Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
2.12.2019
ID: 4657upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vymáhanie a výška náhradného výživného sa upraví. Štát preberie na svoje plecia jeho vymáhanie spolu s rodičom dieťaťa. Parlament v utorok prelomil veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej a novelu schválil v pôvodnom znení. Právnu normu pripravili poslanci Smeru-SD.

Vláda

Štátny tajomník F. Ružička viedol Strategickú Komisiu EÚ ku klimatickej zmene

25.11.2019 - Pod vedením štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Františka Ružičku sa dnes 25. novembra 2019 na rezorte diplomacie, v spolupráci a koordinácii s Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky, uskutočnilo zasadnutie Strategickej Komisie pre záležitosti Európskej únie (KEÚ) na úrovni štátnych tajomníkov.

V Ružomberku bude od decembra oddelenie cudzineckej polície


26. 11. 2019 -  V súvislosti s napĺňaním zámeru MV SR neustále skvalitňovať a približovať služby polície svojím klientom začne od 1. decembra 2019 poskytovať služby  nové Oddelenie cudzineckej polície PZ Ružomberok.

Slovenská Amazónia ožíva vďaka vodohospodárskym opatreniam

26.11.2019 - Územie pozdĺž Dunaja od Bratislavy po Klížsku Nemú v minulosti tvorila spleť riečnych ramien, močiarov, mokradí a ostrovov s bujnými lesmi. Aj preto toto rozsiahle a divoké územie nazývali slovenskou Amazóniou. Vodohospodárom a ochranárom sa podarilo dokončiť unikátnu vodohospodársku revitalizačnú aktivitu, ktorá bude mať priaznivý vplyv pre prírodu Podunajska. Ukončené práce na obnovení dunajského ramena si dnes pozrel priamo na mieste podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

Národný konvent o EÚ na Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine: štátny tajomník MZVEZ SR F. Ružička diskutoval so zahraničnými hosťami a študentmi o EÚ

26.11.2019 - Na pôde Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine sa 26. novembra 2019 uskutočnilo už jedenáste zo série podujatí Národného konventu o Európskej únii v rámci programu strategickej komunikácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky #MYSMEEU s účasťou zahraničných hostí, Verenou Seiser, poradkyňou spolkovej kancelárky Rakúska pre európske záležitosti a Vladimirom Drobnjakom, poradcom predsedu vlády Chorvátska pre zahraničnú politiku a európske záležitosti. Spolu s moderátorkou podujatia Zuzanou Gabrižovou diskutovali so študentmi o výzvach súčasnosti a budúcnosti Európskej únie. Podujatie otvorila dekanka Jesseniovej lekárskej fakulty Andrea Čalkovská.

Koncepcia Smart Cities má pred sebou dve hlavné výzvy

26.11.2019 - Vývoj inteligentných miest, tzv. Smart Cities, stojí na Slovensku pred dvomi hlavnými výzvami - aby mali slovenské mestá dostatočne vypracované Smart Cities koncepcie a aby mala táto téma jedného koordinátora. Počas Smart Cities Workshopu v Bratislave to uviedla generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií Ministerstva hospodárstva SR Miriam Letašiová. 

Novelu o vnútrozemskej plavbe podporili v parlamente koaliční aj opoziční poslanci

27. 11. 2019 - Štát si od nového roka bude u lodných dopravcov objednávať dopravu tak, ako to dnes funguje napr. v železničnej doprave. Novela zákona o vnútrozemskej plavbe zavedie od 1.1.2020 do praxe výkony vo vodnej doprave vo verejnom záujme. Ministerstvo tým chce sprejazdniť dnes nevyužité vodné cesty na verejnú osobnú dopravu. Cieľom je odľahčiť dopravou preťažené cesty.

Lukáš Parízek: Malé a stredné slovenské firmy majú vo svete množstvo príležitostí

27.11.2019 - Bratislavský seminár pod záštitou štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáša Parízka doplnil dnes (27. november 2019) sériu krajských stretnutí slovenských firiem zameraných na podporu exportu. Aktivita Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta vznikla ako nový formát komunikácie podnikateľov a regionálnych združení s predstaviteľmi rezortov diplomacie a hospodárstva a finančných inštitúcií.

Na verejný poriadok a bezpečnosť dohliadajú v predvianočnom období a počas sviatkov aj vojaci

27.11.2019 - Na verejný poriadok a bezpečnosť v Bratislave dohliadajú v predvianočnom období a počas sviatkov v zmiešaných bezpečnostných hliadkach spolu s príslušníkmi Policajného zboru SR (PZ SR) aj profesionálni vojaci. Celkovo ich bude na tejto činnosti participovať 270.

Slávnostná konferencia pripomenula 30. výročie Dohovoru o právach dieťaťa

27. 11. 2019 - Rezort spravodlivosti spolu so Spoločnosťou priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar a Justičnou akadémiou SR pripravili slávnostnú konferenciu v Inštitúte vzdelávania Ministerstva spravodlivosti SR v Omšení pri príležitosti 30. výročia platnosti Dohovoru OSN o právach dieťaťa. Záštitu nad ňou prebral minister spravodlivosti Gábor Gál.
 
Združenie podnikateľov si pripomenulo 30. výročie podnikania na Slovensku

27. 11. 2019 - Tridsať rokov podnikania na Slovensku si pri príležitosti 30. výročia Novembra 1989 pripomenulo Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) na slávnostnom zasadnutí, ktorého sa zúčastnil aj minister hospodárstva Peter Žiga. Šéf rezortu hospodárstva v príhovore zdôraznil, že „Slovensko považuje z pohľadu podnikania stále za mladú krajinu, ktorá sa stále má čo učiť.“ Podčiarkol, že „kontinuálne zlepšovanie podmienok pre podnikateľov je v záujme vlády, ako aj celej spoločnosti.“   

Štátni tajomníci pre európske záležitosti krajín V4 a Francúzska rokovali v Prahe

28.11.2019 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky František Ružička sa 28. novembra 2019 v Prahe zúčastnil na stretnutí štátnych tajomníkov pre európske záležitosti krajín Vyšehradskej štvorky, na ktorom sa zúčastnila aj ministerka pre európske záležitosti Francúzskej republiky Amélie de Montchalin.

Clean Air Forum: Bratislava sa stala európskym hlavným mestom ochrany ovzdušia

28.11.2019 - Po Paríži zamierilo európske fórum o kvalite ovzdušia do Bratislavy. Prestížne podujatie s názvom Clean Air Forum, ktoré sa oddnes koná na bratislavskom hrade pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva životného prostredia SR, privíta počas dvoch dní viac ako 500 expertov z celej Európy. Tí budú hľadať spôsoby a nástroje ako zlepšovať kvalitu ovzdušia.

Ministerstvo prijíma návrhy na udelenie Ceny ministra kultúry SR za rok 2019

28.11.2019 - Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková v záujme verejného spoločenského uznania výsledkov umeleckej tvorby a podielu na rozvoji umenia môže každoročne udeliť Ceny ministra kultúry Slovenskej republiky v oblastiach profesionálneho umenia v ôsmich kategóriách. O držiteľoch ocenenia môže spolurozhodovať aj verejnosť: návrhy je možné posielať do polovice januára.
 
Katastrálny odbor Okresného úradu v Senci získal ocenenie Úradnícky čin roka

28. 11. 2019 - V utorok 26. novembra 2019 prevzal vedúci katastrálneho odboru Okresného úradu Senec Ing. Peter Urcikán v mene Okresného úradu Senec ocenenie Úradnícky čin roka. Ide o ocenenie za zlepšovanie verejných služieb na Slovensku.V rámci reformného procesu ESO došlo k integrácii vybraných úsekov miestnej štátnej správy pod okresné úrady. Katastrálne odbory neboli výnimkou a dnes sú ich pracoviská neoddeliteľnou súčasťou diapazónu služieb poskytovaných v rámci klientskych centier.

Od 1. decembra môžu učitelia poskytnúť údaje na preukázanie bezúhonnosti elektronicky

29.11.2019 - Pedagogickí a odborní zamestnanci budú môcť od 1. decembra 2019 požiadať o odpis z registra trestov už aj elektronicky. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravilo pre učiteľov aplikáciu, aby zjednodušilo a zrýchlilo postup splnenia tejto zákonnej povinnosti. Učitelia tak budú môcť ľahko a rýchlo požiadať o odpis cez internet.

V Seville zasadala Rada Európskej vesmírnej agentúry

29.11.2019 - V dňoch 27. a 28. novembra 2019 sa v Seville uskutočnilo zasadnutie Rady Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na ministerskej úrovni s názvom SPACE19+. Slovenskú republiku na stretnutí zastupovala štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Oľga Nachtmannová.

Minister Arpád Érsek odovzdal do užívania 116 nájomných bytov v Šali

29. 11. 2019 - 116 rodín bude môcť v Šali osláviť nadchádzajúce Vianoce v nových príbytkoch. Na nové nájomné byty prispelo Ministerstvo dopravy a výstavby dotáciou 125 100 eur na kúpu technickej vybavenosti a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania predstavuje 5 084 000 eur.

Počet volaní na linku tiesňového volania 112 z roka na rok klesá

29. 11. 2019 - V tomto roku bolo do konca októbra prijatých na linku tiesňového volania 112 spolu viac ako 900-tisíc volaní. Za uplynulé tri roky to bolo viac ako 3,7 milióna volaní: 1 143 719 volaní v roku 2018, 1 223 864 volaní v roku 2017 a 1 343 253 volaní v roku 2016.

Granty EHP a Nórska podporia slovenské projekty v boji proti zmene klímy

29.11.2019 - Ministerstvo životného prostredia SR ako Správca programu SK-Klíma financovaného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska 2014 – 2021 vyhlasuje výzvy, ktoré sú určené pre slovenské mestá nad 15-tisíc obyvateľov. Cieľom je vypracovať akčné plány na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy na území miest a realizácia konkrétnych opatrení.

Lex Žitný ostrov napomáha k účinnejšej ochrane vody

29.11.2019 - Koncom roka 2017 bol vo viacerých obciach na južnom Slovensku zaznamenaný výskyt pesticídu v pitnej vode. Ministerstvo životného prostredia SR preto bezprostredne iniciovalo vznik historicky prvého zákona na ochranu najvzácnejších zásobární vody v chránených vodohospodárskych oblastiach. Sprísnilo sankcie, zvýšilo informovanosť obyvateľov a jasne určilo čo možno a čo nemožno v chránených vodohospodárskych oblastiach vykonávať. Zároveň sa venovalo aj podpore projektom na ochranu vody.

MV SR intenzívne vybavuje žiadosti o zápisy a výpisy z evidencie občianskych združení


29. 11. 2019 - Ministerstvo vnútra SR intenzívne pracuje na priebežnom a prednostnom vybavovaní doručených žiadostí občanov o výpis z evidencie občianskych združení a oznámenia o zápise alebo zmene štatutárnych orgánov alebo členov štatutárneho orgánu občianskych združení, odborových organizácií a organizácií zamestnávateľov, ktorí sú žiadateľmi o zápis do zoznamu prijímateľov 2 % daní  na notárskych úradoch.

NRSR

Moratórium na prieskumy sa predĺži, plénum odmietlo pripomienky prezidentky

26. 11. 2019 - Zákaz zverejňovať výsledky prieskumov sa predĺži zo 14 dní na 50 dní pred voľbami. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá navrhovala, aby sa zákaz zverejňovať prieskumy nepredlžoval. Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva schválili v pôvodnom znení. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb.

Plénum prelomilo veto prezidentky pri novele zákona o náhradnom výživnom


26. 11. 2019 - Vymáhanie a výška náhradného výživného sa upraví. Štát preberie na svoje plecia jeho vymáhanie spolu s rodičom dieťaťa. Parlament v utorok prelomil veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej a novelu schválil v pôvodnom znení. Právnu normu pripravili poslanci Smeru-SD.

Národná rada SR schválila novelu zákona o Ozbrojených silách SR

27.11.2019 - Plénum Národnej rady SR dnes schválilo novelu zákona o Ozbrojených silách SR. Jej cieľom je rozšíriť účely vysielania profesionálnych vojakov v súvislosti s plnením záväzkov vyplývajúcich pre SR z medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná. Nová právna úprava bude účinná od 1. februára 2020.

Niektoré jednorazové plastové výrobky budú na trhu zakázané

27. 11. 2019 12:35 - Zo slovenského trhu zmiznú niektoré jednorazové plastové výrobky. Odpad, ktorý sa vyzbieral na recykláciu, bude zakázané spaľovať. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.

Téma ochrany náboženskej slobody je dnes top témou v zahraničnej politike aj na najvyššej politickej úrovni

27. 11. 2019 - Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Anna Verešová, členka Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny sa zúčastnila na medzinárodnej konferencii v Budapešti o prenasledovaní kresťanov a ochrane náboženskej slobody. Na konferencii vystúpili vysokí politickí predstavitelia vrátane Samuela Brownbacka, veľvyslanca Spojených štátov amerických pre náboženskú slobodu a tiež Jána Figeľa, ktorý pôsobí ako osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ, ako aj predstavitelia neziskového sektora, humanitárnych a ľudskoprávnych organizácií a zástupcovia kresťanských cirkví z celého sveta.

I. Matovič sa má ospravedlniť za výroky o kúpených poslancoch,rozhodol výbor

28. 11. 2019 - Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) sa má ospravedlniť za svoje výroky o tom, že si koalícia kupuje hlasy u nezaradených poslancov okolo Petra Marčeka. Povinnosť ospravedlniť sa na najbližšej schôdzi parlamentu mu vyplýva z uznesenia mandátového a imunitného výboru, ktoré jeho členovia vo štvrtok prijali.

Minister Gajdoš navštívil slovenských vojakov v Lotyšsku

29.11.2019 - Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Lotyšsku navštívil slovenských vojakov, ktorí pôsobia pod velením Kanady vo výcvikovom priestore Adaži v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO. Počas návštevy Lotyšska v rámci delegácie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, rokoval šéf rezortu obrany aj so štátnym tajomníkom Ministerstva obrany Lotyšskej republiky Janisom Garisonsom.

Prezident

Prezidentka prijala zástupkyne a zástupcu mimovládnych organizácií venujúcich sa násiliu na ženách a pomoci obetiam násilia

25.11.2019 - V rámci Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách prijala prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 25. novembra 2019 predstaviteľky a predstaviteľa mimovládnych organizácií. Problémom, na ktorý upozorňujú, je nedostatok inštitucionalizovanej podpory žien a detí a časté spochybňovanie alebo zľahčovanie situácie. Tá je pritom naozaj vážna. Každá tretia žena na Slovensku zažila fyzické alebo sexuálne násilie a až štvrtina žien zažila násilie od vlastného partnera. Každá desiata žena bola znásilnená alebo sexuálne napadnutá a až polovica všetkých žien zažila sexuálne obťažovanie.

Je dôležité, aby sa aj menšiny cítili na Slovensku ako doma

26.11.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v utorok 26.novembra 2019 v rámci svojich regionálnych výjazdov Dunajskú Stredu a okolie. Počas dňa sa stretla s primátorom, zástupcami samosprávy a predstaviteľmi maďarskej občianskej spoločnosti a nezávislými umelcami.  Navštívila aj obec Malé Dvorníky, kde sa stretla so zástupcami malotriednej základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským.

Kancelária prezidenta SR sa pridala ku Charte diverzity

28.11.2019 - Charta diverzity má po dvoch rokoch od svojho vzniku už 76 signatárov z rôznych sektorov aj oblastí podnikania. Vo štvrtok sa k nej svojím podpisom pridala aj Kancelária prezidenta SR, ktorá môže byť v oblasti diverzity a inklúzie vzorom.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk