18.12.2023
ID: 5952upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár uviedol 10. decembra 2023 pri príležitosti Dňa ľudských práv, že je kolektívnou povinnosťou svetovej spoločnosti presadzovať ľudské práva každého človeka na svete. Desiaty december si každoročne pripomíname ako Deň ľudských práv. Valné zhromaždenie OSN prijalo pred 75 rokmi Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, ktoré tak po prvý raz získali definíciu a aplikovateľnosť na každého kdekoľvek vo svete.

Vláda

Ministerstvo spúšťa zjednodušenú výzvu pre všeobecných lekárov a pediatrov s navýšenou sumou príspevku až do výšky 80-tisíc eur vyplácaných jednorazovo

10.12.2023 - Ministerstvo zdravotníctva aktualizovalo a zjednodušilo výzvu na podporu otvárania nových všeobecných ambulancií v nedostatkových regiónoch. Nová výzva je flexibilnejšia a zohľadňuje pripomienky lekárov a lekárok, ako aj samosprávnych krajov. Aktuálne je na opatrenie vyčlenených viac než deväť miliónov eur. Navýšená suma príspevku sa bude prijímateľom vyplácať jednorazovo.   

Slovensko koordinuje svoj postoj v rámci V4

10.12.2023 - Svetoví lídri sa stretávajú na klimatickej konferencii COP28 v Dubaji v Spojených arabských emirátoch, ktorá sa koná od 30. novembra do 12. decembra 2023. Slovenskú delegáciu v rámci ministerského segmentu vedie podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Prvé pracovné rokovania absolvoval šéf slovenského envirorezortu s predstaviteľmi Českej republiky, Maďarska a Poľska.

Minister Raši na stretnutí s komunálnymi lídrami v Poprade: Začína sa nová éra komunikácie štátu so samosprávami

11.12.2023 - Za účasti viac ako tisíc primátorov a starostov z celého Slovenska dnes Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) usporiadalo prvý pracovný kongres v Poprade. Minister investícií a regionálneho rozvoja Richard Raši na ňom spolu s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim a kolegami z ďalších ministerstiev predstavili komunálnym lídrom plán spolupráce jednotlivých rezortov na najbližšie štyri roky.

Vláda SR schválila Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026

12.12.2023 - Vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Trenčíne schválila Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026. Návrh tak smeruje na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky. Rezort financií pripravil návrh rozpočtu v rekordne krátkom čase, aj s ohľadom na riziká, ktoré by mohlo priniesť rozpočtové provizórium. Samotný návrh rozpočtu zohľadňuje aj plán postupnej konsolidácie verených financií a počíta so znížením deficitu z tohtoročnej úrovne 6,52% HDP na 5,97 % v roku 2024.

Spoločnosti Transpetrol a JAVYS majú nové vedenie

12. 12. 2023 - Ministerstvo hospodárstva SR, ako jediný akcionár štátnej spoločnosti, TRANSPETROL, a. s., a taktiež spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. (JAVYS), vymenovalo v zastúpení podpredsedníčky vlády SR a ministerky hospodárstva Denisy Sakovej nové vedenie v oboch spoločnostiach. Od pondelka 11. decembra 2023 sa tak na čelo spoločnosti TRANSPETROL postavil Ing. Martin Šustr, PhD., ktorý sa stáva predsedom predstavenstva. Za podpredsedu predstavenstva bol vymenovaný Ing. Ján Ďurišin. Predsedom predstavenstva spoločnosti JAVYS sa stáva JUDr. Vladimír Švigár a podpredsedom predstavenstva Ing. Tomáš Klein.

Prevádzkovanie malých čistiarní odpadových vôd bude jednoduchšie

12.12.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR pod vedením podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu začína uskutočňovať prvé legislatívne zmeny. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v skrátenom legislatívnom konaní schválili ústavnou väčšinou novelu zákona o vodách a s ním súvisiace pozmeňujúce návrhy. Cieľom novej legislatívy je uľahčiť život vlastníkom malých čistiarní odpadových vôd. Touto zmenou bude predĺžená lehota na zosúladenie povolenia na osobitné užívanie vôd na vypúšťanie odpadových vôd do povrchových vôd alebo do podzemných vôd do 31. decembra 2032. Novelu zákona podporilo svojím hlasom 92 poslancov parlamentu.

Slovensko sa dohodlo s Rakúskom na využití jeho skúseností pri zonácii národných parkov

12.12.2023 - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba počas klimatickej konferencie COP28 v Dubaji absolvoval bilaterálne rokovanie s Leonore Gewesslerovou, spolkovou ministerkou pre ochranu klímy a životného prostredia Rakúskej republiky. Nosnými témami rokovaní boli klimatické záväzky, využívanie jadrovej energie, skúsenosti s riadením národných parkov či podpora obehového hospodárstva.

Minister Raši: Trenčín sa bude v roku 2026 pýšiť titulom Európske hlavné mesto kultúry a my mu s touto náročnou výzvou pomôžeme

12.12.2023 - Mesto Trenčín čaká v roku 2026 významná reprezentácia – stane sa Európskym hlavným mestom kultúry. Ministerstvo investícií mu s náročnými prípravami pomôže. Na tento účel pôjde až 34 miliónov eur z nových eurofondov.

Osvedčením o významnej investícii pre „Horná Streda Industrial Park“ zvyšujeme konkurencieschopnosť Slovenska!

12. 12. 2023 - V Hornej Strede v okrese Nové Mesto nad Váhom v Trenčianskom kraji vyrastie nový investičný projekt „Horná Streda Industrial Park“, pre ktorý vláda SR schválila na svojom rokovaní v utorok 12. decembra 2023 štatút významnej investície. Návrh na schválenie predložila podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková. Prípravou nového priemyselného parku v Hornej Strede Ministerstvo hospodárstva (MH) SR reaguje na nižšiu konkurencieschopnosť Slovenska pri získavaní strategických investícií s vyššou pridanou hodnotou.

Minister Juraj Blanár: Ľudské práva sú pilierom spoločnosti pre život v mieri, rešpekte a dôstojnosti

12.12.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár uviedol 10. decembra 2023 pri príležitosti Dňa ľudských práv, že je kolektívnou povinnosťou svetovej spoločnosti presadzovať ľudské práva každého človeka na svete. Desiaty december si každoročne pripomíname ako Deň ľudských práv. Valné zhromaždenie OSN prijalo pred 75 rokmi Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, ktoré tak po prvý raz získali definíciu a aplikovateľnosť na každého kdekoľvek vo svete. Tento dokument položil základ pre globálny systém ľudských práv.

Denisa Saková: Mesto Prievidza má nový zdroj tepla pre vykurovanie!

12. 12. 2023 - Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková dnes (12. decembra 2023) spolu s primátorkou mesta Prievidza Katarínou Macháčkovou a predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza a. s. Petrom Čičmancom prestrihli pásku pri príležitosti spustenia nového kotla v Prievidzi pre centrálne zásobovanie teplom. Po ukončení výroby elektriny z domáceho uhlia tak domácnosti v meste Prievidza a okolí budú mať zabezpečené už v novom roku 2024 vykurovanie domácnosti a zabezpečenie teplej vody z nového zdroja, ktorý je financovaný z fondov Európskej únie. Celková investícia projektu predstavuje sumu 24,6 mil. eur, pričom z toho 19,9 mil. eur predstavuje nenávratný finančný príspevok.

Štátny tajomník Rastislav Chovanec: Slovensko pokračuje v prehlbovaní vzťahov a spolupráce s Kazachstanom

13.12.2023 - V Bratislave sa uskutočnilo ďalšie kolo ekonomicko-diplomatických konzultácií s Kazachstanom. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec a námestník ministra zahraničných vecí Kazachstanu Roman Vasilenko v pondelok 11. decembra 2023 prerokovali široký okruh otázok bilaterálnych vzťahov s dôrazom na obchodno-ekonomickú spoluprácu.

Štátny tajomník Marek Eštok prijal delegáciu z Číny: Máme záujem posilniť politický dialóg a obchodné väzby

13.12.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal 11. decembra 2023 v Bratislave námestníka ministra zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Denga Li v rámci pravidelného politického dialógu medzi oboma rezortmi zahraničných vecí.

Taraba privítal na envirorezorte misiu Medzinárodného menového fondu

13.12.2023 - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes prijal predstaviteľov Medzinárodného menového fondu (MMF). Témou pracovného stretnutia bolo plnenie klimatických cieľov, podpora zavádzania nízkoemisných zdrojov energie a dekarbonizácia priemyslu.

Klimatická konferencia v Dubaji je na konci. Podpredseda vlády Taraba rokoval s poprednými lídrami EÚ

13.12.2023 - Strojnásobiť svetové kapacity obnoviteľných zdrojov energie, zdvojnásobiť mieru zvyšovania energetickej účinnosti do roku 2030, ale tiež zvýšiť úsilie pri napĺňaní cieľov Parížskej klimatickej dohody. Rovnako tak aj urýchliť prechod od fosílnych palív v tomto desaťročí a nastaviť cestu k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality v roku 2050. To sú najdôležitejšie závery z klimatickej konferencie v Dubaji. Slovenskú delegáciu na ministerskom segmente viedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Šéf envirorezortu podporil tiež iniciatívu strojnásobiť kapacity energie vyrábanej v jadrových elektrárňach, absolvoval tiež sériu bilaterálnych rokovaní s poprednými predstaviteľmi európskych inštitúcií, ako aj predstaviteľmi členských štátov EÚ či Afriky. Témou rokovaní bola dekarbonizácia priemyslu, podpora zavádzania nízkouhlíkových technológií, ale tiež regulácia veľkých šeliem v iných štátoch EÚ či praktické skúsenosti s riadením národných parkov.

Minister Juraj Blanár na Rade EÚ pre zahraničné veci: Potrebujeme bezpečné, stabilné a prosperujúce susedstvo Európskej únie

13.12.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 11. decembra 2023 zúčastnil v Bruseli na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania šéfov diplomacie členských krajín EÚ bola situácia na Blízkom východe a v Saheli a pokračujúca diskusia o Ukrajine. Zasadnutie ministrov sa uskutočnilo pred samitom lídrov EÚ, ktorý má politicky odobriť viacero rozhodnutí.

Slovensko otvorilo diskusiu k dorovnaniu výšky priamych platieb pre našich poľnohospodárov

13.12.2023 - V rámci posledného tohtoročného zasadnutia Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo (11.12.), minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč inicioval diskusiu k dorovnaniu priamych platieb pre slovenských poľnohospodárov na úroveň výšky starších členských štátov.

Minister Takáč v Bruseli: „Kým sa nedosiahne uspokojivé celoeurópske riešenie, zákaz dovozu poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny zavedený na národnej úrovni zostane v platnosti.“

13.12.2023 - Počas pondelkového zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo AGRIFISH (11.12.) v Bruseli minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč absolvoval sériu rokovaní zameraných na problematiku dovozov poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny na trhy prihraničných členských štátov.

Vieme, ako je na tom Slovensko v oblasti digitálnych zručností – aktuálny ročník IT Fitness Testu absolvovalo takmer 150-tisíc respondentov

14.12.2023 - Dvanásty ročník IT Fitness Testu je úspešne ukončený. Najlepšie výsledky preukázali žiaci hlavne v práci s internetom, slabšie uspeli v oblasti kritického myslenia a pri riešení komplexných úloh. Historicky po prvý raz sa mohli otestovať aj ukrajinskí žiaci a študenti. Na Slovensku sa do tejto aktivity zapojilo takmer 46-tisíc respondentov. Úroveň digitálnych zručností si v tohtoročnom IT Fitness Teste otestovalo v piatich krajinách takmer 150-tisíc respondentov. Test bol vytvorený v dvoch verziách, jedna pre základné a druhá pre stredné školy. Po prvý raz sa mohli testu zúčastniť aj ukrajinskí žiaci a študenti, ktorí sa nachádzajú na Ukrajine alebo mimo nej.

Minister vnútra prijal na pôde rezortu zástupcov ZMOS

14. 12. 2023 - Nastavenie partnerskej spolupráce pri modernizácii a integrácii verejnej správy bolo predmetom stretnutia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a štátneho tajomníka MV SR Patrika Krauspeho so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska vo štvrtok 14. decembra 2023.

NÚSCH má nového člena predstavenstva

14. 12. 2023  - S platnosťou od 15. decembra 2023 bol vymenovaný za člena predstavenstva Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, a.s. MUDr. Ivo Gašparovič, MPH, PhD. Z pozície člena predstavenstva bol odvolaný prof. MUDr. Viktor Hraška, PhD. Ostatní členovia predstavenstva a vedenia zostávajú na svojich pozíciách.  Ivo Gašparovič je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Má atestáciu v odbore všeobecná chirurgia a atestáciu v špecializačnom odbore kardiochirurgia. Absolvoval špecializačné štúdium v odboroch Zdravotnícky manažment a financovanie a Odborník pre riadenie verejného zdravotníctva.

Štátny tajomník Marek Eštok v Bruseli: Európsku integráciu krajín západného Balkánu a našich východných susedov považujeme za prioritu

14.12.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok sa 12. decembra 2023 v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti Európskej únie. Štátny tajomník privítal schválenie záverov Rady k rozširovaniu EÚ, ktoré v nadväznosti na odporúčania Komisie hodnotia pokrok jednotlivých krajín v asociačnom a stabilizačnom procese. Nadviaže na ne Európska rada, ktorá sa v Bruseli začne už tento štvrtok.

Envirorezort vydal jubilejnú 30. správu o stave životného prostredia

14.12.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR publikovalo Správu o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2022. Stalo sa tak už po tridsiaty raz, čím si envirorezort splnil svoju povinnosť vyplývajúcu zo zákona o životnom prostredí. Každoročné vydávanie tejto správy už tri dekády výrazne prispieva k naplneniu práva občanov Slovenska na informácie o životnom prostredí, ktoré je garantované Ústavou Slovenskej republiky. Správa hodnotí dosiahnutý pokrok, ale poukazuje aj na nedostatky v rôznych environmentálnych oblastiach.

Modernizujeme automobilovú techniku horských záchranárov

14. 12. 2023 - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok vo štvrtok 14. decembra 2023 v Bratislave odovzdal horským záchranárom 21 kusov nových záchranných terénnych vozidiel a štvorkoliek. Modernizácia technického vybavenia Horskej záchrannej služby výrazne zvýši mobilitu horských záchranárov počas služobných zásahov.  

Noví prednostovia okresných úradov si prevzali menovacie dekréty

14. 12. 2023 - Noví prednostovia 47 okresných úradov si vo štvrtok 14. decembra 2023 z rúk ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka prevzali dékréty o ich menovaní. V úvode stretnutia minister vnútra apeloval na dôsledné a transparentné vykonávanie úradnej funkcie. V súvislosti s predchádzajúcimi mimoriadnymi situáciami je podľa ministra dôležité, aby štátni úradníci na okresných úrovniach pracovali pružnejšie.

Športové centrum polície má za sebou úspešný rok 2023

14. 12. 2023 - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok vo štvrtok 14. decembra 2023 ocenil športovcov a trénerov Športového centra polície za úspešnú reprezentáciu rezortu vnútra a Slovenskej republiky v roku 2023. Športovci zo strediska vrcholového športu ministerstva vnútra vybojovali tento rok na prestížnych podujatiach doma aj vo svete 62 cenných kovov. Získali 26 zlatých, 23 strieborných a 13 bronzových medailí, postarali sa tiež o ďalšie 4 miestenky pre Slovensko na budúcoročné letné olympijské hry v Paríži.

Slovensko uzatvára svoje dvojročné predsedníctvo vo Výkonnom výbore OECD, stalo sa lídrom v kľúčových reformách

14.12.2023 - Vôbec po prvýkrát v histórii svojho členstva v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zastávalo Slovensko post predsedu najvýznamnejšieho z jej stálych výborov počas dvoch rokov. Predsedníctvo vo Výkonnom výbore organizácie prebrala Slovenská republika v zastúpení veľvyslanca a stáleho predstaviteľa SR pri OECD Františka Ružičku v januári 2022, po mimoriadne úspešnom mandáte ho Rada OECD predĺžila aj na rok 2023.

Stála predstaviteľka SR pri Rade Európy Oksana Tomová slávnostne odovzdala dar Slovenskej republiky Rade Európy

14.12.2023 - Stála predstaviteľka Slovenskej republiky pri Rade Európy Oksana Tomová 13. decembra 2023 slávnostne odovzdala dar Slovenskej republiky Rade Európy, ktorým sa zavŕšila séria podujatí pripomínajúcich 30. výročie vstupu Slovenskej republiky do Rady Európy (30. júna 1993). Rada Európy svojimi hodnotami a odbornosťou pomáhala formovať demokratizačné procesy v Európe, vrátane Slovenskej republiky. To, že Rada Európy bola prísna pri hodnotení plnenia záväzkov Slovenska, nám pomohlo etablovať sa v európskom priestore a výrazne uľahčilo cestu do Európskej únie a NATO. Hodnoty demokracie, ľudských práv a právneho štátu sú v našej krajine hlboko ukotvené. Slovensko dnes patrí medzi krajiny, ktoré svoje skúsenosti odovzdávajú iným.

Minister Juraj Blanár telefonoval s novým poľským ministrom: Poľsko je náš dôležitý partner, oceňujeme význam susedstva a chceme rozvíjať vzťahy v regióne aj v rámci EÚ

14.12.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár telefonoval 14. decembra 2023 s Radoslawom Sikorskim, novým poľským ministrom zahraničných vecí. Partneri ocenili vysokú úroveň vzťahov Slovenska a Poľska a vyjadrili záujem o ďalšie posilňovanie spolupráce vo viacerých oblastiach spoločného záujmu. Ministri tiež diskutovali o aktuálnych výzvach medzinárodnej a európskej politiky vrátane migrácie či situácie na Ukrajine a zdôraznili potrebu oživenia spolupráce v rámci Vyšehradskej skupiny.

Bilancia štátneho rozpočtu k 30.11.2023

14.12.2023 - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu novembra 2023 schodok vo výške 5 838,6 mil. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 3 768,4 mil. eur (+22,5 %). Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní tiež vyššie, a to o 6 992,2 mil. eur (+36,1 %). Uvedené znamenalo medziročné zhoršenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 3 223,8 mil. eur (+123,3 %).

NRSR

Štát prispeje na zvýšené splátky úverov najviac 150 eurami mesačne

12. 12. 2023 - Štát bude oprávneným osobám od budúceho roka prispievať na zvýšenú úhradu splátky hypotéky, ku ktorej môže dôjsť pri jej refixácii. Výška novej štátnej sociálnej dávky bude 75 % zo zvýšenia splátky úveru na bývanie, najviac v sume 150 eur mesačne. Vyplýva to zo zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie z dielne ministerstva práce, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila. Rokovala o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.
"V súvislosti s nárastom úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie sa zvyšuje finančné zaťaženie najmä nízkopríjmových domácností, čím môže dôjsť k vážnemu ohrozeniu platobnej schopnosti obyvateľov splácať úvery na bývanie dôsledkom nárastu ich úrokovej sadzby," zdôvodnil svoj návrh rezort práce.

Štát prispeje na zvýšené splátky úverov najviac 150 eurami mesačne

12. 12. 2023 - Štát bude oprávneným osobám od budúceho roka prispievať na zvýšenú úhradu splátky hypotéky, ku ktorej môže dôjsť pri jej refixácii. Výška novej štátnej sociálnej dávky bude 75 % zo zvýšenia splátky úveru na bývanie, najviac v sume 150 eur mesačne. Vyplýva to zo zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie z dielne ministerstva práce, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila. Rokovala o ňom v skrátenom legislatívnom konaní. "V súvislosti s nárastom úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie sa zvyšuje finančné zaťaženie najmä nízkopríjmových domácností, čím môže dôjsť k vážnemu ohrozeniu platobnej schopnosti obyvateľov splácať úvery na bývanie dôsledkom nárastu ich úrokovej sadzby," zdôvodnil svoj návrh rezort práce.

Podanie žiadosti o povolenie pre malé ČOV sa predĺži

12. 12. 2023 - Podanie žiadosti o zosúladenie povolenia na vypúšťanie odpadových vôd sa predĺži. Vlastník malej čistiarne odpadových vôd (ČOV) do 50 obyvateľov bude o to môcť požiadať orgán štátnej vodnej správy do 31. decembra 2032, pôvodný návrh rátal s termínom 31. decembra 2028. Vyplýva to z vládnej novely vodného zákona, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Predseda parlamentu na stretnutí so samosprávami garantoval pomoc, ktorá pomôže rozvoju regiónov

12. 12. 2023 - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini v Poprade na kongrese organizovanom Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR za účasti ministra Richarda Rašiho a štátneho tajomníka Michala Kaliňáka garantoval samosprávam pomoc na rozvoj všetkých regiónov Slovenska.

Poslanci začínajú utorkové rokovanie diskusiou o konsolidačnom balíku

12. 12. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR začínajú štvrtý rokovací deň aktuálnej 6. schôdze diskusiou o balíku konsolidačných opatrení. Návrh zákona, ktorým sa menia viaceré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní. Do rozpravy o návrhu v druhom čítaní sa písomne prihlásilo 22 poslancov. Po ich vystúpeniach sa môžu ďalší prihlásiť ústne.

Poslanci venovali utorkové rokovanie diskusii o konsolidačnom balíku

12. 12. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR strávili štvrtý rokovací deň aktuálnej 6. schôdze diskusiou o balíku konsolidačných opatrení. Do rozpravy o návrhu v druhom čítaní sa na začiatku písomne prihlásilo 22 poslancov, na vystúpenie čaká ešte sedem rečníkov. Následne sa môžu ďalší prihlásiť ústne. V diskusii budú pokračovať opäť v stredu (13.12.) ráno. Balík má v budúcom roku priniesť do rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur. Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu.

Poslanci aj vo štvrtok ráno diskutujú o konsolidačnom balíku

14. 12. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok ráno pokračujú v diskusii o balíku konsolidačných opatrení. Na vystúpenie čaká ešte 13 rečníkov, ktorí sa do rozpravy prihlásili ústne. Najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch bude poslancov čakať až o 17.00 h, vo štvrtok sa podľa dohody nehlasuje o 11.00 h. Poslanci o balíku rokovali v stredu (13. 12.) do polnoci, opozícia naťahovala priebeh rokovania faktickými poznámkami a vystúpeniami tak, ako to avizovala. Balík má v budúcom roku priniesť do rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur. Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu.

Poslanci budú opäť rokovať do polnoci, a to aj v pondelok

14. 12. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú vo štvrtok opäť rokovať do polnoci. Zároveň si odsúhlasili, že rokovať budú aj v pondelok (18. 12.) od 10.00 do 24.00 h, hoci pondelky zvyčajne nebývajú rokovacími dňami. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) priblížil, že v piatok (15. 12.) budú rokovať len do 16.00 h. Hlasovať sa počas dňa nebude. Rovnako sa nemá hlasovať ani v pondelok, najbližšie hlasovanie tak bude až v utorok (19. 12.) o 11.00 h. Zároveň poslanci odsúhlasili, že o štátnom rozpočte budú rokovať potom, ako prerokujú novelu tzv. kompetenčného zákona, ktorému sa venujú v zrýchlenom režime.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk