Články

Prvá časť návrhu reformy procesného práva

​Komisia pre rekodifikáciu civilného práva procesného zverejnila návrh paragrafového znenia prvého z troch nosných kódexov civilnej právnej reformy zameranej na zvýšenie vymožiteľnosti práva a zefektívnenie činnosti súdov.

Zásady ochrany osobných údajov: Ľudia majú právo byť zabudnutí

Poskytovateľ internetového vyhľadávača je zodpovedný za vykonanie spracovania osobných údajov, ktoré sa nachádzajú na webových stránkach uverejnených tretími osobami. V prípade, že v nadväznosti na vyhľadávanie uskutočnené na základe zadania mena určitej osoby zoznam výsledkov zobrazí odkaz na webovú stránku, ktorá obsahuje informácie o dotknutej…

Vláda zastaví úžernícke úvery

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do pripomienkového konania návrh najvyššej prípustnej odplaty za spotrebiteľské úvery.

Rada prijala smernicu o presadzovaní smernice o vysielaní pracovníkov

Rada ministrov EÚ s konečnou platnosťou prijala nové opatrenia zamerané na lepšie presadzovanie pravidiel EÚ v oblasti vysielania pracovníkov. Nová smernica o presadzovaní smernice o vysielaní pracovníkov predstavuje záruku dodržiavania práv vysielaných pracovníkov v praxi a posilní právny rámec pre poskytovateľov služieb.

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odobril kandidatúru súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na ďalšie funkčné obdobie. To aktuálne mu končí 31. augusta. Kováčikovu kandidatúru do parlamentu predložil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Zabezpečenia záruk kontradiktórnosti konani

Ústavný súd Slovenskej republiky rozhodol vo veci zabezpečenia záruk kontradiktórnosti konania pri preskúmavaní žiadosti súdneho exekútora o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie.

Voľby do Európskeho parlamentu

Tento rok je bohatý na konanie volieb do rôznych zastupiteľských orgánov. Pred pár týždňami sa konali prezidentské voľby a najbližšie nás očakávajú voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia dňa 24.05.2014 v čase od 07:00 do 22:00 hod.

Poskytovatelia elektronických komunikačných služieb usadení v inom členskom štáte Únie

Členské štáty môžu vykonávať dohľad nad tým, či spoločnosti, ktoré sú síce usadené v inom členskom štáte, ale poskytujú na ich území elektronické komunikačné služby, dodržiavajú pravidlá o ochrane spotrebiteľov. Naopak, nemôžu také spoločnosti nútiť, aby vytvorili na ich území pobočku alebo dcérsku…

OLAF: vyšší počet vyšetrovaní

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vydal 14. výročnú správu o operatívnej činnosti. OLAF v roku 2013 zintenzívnil boj proti podvodom v celej Európe. Taktiež občania a zodpovedné inštitúcie nahlásili oproti predchádzajúcim rokom viac informácií, ktoré môžu viesť k začatiu vyšetrovania prípadov podozrení z podvodov ohrozujúcich finančné…

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval 12 sudcov bez časového obmedzenia. Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Spotrebitelia a úver v cudzej mene

Spotrebitelia, ktorí si dohodnú úver v cudzej mene, musia mať možnosť posúdiť hospodárske dôsledky toho, že pri splácaní úveru sa uplatňuje iný kurz (kurz pre predaj meny) než kurz uplatňujúci sa na výpočet výšky úveru pri jeho poskytnutí (kurz pre nákup meny).Vnútroštátny súd môže nahradiť nekalú podmienku ustanovením vnútroštátneho práva, aby…

Cezhraničné spory týkajúce sa manželstva alebo opatrovania dieťaťa

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej upozorňuje na právne problémy, s ktorými sa ešte stále stretávajú medzinárodné páry (manželia rôznych štátnych príslušností) v celej Európe, keď sa snažia vyriešiť cezhraničné spory týkajúce sa ich manželstva alebo opatrovania dieťaťa.

ESĽP vyhlásil sťažnosť týkajúcu sa údajnej nezákonnej sterilizácie za neprijateľnú z dôvodu zjavnej nepodloženosti

Sťažovateľka žalovala Slovenskú republiku pre porušenie článkov 3, 8, 12 a 14 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd . ESĽP vo svojom rozhodnutí poukázal na to, že tvrdenia o zlom zaobchádzaní môžu vyvolať otázky z hľadiska článku 3 Dohovoru iba v prípade, ak sú podložené primeranými dôkazmi.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Slovenská advokátska komora (SAK) vníma etiku ako základný pilier výkonu advokátskeho a právnického povolania. Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v bratislavskom sídle SAK pri príležitosti Dňa advokácie, to povedal predseda komory Ľubomír Hrežďovič.

Rozhodnutie ESĽP v prípade Hučko proti SR

​17. februára 2014 vydal Európsky súd pre ľudské práva rozhodnutie v prípade Hučko proti Slovenskej republike. Sťažovateľ žaloval Slovenskú republiku pre porušenie článkov 6 ods. 1, 13 a 14 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a článku 1 Protokolu č. 1 k Dohovoru.

Zákon o krátkodobom nájme bytu

Národná rada Slovenskej republiky schválila dňa 19. marca 2014 vládny návrh zákona o krátkodobom nájme bytu s predpokladanou účinnosťou od 1. mája 2014 (ďalej aj ako „Zákon“). Účelom článku je poskytnúť podrobnejší popis jednotlivých zmien.

Dôraz na posudzovanie vplyvov na životné prostredie

Plánované zavedenie záväznosti výsledkov posudzovania a jasná možnosť účasti verejnosti na schvaľovacom procese. Pokiaľ parlament schváli návrh novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie bez zmien, môže to znamenať prinajmenšom sprísnenie a predĺženie konania pre projekty predkladané po 01.12.2014.

Povinné označovanie krajiny pôvodu a prísnejšie pravidlá bezpečnosti

Označenie "vyrobené v" by malo byť povinné pre temer všetky nepotravinové výrobky predávané na jednotnom trhu. Vyplýva to zo zmien k dvom legislatívnym návrhom, ktoré schválil Európsky parlament.

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Ministri odobrili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá upravuje povinnosti zamestnávateľov ohľadne pracovných podmienok a lekárskych preventívnych prehliadok zamestnancov. Podľa rezortu zdravotníctva, ktorý novelu predložil, tak Slovensko reaguje na výčitky Európskej komisie (EK) ohľadne nedostatočnej…

Základné bankové účty pre všetkých

Právo na zriadenie základného platobného účtu budú mať všetky osoby s legálnym pobytom na území EÚ. Vyplýva to z textu smernice, ktorú schválil Európsky parlament. V budúcnosti tak nebude možné odmietnuť žiadateľa z dôvodu jeho štátnej príslušnosti či miesta trvalého pobytu. Poplatky a podmienky pre všetky platobné účty by mali byť vďaka novým…