Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
15.7.2013
ID: 496upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Dôchodcovia budú mať garantované, že aj keď bude voči ním vedené exekučné konanie, každý mesiac im zostane najmenej celá suma životného minima. Vyplýva to z návrhu zmeny nariadenia vlády Slovenskej republiky o rozsahu zrážok zo mzdy, ktorý schválili členovia vládneho kabinetu. Zmenené nariadenie bude platiť od 1. novembra.

VLÁDA

Dôchodcom s exekúciou zostane aspoň životné minimum
10. júla (TASR) - Dôchodcovia budú mať garantované, že aj keď bude voči ním vedené exekučné konanie, každý mesiac im zostane najmenej celá suma životného minima. Vyplýva to z návrhu zmeny nariadenia vlády Slovenskej republiky o rozsahu zrážok zo mzdy, ktorý dnes schválili členovia vládneho kabinetu. Zmenené nariadenie bude platiť od 1. novembra.

Slováci budú môcť hradiť poplatky na úradoch aj kreditnou kartou
10. júla (TASR) - Kolkovými známkami budú môcť Slováci platiť aj v budúcom roku. Ministerstvo financií totiž v novele zákona o správnych poplatkoch posúva termín zrušenia kolkových známok na 1. júl 2014. Právnu normu dnes schválila vláda. Ministerstvo by však zároveň chcelo do budúcnosti predstaviť aj nový spôsob platenia na úradoch, ktorý by mal nahradiť kolkové známky. V praxi by to znamenalo, že Slováci by po novom mohli poplatky uhradiť v hotovosti alebo platobnou kartou napríklad aj v novinových stánkoch, ktoré im vytlačia potvrdenie o zaplatení.

Malí podnikatelia by mali ľahšie získať štátne stimuly pre výskum a vývoj
10. júla (TASR) - Malí podnikatelia a mikropodnikatelia by sa mali ľahšie dostať k stimulom pre výskum a vývoj zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z novely zákona o stimuloch pre výskum a vývoj, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda SR. Na rokovanie novelu predložilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

Vznikol Riadiaci výbor pre koordináciu reformy verejnej správy
10. júla (TASR) - Svoju činnosť začne Riadiaci výbor pre koordináciu reformy verejnej správy. S jeho zriadením dnes súhlasila vláda SR. Ide o poradný, koordinačný, odborný a iniciatívny nadrezortný orgán pre efektívne zladenie činnosti všetkých subjektov participujúcich na reformných opatreniach vo verejnej správe. Vláde môže predkladať návrhy opatrení týkajúce sa tejto oblasti.

Vláda podpíše memorandum o spolupráci na výstavbe Národného futbalového štadióna
10. júla (TASR) - Vláda dnes splnomocnila ministra školstva Dušana Čaploviča k podpísaniu Memoranda o spolupráci pri realizácii výstavby a prevádzke Národného futbalového štadióna (NFŠ).

Pre vojenské podniky hľadajú strategického partnera
10. júla (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR chce nájsť strategického partnera pre Vojenský opravárenský podnik (VOP) Trenčín a Letecké opravovne (LO) Trenčín. Dôvodom je zlá ekonomická situácia v obidvoch podnikoch, pričom potreby oboch spoločností predstavujú pre rezort obrany finančnú záťaž. Vyplýva to z návrhu, ktorý dnes odsúhlasila vláda.


PREZIDENT

Zástupcovia advokátov informovali prezidenta o stave justície
9. júla (TASR) - Zástupcovia Slovenskej advokátskej komory (SAK) dnes informovali prezidenta Ivana Gašparoviča o stave slovenskej justície, úrovni vzdelania absolventov právnických fakúlt a probléme neoprávneného poskytovania právnych služieb. Informovalo o tom Tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Opäť odmietol zníženie trestov za drogy, klesnú aj bez jeho podpisu
9. júla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič nepodpísal novelu Trestného zákona, ktorá upravuje tresty pre zdravotníkov a znižuje tresty za drogy. Rozhodol sa tak preto, že Národná rada SR pri opätovnom prerokovaní zákona neakceptovala dve zásadné pripomienky hlavy štátu. Novela Trestného zákona však bude od augusta platiť napriek tomu, že ju prezident nepodpísal.

Úrad vlády SR bude spravovať ústredný portál verejnej správy
9. júla (TASR) – Ústredný portál verejnej správy bude mať od septembra nového správcu. Namiesto ministerstva financií ním bude Úrad vlády (ÚV) SR. Novelu zákona o informačných systémoch verejnej správy, ktorá túto zmenu prináša, podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Dal Úradu vlády SR zelenú na poskytovanie dotácií na šport
9. júla (TASR) - Úrad vlády SR bude od septembra poskytovať dotácie aj na rozvoj športu. Prezident SR Ivan Gašparovič totiž podpísal novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úradu vlády SR.

Vymenoval rektorku Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy
10. júla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval Vieru Cibákovú za rektorku súkromnej Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave. Informuje o tom web prezidenta SR.

Vrátil autorský zákon, noviny by nemali byť súborným dielom
11. júla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič nepodpísal vládnu novelu autorského zákona a vrátil ju na spätné prerokovanie do parlamentu. Nepozdáva sa mu fakt, že sa k súbornému dielu zaradili aj noviny, ktoré v tom prípade spadajú pod ochranu podľa autorského zákona.

Príjmy z dražieb emisií budú príjmom Envirofondu
11. júla (TASR) - Príjmy z dražieb emisií, ako aj prípadných pokút pre nedodržiavanie legislatívy, sa od augusta stanú príjmom Envirofondu. Zmena súvisí s novým systémom obchodovania s podnikovými emisnými kvótami. Novinky prináša novela zákona o Envirofonde, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Na použití peňazí by sa mali každý rok dohodnúť rezorty financií a životného prostredia.


Pozn.:

MKSR: Novela Audiovizuálneho fondu má podporiť investície do filmového priemyslu
9. júla (TASR) – Ministerstvo kultúry pripravilo novelu zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorý má na Slovensko pritiahnuť viac veľkých filmových produkcií. Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol šéf rezortu kultúry Marek Maďarič, týmto sa významne podporí audiovizuálna tvorba v SR.

Náhradný cestovný doklad slúži len na návrat, nie na ďalšiu turistiku
10. júla (TASR) – Ešte pred samotným odchodom do zahraničia si nezabudnite skontrolovať platnosť potrebných dokladov a cestovných pasov. Rôzne krajiny vyžadujú rozličnú dĺžku platnosti pasu po opustení ich územia. Zvyčajne je to polrok po vypršaní platnosti víza.

Predseda NS SR Harabin navrhol otvoriť právnu úpravu o európskom zatýkacom rozkaze
10. júla (TASR-OTS) - Na základe viacerých justičných omylov a skúseností z praxe pri Európskom zatýkacom rozkaze je podľa predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefana Harabina potrebné legislatívne upraviť predmetnú medzinárodnú právnu úpravu. Uviedol to na dnešnom rokovaní v Haagu s predsedníčkou Eurojustu Michele Coninsxovou a jej spolupracovníkmi.

Europoslanci z ENVI presadili zákaz ochutených cigariet a výstražné nápisy
11. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre životné prostredie a zdravie (ENVI) v stredu (10.7.) nakoniec podporili návrh smernice zakazujúcej cigarety s príchuťou, ktorým by sa fajčenie stalo menej atraktívnym pre mladých ľudí.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk