Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
28.3.2022
ID: 5391upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR identifikovalo niektoré profesie s chýbajúcou pracovnou silou a vyvíja úsilie o selektívne otvorenie trhu práce pre vybrané skupiny zamestnancov z cudziny. V tejto súvislosti vláda SR prijala nariadenia, ktoré umožňujú jednoduchšie získavanie národných víz pre vybrané kvalifikácie.

Vláda

Na Slovensku začne fungovať medzinárodné humanitárne logistické centrum

18. 03. 2022 - Slovenská republika je tranzitnou krajinou pre humanitárnu pomoc Ukrajine.  Spôsobom, ako zefektívniť prepravu humanitárnej pomoci od  iných štátov Ukrajine je zriadenie medzinárodného humanitárneho logistického centra, zámer ktorého v piatok 18. marca 2022 schválila vláda. Logistické centrum v spolupráci s komerčnými subjektmi sprevádzkuje Slovenská republika s finančnou podporou EÚ v rámci Mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany,  o ktorú sme požiadali 15. marca.  Prostriedky z mechanizmu podľa pravidiel EÚ možno využiť na krátkodobé prenájmy skladov, prebalenie humanitárných nákladov a na lokálnu dopravu humanitárnej pomoci pre jej koordinované poskytnutie v bode konečného určenia.

V pondelok 21. marca začne v Nitre fungovať veľkokapacitné centrum pre cudzincov žiadajúcich o dočasné útočisko

20. 03. 2022 - Od pondelka 21. marca 2022  od 8. hodiny bude cudzincom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine k dispozícii ďalšie veľkokapacitné centrum v Nitre. Žiadatelia o dočasné útočisko ho nájdu na Akademickej ulici č. 4/ GPS súradnice: 48.30614209311307,18.100493431091305/. Po otvorení veľkokapacitných centier v Humennom a v Michalovciach je to už tretie takéto centrum, kde sú cudzinci vybavení bez dlhšieho zdržania, približne do 15 minút.

Vicepremiérka Remišová hodnotí dva roky od nástupu vlády: Rozbehli sme reformy, ktoré Slovensko dlho potrebovalo

21.03.2022 - Menej byrokracie a viac férovosti v eurofondoch, fungujúce štátne IT bez korupcie a adresnejšia pomoc pre regióny. Tak hodnotí dva roky po voľbách zásadné zmeny na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) vicepremiérka Veronika Remišová.

Misia MŽP na Expo Dubaj: Minister Budaj rozvíja diplomatické vzťahy s Kostarikou

21.03.2022 - 21. marec je Medzinárodným dňom lesov. Pri tejto príležitosti minister životného prostredia Ján Budaj absolvoval na Expo Dubaj zdvorilostné stretnutie s ministerkou pre vedu, výskum, technológie a telekomunikácie Kostariky Paolou Vega Castillo.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli: Ruská federácia zjavne podcenila schopnosť EÚ zjednotiť sa proti agresii voči Ukrajine

21.03.2022 - Hlavnou témou zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci 21. marca 2022 v Bruseli, na ktorej Slovensko zastupoval šéf diplomacie Ivan Korčok, bola pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine. Ministri zahraničných vecí sa zaoberali možnosťami pomoci a podpory nášho bezprostredného suseda, vrátane poskytnutia európskej perspektívy pre brániacu sa Ukrajinu. „O pár dní od konania dnešného zasadnutia to bude presne mesiac od začiatku invázie. Ukrajina vojnu nevyprovokovala. Jej jediným „previnením“ bola túžba stať sa súčasťou demokratickej Európy, založenej na princípoch právneho štátu a rešpektu k ľudským právam, ktoré evidentne jej východnému susedovi nevyhovujú. Ruská federácia zjavne podcenila schopnosť EÚ zjednotiť sa proti agresii voči Ukrajine,“ zdôraznil minister Korčok.

K. Bruncková: Európa má byť lídrom v udržateľnom cestovnom ruchu

22. 03. 2022 - Ministri krajín Európskej únie pre cestovný ruch na stretnutí v  Dijone riešili situáciu na Ukrajine a zároveň sa zaoberali budúcnosťou turizmu. Slovensko na summite zastupovala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková.

MŽP počúva hlas regiónov pri ich rozvoji

22.03.2022 - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sa v Pláne obnovy a odolnosti SR zameriava na klimatické opatrenia, ktoré zabezpečia energetickú efektívnosť pre čo najviac obyvateľov. Ide predovšetkým o zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov.

Expo Dubaj: Ukrajniský pavilón je plný odkazov solidarity

22.03.2022 - Vojna na Ukrajine a agresia ruskej armády majú silnú odozvu na svetovej výstave Expo Dubaj. Minister životného prostredia Ján Budaj navštívil na Expe ukrajinský pavilón, kde sa stretol s chargé d´affaires ukrajinského veľvyslanectva v Spojených arabských emirátoch Andrii Kozlovom.

Expo Dubaj: Minister Budaj otvoril medzinárodnú diskusiu o vode

22.03.2022 - Záverečný týždeň svetovej výstavy Expo Dubaj je venovaný téme vody. Minister životného prostredia Ján Budaj pri tejto príležitosti uviedol panelovú diskusiu v rámci Vodného podnikateľského fóra (Water Business Forum). Stalo sa tak symbolicky – 22. marca, kedy si pripomíname Svetový deň vody.

365 miliónov eur navyše do systému verejného zdravotného poistenia

22.03.2022 - Minister financií Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský oznámili, že do zdravotníctva pôjde tento rok o 365 miliónov eur viac.
Tieto finančné prostriedky budú pozostávať z troch zdrojov. Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur. Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného. "Dokopy ide o 365 miliónov eur, tak to vyšlo a tak to je poctivé. Zároveň toľko financií verejné zdravotné poistenie potrebuje na to, aby zabezpečilo chod, ktorý potrebujeme preto, aby nám bola poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť," uviedol podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič.

Úspech v aukcii štátnych dlhopisov

22.03.2022 - V pondelok sa uskutočnila aukcia štátnych dlhopisov, prvá od vypuknutia vojenského konfliktu na Ukrajine. ARDAL na základe komunikácie s primárnymi dílermi ponúkla investorom 4 línie dlhopisov. Dlhopis so splatnosťou v júni 2024 (2,2 roka do splatnosti), dlhopis so splatnosťou v októbri 2030 (8,6 roka do splatnosti), dlhopis so splatnosťou v apríli 2036 (14,1 roka do splatnosti) a dlhopis so splatnosťou v októbri 2051 (29,6 roka do splatnosti). Pri celkovom dopyte v konkurenčnej aukcii 746,5 mil. EUR boli predané dlhopisy v súhrnnej hodnote 368,7 mil. EUR. Pri najkratšom dlhopise došlo, od ostatnej aukcie v januári 2021, k nárastu výnosov do splatnosti z -0,57 % p. a. na priemerných -0,06 % p. a.

Oddelenia cudzineckej polície sa postupne vracajú k štandardnému pracovnému režimu

22. 03. 2022 - Od  23. marca 2022 Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ otvára stránkové pracoviská všetkých oddelení cudzineckej polície PZ pre nasledovné životné situácie: 1. Pondelok, streda, piatok: od 07.30 h do 15.30 h budú vybavované žiadosti o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania.
2. Utorok, štvrtok: od 07.30 h do 15.30 h budú vybavované žiadosti o vydanie dokladu o pobyte pre osoby – vodičov medzinárodnej kamiónovej alebo autobusovej dopravy, ktorých platnosť pobytu bola/je predĺžená z dôvodu:
krízovej situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID 19,
vojnového stavu na Ukrajine („LEX Ukrajina").

Rudné bane podajú v súvislosti so situáciu na rieke Slaná trestné oznámenie

22. 03. 2022 - V súvislosti so vznikom situácie na rieke Slaná, ktorú spôsobila  vytekajúca  banská voda zo starej železorudnej bane v Nižnej Slanej (okr. Rožňava), podajú Rudné bane š. p. trestné oznámenie. „Chceme, aby sa riadne prešetrilo, kto čo zanedbal a prečo sa nikto nevenoval tomuto problému, ktorý v podzemí vznikal už viac ako 10 rokov,“ zdôraznil riaditeľ Rudných baní Peter Žitňan. Zároveň dôrazne odmietol obvinenia, že Rudné bane si nesplnili svoje povinnosti. Posledným prevádzkovateľom bane bola spoločnosť Siderit s.r.o. Nižná Slaná, ktorá je momentálne v konkurze. Rudné bane nikdy na tomto ložisku železných rúd nevykonávali ťažbu. „Intenzívne hľadáme čo najefektívnejšie a časovo čo najmenej náročné riešenie, ktoré by pomohlo vyriešiť aktuálnu situáciu na rieke Slaná,“ dodal. Ministerstvo hospodárstva ako zriaďovateľ Rudných baní sa zároveň rozhodlo, že vytvorí pracovnú skupinu, ktorá má napomôcť k vyriešeniu vzniknutej situácie.

Zamestnávanie cudzincov z tretích krajín prinesie pracovnú silu do nedostatkových profesií

23.03.2022 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR identifikovalo niektoré profesie s chýbajúcou pracovnou silou a vyvíja úsilie o selektívne otvorenie trhu práce pre vybrané skupiny zamestnancov z cudziny. V tejto súvislosti vláda SR prijala nariadenia, ktoré umožňujú jednoduchšie získavanie národných víz pre vybrané kvalifikácie. V dôsledku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine bolo dnes (23.3.) na vláde SR schválené doplnenie jedného z nariadení. Rozširuje sa okruh krajín pôvodu občanov tretích krajín, ktorým budú udeľované národné víza.

Slovensku pomohlo v súvislosti s utečeneckou krízou osem krajín, transport humanitárnej pomoci zefektívni logistický hub

23. 03. 2022 - Žiadosti o poskytnutie materiálu, najmä prístreškov a lekárskej pomoci, vyhovelo osem krajín EÚ. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec po stretnutí s eurokomisárom pre krízové riadenia Janezom Lenarčičom v stredu 23. marca 2022 Bratislave. Eurokomisár ubezpečil ministra Mikulca, že Európska komisia otvorila všetky možnosti na to, aby si Slovensko uplatnilo jednotlivé náklady.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková po prijatí komisára Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska pre obchod s Európou Chrisa Bartona: Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska je naším spojencom a dôležitým obchodným partnerom

23.03.2022 - Štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková dnes (23. marca 2022) prijala komisára Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska pre obchod s Európou Chrisa Bartona. Témami rozhovoru boli ekonomické aspekty vojenskej agresie Ruska voči Ukrajine s dôrazom na zvýšenie energetickej bezpečnosti, ale aj možnosti posilnenia bilaterálnej obchodnej spolupráce a ambície transformácie hospodárstva smerom k uhlíkovej neutralite.

Novým štátnym tajomníkom MS SR bude O. Dostál

23. 03. 2022 - Vláda dnes na rokovaní vymenovala Ondreja Dostála do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR. Funkcie sa ujme 4. apríla 2022.  „S potešením prijímam, že ministerstvo spravodlivosti sa posilní o štátneho tajomníka Ondreja Dostála, súčasného poslanca poslaneckého klubu SaS. Veľmi sa teším, že osobitne O. Dostál, ktorý je známy tým, že v rámci legislatívy je veľmi silne podkutý, bude veľkou posilou pre ministerstvo, ktoré má pred sebou veľké reformy, či už je to súdna reforma, zmeny súvisiace s infozákonom, ale aj zmeny, ktoré sa týkajú nového trestného či civilného procesu,“ uviedla ministerka spravodlivosti M. Kolíková.

Vicepremiérka Remišová: Štát získal možnosť vylúčiť zo zákaziek financovaných z verejných zdrojov firmy z krajín nepriateľských voči Slovensku

23.03.2022 - Z obchodovania so štátom sa od apríla budú dať vylúčiť uchádzači z krajín, ktoré sú nepriateľské voči Slovensku a jeho občanom. Umožní to novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR. O návrhu zmeny zákona, ktorý predložila vicepremiérka Veronika Remišová v spolupráci s podpredsedom vlády pre legislatívu Štefanom Holým, rokovalo plénum v tzv. zrýchlenom režime a dnes prešiel 85 hlasmi poslancov. Úprava legislatívy je podľa podpredsedníčky vlády a ministersky pre investície  priamou reakciou na vojenský útok Ruska proti Ukrajine.

Vicepremiérka Remišová: Na projekty cezhraničnej spolupráce s Poľskom pôjde 130 miliónov eur

23.03.2022 - Cezhraničná spolupráca Slovenska a Poľska už má svoj nový finančný rámec. Vláda dnes schválila program Interreg VI-A Poľsko – Slovensko  na nové programové obdobie 2021 – 2027. Z rozpočtu programu vo výške takmer 130 miliónov eur za zdroj EFRR sa budú financovať projekty, ktoré zvýšia kvalitu života v slovensko-poľskom pohraničí. Úlohu národného orgánu v programe plní Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja
a informatizácie SR.

Štátne sociálne dávky a pomoc v hmotnej núdzi budú pre odídencov z Ukrajiny dostupnejšie

23.03.2022 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) dočasne upraví postupy v poskytovaní niektorých štátnych sociálnych dávok a pomoci v hmotnej núdzi tak, aby boli dostupnejšie pre utečencov z Ukrajiny. Rezort práce tak reaguje na aktuálny vývoj prílevu cudzincov na územie Slovenskej republiky (SR) spôsobený ozbrojeným konfliktom na Ukrajine.

Trpiace deti sú najtragickejším obrazom dôsledkov ruskej agresie na Ukrajine

23.03.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková dnes (23. marca 2022) prijala zástupcu regionálneho riaditeľa Detského fondu OSN (UNICEF) pre Európu a Strednú Áziu Philippa Coriho. Štátna tajomníčka počas stretnutia vyzdvihla aktivity UNICEF v Ukrajine a v susedných krajinách zamerané na riešenie humanitárnej krízy. Ďalej ocenila humanitárnu pomoc deťom a ich rodinám vo forme poskytovania zdravotných a vzdelávacích služieb, vody a zásob na záchranu života.

Cestu z Veľkého Medera na maďarské hranice čaká modernizácia, Slovenská správa ciest vyhlásila verejné obstarávanie

23. 03. 2022 - Panelová cesta z Veľkého Medera do Medveďova je hlavným ťahom do maďarského Győru. Modernizovať sa bude jej prvá časť v úseku od Veľkého Medera po Čiližskú Radvaň a niekoľko ďalších cestných objektov.
„Postupne pracujeme na tom, aby sme panelky, ktoré sú už na hranici životnosti, zmodernizovali a zvýšili tak komfort pre vodičov. Staré betónové cesty výrazne viac poškodzujú tlmiče a disky, čo môže viesť až ku kolíziám, preto je ich komplexná modernizácia veľmi dôležitá aj z hľadiska bezpečnosti,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal.
V rámci modernizácie je naplánovaná obnova vozovky medzi Veľkým Mederom a Čiližskou Radvaňou v dĺžke 6 kilometrov, rekonštrukcia 3 križovatiek a prestavba 2 mostov. Práce by mali trvať približne 14 mesiacov. Predpokladaná hodnota zákazky je 9,7 milióna eur, pričom hradená by mala byť prevažne z eurofondov.

R. Sulík: Prvé dva roky boli náročné, no pre ľudí a podnikateľov sme urobili maximum

23. 03. 2022 - Zlepšovanie podnikateľského prostredia, pomoc v čase koronakrízy, príprava priemyselných parkov, podpora inovácií, zmysluplné investičné stimuly, pozitívne zmeny v oblasti energetiky, ale aj snaha o tlmenie rastúcich cien energií. Aj tieto ciele sa podarilo splniť rezortu hospodárstva počas prvých dvoch rokov od nástupu nového vedenia na čele s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. „Boli to dva roky výrazne poznačené pandémiou a v ostatnom čase aj vojenským konfliktom na Ukrajine. Napriek tomu, ak sa obzriem späť na uplynulých 24 mesiacov, dovolím si tvrdiť, že sme odviedli kvalitnú prácu. Snažíme sa robiť maximum, aby sme ľuďom a podnikateľom v tejto neľahkej dobe dokázali pomôcť,“ uviedol Richard Sulík.

Staňte sa odborným hodnotiteľom a pomôžte prinášať inovatívne témy hackathonov

24.03.2022 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR hľadá odborných hodnotiteľov pre témy hackathonov – podujatí, na ktorých budú inovátori, univerzity aj odborná komunita hľadať riešenia na IT problémy inštitúcií verejnej správy. Celkovo sa bude konať dvadsať hackathonov na najrôznejšie témy. Ak máte minimálne päť rokov praxe v IT a praktické skúsenosti s prácou na projektoch, prihláste sa prostredníctvom výzvy.  

ISP: Prvá pomoc zabránila prepúšťaniu a pomohla firmám prežiť

24.03.2022 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyplatilo k marcu 2022 cez 2,42 miliardy eur na udržanie zamestnanosti. Prvá pomoc určená zamestnávateľom, zamestnancom a živnostníkom bola počas pandémie hlavným nástrojom na podporu zamestnanosti a ochranu príjmov pracujúcich. Predstavuje najväčšiu pomoc od štátu spomedzi všetkých rezortov na Slovensku. Prostredníctvom nej sa ministerstvu podarilo k marcu 2022 podporiť takmer tretinu pracovných miest. Najviac pomohla v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb, ktoré boli epidémiou zasiahnuté obzvlášť ťažko. Vyplýva to z analýzy Inštitútu sociálnej politiky (ISP) o dopadoch štátneho projektu známeho ako Prvá pomoc.

Pomoc Ukrajine: Utečencom uľahčujeme prístup k bankovým účtom

24.03.2022 - Ministerstvo financií SR umožnilo ukrajinským utečencom jednoduchší prístup k platobným účtom. Bankový účet je totiž dôležitý nie len pre nákup tovarov a služieb, ale napríklad aj pre výkon zamestnania či dostupnosť základných služieb štátu.V čase prebiehajúceho vojenského konfliktu môžu nastať situácie, keď všetky doklady, potrebné na otvorenie bankového účtu, utečenci nemajú pri sebe. Ministerstvo financií SR preto dočasne tento proces zjednodušuje, aby uľahčilo ich začlenenie do každodenného života.

Ingrid Brocková na stretnutí s veľvyslancami EÚ+: Ruská federácia musí okamžite zastaviť svoju vojenskú agresiu voči Ukrajine. Vojna na území nášho východného suseda spôsobuje utrpenie ľudí, Európa čelí bezprecedentnej humanitárnej kríze

24.03.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (24. marca 2022) v Bratislave prijala veľvyslancov členských krajín Európskej únie a ďalších krajín (USA, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Izraelský štát, Švajčiarska konfederácia, Nórske kráľovstvo a Japonsko). Hlavnou témou rozhovorov bolo aktuálne dianie na Ukrajine s apelom na Rusko, aby okamžite ukončilo svoje vojenské akcie a bezpodmienečne stiahlo všetky ozbrojené sily z územia Ukrajiny. Štátna tajomníčka vyzdvihla rozhodnú reakciu euroatlantického spoločenstva na ruskú agresiu, či už v podobe sankcií voči Rusku alebo humanitárnej, materiálnej i vojenskej pomoci Ukrajine.
 
Ministerka na zasadnutí zmluvných strán Medzinárodného trestného súdu

24. 03. 2022 - Za účasti viac než 40 krajín sa dnes popoludní uskutočnilo stretnutie skupiny zmluvných strán Medzinárodného trestného súdu. Témou rokovania, aj za účasti prokurátora Medzinárodného trestného súdu, A. Khana a predsedu Eurojustu, L. Hamrana, bolo vyšetrovanie situácie na Ukrajine a vojnových zločinov páchaných agresorom – Ruskou federáciou. Stretnutia sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Navrhli sme opatrenie pre riadne a efektívne vykonávanie medzinárodných sankcií

24. 03. 2022 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes na vládu predložila iniciatívny materiál, ktorého cieľom je, aby Slovensko riadne a efektívne zabezpečovalo vykonávanie reštriktívnych opatrení, ktoré prijala EÚ v nadväznosti na situáciu na Ukrajine. Výkon sankcií v nadväznosti na ruskú agresiu voči Ukrajine v rámci SR upravuje najmä zákon o vykonávaní medzinárodných sankcií, ktorý je založený na decentralizovanej implementácii sankcií EÚ. Výkon sankcií teda u nás zabezpečujú rôzne orgány štátnej správy a samosprávy  (podľa druhu majetku a jeho evidencie).

Rezort obrany chce podporiť slovenský obranný priemysel aj na veľtrhu v Malajzii

24.03.2022 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer sa na budúci týždeň zúčastní na veľtrhu obrannej techniky Defense and Homeland Security (DSA) 2022 v Kuala Lumpur v Malajzii. Súčasťou veľtrhu bude po prvý raz aj expozícia MO SR so spoločnosťou DMD Group, a.s. a ďalšími slovenskými podnikmi obranného priemyslu. V kontexte nadchádzajúcej návštevy DSA dnes Marian Majer prijal na rezorte veľvyslanca Malajzie pre SR Ikrama Mohd Ibrahima, ktorému deklaroval záujem SR o zlepšovanie úrovne bilaterálnej spolupráce a rozvíjanie užších vzťahov medzi krajinami v oblasti obrany.

V Paríži sa uskutočnilo ministerské zasadnutie Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA)

24. 03. 2022 - V dňoch 23. - 24. marca 2022 sa uskutočnilo ministerské zasadnutie Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA), ktorého ústrednou témou bol „Rok implementácie: urýchlenie globálnych opatrení v oblasti čistej energie a energetickej bezpečnosti“. Ministerskému zasadnutiu predsedala americká ministerka pre energetiku Jennifer Granholm, spolu s tromi podpredsedami Angusom Taylorom (austrálsky minister energetiky a znižovania emisií), Tinne Van der Straeten (belgická ministerka energetiky) a Danom Jorgensenom (dánsky minister pre klimatické zmeny a energetiku). Ministerskej rady sa zúčastnili vládni predstavitelia zo 46 krajín zahŕňajúcich členov IEA, asociačné, prístupové a partnerské krajiny a 29 vysokých zástupcov z energetických spoločností a priemyslu. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Prezident

Nepodľahnime vábeniu, že vojna na Ukrajine sa nás netýka

24.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 24. marca 2022, teda presne mesiac od vypuknutia vojny na Ukrajine, v príhovore vyzvala, aby sme nepodľahli vábeniu že vojna sa nás netýka. Väčšina Slovenska sa po 24. februári podľa prezidentky zjednotila. "Nestraťme túto súdržnosť ani keď budeme cítiť prirodzenú únavu z pomoci. Zjednotila nás ľudskosť a na tej môžeme stavať, i keď budeme mať rôzne názory na veľa vecí."

Prezidentka sa poďakovala spojencom za podporu našej obrany

24.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 24. marca 2022 zúčastnila na mimoriadnom samite NATO v Bruseli, ktorý sa konal presne mesiac od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Prezidentka zdôraznila, že za rokovacím stolom cítila obrovskú súdržnosť a jednotu všetkých spojencov. Platí to podľa nej nielen pri odsúdení ruskej agresie, ale aj v spoločnom odhodlaní naďalej podporovať Ukrajinu a pomáhať jej tak, aby sa dokázala brániť. "Spojencom som sa dnes poďakovala za podporu našej vlastnej obrany: šesť z nich bude chrániť našu bezpečnosť priamo na Slovensku v rámci predsunutej prítomnosti."

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk