200 miliónov eur. Prvé výzvy z nových eurofondov pôjdu na rozvoj odborného vzdelávania, obnoviteľné zdroje energie, rekonštrukcie regionálnych ciest či modernizáciu základných škôl a športoviská. Program Slovensko je zároveň najväčšou reformou eurofondov v histórii a vďaka zásadnému odbúraniu byrokracie bude získanie príspevkov z fondov EÚ jednoduchšie a rýchlejšie.

Výzvu pre poľnohospodárov navyšujeme o 106 miliónov EUR

18.01.2023 - Projektová výzva na obstaranie poľnohospodárskej techniky a stavieb z podopatrenia 4.1 sa navyšuje zo 110 miliónov EUR na 216,8 miliónov EUR. Agrorezort tak bude môcť podporiť viac poľnohospodárskych projektov, ktoré prispejú k technologickej modernizácii slovenského poľnohospodárstva.
,,Potom, ako sa nám koncom minulého roka podarilo navýšiť prostriedky na projekty potravinárov, sme robili všetko pre to, aby sme z európskych zdrojov Programu rozvoja vidieka navýšili aj projektovú výzvu pre poľnohospodárov. Keďže v rámci výzvy bolo predložených 1955 projektov, vďaka týmto peniazom bude možné podporiť oveľa viac projektov našich poľnohospodárov, čím prispejeme k zníženiu investičného dlhu,“ vysvetlil minister Samuel Vlčan.

Minister V. Karas sa zúčastnil slávnostnej večere v Prahe na pozvanie českého ministra spravodlivosti k 30. výročiu vzniku samostatnej Českej republiky

18. 01. 2023 - Minister V. Karas bol v pondelok hosťom slávnostnej večere, ktorú pri príležitosti 30. výročia vzniku samostatnej Českej republiky zorganizoval český minister spravodlivosti Pavel Blažek. Na večeru boli prítomní všetci doterajší českí ministri spravodlivosti. V. Karas: ,,Som veľmi rád a je to pre mňa veľká česť, že som sa mohol stretnúť na slávnostnej večery s českými ministrami spravodlivosti a pogratulovať im k ich významnému 30. výročiu vzniku Českej republiky. Poďakoval som za našu spoluprácu a verím, že aj naďalej si budeme vzájomnou inšpiráciou pri budovaní právneho štátu.“

Štátny tajomník M. Majer rokoval s ukrajinskou delegáciou o aktuálnych potrebách pri obrane voči ruskej agresii

18.01.2023 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer dnes v priestoroch rezortu prijal ukrajinskú delegáciu na čele so zástupcom ministra obrany Ukrajiny Denysom Sharapovom. Cieľom rokovaní boli aktuálne potreby Ukrajiny pri obrane proti agresii Ruskej federácie.

Jednoduchší život, viac právnej istoty

19. 01. 2023 - Ministerstvo spravodlivosti predstavuje návrhy riešení životných situácií nezosobášených párov. Navzájom blízke osoby, vrátane nezosobášených párov budú môcť jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Predpokladá to návrh vypracovaný Ministerstvom spravodlivosti SR, ktorý je reakciou na dopyt po zlepšení ich právneho postavenia. Navrhované právne nástroje prinesú viac istoty do riešenia situácii v oblasti vzájomného zastupovania, dedenia, zdravotnej starostlivosti či ochrany maloletých. Návrhom zákona sa súčasne naplňuje záväzok z programového vyhlásenia vlády zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv, týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Ministerstvo zdravotníctva prevádzkuje infolinku v súvislosti s výzvou z plánu obnovy pre všeobecných lekárov a pediatrov

19.01.2023 - Ministerstvo zdravotníctva má spustenú infolinku pre všeobecných lekárov a pediatrov, ktorí zvažujú využiť príspevok z plánu obnovy a odolnosti na zriadenie ambulancie v nedostatkových regiónoch. Potenciálni žiadatelia tak na jednom mieste získajú všetky potrebné informácie týkajúce sa možnosti získať príspevok od 50 tisíc do 60 tisíc eur na rozbehnutie vlastnej ambulancie. Rezort zdravotníctva z Plánu obnovy a odolnosti SR vymedzil celkovo 10 miliónov eur na podporu vzniku nových ambulancií všeobecného lekárstva.  Cieľom výzvy je  zvýšiť potrebnú kapacitu verejnej minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti v nedostatkových okresoch.

Štátny tajomník M. Majer v Estónsku: Rýchlosť je dôležitým faktorom efektívnej pomoci Ukrajine

19.01.2023 - V Estónsku sa dnes na základe spoločnej iniciatívy Spojeného kráľovstva a Estónska uskutočnilo rokovanie ministrov obrany pred piatkovým zasadnutím kontaktnej skupiny pre Ukrajinu v Ramsteine. Slovensko na dnešnom stretnutí zastupoval štátny tajomník MO SR Marian Majer. Cieľom dnešného stretnutia bola koordinácia pomoci pre Ukrajinu, identifikácia možností a informovanie o nedávno poskytnutej pomoci naprieč zúčastnenými krajinami.

Rezort obrany si pietou pripomenul výročie tragickej havárie vojenského lietadla AN-24

19.01.2023 - Pamiatku 41 slovenských vojakov a 1 civilného zamestnanca, ktorí pred 17 rokmi zahynuli pri havárii lietadla AN-24 počas návratu z misie KFOR, si dnes uctil tichým položením vencov pri Pamätníku zmierenia v areáli MO SR minister obrany SR Jaroslav Naď spolu ďalšími predstaviteľmi rezortu obrany.

Chceme posilniť Policajný zbor

19. 01. 2023 - Prioritou súčasného vedenia ministerstva vnútra je zlepšovanie podmienok na prácu všetkých zložiek rezortu. Medzi hlavné priority patrí Policajný zbor. S cieľom, aby boli konkrétne kroky na zlepšenie pracovných podmienok príslušníkov PZ implementované do praxe včas, sa viaceré zmeny navrhujú implementovať prostredníctvom poslaneckého návrhu.

Kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany vykonali v roku 2022 viac ako 2 800 analýz

19. 01. 2023 - Medzi základné zložky integrovaného záchranného systému patria aj kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany (KCHL CO), ktoré fungujú pod Ministerstvom vnútra SR. Pôsobia v nich špičkoví odborníci na chemické a radiačné analýzy. V roku 2022 vydalo Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR 57 príkazov pre nasadenie KCHL CO. Celkovo pracovníci vykonali počas roka 2022 viac ako 2 800 analýz.

Aliancia sektorových rád pomôže zosúladiť potreby trhu práce a vzdelávanie občanov

19.01.2023 - Predvídanie trendov na trhu práce, zosúladenie potrieb zamestnávateľov a vzdelávania občanov bude zastrešovať novovzniknutá Aliancia sektorových rád. Moderné potreby trhu práce sú často spojené napríklad s automatizáciou alebo digitalizáciou procesov. Cieľom práce Aliancie je práve zosúladiť moderné potreby zamestnávateľov a celoživotné vzdelávanie občanov tak, aby sa zvýšila ich životná úroveň, uplatniteľnosť na trhu práce a konkurencieschopnosť slovenského trhu práce.

Rokovanie veľvyslanca J. Tomagu s generálnou riaditeľkou sekcie ekonomickej spolupráce MZV Španielska

19.01.2023 - Hlavnými témami stretnutia veľvyslanca Juraja Tomagu s generálnou riaditeľkou Sekcie ekonomickej diplomacie MZV Španielska Anou Esmeraldou Martínez Sáez 16. januára 2023 boli nedávna pracovná návšteva ministerky priemyslu, obchodu a cestovného ruchu Španielska Maríe Reyes Maroto, možnosť kooperácie v oblasti rozvojovej spolupráce, ale aj kandidatúra španielskeho mesta Málaga na EXPO 2027.

Minister Káčer k výročiu vstupu Slovenska do OSN: Medzinárodné spoločenstvo nám pred 30 rokmi ukázalo, že s nami počíta, svoje miesto sme si obhájili

20.01.2023 - Slovenská republika pred 30 rokmi, 19. januára 1993, vstúpila do Organizácie Spojených národov (OSN) a stala sa jej 180. členskou krajinou. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer pripomenul, že Slovensko malo v OSN od začiatku dvere otvorené, čoho dôkazom bol aj krátky čas medzi vznikom krajiny a jej vstupom do organizácie.

Andrej Stančík: Jednota EÚ ako naša hlavná devíza pre určenie budúcej podoby Európy na ďalšie desaťročia

20.01.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík sa v stredu 18. januára 2023 v Bratislave zúčastnil na diskusii k prioritám švédskeho predsedníctva v Rade EÚ. V prioritách predsedníctva sú obsiahnuté všetky najdôležitejšie výzvy, ktorými musíme ako jeden celok v súčasnosti čeliť. Okrem neutíchajúcej vojny na Ukrajine a blížiacim sa už ročným výročím prekročenia ukrajinských hraníc ruskou armádou, nás zamestnávajú ceny energií, narastajúca migrácia, ale aj otázka konkurencieschopnosti a zelenej a energetickej transformácie Európskej únie.

NRSR

Poslanci si minútou ticha pripomenuli Číža i Duraya

19. 01. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR si na 80. schôdzi minútou ticha uctili zosnulých bývalých zákonodarcov a politikov Miklósa Duraya a Miroslava Číža. Plénum si pripomenulo ich život a prínos pre občanov. Duray zomrel v závere minulého roka, bol dlhoročný politik a signatár Charty 77. V minulosti pôsobil aj ako poslanec NR SR, do ktorej bol zvolený za SMK. V závere roka zomrel aj europoslanec Číž, ktorý stál i pri vzniku strany Smer-SD. V minulosti bol poslancom NR SR, v posledných rokoch zastupoval Slovensko v Európskom parlamente. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) pripomenul aj 17. výročie pádu vojenského špeciálu na kopci Borsó v obci Hejce v Maďarsku, kde zahynulo 42 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Poslanci hospodárskeho výboru vykonajú na ÚRSO a v SPP poslanecký prieskum

19. 01. 2023 - Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti vykonajú na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a v akciovej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) poslanecký prieskum, najmä v súvislosti s vysokými zálohovými faktúrami za energie. Poslanci to schválili na štvrtkovom rokovaní výboru. "Začiatkom mesiaca prebehla v médiách téma vysokých zálohových faktúr pre malých podnikateľov. V diskusii s viacerými poslancami vyplynula potreba navštíviť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý má ceny energií pre takýchto odberateľov na starosti. Navrhujem vykonať poslanecký prieskum na ÚRSO a nechať si vysvetliť ako funguje regulácia, aké sú jej možnosti," priblížil predseda výboru Peter Kremský (OĽANO).

Na začatie mimoriadnej schôdze nie je ani v piatok dosť poslancov

20. 01. 2023 - Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR o riešení vysokých cien energií a ďalších opatreniach na odstránenie zlyhávania verejných politík sa zatiaľ nepodarilo otvoriť ani v piatok. Podobne ako dvakrát vo štvrtok (19.1.) sa neprezentoval dostatok poslancov. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) avizoval ešte jeden pokus po hodinovej prestávke. Mimoriadne rokovanie iniciovali opoziční poslanci. Navrhli, aby parlament prijal uznesenie o opatreniach k odstráneniu zlyhávaní hospodárskej, sociálnej, bezpečnostnej a ďalších verejných politík, zakladajúcich riziká úpadku Slovenska. NR SR by mala podľa návrhu okamžite schváliť realizáciu opatrení na posilnenie odolnosti hospodárstva, verejnej sféry a obyvateľov voči extrémnemu nárastu cien energií.

Prezident

Stanovisko prezidentky k aktuálnej politickej situácii

17.01.2023 - "Po dnešku je zrejmé, že snaha Eduarda Hegera o novú väčšinu v parlamente definitívne nenašla podporu. Všetko úsilie by teda malo smerovať k jedinému rozumnému riešeniu v tejto situácii. Preto trvám na tom, aby parlament do konca januára prijal rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám. Ak sa tak nestane, som pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetencií."

Bez menšín by Slovensko nebolo také, aké je

17.01.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok 17. januára 2023 v rámci novoročných prijatí v Prezidentskom paláci predstaviteľov národnostných menšín.
Pri tejto príležitosti zdôraznila, že samostatnú republiku, ktorej 30. výročie si v tomto roku pripomíname, sme budovali spolu s našimi Maďarmi, Rómami, Rusínmi, Čechmi, ale aj Ukrajincami, Nemcami, Židmi, Poliakmi alebo Chorvátmi.

Prezidentka zaslala sústrastný telegram V. Zelenskému

18.01.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala vo štvrtok 18. januára 2023 sústrastný telegram ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v súvislosti s nehodou helikoptéry pri meste Brovary, ktorá si vyžiadala obete na životoch a zranených, a pri ktorej zahynul aj ukrajinský minister vnútra Denys Anatolijovyč Monastyrskyj. Prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť v mene občanov Slovenskej republiky rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie."V tejto tragickej chvíli by som Vás chcela uistiť, že Slovensko naďalej ostáva priateľom a podporovateľom Ukrajiny v jej spravodlivom boji pri obrane svojej vlasti."

Prezidentka žiada dohodu na predčasných volbách

18.01.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v stredu 18. januára 2023 s vyhlásením k aktuálnej politickej situácii.
"Po včerajšku je zrejmé, že väčšina politickej reprezentácie prijala fakt, že predčasné voľby sú jediným riešením súčasnej politickej krízy. Na to je potrebné prijať rozhodnutia a ako som viac krát povedala, ak nebudú takéto rozhodnutia o predčasných voľbách prijaté do konca januára, budem postupovať podľa svojich ústavných kompetencií a vymenujem úradnícku vládu.“

Veľvyslanci Fínska, Lexemburska a Litvy odovzdali poverovacie listiny

19.01.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová priajla vo štvrtok 19. januára 2023 na nástupnej audiencii nových nerezidentných veľvyslancov Fínska, Luxemburska a Litvy. Pasi Tuominen, Jean Graff a Lina Rukšteliené prezidentke pri tejto príležitosti odovzdali svoje poverovacie listiny.
 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk