Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
24.9.2018
ID: 4226upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Miestna územná samospráva prejde modernizáciou. Z Európskeho sociálneho fondu je na projekt vyčlenených vyše 4,6 milióna eur. Cieľom má byť zdieľanie úspešných príkladov dobrej praxe či systematická podpora spolupráce medzi obcami, informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Vláda 

Miestna územná samospráva prejde modernizáciou, zvýšiť sa má jej efektivita 

20. septembra (TASR) - Miestna územná samospráva prejde modernizáciou. Z Európskeho sociálneho fondu je na projekt vyčlenených vyše 4,6 milióna eur. Cieľom má byť zdieľanie úspešných príkladov dobrej praxe či systematická podpora spolupráce medzi obcami, informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

MŠVVaŠ zaplatilo za projekt Infovek 2 pokutu 790.000 eur 

20. septembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR zaplatilo pokutu za projekt Infovek 2 pokutu 790.000 eur v stredu 19. septembra. Uviedla to vo štvrtok počas rokovania za okrúhlym stolom na pôde rezortu školstva riaditeľka odboru komunikácie a protokolu MŠVVaŠ Ria Feik Achbergerová. 

Inšpektori skontrolujú systém triedeného zberu, výrobcovia môžu zmeniť OZV 

21. septembra (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) spúšťa doteraz najväčšiu sériu kontrol systému triedeného zberu na Slovensku. Výrobcovia, ktorých obaly a neobaly končia v komunálnom odpade, budú tiež môcť od 1. októbra zmeniť organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV). Informuje o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

NRSR

Detské jasle nebudú musieť plniť podmienku debarierizácie 

18. septembra (TASR) - Detské jasle po novom nebudú musieť plniť podmienku debarierizácie, ako im doteraz nariaďovala platná legislatíva. Parlament schválil novelu zákona o sociálnych službách, ktorú pripravili koaličné poslankyne Alena Bašistová (nezaradená), Magdaléna Kuciaňová (SNS) a Jana Vaľová (Smer-SD) v novele zákona o sociálnych službách.

Detské jasle nebudú musieť plniť podmienku debarierizácie 

18. septembra (TASR) - Detské jasle po novom nebudú musieť plniť podmienku debarierizácie, ako im doteraz nariaďovala platná legislatíva. Parlament schválil novelu zákona o sociálnych službách, ktorú pripravili koaličné poslankyne Alena Bašistová (nezaradená), Magdaléna Kuciaňová (SNS) a Jana Vaľová (Smer-SD) v novele zákona o sociálnych službách.

Partneri nebudú môcť uzatvárať oficiálne partnerské zväzky 

18. septembra (TASR) - Partneri rôzneho aj rovnakého pohlavia nebudú môcť uzatvárať oficiálne partnerské zväzky, a teda nezískajú takto oprávnenia v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné. Novelu Občianskeho zákonníka, ktorou chcela SaS zaviesť nový inštitút partnerského spolužitia, parlament odmietol.

Balík zmien v polícii a prokuratúre či právo občana na chybu neprešli 

20. septembra (TASR) - Rada pre integritu Policajného zboru nevznikne. Národná rada SR totiž odmietla návrh novely zákona o Policajnom zbore, ktorým chceli nezaradení poslanci na čele s Miroslavom Beblavým upraviť pravidlá pre Policajný zbor.

Súdy dostali v prvom polroku 847 žiadostí o schválenie odposluchov 

20. septembra (TASR) - Krajské súdy a Špecializovaný trestný súd dostali v prvom polroku tohto roka spolu 847 žiadostí o súhlas na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), tzv. odposluchov. Súdy odobrili 828 žiadostí a 19 ich zamietli.

Poslancom prišli kontaminované listy, išlo o viac ako 70 zásielok 

21. septembra (TASR) - Poslancom Národnej rady SR doručili kontaminované zásielky. Išlo o viac ako 70 listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky. Zásielky zachytila Kancelária NR SR, postúpila ich policajným a záchranným zložkám. 

Prezident

Prezident A. Kiska vymenoval 55 nových vysokoškolských profesorov 

19. septembra (TASR) - Na Slovensku pribudlo 55 nových profesorov. Menovacie dekréty im v stredu v Prezidentskom paláci odovzdal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident nepodpísal zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania 

21. septembra (TASR) - Na Slovensku vznikne Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školy a to aj napriek nesúhlasu prezidenta SR, ktorý 19. septembra nepodpísal zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Agentúra má vzniknúť na základe tejto právnej normy. Prezident zákon vetoval, poslanci Národnej rady SR ho 11. septembra opäť schválili, čím prelomili jeho veto. 

Prezident nepodpísal zákon týkajúci sa aj transformácie SAV 

21. septembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska nepodpísal novelu zákona o vysokých školách, ktorej súčasťou je aj novela zákona o Slovenskej akadémii vied (SAV). Platiť bude aj bez jeho podpisu. Inštitúcie SAV tak zostanú v stave, v akom boli pred transformáciou. 

Ostatné 

Špeciálny prokurátor D. Kováčik sa stretol s delegáciou európskych poslancov 

18. septembra (TASR) - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v utorok prijal na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) delegáciu európskych poslancov. 
      "Na stretnutí spoločne s riaditeľmi odboru všeobecnej kriminality, odboru ekonomickej kriminality a dozorujúcim prokurátorom trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zodpovedali v maximálne možnej miere položené otázky europoslancov a poskytli im všetky dostupné informácie, ktoré je možné sprístupniť v aktuálnej fáze prebiehajúceho prípravného konania v súlade s Trestným poriadkom," informovala o tom v utorok TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Delegáciu EP znepokojuje možné zapojenie R. Kaliňáka do viacerých káuz 

18. septembra (TASR) - Delegáciu europoslancov počas návštevy Slovenska znepokojilo, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa spomína v súvislosti s únosom vietnamského podnikateľa aj motorkárskym gangom Noční vlci. Nepozdáva sa im tiež, že ľudia, ktorí pre tlak verejnosti odišli zo svojich funkcií, sa dostávajú na iné dôležité pozície. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedala šéfka delegácie Sophie in 't Veldová.

Projekt o etickom a občianskom rozmere korupcie v školách získal grant RE 

20. septembra (TASR) - Projekt Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) "Etický a občiansky rozmer korupcie a podvodného správania v školách" získal grant z Rady Európy (RE) na aktivity pre týždeň podpory advokátov ETINED. Zameriava sa na rozšírenie povedomia učiteľov základných a stredných škôl v oblasti problematiky korupcie a podvodov v školskom prostredí. TASR o tom informovala odborná asistentka riaditeľa ŠPÚ Andrea Galovičová.

Reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok neprislúcha Pamiatkovému úradu 

20. septembra (TASR) – Zákonné ustanovenia, ktoré umožňujú reštaurovanie národných kultúrnych pamiatok a zbierkových predmetov z oblasti výtvarného umenia pracovníkom Pamiatkového úradu (PÚ) SR, nie sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu (19.9.) Ústavný súd SR. Dal tak za pravdu skupine opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorá napadla príslušné zmeny v zákone o ochrane pamiatkového fondu a zákone o múzeách, galériách a ochrane predmetov kultúrnej hodnoty z konca roka 2015.

NKÚ sa na konferencii stretne s európskymi kolegami, riešiť budú envirokontroly 

21. septembra - Slovenskí a európski kontrolóri sa budúci týždeň stretnú v Bratislave na medzinárodnej konferencii pracovnej skupiny pre kontrolu životného prostredia. Zúčastní sa jej vyše 80 účastníkov z 34 krajín Európy. Informuje o tom hovorca Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Marek Papajčík.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk