Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
4.11.2013
ID: 1027upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Na Slovensku nebudú pôsobiť notári starší ako 67 rokov. Poslanci NR SR 83 hlasmi schválili novelu Notárskeho poriadku z dielne Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá takúto novinku zavádza s účinnosťou od 1. januára 2014.

VLÁDA

Slovensko bude na budúci rok bilancovať 10 rokov v EÚ
30. októbra (TASR) - Budúci rok prinesie príležitosť vyhodnotiť, čo Slovensku priniesla a prináša integrácia do európskych a transatlantických štruktúr. Oslávi totiž desiate výročie vstupu do Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie. Okrem toho si SR pripomenie 25. výročie Nežnej revolúcie. V materiáli Zameranie zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky na rok 2014, ktorý dnes schválila vláda, to uvádza Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ).

Povodne napáchali škody za vyše 12 miliónov eur
30. októbra (TASR) - Povodne od septembra 2012 do júla 2013 spôsobili na Slovensku škody za vyše 12,1 milióna eur. Najväčšie škody vznikli právnickým osobám a podnikateľom, a to 4,1 milióna eur, v prípade fyzických osôb to bolo takmer 1,2 milióna eur. Zvyšok tvorili škody štátu, obcí a vyšších územných celkov. Ako ďalej vyplýva zo správy o následkoch povodní z dielne envirorezortu, opatrenia na ochranu pred veľkou vodou si vyžiadali vyše sedem miliónov eur. Na povodňové zabezpečovacie práce išlo 4,5 milióna eur a na povodňové záchranné práce 2,6 milióna eur. Vláda dnes odsúhlasila ich úhradu zo štátnej pokladnice.

Kandidatúra na ZOH 2022 vyjde Slovensko asi na 481.000 eur
30. októbra (TASR) - Príprava na kandidatúru na Zimné olympijské hry (ZOH) Krakov 2022 so slovenskou spoluúčasťou bude stáť Slovensko do konca júla 2015 asi 481.000 eur. Vyplýva to zo Správy o stave prípravy kandidatúry mesta Krakov na organizovanie Zimných olympijských hier Krakov 2022 za spoluúčasti SR, ktorú na dnešnom rokovaní odobrila vláda.

Výboru OSN sa nepozdáva nárast rasovo motivovaného násilia v SR
30. októbra (TASR) - Výbor OSN na odstránenie rasovej diskriminácie konštatoval, že na Slovensku pretrváva nedostatočná implementácia legislatívnych a ďalších opatrení na odstránenie rasovej diskriminácie. Vyplýva to z pravidelnej správy SR k Medzinárodnému dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie, ktorú na dnešnom zasadnutí schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA 

V riadnom čase ošetria aj pacientov, ktorí nemajú na prednostné vyšetrenie
29. októbra (TASR) - Pacienti, ktorí nemajú peniaze na zaplatenie prednostného vyšetrenia, dostanú priestor na to, aby boli ošetrení v riadnom čase. Parlament totiž prijal novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti z dielne Mosta-Híd, podľa ktorej medzi dobami na prednostné vyšetrenia budú musieť byť vyhradené dve hodiny na riadnu ordináciu. Podporilo ju 137 zo 138 prítomných poslancov.

Za menej závažné dopravné priestupky sa budú dávať nižšie pokuty
29. októbra (TASR) - Maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky klesnú o 10 eur, zo súčasných 60 na 50 eur. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke z dielne ministerstva, ktorú dnes 107 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Najazdené kilometre sa už pri taxíkoch posudzovať nebudú
29. októbra (TASR) - Počet najazdených kilometrov sa od 30. novembra už nebude pri udeľovaní koncesií taxíkom brať do úvahy. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú dnes schválili poslanci NR SR. Pozmeňujúci návrh dotýkajúci sa taxislužieb presadil poslanec Boris Susko (Smer-SD), podľa ktorého kilometre nie sú objektívnym kritériom.

Taxíky budú môcť jazdiť v pruhoch pre autobusy a trolejbusy
29. októbra (TASR) - Taxikárom sa bude v mestách jazdiť ľahšie. Poslanci Juraj Droba a Martin Chren (obaja nezávislí) cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o cestnej premávke presadili, že riadne označené vozidlá taxislužby budú môcť jazdiť v jazdných pruhoch pre autobusy a trolejbusy tak, aby vozidlá verejnej dopravy nijako neobmedzovali.

Členom Správnej a Dozornej rady ÚPN klesnú odmeny, šéfovi ÚPN nie
29. októbra (TASR) - Členovia Správnej a Dozornej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN), okrem šéfa ústavu, si od nového roku pohoršia. Zníženie ich odmien prináša novela zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu v rokoch 1939 až 1989 a o založení ÚPN, ktorú dnes 137 hlasmi schválili poslanci NR SR. Autormi právnej normy sú členovia Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Symboliku paralympijského výboru bude chrániť osobitný zákon
29. októbra (TASR) - Ochrana symboliky Medzinárodného paralympijského výboru bude od januára účinnejšia a pod hrozbou sankcií. Vyplýva to zo zákona o používaní a ochrane tejto symboliky z dielne poslankyne Bibiány Obrimčákovej (Smer-SD), ktorý dnes 138 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Notári vo funkcii skončia po dosiahnutí 67. roku života
29. októbra (TASR) - Na Slovensku nebudú pôsobiť notári starší ako 67 rokov. Poslanci NR SR dnes 83 hlasmi schválili novelu Notárskeho poriadku z dielne Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá takúto novinku zavádza s účinnosťou od 1. januára 2014.

Možnosť olympijského výboru spravovať štátny majetok je v 2. čítaní
29. októbra (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) by mal od januára 2014 získať právomoc spravovať majetok štátu. Navrhujú to poslanci vládneho Smeru-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka, Miroslav Číž a Dušan Jarjabek v novele zákona o používaní a ochrane olympijskej symboliky a o Slovenskom olympijskom výbore, ktorú dnes snemovňa posunula do druhého čítania.

Doplnková ochrana pre cudzincov by sa mohla predĺžiť na dva roky
29. októbra (TASR) - Doplnková ochrana pre cudzincov by sa mohla predĺžiť z jedného na dva roky. Navrhuje to ministerstvo vnútra v novele zákona o azyle, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Zákon o azyle sa upravuje pre európske smernice. Doplnková ochrana sa poskytuje vtedy, ak cudzinec nedostal azyl, ale je možné, že by bol v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený hrozbe trestu smrti, mučenia alebo by bol jeho život ohrozený vojnou.

Osvedčenie Slováka žijúceho v zahraničí získalo vlani 785 ľudí
29. októbra (TASR) – Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) udelil vlani vyše 1,12 milióna eur pre 430 žiadostí o dotáciu. Približne 76 percent všetkých predkladaných projektov a aj podporených je priamo alebo nepriamo súčasťou oblasti kultúry a kultúrneho života. Konštatuje sa to v Správe o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a poskytnutej štátnej podpore, ktorú dnes parlament odobril.

Poslanci naďalej nebudú môcť chodiť na individuálne prieskumy
29. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR naďalej nebudú môcť chodiť na individuálne poslanecké prieskumy. Parlament dnes totiž odmietol novelu Rokovacieho poriadku z dielne OĽaNO.

Nový zákon o protifašistickom odboji je v druhom čítaní
29. októbra (TASR) - Postavenie účastníkov odboja a bojov za oslobodenie by mal upravovať nový zákon o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Preambula právnej normy by mala zdôrazňovať postoj Národnej rady SR k zásluhám osôb, ktoré vystupovali v protifašistickom, protinacistickom odboji, v Slovenskom národnom povstaní, partizánskom hnutí, ako aj v domácom a zahraničnom odboji. Právnu normu navrhujú poslanci Smeru-SD, plénum ju dnes posunulo do druhého čítania.

Predávajúci by mal spotrebiteľa informovať o zvýšených cenách hovoru
29. októbra (TASR) - Predávajúci by mal upozorniť spotrebiteľa, že keď bude kvôli tovaru alebo službe volať na určené telefónne číslo, môže ho to stáť viac ako normálny hovor. Počíta s tým novela zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Právnu normu pripravili poslanci Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi.

Kandidátmi do disciplinárnych senátov sú Z. Gajerová a P. Príbelská
29. októbra (TASR) - Kandidátmi na členov disciplinárnych senátov sa dnes stali sudkyne Zuzana Gajerová a Petra Príbelská. Rozhodli o tom poslanci NR SR v tajnej voľbe a o výsledkoch informovali v závere desiateho rokovacieho dňa 25. schôdze parlamentu. Obe kandidátky navrhla poslankyňa Smeru-SD Anna Vitteková.

Vysokoškolský zákon smeruje pre možnú retroaktivitu na ÚS SR
29. októbra (TASR) - Vysokoškolský zákon z decembra 2012, ktorý upravuje komplexnú akreditáciu vysokých škôl (VŠ) so začiatkom v apríli 2014, smeruje na Ústavný súd SR. Na dnešnom brífingu to oznámil poslanec NR SR za KDH Martin Fronc. Pod podanie na súd sa podpísalo 31 poslancov z viacerých opozičných strán, pričom minimum je 30. Podnet súdu na preskúmanie možnej protiústavnosti právnej normy Fronc pošle dnes alebo v stredu (30.10.).

Štátnym policajtom s meraním nápravových tlakov obecní pomáhať nebudú
30. októbra (TASR) - Meranie nápravových tlakov a rozmerov vozidiel ostáva na pleciach štátnych policajtov. Poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS) dnes v parlamente nepresadil novelu cestného zákona, ktorou chcel dosiahnuť, aby boli pri týchto činnostiach na cestách 2. a 3. triedy a miestnych komunikáciách súčinní aj obecní policajti. Diaľnice, rýchlostné cesty a cesty 1. triedy mali naďalej ostať v kompetencii štátnych policajtov.

Porušenie dôvernosti ústneho prejavu ostáva trestným činom
30. októbra (TASR) - Porušenie dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy ostáva trestným činom. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž nepodporili novelu Trestného zákona z dielne Petra Osuského (SaS), podľa ktorého sa použitie trestnoprávnej sankcie v tomto prípade javí ako neprimerané a zneužiteľné. Poslanec chcel takto chrániť napr. investigatívnych novinárov.

Majetkové priznania verejných funkcionárov sa zatiaľ nesprísnia
30. októbra (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov sa zatiaľ sprísňovať nebudú. Opozícia totiž v pléne neuspela s novelou ústavného zákona o konflikte záujmov. Pôvodne ju mali predložiť všetky parlamentné strany, vrátane Smeru-SD, napokon sa však nedohodli. S iniciatívou teda prišla opozícia sama, pričom zdôrazňovala, že predložila návrh, na ktorom bola zhoda aj s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD).

Cenový limit na autá pre štátnych funkcionárov nebude
30. októbra (TASR) - Štátne inštitúcie a podniky, ale aj mestá, obce a vyššie územné celky nebudú mať zákonom určený cenový limit pri nákupe služobného auta. Plénum NR SR totiž nepodporilo novelu zákona o cenách z dielne SaS, ktorá stanovovala cenový strop na úrovni 40.000 eur. Liberáli takto chceli zamedziť nehospodárnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami.

Vykazovanie opitých poslancov z pléna neprešlo
30. októbra (TASR) - Poslancov pod vplyvom alkoholu alebo návykovej látky predseda parlamentu z rokovacej sály vykazovať nebude. Plénum dnes nepodporilo novelu rokovacieho poriadku z dielne Branislava Škripeka (OĽaNO), ktorý chcel voči poslancom takto postupovať.

Kvórum potrebné na platnosť referenda sa rušiť nebude
30. októbra (TASR) - Kvórum potrebné na platnosť referenda sa rušiť nebude. Poslancom z OĽaNO dnes totiž v parlamente neprešla novela Ústavy SR, ktorou chceli dosiahnuť, aby platnosť výsledkov referenda nebola podmienená účasťou nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov.

Lipšicovci chcú povoliť funkcionárom vo viacerých funkciách len jeden plat
30. októbra (TASR) - Funkcionári, ktorí majú viac funkcií, by nemali brať plat zo všetkých, ale len z jednej funkcie. Počíta s tým návrh novely ústavného zákona o ochrane verejného záujmu, ktorý do parlamentu predkladajú nezaradení poslanci združení okolo Daniela Lipšica.

Most chce, aby o zmene názvu obce nerozhodovala vláda, ale jej obyvatelia
30. októbra (TASR) - O zmene názvu obce nemá rozhodovať vláda, ale obyvatelia obce v referende. Pokiaľ sa vyslovia v úspešnom referende za zmenu názvu, vláda to bude musieť rešpektovať. Počíta s tým novela zákona o obecnom zriadení, ktorú na novembrovú schôdzu predkladajú poslanci Mostu-Híd Gábor Gál a Arpád Érsek.


PREZIDENT

Za bezpečnosť elektrozariadení budú zodpovedať vo výrobe aj v predaji
31. októbra (TASR) - Za bezpečnosť elektrozariadení budú od januára zodpovedné všetky subjekty v procese ich výroby, distribúcie a predaja. Prezident SR Ivan Gašparovič dnes podpísal zákon o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach. Poslanci NR SR ho 16. októbra schválili 91 hlasmi. Právna norma preberá európsku smernicu, ktorej cieľom je prispieť k ochrane zdravia ľudí a environmentálne šetrnému zhodnocovaniu a zneškodňovaniu odpadu z elektrozariadení.


Pozn.:

ÚS SR zamietol obnovu disciplinárneho konania voči Š. Harabinovi
29. októbra (TASR) - Ústavný súd SR na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna zamietol návrh predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina na obnovu disciplinárneho konania voči nemu. Disciplinárny trest pre Harabina iniciovala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za nevpustenie kontroly ministerstva financií na NS SR v roku 2010.

ÚS SR zamietol druhé disciplinárne konanie voči Harabinovi
30. októbra (TASR) - Ústavný súd SR na dnešnom verejnom pojednávaní zamietol druhý návrh bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej týkajúci sa disciplinárneho konania voči predsedovi Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanovi Harabinovi. Vo veci rozhodovalo v tajnom hlasovaní desať ústavných sudcov, šesť bolo proti návrhu, štyria za.

ÚS SR zamietol tretie disciplinárne konanie voči Harabinovi
30. októbra (TASR) - Ústavný súd SR na dnešnom verejnom pojednávaní zamietol tretí návrh bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) na disciplinárne konanie voči predsedovi Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanovi Harabinovi. Vo veci rozhodovalo v tajnom hlasovaní sedem ústavných sudcov. "Päť bolo za oslobodenie a dvaja za uznanie viny," konštatovala predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

ÚS SR zamietol štvrté disciplinárne konanie voči Š. Harabinovi
30. októbra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR na dnešnom verejnom pojednávaní zamietol štvrtý návrh bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) na disciplinárne konanie voči predsedovi Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanovi Harabinovi. Vo veci rozhodovalo v tajnom hlasovaní sedem ústavných sudcov. "Štyria boli za oslobodenie a traja za uznanie viny," konštatovala predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

MV: Ministerstvo vnútra zriadi informačnú linku k regionálnym voľbám
30. októbra (TASR) - Ministerstvo vnútra SR zriadi v súvislosti s nadchádzajúcimi regionálnymi voľbami informačnú linku. Zamestnanci ministerstva budú jej prostredníctvom poskytovať informácie pre voličov týkajúce sa ich práv a povinností, organizačného zabezpečenia volieb a pod. Informačná linka bude prístupná od 4. do 9. novembra, a to v pracovných dňoch od 7.00 do 15.30 h a v deň volieb (9.11.) od 7.00 do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313. "Linka je určená výlučne pre voličov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam," uviedla Eva Chmelová z Ministerstva vnútra SR.

Zákon o e-Governmente dnes nadobúda účinnosť
1. novembra (TASR) - Výrazné zníženie byrokracie pri komunikácii medzi občanmi, podnikateľmi a štátom si sľubuje ministerstvo financií od nového zákona o e-Governmente, ktorý dnes nadobúda účinnosť.

Učitelia môžu oddnes získať kredity len na VŠ a v štátnych organizáciách
1. novembra (TASR) - Kredity budú učitelia oddnes získavať po novom. Účinnosť totiž nadobudla novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Podľa nových pravidiel už učitelia nebudú môcť získať kredity overením svojich schopností, musia absolvovať kurz, hoci problematiku ovládajú. Za získané kredity učitelia dostávajú príplatky.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk