Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
1.2.2021
ID: 5002upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci dnes definitívne schválili ďalšie významné opatrenie ministerstva spravodlivosti, ktoré súvisí s ochranou vlastníckeho práva. Po novom už nebude na vydržanie pozemku stačiť len osvedčenie s notárskou pečiatkou. Potvrdzovanie tzv. vydržania sa presunie z notárov na súdy. Zmena reaguje aj na mnohé prípady, keď prostredníctvom inštitútu tzv. vydržania prichádzalo k špekulatívnym prevodom pozemkov, pričom skutoční majitelia týchto pozemkov o tom ani len netušili.

Vláda

Obetiam domáceho násilia zostáva pomáhať národná bezplatná nonstop linka

25.01.2021 - Napriek tomu, že Generálna prokuratúra začiatkom tohto roka zrušila Linku pre týrané osoby, Národná linka pre ženy zažívajúce násilie, ktorej iniciátorom a garantom je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR), poskytuje pomoc naďalej. Na bezplatné číslo 0800 212 212 sa obete domáceho násilia či týrania môžu dovolať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku.

Štátna spoločnosť InvEast SK sa zlúčila s MH Invest II

26. 01. 2021 - Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík vydal rozhodnutie o zlúčení štátnej spoločnosti InvEast SK, s. r. o. s ďalšou štátnou eseročkou MH Invest II. Obe spoločnosti sú so 100 %-nou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. „Tak ako sme sľúbili, snažíme sa o zoštíhľovanie a efektívnejšie fungovanie tam, kde je to možné. Týmto krokom ušetríme nielen financie, ale aj veľké množstvo byrokracie,“ upresnil šéf rezortu hospodárstva. Hlavnou úlohou spoločnosti MH Invest II je pripraviť strategický park na východe Slovenska.

Minister I. Korčok ocenil pôsobenie bulharskej veľvyslankyne Y. Chobanovej v Slovenskej republike

26.01.2021 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok prijal v utorok 26. januára 2021 veľvyslankyňu Bulharskej republiky Yordanku Chobanovu. Pri príležitosti ukončenia diplomatickej misie v Slovenskej republike udelil minister I. Korčok odchádzajúcej veľvyslankyni zlatú plaketu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ocenením šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol prácu a osobný vklad bulharskej veľvyslankyne v prospech rozvoja vzťahov medzi Slovenskou republikou a Bulharskou republikou.

MH SR zabezpečilo ďalšie antigénové testy

26. 01. 2021 - Na Slovensko prišla ďalšia dodávka antigénových testov. Ide o 2,8 milióna kvalitných testov. Ministerstvo hospodárstva SR ich nakúpilo na základe minuloročného uznesenia vlády, podľa ktorého malo zabezpečiť 8 miliónov testov. „Ministerstvo hospodárstva toto zadanie týmto naplnilo a je potrebné, aby bolo rozhodnuté, kto bude testy zabezpečovať do budúcnosti,“ upozornil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík.

V ZSS pomôže zamestnancom špeciálny mobilný personál sociálnej starostlivosti

26.01.2021 - Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) v spolupráci s poskytovateľmi sociálnych služieb a neziskovými organizáciami zabezpečujúcimi humanitárnu pomoc rozbehlo projekt „Mobilnej jednotky sociálnej starostlivosti pre covidové zariadenia sociálnych služieb“. Ide o pracovné tímy ľudí, ktoré vypomôžu personálu v zariadeniach sociálnych služieb pri starostlivosti o tých najzraniteľnejších. Prvá takáto mobilná jednotka dnes nastúpila do špecializovaného zariadenia a zariadenia pre seniorov ARCUS v Košiciach.
 
Definitívne výsledky skríningu: z 2,9 milióna ľudí malo pozitívny test 1,24 percenta

27. 01. 2021 - Do skríningového plošného testovania na ochorenie COVID-19 v termíne od 18. do 26. januára sa zapojilo 2.949.017 ľudí. Pozitívny výsledok malo 36.547 z nich, čo predstavuje 1,24 percenta. Premiér Igor Matovič  o tom informoval v stredu 27. januára 2021 po zasadnutí ústredného krízového štábu.
 
Parlament posunul ďalej zlepšenie pomoci pre obete trestných činov

27. 01. 2021 - Parlament dnes v prvom čítaní schválil návrh zameraný na posilnenie práv obetí trestných činov a ich ochranu, ktorý v pléne predstavila ministerka spravodlivosti, Mária Kolíková. Novela sa zameriava na posilnenie práv obetí a ich ochranu pred ďalšou viktimizáciou vo viacerých oblastiach, ako napríklad zjednodušenie prístupu k odškodneniu, či vytvorenie siete tzv. intervenčných centier zabezpečujúcich komplexnú pomoc a ochranu pre obete. Okrem tohto návrhu poslanci dnes posunuli ďalej aj zmeny v zákone o dotáciách.
 
Na vydržanie pozemku už nebude stačiť len osvedčenie s notárskou pečiatkou

27. 01. 2021 - Poslanci dnes definitívne schválili ďalšie významné opatrenie ministerstva spravodlivosti, ktoré súvisí s ochranou vlastníckeho práva. Po novom už nebude na vydržanie pozemku stačiť len osvedčenie s notárskou pečiatkou. Potvrdzovanie tzv. vydržania sa presunie z notárov na súdy. Zmena reaguje aj na mnohé prípady, keď prostredníctvom inštitútu tzv. vydržania prichádzalo k špekulatívnym prevodom pozemkov, pričom skutoční majitelia týchto pozemkov o tom ani len netušili.

Stanovisko MPRV SR k presunu geoinformatikov na NPPC

27.01.2021 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) sa ostro ohradzuje proti tendenčným, neobjektívnym a zavádzajúcim informáciám, ktoré sú publikované niektorými médiami v súvislosti s rozhodnutím presunúť agendu odboru geoinformačných systémov poľnohospodárskych pozemkov z MPRV SR na Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) v termíne od 1. marca 2021.
 

Vodohospodári zvyšujú bezpečnosť Žitného ostrova

27.01.2021 - Slovenský vodohospodársky podnik v najbližších dňoch obnoví práce na protipovodňovej ochrane dolného úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda. Projekt prináša aj benefity pre životné prostredie – vznik nového vtáčieho ostrova, náhradná výsadba vyše štyroch tisícok stromov, obnova prirodzeného vodného režimu v Klátovskom ramene, spriechodnenie migračných bariér pre ryby na Malom Dunaji.

Splnomocnenca vlády pre Gabčíkovo-Nagymaros bude navrhovať ministerstvo životného prostredia

27.01.2021 - Splnomocnenca vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros bude navrhovať Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP). Rozhodla o tom na dnešnom zasadnutí vláda. Doteraz bola táto kompetencia v pôsobnosti Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Vláda schválila vznik nových chránených území

27.01.2021 - Vládny kabinet na dnešnom zasadnutí podporil päť návrhov z dielne ministerstva životného prostredia, ktorými sa vyhlasuje jedna nová prírodná rezervácia a štyri chránené areály.

Peter Kovařík oficiálne vymenovaný do funkcie prezidenta Policajného zboru

28. 01. 2021 - Minister vnútra Roman Mikulec vymenoval vo štvrtok 28. januára 2021 za prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka. Minister to oznámil vo štvrtok večer na tlačovej konferencii na ministerstve vnútra. Roman Mikulec deklaroval, že si za svojím rozhodnutím stojí a nezmení ho žiadna správa na sociálnej sieti. "Verím, že toto rozhodnutie bude postupom času vnímané ako správne rozhodnutie, ktoré prispeje k tomu, že sa zvýši dôveryhodnosť občanov v políciu," vyhlásil. Rovnako verí, že policajti dostanú všetko to, čo k svojmu výkonu práce majú mať. Funkcia šéfa polície je podľa ministra najmä o zodpovednosti.

MH SR preverí dotácie na nájom v spolupráci s finančnou správou

28. 01. 2021- Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci s finančnou správou preverí všetky podnety týkajúce sa vyplatených žiadostí o dotácie na nájomné. Obe inštitúcie sa dohodli na spolupráci pri celom procese kontroly, ktorý je v zmysle zákona neoddeliteľnou súčasťou poskytovania štátnej pomoci. Kontrola bude prebiehať  počas najbližších  mesiacov. „Vyplatili sme dotácie vyše 20-tisíc subjektom, ktorým sme pomohli preklenúť dôsledky pandémie. Ak došlo v niektorých prípadoch k podvodnému konaniu, subjekt vyzveme na vrátenie peňazí a podáme trestné oznámenie,“ zdôraznil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. „Podnety sa zatiaľ týkajú pár desiatok subjektov, čo je zlomok z tých, ktorým sa podarilo pomôcť. Osobne budem sledovať, ako dopadne preverovanie a kde bola nakoniec pravda,“ dodal minister.  

Ministerka Remišová: Pokračujeme v transparentnom obsadzovaní IT pozícií, hľadáme dvoch členov predstavenstva Slovensko IT

28. 01. 2021 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo výberové konanie na dvoch členov predstavenstva štátnej akciovky Slovensko IT. Pokračuje tak v transparentnom obsadzovaní IT pozícií tak, aby pre štát pracovali tí najlepší s chuťou meniť veci k lepšiemu. Jeden z vybraných členov predstavenstva sa stane generálnym riaditeľom spoločnosti, druhý bude prevádzkovým riaditeľom.

Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer rokoval s veľvyslancom Kórejskej republiky Ch. Byung-hwanom

28.01.2021 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer dnes na pôde rezortu obrany rokoval s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Kórejskej republiky Chungom Byung-hwanom. Pri tejto príležitosti ho informoval o cieľoch a prioritách v oblasti obrany a bezpečnosti a predstavil mu tiež novú Obrannú stratégiu SR. Priestor dostali aj otázky rozvoja bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskom a Kórejskou republikou vrátane podpory domáceho obranného priemyslu, ako aj spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Martin Klus: Fenomén dezinformácií a pokusy o prepisovanie histórie nám pripomínajú, že hodnoty demokracie a právneho štátu treba neustále chrániť

28.01.2021 - „Slovensko a Litvu spája okrem členstva v Európskej únii (EÚ) a Severoatlantickej aliancii (NATO) aj podobná história. Vďaka vlastným skúsenostiam z boja za nezávislosť si aj tri desaťročia od pádu komunizmu v Európe uvedomujeme, že hodnoty ako pravda či sloboda nie sú samozrejmosťou a musíme za ne opakovane bojovať. Preto máme dnes veľmi podobné názory aj na aktuálne výzvy európskej či medzinárodnej politiky.“

SIŽP: Stanovisko k vyjadreniu odvolanej riaditeľky inšpektorátu v Košiciach

29.01.2021 - Angelika Theinerová nebola z postu riaditeľky Inšpektorátu životného prostredia Košice (IŽP KE) odvolaná kvôli jednému konkrétnemu prípadu. Ján Jenčo, generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) počas tlačového brífingu kriticky poukázal na doterajšiu činnosť IŽP KE pod jej vedením.

Dôležité informácie pre žiadateľov o príspevok z projektu Prvá pomoc

29.01.2021 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dáva do pozornosti podmienky súvisiace s projektom „Prvá pomoc“, ktoré sa týkajú niektorých zamestnávateľov a SZČO. Súčasne informuje, že zápis do registra partnerov verejného sektora nie je potrebný ani v roku 2021. Zároveň pripomína všetkým žiadateľom, že posledný termín na doručenie výkazov za mesiace október a november je 31. január 2021.

Reakcia ministra financií k úniku návrhu slovenského plánu obnovy

28.01.2021 - Reakcia ministra financií Eduarda Hegera na medializované informácie týkajúce sa úniku návrhu slovenského plánu obnovy. „Nemám problém so zverejnením plánu obnovy. Ide o Slovensko a jeho konečnú podobu sme plánovali zverejniť od prvého dňa jeho tvorby. Tu môžem iba podotknúť, že verzia, ktorá sa dnes dostala na verejnosť, je len pracovná a od zaslania do Bruselu už prešla niekoľkými zmenami. Diskusia sa výrazne posunula,“ komentoval zverejnenie plánu obnovy neznámym zdrojom minister financií Eduard Heger.

Martin Klus: Reštart vzťahov medzi EÚ a USA je dobrou správou pre Slovensko. Oživenie našej spolupráce musíme podporiť konkrétnymi výsledkami

29.01.2021 - „Vítame zahraničnopolitické priority novej americkej administratívy, ktorých súčasťou je aj opätovný príklon Spojených štátov k Európskej únii. Posilňovanie transatlantických vzťahov je v záujme Slovenska. Rovnako oceňujeme záväzok nového amerického prezidenta Joea Bidena hľadať multilaterálne riešenia globálnych problémov. Súčasné výzvy ako pandémia koronavírusu, klimatická zmena, oslabovanie demokracie či agresívna expanzia niektorých svetových mocností, ešte viac zvýrazňujú dôležitosť konštruktívnej spolupráce EÚ s USA.“

Odhalenie korupčného katalógu

29.01.2021 - V druhej polovici januára 2021 podalo Protikorupčné oddelenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) druhé trestné oznámenie. Tentokrát v súvislosti s projektom Národného potravinového katalógu (NPK), ktoré pripravovalo predchádzajúce vedenie MPRV SR v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinovým centrom (NPPC) a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinovou komorou (SPPK).

Ministerstvo obrany vypísalo dotácie na tento rok. Pre mimovládne organizácie vyčlenilo až 320 000 eur

29.01.2021 - Ministerstvo obrany SR podporí zmysluplné projekty mimovládnych organizácií dotačným príspevkom. V porovnaní s minulými rokmi rozhodol minister obrany Jaroslav Naď navýšiť poskytovanú sumu o viac ako trojnásobok, čím rezort obrany plánuje pre tento účel v tomto roku prerozdeliť až 320 000 eur. O dotáciu môžu mimovládne organizácie požiadať najneskôr do ‪31. marca 2021.‬

Chovatelia hydiny a vtáctva pozor! Na Slovensku vyčíňa vtáčia chrípka

29.01.2021 - MPRV SR potvrdzuje výskyt už štyroch prípadov vtáčej chrípky v roku 2021 na Slovensku a vyzýva chovateľov k obozretnosti. Nákaza bola diagnostikovaná na území Košíc, Bratislavy, Kalinkova (okres Senec) a Dobrohošti (okres Dunajská Streda). Chovatelia musia byť obozretní a podozrivé prípady okamžite hlásiť veterinárnej správe. Vtáčia chrípka sa na Slovensku objavila aj v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Podávame pomocnú ruku rodinám s deťmi a podnikateľom

29.01.2021 - Zmierňujeme podmienky pre uplatnenie daňového bonusu na vyživované dieťa a podávame pomocnú ruku podnikateľom. Parlament dnes schválil vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti. Minister financií Eduard Heger ďakuje všetkým 118 prítomným poslancom, ktorí hlasovali za návrh. Podľa schváleného zákona  zamestnávatelia a SZČO si budú môcť uznať náklady, ktoré vynaložili na testovanie, za daňové výdavky.
 
NRSR

Jozef Lukáč: „Členovia výboru si uvedomujú dôležitosť predkladaných návrhov, v hlasovaní sme sa zhodli.“

25. 01. 2021 - Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj na dnešnom zasadnutí otvoril témy týkajúce sa poplatkov za uloženie odpadov, problematiku verejných vodovodov či kanalizácií. Poslanci taktiež diskutovali o najnovšom návrhu zákona o samospráve vyšších územných celkov. Plánované sčítanie obyvateľstva sa ,zrejme, kvôli pandémii presunie. Zasadnutie Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj otvorilo viacero dôležitých tém. „Za zmienku stoja najmä body týkajúce sa zákona 302/2001 o samospráve a VÚC“, uviedol predseda výboru Jozef Lukáč.

Zmeny pri asistovanom sčítaní obyvateľov prerokuje v zrýchlenom režime

26. 01. 2021  - Zmeny pri asistovanom sčítaní obyvateľov prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Z návrhu zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 z dielne Štatistického úradu SR vyplýva, že asistované sčítanie by sa malo dať vykonať aj neskôr ako v dobe sčítania, a to do konca októbra. Dôvodom má byť snaha predísť ďalšiemu zvýšeniu ohrozenia zdravia najzraniteľnejších obyvateľov ochorením COVID-19 v čase pandémie.

Poslancov čaká oddnes prerokovať takmer 60 bodov na programe parlamentnej schôdze, do ktorého by mala pribudnúť aj voľba špeciálneho prokurátora

26. 01. 2021 - Poslanci dnes popoludní otvorili v poradí 23. schôdzu Národnej rady SR v tomto volebnom období. V jej programe je doposiaľ zaradených 59 bodov, vrátane dvoch personálnych volieb. Očakáva sa, že by k nim mala pribudnúť aj ďalšia, konkrétne voľba šéfa úradu Špeciálnej prokuratúry. Vláda na aktuálnu schôdzu predložila dvanásť návrhov zákonov, ktoré plénum počas nej prerokuje v prvom čítaní. Okrem nich sa budú poslanci zaoberať taktiež tromi návrhmi na skrátené legislatívne konanie, a to o vládnom návrhu zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021, o správe daní a o integrovanej prevencii a o kontrole znečisťovania životného prostredia.

NRSR prerokuje zmeny pri nakladaní s nebezpečným odpadom v zrýchlenom režime

26. 01. 2021 - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o novele zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a zákona o odpadoch rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Novela hovorí, že nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mohol odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov.

Poslanci odobrili správu o opatreniach na zmierňovanie klimatickej zmeny

27. 01. 2021 - Informácie o zmene klímy, jej dosahoch a o príprave nových opatrení prináša Správa o príprave legislatívnych opatrení na zmierňovanie klimatickej zmeny a jej dopadov v podmienkach SR, ktorú v stredu odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR. Správu vypracovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR po prerokovaní petície iniciatívy Klíma ťa potrebuje.

Rozhodovanie o vydržaní sa má presunúť z notárov na súdy

27. 01. 2021 - Vykonávanie takzvaného inštitútu vydržania sa má presunúť z notárov na súdy. Vyplýva to z novely Civilného mimosporového poriadku, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Ministerstvo spravodlivosti návrhom reaguje na prípady, keď prostredníctvom inštitútu vydržania prichádzalo k špekulatívnym prevodom pozemkov, pričom skutoční majitelia týchto pozemkov o tom v niektorých prípadoch ani netušili. Aby boli dotknuté osoby oboznámené o podanom návrhu na potvrdenie vydržania, má sa zaviesť povinnosť zverejniť túto informáciu. "Už nebude možné potvrdiť vydržanie vecného práva vydaním vyhlásenia o osvedčení vydržania bez publicity a v krátkom časovom horizonte," skonštatoval rezort spravodlivosti v dôvodovej správe. Účastník konania, ktorý má na liste vlastníctva zapísané vlastnícke právo, má dostať do vlastných rúk vyzývacie uznesenie s návrhom na začatie konania.

Poslanci schválili po 16 rokoch novú Bezpečnostnú stratégiu SR

28. 01. 2021 - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili Bezpečnostnú stratégiu SR. Po 16 rokoch tento dokument odobrila nie len vláda, ale aj parlament. Bezpečnostná stratégia konštatuje, že globálna bezpečnosť sa vo viacerých ohľadoch zhoršila, čo má priamy dosah na bezpečnosť a odolnosť SR. Hrozby a výzvy, ktorým čelíme, sú podľa nej čoraz zložitejšie, previazanejšie, bezprostrednejšie a majú väčšie dôsledky na našu bezpečnosť. Dokument podporilo 77 poslancov zo 122 prítomných. Proti bolo 14, zdržalo sa 31 poslancov.

Asistované sčítanie bude možné urobiť aj neskôr ako v dobe sčítania

28. 01. 2021 - Asistované sčítanie sa bude môcť dať vykonať aj neskôr ako v dobe sčítania obyvateľov, a to do konca októbra. Predísť sa tak má ďalšiemu zvýšeniu ohrozenia zdravia najzraniteľnejšej časti obyvateľov ochorením COVID-19 v čase vrcholiacej pandémie. Vyplýva to z novely zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 z dielne Štatistického úradu SR, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Patrick Linhart: „Potravinový semafor dostal zelenú.“

28. 01. 2021 - Dnes parlament SR schválil prvý digitalizovaný a plne presonalizovaný Potravinoivý Semafor. Potravinový Semafor dokáže na základe vlastného nastavenia spotrebiteľom v pár sekundách totiž vyhodnotiť, či je produkt pre daného spotrebiteľa vhodný, alebo nie, a to na základe vlastných nastaviteľných kritérií pomocou mobilnej aplikácie, ktorú je povinné Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zaviesť 1.1.2022.

Prezident

Vyšla druhá epizóda podcastu Zjednotená krajina

27.01.2020 - V stredu 27. januára 2021 vyšla druhá epizóda podcastu prezidentky Zuzany Čaputovej Zjednotená krajina. Prezidentka aj tentokrát neformálne diskutuje s jedným zo svojich najbližších spolupracovníkov Martinom Brugrom. Okrem aktuálnej politickej situácie sú témami druhej epizódy podcastu aj plošné testovanie a očkovanie. Prezidentka však v rozhovore približuje aj svoju ďalšiu pracovnú agendu – udeľovanie milostí, či podpisovanie zákonov a odpovedá aj na rôzne otázky priamo od občanov.

Prezidentka vymenovala a povýšila osem generálov OS SR

28.01.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 28. januára 2021 vymenovala a povýšila osem generálov Ozbrojených síl SR. Troch dôstojníkov ozbrojených síl prezidentka povýšila do vyšších generálskych hodností: generálmajora Ľubomíra Svodbodu do vojenskej hodnosti generálporučíka a brigádnych generálov Štefana Kovácsa a Ivana Pacha do vojenskej hodnosti generálmajora. Plukovníkov Róberta Tótha, Branislava Benku, Romana Jantoša, Pavla Tökölyho a Ladislava Dovhuna prezidentka vymenovala do vojenskej hodnosti brigádneho generála.

Nový portugalský veľvyslanec odovzdal poverovacie listiny

28.01.2021 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok 28. januára 2021 na nástupnej audiencii nového mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Portugalskej republiky. Fernando Manuel de Jesus Teles Fazendeiro prezidentke pri tejto príležitosti odovzdal poverovacie listiny.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk