Články

Rozsah ochrany spotrebiteľa v prípade zabezpečenia pohľadávky záložným právom na nehnuteľnosť, ktorou je rodinný dom

Rozsudok SDEU vo veci Monika Kušionová / SMART Capital, a.s.: Vzhľadom na to, že právo na obydlie predstavuje základné právo, vnútroštátny súd ho musí zohľadniť pri vykonávaní smernice 93/13 o nekalých podmienkach v spotrebiteľských zmluvách.

1- eurová s.r.o. už aj na Slovensku

0d 1.1.2015 by mohla byť účinná novela Obchodného zákonníka, na základe ktorej bude možné založiť s.r.o. so základným imaním vo výške 1 Euro.

Koniec kupčenia s poľnohospodárskymi pozemkami? Možno.

Prevod niektorých poľnohospodárskych pozemkov je po novom regulovaný zákonom č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov („Zákon“), ktorý nadobudol účinnosť dňa 1. júna 2014. Týmto zákonom sa jeho autori snažili reagovať na rozpredávanie poľnohospodárskej pôdy výlučne za účelom…

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Rozmnožovanie a sprístupňovanie osirelého diela verejnosti už viac nemá byť podmienené predchádzajúcim súhlasom autora. Počíta s tým novela autorského zákona, ktorá do slovenskej legislatívy transformáciou európskej smernice prináša úpravu problematiky osirelých diel. Právnu normu dnes odobrili členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá a…

Paródia a diskriminačné posolstvo

Ak paródia sprostredkováva diskriminačné posolstvo, nositeľ práv k parodovanému dielu sa môže domáhať, aby dielo s týmto posolstvom nebolo spájané. Základnými znakmi paródie je jednak odkaz na existujúce dielo, od ktorého sa paródia musí zreteľne líšiť, a jednak vyjadrenie humoru alebo výsmechu.

Efektívny a dôveryhodný súdny systém a rast ekonomiky

Ústavný súd v I. polroku 2014 konštatoval až v 30 nálezoch porušenie základných práv právnických osôb všeobecnými súdmi.

Novela ústavy: zmeny v justícii a definícia manželstva

Novela Ústavy SR do základného zákona štátu priniesla zmeny v justícii a definíciu manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy. Novela nadobudla platnosť v pondelok 1. septembra. V rovnaký deň si Slovensko připomenulo Deň Ústavy SR.

Udalosti uplynulého týždňa

Slovenská komora exekútorov (SKE) varuje občanov pred podvodnými e-mailami, ktoré vyzývajú na zaplatenie neexistujúcich pohľadávok z vymyslenej exekúcie. Ďalšie prípady týchto mailov sa v týchto dňoch opäť objavili v Českej republike i na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Práce na rekodifikácii civilného práva procesného

​Ministerstvo spravodlivosti SR dalo do medzirezortného pripomienkového konania návrh Civilného sporového poriadku, prvého z troch kódexov, ktoré by mali nahradiť existujúci Občiansky súdny poriadok.

Udalosti uplynulého týždňa

Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia. O obnovení tohto inštitútu rozhodla vláda v rámci balíka zmien vo viacerých justičných zákonoch. Materiál zastrešený novelou zákona o Justičnej akadémii predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Zmeny v dohodách v rámci novely Zákonníka práce

Od 01.07.2014 je možné uzatvoriť dohody podľa Zákonníka práce len na dobu určitú.

Na Slovensku je korupcia takmer bez trestu, trestá sa len tisícina prípadov

(TASR) Korupcia na Slovensku je takmer bez trestu. Tvrdia to zástupcovia mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) na základe analýzy súdnych rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vo veciach korupcie za roky 2012 až 2014 (239 prípadov). Z nej vyplýva, že ročne sa potrestajú páchatelia za úplatky v…

Spôsobilosť sporov na ich rozhodovanie v rozhodcovskom konaní: Arbitrabilita sporov, výklad rozhodcovských doložiek a uplatňovanie nárokov z bezdôvodného obohatenia

Cieľom tohto príspevku je prispieť k diskusii o inštitúte arbitrability sporu v rozhodcovskom konaní (arbitráži) v Slovenskej republike a Českej Republike[1], najmä z pohľadu zákonného vymedzenia spôsobilosti sporov na ich rozhodovanie v arbitráži, alebo z titulu otázky aplikačného rozsahu rozhodcovskej doložky na konkrétny spor prostredníctvom…

Pripravovaná novela zákona o spotrebiteľských úveroch

Legislatívne úsilie v oblasti ochrany spotrebiteľa neustalo. Ministerstvo financií Slovenskej republiky pripravilo návrh ďalšej rozsiahlej novely zákona o spotrebiteľských úveroch, s plánovaným začiatkom účinnosti od 1. januára 2015.

Udalosti uplynulého týždňa

Súdnej rade Slovenskej republiky (SR) boli doposiaľ doručené dva návrhy kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS). Okrem bývalej podpredsedníčky NS Daniely Švecovej sa bude o post uchádzať aj ďalší sudca tohto súdu Daniel Hudák. TASR to potvrdila kancelária SR.

Porušenie práva na osobnú slobodu

Z judikatúry Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd“) vyplýva, že každé pozbavenie slobody musí byť zákonné, t. j. musí byť vykonané v súlade s konaním ustanoveným zákonom. Každé opatrenie, ktorým je jednotlivec pozbavený slobody, musí byť zlučiteľné s účelom čl. 17 Ústavy Slovenskej republiky (ďalej len „ústava“)…

Nesúhlas Protimonopolného úradu SR s návrhmi Notárskej komory SR

Podľa Protimonopolného úradu návrh, aby sa pri zakladaní jednoosobových s.r.o., pri zmene zakladateľskej listiny a najdôležitejších rozhodnutiach jediného spoločníka zaviedla povinnosť robiť tieto úkony len vo forme notárskej zápisnice, je v rozpore s požiadavkou na riadne fungovanie konkurenčného prostredia.

Ako sa najlepšie zbaviť problémového zamestnanca?

Ak produkcia práce zamestnanca nedosahuje požadované čísla alebo zamestnanec počas pracovnej doby kávičkuje, surfuje na internete, počas obeda ho nevidno aj dve hodiny a koncom pracovnej doby doslova visí na hodinách pripravený odísť, nastane čas, kedy sa zamestnávateľ rozhodne situáciu riešiť výpoveďou. Často sa do toho pustí horúcou hlavou, čo…

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) konštatoval v prvom polroku 2014 v desiatich nálezoch opakované porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov.

Predpoklady platnosti výpovede z dôvodu organizačných zmien

V praxi najčastejšie využívaným dôvodom pre jednostranné ukončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa je výpoveď podľa §63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, ľudovo nazývaný aj výpoveď pre organizačné zmeny.